11 Ιουνίου 2008

«Άλλο να χάσεις αφού πάλεψες κι άλλο να χάσεις αφού χέστηκ...»

Η εντυπωσιακή η ελληνική νοοτροπία να μην βλέπουμε τα χάλια μας και να ψάχνουμε συνεχώς δικαιολογίες, έλαμψε για άλλη μια φορά. Παίξαμε χάλια, την καλύτερή μας ευκαιρία την έκαναν μόνοι τους οι Σουηδοί και εμείς, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, βαυκαλιζόμαστε ότι ατυχήσαμε.

Σίγουρα
δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από την ομάδα. Ξέρουμε ότι η ομάδα παίζει τσούκου τσούκου και ελπίζει να βάλει κάποιο γκολ. Ξέρουμε ότι οι αντίπαλοι είχαν πχ τον Ιμπραΐμοβιτς που παίρνει το χρόνο όσα όλοι μαζί οι Έλληνες διεθνείς. Ξέρουμε ότι είμαστε περισσότερο ξυλοκόποι παρά μπαλαδόροι.

Η
χθεσινή όμως εμφάνιση μόνο σε υπεροψία και καβαλίκεμα του καλαμιού μπορεί να αποδοθεί. Αυτό δείχνουν με τις δηλώσεις τους οι χορτάτοι «ηγέτες» της πμάδας, που το άγχος τους μέχρι πριν μερικές μέρες ήταν αν θα πάρουν 150.000 ευρώ για την είσοδο στην οκτάδα...

Γιώργος Καραγκούνης: "Δεν κάναμε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Δεν κάναμε τις ευκαιρίες που θέλαμε και δεν ήμασταν τόσο επιθετικοί. Το παιχνίδι θα κρινόταν στην λεπτομέρεια και το πήραν οι Σουηδοί. Κοιτάζουμε το επόμενο παιχνίδι και δεν κοιτάζουμε πίσω...".

Σύμφωνα με τον Καραγκούνη το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες!!! Δεν κάναμε την καλύτερη δυνατή εμφάνιση είπε, εννοώντας προφανώς ότι απλά κάναμε μια καλή ή μέτρια εμφάνιση!!! Δεν ήμασταν τόσο επιθετικοί είπε, εννοώντας προφανώς ότι ήμασταν λίγο επιθετικοί!!!

Το ότι στο μυαλό του επικρατεί ανεμοθύελλα είναι γνωστό. Το ότι είναι μεγάλος απατεώνας μέσα στο παιχνίδι είναι επίσης γνωστό. Το ότι «την έχει δει κάπως» σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια μας το απέδειξε χθες. Στην «ευκαιρία» που είχε γύρω στο 60 αφού σούταρε, μόλις είδε ότι το σουτ που έκανε χτύπησε πάνω σε Σουηδό γύρισε την πλάτη του για να αρχίσει να χτυπιέται σαν καραγκιόζης, λες και έχασε κανένα τετ-α-τετ και μόλις ξαναγύρισε προς το τέρμα των Σουηδών και είδε ότι του ξαναήρθε η μπάλα αντί να την δώσει δεξιά του στο Κατσουράνη που ήταν μόνος, σαν κάφρος ξανασούταρε εκνευρισμένος, σα να ήθελε να τιμωρήσει την μπάλα που δεν του έκανε το χατίρι. Γίνεται να πας μπροστά με τέτοια νοοτροπία;

Την ίδια νοοτροπία έδειξε και ο άλλος «ηγέτης» της ομάδας, όχι τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά με τις δηλώσεις του έξω απ' αυτόν, έδειξε να είναι «αλλού»...

Άγγελος Μπασινάς: "Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Κάποια στιγμή αδράνειας και φάγαμε το πρώτο γκολ... Το δεύτερο γκολ ήταν τυχερό... Δύο λάθη φέρανε την πρώτη ήττα...Από τη στιγμή που υπάρχουν δύο παιχνίδια όλα μπορούν να αλλάξουν με μία νίκη. Στο δεύτερο ημίχρονο παρουσιαστήκαμε καλύτεροι, αλλά αδρανήσαμε σε μία στιγμή και φάγαμε το γκολ".

