28 Ιουλίου 2011

Μισή κυβέρνηση απέμεινε στην Κύπρο μετά το διαζύγιο ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

http://s.enet.gr/resources/2011-07/7--21-thumb-medium.jpgΤα λοίσθια πνέει η κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο, μετά και την παραίτηση άλλων δύο υπουργών, οι οποίοι προέρχονται από το ΔΗΚΟ. Από τα εννέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα τέσσερα έχουν παραιτηθεί, ενώ ο κυπριακός Τύπος γράφει ότι παραιτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

Δ. Χριστόφιας Δ. Χριστόφιας Χθες το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Κάρογιαν, ζήτησε από τους δύο υπουργούς του ΔΗΚΟ που παραμένουν στην κυβέρνηση, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ώστε να διευκολυνθεί και να επισπεύσει τη λήψη των αποφάσεων και την ανάληψη των πρωτοβουλιών».

Το ΔΗΚΟ έχει υποβάλει στον πρόεδρο Χριστόφια μια σειρά από όρους, προκειμένου να συνεχίσει η συνεργασία τους, περιλαμβανομένου και του σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος εκκρεμεί από την επομένη της μεγάλης έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί, αναβάλλεται λόγω ασυμφωνίας μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, τόσο στον καταρτισμό ενός νέου προγράμματος διακυβέρνησης όσο και στη δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν στην οικονομία.

Στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, όμως αυτό έχει να κάνει μόνο με τις εντυπώσεις, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρξει συναίνεση μετά την εκβιαστική αντίδραση του ΔΗΚΟ.

Αυτό που μέτρησε στην απόφαση του ΔΗΚΟ να επιδιώξει το διαζύγιο είναι η τρομακτική πίεση της βάσης του κόμματος προς την ηγεσία, ότι θα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση της από τον πρόεδρο Χριστόφια για να μη χρεωθεί τα χειρότερα που έπονται.

Προχθές έγινε σύσκεψη εκπροσώπων όλων των κομμάτων υπό τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, για να συζητηθούν μέτρα διάσωσης της οικονομίας. Η σύσκεψη ήταν η συνέχεια συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία ομόφωνα λήφθηκαν αποφάσεις για μια δέσμη από μέτρα. Τελικά, η προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τα κόμματα κατέληξε σε ναυάγιο, όταν η κυβέρνηση εμφανίστηκε απρόθυμη να πάρει μέτρα που θα την έφερναν σε ρήξη με τα συνδικάτα. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων αποχώρησαν και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αναποφασιστικότητα και τον πρόεδρο Χριστόφια για αδυναμία λήψης αποφάσεων.

Ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική του ήταν ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια ότι διαχειρίζεται την οικονομία όπως και τα εκρηκτικά στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης αποδίδεται σε προσωπική παρέμβαση του προέδρου Χριστόφια προς τον υπουργό Οικονομικών, κάτι όμως που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε κατηγορηματικά.

Χθες, ο οίκος Moody's υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία κατά δύο μονάδες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεχίζουν τις εργασίες τους οι διάφορες επιτροπές που ασχολούνται με την έκρηξη στο Μαρί, ενώ χθες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επτά στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας. Επίσης, συνεχίζονται οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, με την οικονομία να πλήττεται καίρια και την κριτική κατά της κυβέρνησης να γίνεται όλο και πιο έντονη.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος πιέζεται όλο και περισσότερο από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, όλο το απόγευμα χθες διαβουλευόταν με τους συνεργάτες του και το ΑΚΕΛ για το πώς θα διαχειριστούν το αδιέξοδο. Η παραίτηση του Χριστόφια δεν φαίνεται να είναι στις σκέψεις του ιδίου ή του ΑΚΕΛ, όμως αν δεν βρει προσωπικότητες για να σχηματίσει ευρέως αποδεκτή κυβέρνηση, η κρίση θα βαθύνει περισσότερο και η κατάσταση ίσως γίνει ανεξέλεγκτη.*