26 Φεβρουαρίου 2011

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Τι δεν λέει ο Παμπούκης και τι έλεγε η ΝΔ

Πριν διαβάσετε τι είπε ο Παμπούκης (ουσιαστικά δεν είπε τίποτα γιατί θα δώσουν πακέτο το Ελληνικό στους Άραβες-αν ενδιαφερθούν-και θα τους αφήσουν να το κάνουν μπετον αρμε με καζίνο, ξενοδοχεία και βίλες...) να θυμίσω ποια ήταν η τελευταία πρόταση της ΝΔ στην οποία ο τότε υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδος αντέδρασε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θα το μπαζώσει:

Η ΝΔ πρότεινε:
-Από την περιοχή των 5.300 στρεμμάτων του Ελληνικού αφαιρούνταν 290 στρέμματα που αφορούσαν παραμένουσες δραστηριότητες ( FIR, Eκθεσιακό Κέντρο, Αμαξοστάσια Τραμ, ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ) και το χώρο που θα καταλάμβανε η περιφερειακή λεωφόρος Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Υμηττού.

-Τα 1000 στρέμματα προορίζονταν για ήπια πολεοδόμηση με ήπια οικιστική ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση ως εξής:

(α) Ζώνες Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων 650 στρ.

(β) Μικτές Ζώνες (Κατοικία – Τουρισμός): 350 στρ.

Από αυτά τα 1000 στρέμματα το 35% δηλαδή τα 350 στρέμματα θα ήταν κοινόχρηστοι χώροι δηλαδή δρόμοι, πλατείες και τοπικό πράσινο. Στα 650 στρέμματα που θα χρησιμοποιούνταν ως οικοπεδική γη το ποσοστό κάλυψης θα ήταν 40%, συνεπώς στα 1000 στρέμματα μόνο τα 260 στρέμματα θα οικοδομούνταν και τα υπόλοιπα 740 στρέμματα θα ήταν ελεύθεροι χώροι.

Περιοχή του Πάρκου-Πάρκου θα ήταν έκτασης 4010 στρεμμάτων συνολικά και θα περιλάμβανε:

(α) Τους ελεύθερους χώρου του Πάρκου. Χώροι αναψυχής ελεύθερου χώρου, χώροι περιπάτου, ελεύθεροι χώροι συγκέντρωσης κοινού, χώροι πικ-νικ, υδάτινες επιφάνειες και χώροι πρασίνου

(β) Εγκαταστάσεις με δραστηριότητες Αστικού Πάρκου: Εγκαταστάσεις αναψυχής, πολιτιστικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις (Slalom, Πολυλειτουργικό και οι κύριες αθλητικές εγκαταστάσεις Hockey, Baseball και Softball).

(γ) Βασικές απαιτούμενες Υποδομές: Χώροι Στάθμευσης, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, σταθμός διανομής ΔΕΗ )

-Επιπλέον προβλέπονταν ενοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού με την παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά μέσω της μετατόπισης και της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Η παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά έχει έκταση περίπου 800 στρέμματα εκ των οποίων 770 είναι ελεύθεροι χώροι.

Όλα αυτά έχουν ειπωθεί και από τα πλέον επίσημα χείλη του Καραμανλή το Νοέμβριο του 2007.

Να θυμίσω επίσης ότι το Δεκέμβριο του 2003 το ΠΑΣΟΚ έχρισε νικητή διεθνούς διαγωνισμού μια πρόταση που προέβλεπε το κτίσιμο 1000 στρεμμάτων συνολικά μέσα στο πάρκο...

Διαβάστε τώρα και τι δήλωσε ο Παμπούκης:
Ένα μητροπολιτικό πάρκο εφάμιλλο του Central Park της Νέας Υόρκης είναι η πρόταση της κυβέρνησης (ΣΣ. λες και η πρόταση της ΝΔ ήταν άλλη...) για την αξιοποίηση του Ελληνικού που θα παρουσιασθεί μέχρι το φθινόπωρο, όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξη του σήμερα στα "ΝΕΑ".

Λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι του στη Ντόχα , ο υπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού σημειώνοντας ότι "το Κατάρ δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" και ότι "αν προχωρήσει το "Ελληνικό" θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα".

"Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι, τονίζει, γιατί είχε προετοιμασθεί συστηματικά και καλά. Τόσο στο πολιτικό σκέλος , όπου είχαμε επαφές σε υψηλότατο επίπεδο όσο και στο πεδίο της στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας. Μετά το ταξίδι αυτό είμαι πιο αισιόδοξος ότι το έργο του "Ελληνικού" βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του".

Μιλώντας για το έργο ο κ Παμπούκης αναφέρει ότι το "Ελληνικό" αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για το πως θέλουμε να είναι το μέλλον της Αθήνας, το μέλλον της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του-προσθέτει- θα δώσει σημαντικό κοινωνικό μέρισμα και μια περιβαλλοντική υπεραξία στους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου. "Δεν είναι μια οποιαδήποτε επένδυση, είναι όραμα".

Αναφερόμενος στο Κατάρ είπε ότι έχει την οικονομική βάση, τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια να προβεί σε μια επένδυση τέτοιου μεγέθους, χωρίς να εξαρτάται από οποιονδήποτε τρίτον χρηματοδότη. Έχει επίσης την τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία -σε όλον σχεδόν τον κόσμο- σε σύνθετες αναπτύξεις και επιπλέον ενδιαφέρεται σε υψηλότατο επίπεδο.

Υπογράμμισε τέλος ότι καίριο στοιχείο σε όλη τη διαδικασία είναι η διαφάνεια και η ευθύνη και ότι η Βουλή θα είναι πλήρως ενήμερη σε κάθε κρίσιμο στάδιο "γιατί είναι έργο εθνικό και όχι κυβερνητικό".
Διαβάσατε κάτι συγκεκριμένο; ΌΧι βέβαια... τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα: Επί ποιάς βάσης συζητάει με τους Άραβες; Δηλ Τι θα πάρουν αυτοί για να χώσουν τα ωραία λεφτουδάκια τους;

Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που στη Νέα Υόρκη υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ... πόσο καιρό θα πάρει και στις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να μας πούνε κάτι συγκεκριμένο και ειδικά πόσα στρέματα θα γίνουν μπετόν και τι μπετόν;