Σύμφωνα λοιπόν με τον Μπασινά, που κατά τ' άλλα μου είναι αρκετά συμπαθής, κάναμε μόνο δύο λάθη, οι άλλοι ήταν τυχεροί (μάλλον επειδή δεν έβαλαν το αυτογκόλ θα το λέει) και στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι (!!!). Δεν παρέλειψε να πει και την κλασική ατάκα ότι «έτσι είναι το ποδόσφαιρο» ώστε να νομίσουν όποιοι δεν είδαν το παιχνίδι και άκουσαν τις δηλώσεις του ότι παίζαμε τους Σουηδούς μονότερμα, είχαμε 5 δοκάρια αλλά ήταν κωλόφαρδοι και έκαναν δύο σούτ και μας έβαλαν δύο γκολ...

Τραϊανός Δέλλας: "Ήταν παιχνίδι τακτικής. Δεν φοβηθήκαμε τους Σουηδούς. Όποιος έβαζε το γκολ θα κέρδιζε. Το ποδόσφαιρο έτσι είναι, υπάρχουν τρία αποτελέσματα. Μερικές φορές κυνηγάς το καλύτερο, αλλά δεν έρχεται. Είμαστε στενοχωρημένοι, αλλά η ζωή δεν σταματά εδώ"

Δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία, μετά το ανάγνωσμα των δηλώσεων του Δέλλα, για το ποιος ρυθμίζει την κυκλοφορία στους αιθέρες όπου πετάνε οι διεθνείς μας με τα καλάμια τους; «Παιχνίδι τακτικής. Δεν φοβηθήκαμε τους Σουηδούς. Όποιος έβαζε το γκολ θα κέρδιζε. Το ποδόσφαιρο έτσι είναι...». Αυτά κατάλαβε ο Δέλλας... Αυτοκριτική και τι πρέπει να βελτιωθεί στο επόμενο παιχνίδι μπορούν να κάνουν οι άλλοι... ο Κολοσσός ποτέ.

Όσο για το ότι «στο ποδόσφαιρο υπάρχουν τρία αποτελέσματα»... σίγουρα κανείς δεν έχει την απαίτηση να κερδίζουν... σίγουρα μπορεί να χάσουν... σίγουρα μπορεί να χάσουν όλα τα ματς... αλλά το θέμα είναι πως χάνεις...


άλλο να χάσεις αφού πάλεψες κι άλλο να χάσεις αφού χέστηκ...

Να μας ενημερώσει πάντως ο Τραγικός Δέλλας πότε φτάνει στο Ελ. Βενιζέλος για να αδειάσουμε το διάδρομο να προσγειωθεί με το καλάμι του...

Δυστυχώς το καλάμι έχουν καβαλήσει και οι νέοι ελληνοθρεμένοι παίκτες όπως ο φέρελπις νέος που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την θεία του για το βιβλίο που έγραψε η τελευταία γι΄αυτόν.

Βασίλης Τοροσίδης: "Έχουμε άλλα δύο παιχνίδια... Δεν ήμασταν τυχεροί...".

Εντάξει παλικάρι μου δεν τρέχει τίποτα που χάσαμε πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια από τους Σουηδούς...στο επόμενο παιχνίδι θα είμαστε κωλόφαρδοι και θα το πάρουμε...

Από κοντά στην ωραιοποίηση του θεάματος που μας έκανε περίγελο στην Ευρώπη και τα ΜΜΕ. «Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, η Εθνική έριχνε το τέμπο, άλλαξε πολλές φορές την μπάλα στο χώρο της άμυνάς της (γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό των Σουηδών φιλάθλων)...».

Έτσι λέγεται με άλλα λόγια το ότι δεν μπορούσαμε να περάσουμε το κέντρο και φοβόμασταν να επιτεθούμε μην τυχόν και χάσουμε την μπάλα, όπως στο 40 λεπτό που οι αμυντικοί μας αντάλλαζαν πάσες πίσω από την γραμμή του κέντρου για πάνω από 1 λεπτό. Στο σημείο όπου όλο το γήπεδο και η Ευρώπη μας γιουχάιζε και ο Βερνίκος έλεγε ότι το κάνουμε για να εκνευρίσουμε τους Σουηδούς και οι Ελληνάρες στις κερκίδες τραγουδούσαν τον Εθνικό ύμνο όπως «αρμόζει» σε στιγμές υποχώρησης και άτακτης φυγής...

