30 Μαρτίου 2011

Κύπρος:Αδιέξοδο ακόμα και στις συνομιλίες επί του θέματος της απογραφής πληθυσμού

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου προέκυψε αδιέξοδο στο θέμα της απογραφής πληθυσμού.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Ερογλου, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει τη λεγόμενη κρατική οντότητα του ψευδοκράτους αρνείται την ταυτόχρονη διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού στο ελεύθερο και κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

"Η δική μας πρόταση είναι συγκεκριμένη, δηλαδή η απογραφή να γίνει την ίδια μέρα και να εποπτευθεί, με όλη τη σημασία της λέξης, από διεθνείς οργανισμούς με προεξάρχοντα τον ΟΗΕ", είπε ο κ. Χριστόφιας.Εξάλλου, είπε ότι στη σημερινή συνάντηση άρχισε η συζήτηση των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας.

"Η πλευρά μας κατέθεσε πρόταση την οποία υποσχέθηκαν να μελετήσουν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ ο κ. Ερογλου έκανε επίσης τη δική του τοποθέτηση", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι οι εσωτερικές πτυχές ασφάλειας αφορούν την αστυνομία και τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων τόσο στην ομοσπονδιακή αστυνομία όσο και στις ομόσπονδες μονάδες της και τις αρμοδιότητες.

"Είναι ευρύ θέμα και θα πάρει αρκετή συζήτηση, ενώ στην επόμενη συνάντηση θα σχολιαστούν οι γραπτές τοποθετήσεις των δύο πλευρών", ανέφερε. Σε ερώτηση για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα και ότι αναμένει από τον ίδιο ενημέρωση.

Σε παρατήρηση ότι φαίνεται πως εντός Απριλίου μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσκληση για νέα τριμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη πως εντός των ημερών θα ξεκαθαρίσει το θέμα.

Η σημερινή συνάντηση κράτησε λιγότερο από μια ώρα.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες άρχισαν τη συζήτηση των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η συνάντηση έγινε σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνάντηση στις 6 Απριλίου, θα συζητηθούν οι προτάσεις της κάθε πλευράς.

Θα προηγηθεί την Τρίτη, 5 Απριλίου, συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών.