02 Νοεμβρίου 2007

Προ ημερησίας διατάξεως, οικολογικός πούλος για τον Αλαβάνο

Στις 19 Οκτωβρίου 2007 ο Αλαβάνος επισκεπτόμενος τα Χανιά, αφού έθιξε φλέγοντα για την τοπική κοινωνία θέματα όπως την νέα μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ (τον νέο «Ευρωσύνταγμα») και την Ολυμπιακή και προκειμένου να ηρεμήσει τους εξαγριωμένους Χανιώτες μιας και το κόμμα του υποστηρίζει την ίδρυση Εφετείου και στο Ηράκλειο, κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμο του ήδη λειτουργούντος στα Χανιά (μην ξεχνάτε ότι ο Αλαβάνος εκλέχθηκε στο τσακ στο Ηράκλειο), έθιξε και τη λειτουργία λατομείων στην Κάνδανο (ή Κάντανο)

«Το μεσημέρι ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε την Κάνδανο, χαρακτηρίζοντας τριπλό έγκλημα την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν επέκταση λατομείων που υπάρχουν στην περιοχή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πώς θα φέρει το θέμα της επέκτασης του λατομείου στην Κάνδανο στη Βουλή, με ερώτηση που θα καταθέσει.»

Πράγματι ο Αλαβάνος συνεπής στην υπόσχεσή του έφερε χθες το θέμα στη Βουλή και στη πρωτομιλία του και στη δευτερολογία του, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το περιβάλλον με θέμα «Οικολογικές Πολιτικές στην Ελλάδα σε συνθήκες Φαινομένου Θερμοκηπίου». Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο μιας και η απάντηση του Τιτάνα στην τριτολογία του ήταν ταφόπλακα για τον Αλαβάνο. Σας την παραθέτω αυτούσια από τη σελίδα της ΝΔ:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα το οποίο ετέθη, αναφέρθηκε ο κ. Αλαβάνος - και μάλιστα δύο φορές – στο θέμα της Κανδάνου, ενός λατομείου που λειτουργεί εκεί, κατόπιν, όπως ελέχθη, «αδείας του διορισμένου από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη». Ζήτησα από τους συνεργάτες μου – στον πολύ λίγο χρόνο που υπήρχε - να ερευνήσουν τα θέμα. Και με την επιφύλαξη περαιτέρω λεπτομερειών θέλω να σας ενημερώσω για τα εξής:

Πρώτον - και γνωστό σε όλους – οι άδειες για τις λατομικές ζώνες εκδίδονται από τους Νομάρχες. Αυτοί, δηλαδή, οριοθετούν τις περιοχές που γίνονται λατομικές ζώνες. Καθαρές κουβέντες.

Δεύτερον, η συγκεκριμένη λατομική ζώνη ορίστηκε με την υπ’ αριθμόν 1536 απόφαση του Νομάρχη Χανίων η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 580 Β στις 7 Οκτωβρίου του 1983. Παρακαλώ στα πρακτικά.

Τρίτον, η ανανέωση του χαρακτηρισμού ως λατομικής περιοχής έγινε με την υπ’ αριθμόν 1315 απόφαση του Νομάρχη Χανίων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 21994 στις 21 Νοεμβρίου του 1999.

Τέταρτον, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 127002 της 13ης Μαίου του 2002 κοινή υπουργική απόφαση ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Και αυτό στα πρακτικά παρακαλώ.

Ανακεφαλαιώνω. Το 1983 ο Νομάρχης ήταν διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ. Το 2002 οι Υπουργοί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ήταν Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το 1999 όμως, ο Νομάρχης που ανανέωσε την άδεια, ήταν Νομάρχης του Συνασπισμού, ο κ. Κατσανεβάκης.

Να μάθετε λοιπόν καλύτερα τα του οίκου σας και μετά ελάτε να κατηγορήσετε άλλους για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας.»

Παρόλα αυτά ο αδίστακτος λαϊκιστής Αλαβάνος έξω από τη βουλή και μετά το τέλος της συζήτησης, χωρίς καν ίχνος αυτοκριτικής και θέλοντας να βγάλει λάδι τον εκλεκτό του νομάρχη Κατσανεβάκη, είχε το θράσος να συνεχίσει και να πει:

«Ο πρωθυπουργός είπε ψέματα και προσπάθησε να αποπροσανατολίσει συγχέοντας τη λειτουργία του Λατομείου στην Κάνδανο με την άδεια επέκτασής του. Το συγκεκριμένο Λατομείο πήρε άδεια από παλιά, στη βάση της λατομικής ζώνης και η άδεια αυτή που δόθηκε από το Νομαρχιακό Σύμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Κατσανεβάκη ήταν για 59,8 στρέμματα. Το Λατομείο διεκδικούσε πάντα 347,9 στρέμματα μέσα στα οποία θα περιλαμβάνονταν το ιστορικό φαράγγι της Κάνδανου, ο δρόμος μνημείο, το δάσος και το ποτάμι. Την άδεια αυτή και την έγκριση την παίρνει με απόφαση του 2007 του περιφερειάρχη της ΝΔ κ. Τσόκα. Πέρα από αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το ιστορικό μνημείο και το μνημείο του φυσικού κάλλους. Ο πρωθυπουργός δεν είπε καν τη θέση που είχε σε αυτό το ζήτημα»

Η απάντηση είναι απλή:

1. Ο Καραμανλής είπε ξεκάθαρα «Τρίτον, η ανανέωση του χαρακτηρισμού ως λατομικής περιοχής έγινε με την υπ’ αριθμόν 1315 απόφαση του Νομάρχη Χανίων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 21994 στις 21 Νοεμβρίου του 1999.» Άρα δεν είπε ψέματα όπως τον κατηγορεί ο λαικιστής Αλαβάνος.