Άσε που κάποια ΜΜΕ (βλέπε contra.gr) παραλίγο να το λήξουν και ισόπαλο το παιχνίδι... «αν ο Τοροσίδης έκανε το 1-2 στη φάση του 86’ (ο άσος του Ολυμπιακού πλάσαρε από πλάγια θέση πάνω στον Ισακσον) η Εθνική να είχε την ευκαιρία για να διεκδικήσει τον πόντο, αλλά με το αν δεν γράφεται ιστορία. Καλά σ' αυτή τη φάση το σχόλιο του Βερνίκου ήταν όλα τα λεφτά και δείχνει την νοοτροπία του κακομοίρη Έλληνα... «αν ο Τοροσίδης έπεφτε εδώ θα κέρδιζε πέναλτι»... εν τω μεταξύ ο αμυντικός ήταν 1 μέτρο μακριά...

Ευτυχώς στην ομάδα υπάρχουν και αντιστάσεις όπως ο Χαριστέας και ο Κυργιάκος που προτίμησαν να μην μιλήσουν από το να μιλήσουν και να πούνε μαλακ... Ενώ χύμα τα είπε στους χέστηδες, που νομίζουν ότι κάποιοι είναι, ο Αμανατίδης, ίσως επειδή έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό με διαφορετική νοοτροπία. Οι δηλώσεις που έκανε στη Γερμανική τηλεόραση αμέσως μετά το παιχνίδι είναι αυτές που θα 'πρεπε να είχαν κάνει όλοι.

«Αν σπρώχνεις την μπάλα 50 φορές πέρα-δώθε δεν μπορείς να κερδίσεις το παιχνίδι. Αυτό που παίξαμε ήταν φοβικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να παίζουμε επιθετικά, όχι γιούρια αλλά ελεγχόμενα. Έτσι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους καλύτερους της Ευρώπης. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα αλλιώς θα αποκλειστούμε.»

Αυτό είναι... ούτε ήμασταν άτυχοι, ούτε έχουμε άλλα δύο παιχνίδια, ούτε το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες, ούτε ήταν παιχνίδι τακτικής... ούτε μαλακ... τούμπανα.

Όσο για τον Ρεχάγκελ. Είναι ο μόνος που δεν φταίει για την τραγική εικόνα των ποδοσφαιριστών. Σίγουρα θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό αλλά αυτούς έχει αυτούς βάζει... δεν υπάρχει περίπτωση να τους είπε να σπρώχνουν την μπάλα ο ένας στον άλλο κάτω από το κέντρο!!! Εξάλλου είπε στη συνέντευξη τύπου και δεν μεταφράστηκε σωστά, ότι «είχαμε πει να αλλάζουμε μπαλιές κάτω από το κέντρο αλλά μετά από δυο-τρεις να παίζουμε προς τα εμπρός»... προφανώς οι φωστήρες μας κατάλαβαν να παίζουν προς τα εμπρός μετά από 23 ή 33 μπαλιές...

Το καλύτερο όμως ο Ρεχάγκελ το είπε στη συνέντευξη τύπου σε ερώτηση πόσο εύκολη θεωρεί την πρόκριση. Η απάντηση του όπως μεταφράστηκε και γράφτηκε στα ΜΜΕ είναι:

«Λογικά θα ήταν εύκολη η πρόκριση αν κερδίζαμε τα δύο επόμενα παιχνίδι, αλλά αν παίξουμε όπως παίξαμε σήμερα ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ».


Αλλά μεταφράστηκε λάθος (προφανώς ο μεταφραστής δεν ήθελε να μας στεναχωρήσει...) μιας και η σωστή μετάφραση είναι:

«Λογικά θα ήταν εύκολη η πρόκριση αν κερδίζαμε τα δύο επόμενα παιχνίδι, αλλά αν παίξουμε όπως παίξαμε σήμερα ΘΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ».