30 Μαρτίου 2011

Ο "Δημόκριτος" γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια λειτουργίας του, με σειρά εκδηλώσεων και προώθηση της συνεργασίας με Έλληνες επιστήμονες της διασποράς

http://www.edu.demokritos.gr/database/images/stories/d-logo.jpgΤο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) "Δημόκριτος", το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γιορτάζει φέτος τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας του, και με αυτή την ευκαιρία, οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του 2011.

Παράλληλα, το Κέντρο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, θέτει ως στόχο τη διασύνδεση, προώθηση και αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της διασποράς, μέσα από την προώθηση αμφίδρομων συνεργασιών και ενός δικτύου μεταφοράς υψηλής τεχνογνωσίας από τα εργαστήρια-"πόλους αριστείας" διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς (από Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κλπ.).

Οι δράσεις και πρωτοβουλίες του Κέντρου θα περιλαμβάνουν

-Οργάνωση διαλέξεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων εκ μέρους επιφανών επιστημόνων, με την συνδρομή του US National Science Fund και σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα και χορηγούς, με παράλληλη οργάνωση συνεντεύξεων και προβολή διακεκριμένων επιστημόνων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ώστε να αποτελέσουν πρότυπα για τη νεολαία.

-Στενή συνεργασία των επιστημόνων της διασποράς με αντίστοιχα εργαστήρια της Ελλάδας, και παρακολούθηση επιλεγμένων μετα-διδακτορικών φοιτητών (external advisors) από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες της διασποράς, σύμφωνα με επιτυχή διεθνή παραδείγματα.

-Οργάνωση προγράμματος "αντίστροφων μετακινήσεων" (twinning exchanges) σε εργαστήρια διακεκριμένων Ελλήνων καθηγητών του εξωτερικού και σε συνεργασία με κοινωφελή Ιδρύματα (Φουλμπράιτ, Ωνάση κλπ.).

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με τη διάλεξη του καθηγητή Γ. Παυλάκη (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας) την 1η Απριλίου 2011, στο κεντρικό Αμφιθέατρο του "Δημόκριτου" και ώρα 13:00, με τίτλο "AIDS:30 χρόνια επιδημίας, και προοπτικές για νέα εμβόλια". Στις 15 Απριλίου θα ακολουθήσει διάλεξη του καθ. W. J. Koros του Georgia Institute of Technology (School of Chemical & Biomolecular Engineering).