17 Μαΐου 2010

Σάντος ΤΕΛΟΣ! Διάδοχός του ο Ζόρζε Κόστα;

Η εποχή Φερνάντο Σάντος για τον ΠΑΟΚ τελείωσε και οι άνθρωποι του συλλόγου είναι υποχρεωμένοι να βρουν τον ιδανικό αντικαταστάτη, που θα αναλάβει να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Σάντος και σύμφωνα με πληροφορίες ο Πορτογάλος τεχνικός ανακοίνωσε στον πρόεδρο του «Δικεφάλου» την απόφασή του να αποχωρήσει.

Μάλιστα, την Τρίτη (12:30), ο Σάντος θα γνωστοποιήσει και στον κόσμο την απόφασή του μέσω συνέντευξης Τύπου.

Με τον Ζαγοράκη συζήτησαν και την επόμενη μέρα του συλλόγου, κάνοντας τη δική του πρόταση για τον διάδοχό του που αυτή την στιγμή, ο Ζόρζε Κόστα παρουσιάζεται ως ένας από τους επικρατέστερους προπονητές για τον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Ο Σάντος φέρεται να κοινοποίησε την απόφασή του στον Ζαγοράκη και έτσι ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχαν καταγράψει - προ μηνός - οι Πορτογάλοι.

Ο Σάντος δεν είχε διάθεση να συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Και οι λόγοι δεν σχετίζονταν τόσο με το αγωνιστικό κομμάτι. Ο έμπειρος τεχνικός νιώθει ότι πρόσφερε όσα περισσότερα μπορούσε στον «Δικέφαλο», καθώς επίσης και πως ο κύκλος του στην ομάδα έκλεισε.

Αυτά φέρεται να διεμήνυσε και στον «Ζαγόρ» στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε. Δηλαδή; Δεν υπήρξε κάποια διαφωνία ως προς την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα στην μεταγραφική περίοδο ή ακόμη και επί του αγωνιστικού προϋπολογισμού για την ερχόμενη σεζόν. Ο Σάντος αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στη καριέρα του στον ΠΑΟΚ, διότι κουράστηκε.

Ο Ζαγοράκης λίγο πολύ γνώριζε την απόφαση του Σάντος. Ακόμη εξάλλου κι αν είχε κάποιες ελπίδες, αυτές σβήστηκαν μετά τα όσα είπε ο Πορτογάλος έπειτα από τον αγώνα με την ΑΕΚ. Εκεί αντιλήφθηκε ότι αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει, έπειτα από συνεργασία περίπου τριών χρόνων.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης φέρεται να ζήτησε πληροφορίες από τον Σάντος για τον Ζόρζε Κόστα, αφού ο Πορτογάλος είναι ένας εκ των υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ασφαλώς ότι τα όσα κατέγραφε ο πορτογαλικός Τύπος το τελευταίο διάστημα, κάθε άλλο παρά εντάσσονταν στην σφαίρα της φαντασίας.

Για την ακρίβεια, οι Πορτογάλοι έγραφαν ότι ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο έχει ήδη συζητήσει με τον Ζόρζε Κόστα και ανέφεραν ότι «εκτός απροόπτου θα είναι ο αντικαταστάτης του Φερνάντο Σάντος». Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν είχαν δίκιο ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι ο Κόστα αποτελεί μία από τις υποψήφιες λύσεις.

Το βιογραφικό του Ζόρζε Κόστα

Ο Ζόρζε Πάουλο Κόστα Αλμέιδα γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1971 στο Πόρτο και αφού διέγραψε σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα, ήταν μέχρι πρότινος τεχνικός της Ολανένσε. Ασκεί το επάγγελμα του προπονητή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας το 2006 από την Μπράγκα, το 2008 πήγε στην Ολανένσε και πλέον όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ.

Ως ποδοσφαιριστής έκανε το ντεμπούτο του με την Πεναφιέλ, δανεικός από την Πόρτο (ξεκίνησε από τις ακαδημίες της), τη σεζόν 1990-91. Στην ομάδα της Πορτογαλίας έκανε σπουδαία καριέρα και υπό την καθοδήγηση του Ζοζέ Μουρίνιο, πανηγύρισε το 2003 το Κύπελλο UEFA, όπως και το νταμπλ.

Στην εθνική Πορτογαλίας μετράει 50 συμμετοχές με δύο τέρματα, ενώ αποχώρησε το 2002 στο τέλο του Μουντιάλ της Ιαπωνίας. Το 2000 μαζί με τον Φερνάντο Κόουτο αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία αμυντικά δίδυμα στον κόσμο.

Η Ολανένσε την σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε τερμάτισε στην 13η θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος με 29 βαθμούς. Η Σετούμπαλ που υποβιβάστηκε είχε 25 πόντους. Εξάλλου, ο Κόστα ήταν αυτός που είχε ανεβάσει την Ολανένσε από την δεύτερη στην πρώτη κατηγορία.

in.gr