2. Την άδεια του λατομείου την ανανέωσε ο εκλεκτός του νομάρχης Κατσανεβάκης με την απόφαση του 914/ ΟΙΚ. /1315/10-12-99 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2194/Β/21-12-99.

3. Στην επέκταση του λατομείου πρωτοστατεί ο δήμαρχος Κανδάνου, Δασκαλάκης που αν και φέρεται σαν ανεξάρτητος υποψήφιος ξέρουμε πολύ καλά τι είναι μιας και ήταν δημοτικός σύμβουλος Χανίων επί δημαρχίας Τζανακάκη δηλ. ΠΑΣΟΚ. Για το πως καταμεσής του καλοκαιριού (30 Ιουλίου) προσπάθησε να επεκτείνει το λατομείο φέρνοντας προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο την επέκταση του λατομείου από 59 στρέμματα σε 347, την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου Καντάνου, με την πρόφαση ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Τελικά η επέκταση εγκρίθηκε από τον πασόκο Δασκαλάκη και το δημοτικό συμβούλιο Κανδάνου στις 4 Οκτωβρίου 2007.

4. Με έγγραφό του από της 30 Ιουλίου το Υπουργείο Ανάπτυξης (Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος) έχει βάλει «Φρένο» στην επέκταση του λατομείου με στόχο την προστασία του παλαιού επαρχιακού δρόμου εντός της λατομικής περιοχής όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ

4. Το Υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφό του (ΥΠΠΟ / ΔΝΣΑΚ / 80967 /2245 /20.09.07 της Γεν. Δ/νσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων) απαγορεύει την εκτέλεση οποιονδήποτε οικοδομικών εργασιών στο χώρο του ιστορικού τόπου της Επαρχιακής οδού Καντάνου - Χανίων μήκους 6,64 χλμ, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Όπως προκύπτει από σημερινό Δελτίο τύπου της Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα, το χαρτί που κούναγε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Αλαβάνος με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης, Τσόκα (ΝΔ), είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και λατομείων το 2005 και υπεγράφει στα πλαίσια της συνέχειας του Κράτους μιας και από το 2003 επί ΠΑΣΟΚ είχε γίνει διαγωνισμός για την εκχώρηση των λατομείων. Όχι μόνο λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με επέκταση των λατομείων αλλά αντίθετα, ενώ ο πασόκος Περιφερειάρχης το 2003 είχε προκυρήξει διαγωνισμό για εκμετάλλευση 347 στρεμμάτων ο Τσόκας (ΝΔ) το 2005, υπέγραψε μόνο για 59 στρέμματα. Δηλ κάθε άλλο από αυτό που λέει ο λαϊκιστής Αλαβάνος ότι ο Τσόκας υπέγραψε την επέκταση των λατομείων...και είχε και το θράσος να πει στον Σουφλιά να προσέχει :)

6. Στο ίδιο παραπάνω Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Κρήτης τονίζεται τέλος ότι καμία επέκταση από τα 59 στα 347 στρέμματα του λατομείου δεν έχει υπογραφεί όπως ψευδώς υποστηρίζει ο Αλαβάνος, ενώ στο αίτημα του λατομείου για επέκταση το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία και συνεχίζουν να ισχύουν οι ενστάσεις του Υπ. Πολιτισμού και του Υπ. Ανάπτυξης.

Απ' αυτά λατ' εμέ προκύπτει πως όποιες κρατικές υπηρεσίες εμπλέκονται έχουν κάνει και με το παραπάνω τη δουλειά τους για την προστασία του περιβάλλοντος και καταρρίπτονται τα ψεύδη του λαϊκιστή Αλαβάνου.

άρα ισχύει στο ακαίρο αυτό που είπε ο Τιτάνας κλείνοντας:

«Να μάθετε λοιπόν καλύτερα τα του οίκου σας και μετά ελάτε να κατηγορήσετε άλλους για έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας»

Και εγώ προσθέτω:

Δεν δικαιούστε να μας κάνετε μαθήματα οικολογικής ευαισθησίας, γιατί αφενός ρυπαίνετε με τις φάτσες σας οπτικά και με τα λεγόμενά σας ηχητικά την χώρα και αφετέρου πρέπει να μάθετε ότι

«ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΕΞΙΟΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ»

ΥΓ. Παραπολιτικό: Το λατομείο είναι ιδιοκτησίας Σαρτζετάκη στον οποίο ανήκει και η Τζαμοτεχνική, το φορτηγό της οποίας προκάλεσε το ατύχημα στον Μαλλιακό και έχασαν τη ζωή τους οι επτά νομίζω μαθητές.