25 Νοεμβρίου 2010

Καραγκιοζιλίκια με τη «διαβούλευση» για τα μηχανογραφικά

Στη διαδικασία της «διαβούλευσης» στο διαδίκτυο έβαλε η κυβέρνηση την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να κατατίθενται τα μηχανογραφικά των πανελλαδικών εξετάσεων το Μάρτη, πριν δηλαδή από τις εξετάσεις και όχι μετά από αυτές.

Η υπόθεση του χρόνου κατάθεσης του μηχανογραφικού δελτίου, του δελτίου δηλαδή στο οποίο οι υποψήφιοι καταγράφουν τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν κατά σειρά προτίμησης, είναι ένα από τα θέματα που ρίχνει η κυβέρνηση στο «τραπέζι» προκειμένου να αποπροσανατολίσει. Το αν οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τις προτιμήσεις τους πριν ή μετά τις εξετάσεις δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία του άδικου και εξοντωτικού - οικονομικά - για τις οικογένειες συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Δεν αλλάζει σε τίποτα την κατάφωρη υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την τεράστια αγωνία των μαθητών για το μέλλον τους, είτε πετύχουν στις εξετάσεις είτε όχι. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για αποπροσανατολισμό από τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το «νέο Λύκειο», που θα πολλαπλασιάσουν τα φροντιστήρια και τους ταξικούς φραγμούς στη διαδικασία των εξετάσεων.

Το υπουργείο στο κείμενο της διαβούλευσης ισχυρίζεται ότι η κατάθεση του μηχανογραφικού το Μάρτη βοηθάει τους υποψηφίους να επιλέγουν ανεπηρέαστοι από φροντιστήρια, ΜΜΕ και διάφορους «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων». Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έχει δείξει ότι οι αναλυτές και τα ΜΜΕ προσαρμόζουν τις σχετικές αναλύσεις στο χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών προκειμένου να κατευθύνουν τους υποψηφίους, ενώ τα φροντιστήρια φτάνουν στο σημείο να ...απαιτούν να ελέγχουν τα μηχανογραφικά των υποψηφίων και να τα διορθώνουν. Αυτά συνέβαιναν και τη δεκαετία του '90 που με το σύστημα των δεσμών οι υποψήφιοι κατέθεταν τα μηχανογραφικά την άνοιξη, αλλά και με το υπάρχον σύστημα.

Το ίδιο ισχύει και για το επιχείρημα του υπουργείου ότι τάχα οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέγουν ανεπηρέαστοι από τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς: Οι βάσεις της προηγούμενης χρονιάς είναι γνωστές στους υποψηφίους και μπορούν να τους επηρεάσουν ανεξάρτητα από το πότε θα καταθέσουν το μηχανογραφικό τους.

Ακόμα, στην εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών εμφανίζεται το φαινόμενο υποψήφιοι με καλές βαθμολογίες να μένουν εκτός λόγω των επιλογών τους στο μηχανογραφικό, αλλά και υποψήφιοι να εισάγονται σε άλλες σχολές από αυτές που πραγματικά επιθυμούν, είτε συμπλήρωναν μηχανογραφικά την άνοιξη, είτε το καλοκαίρι.

«Ντρίμπλα» για τα μηχανογραφικά των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε χτες σε έναν ελιγμό για να κατευνάσει τις έντονες και εύλογες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τον αποκλεισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες και πασχόντων από σοβαρές ασθένειες από μια σειρά τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι οι αποκλεισμοί αυτοί αφορούν την κατηγορία ΑμΕΑ και πασχόντων που εισάγεται καθ' υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων σε ποσοστό 5% σε κάθε Τμήμα. Η κατηγορία αυτή συμπληρώνει μηχανογραφικό για πρώτη φορά φέτος (τα προηγούμενα χρόνια οι υποψήφιοι έκαναν αιτήσεις απευθείας στις σχολές) και οι αποκλεισμοί καταγράφονταν στο μηχανογραφικό.

Από το γραφείο του υφυπουργού Ι. Πανάρετου ανακοινώθηκε χτες ότι δίνεται παράταση (μέχρι αύριο Παρασκευή 26 Νοέμβρη) για την κατάθεση των μηχανογραφικών και, παράλληλα, ότι οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν και σχολές από τις οποίες φαίνεται να αποκλείονται, συμπληρώνοντας μαζί και μια υπεύθυνη δήλωση που θα εξεταστεί στη συνέχεια από αρμόδια επιτροπή.



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