28 Ιουλίου 2011

K. Μπιλιράκης για το αμερικάνικο νομοσχέδιο με ευνοικές αναφορές στα εθνικά μας θέματα (Σκοπιανό-Κυπρος-Τουρκία)

Κώστας ΜπιλιράκηςΟ Βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης, μέλος της αρμόδιας για ευρωπαϊκές υποθέσεις υποεπιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου και συμπρόεδρος της βουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στην νομοθετική εξουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες παραγράφους που ο ίδιος είχε εισηγηθεί σε σχέση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Κυπριακό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Κατά τον ομογενή νομοθέτη, το νέο μέτρο, γνωστό ως Βουλευτικό Νομοσχέδιο Αρ. 2583, συνδέει την χορήγηση αμερικανικής βοήθεια προς την πΓΔΜ με την προθυμία των Σκοπίων να συμμετάσχουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας για την διευθέτηση της διένεξής τους γύρω από το θέμα της ονομασίας. Επίσης απαγορεύει την χρήση αμερικανικών κονδυλίων για την υποστήριξη οποιαδήποτε εχθρικής δραστηριότητας ή προπαγάνδας από μέρους είτε της κυβέρνησης είτε ιδιωτικών φορέων στα Σκόπια, περιλαμβανομένου εκπαιδευτικού υλικού που περιέχει ανακρίβειες σε σχέση με την ιστορία και την γεωγραφία τόσο της Ελλάδας, όσο και της πΓΔΜ.

Ο κύριος Μπιλιράκης λέει επίσης ότι παράλληλα το Νομοσχέδιο Αρ. 2583 διευκρινίζει ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει μέτρα που αποβλέπουν στην επανένωση της Κύπρου και ζητά από το Στέητ Ντηπάρτμεντ να καταθέσει στο Κογκρέσο λεπτομερή κατάλογο των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων που χρηματοδοτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά τους να υποβοηθήσουν την διαδικασία επανένωσης στην Κύπρο. Σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο, τριάντα-επτά χρόνια μετά την παράνομη Τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος του Κυπριακού εδάφους, εξακολουθούμε να επιδιώκουμε μια ενοποιημένη και ευημερούσα Κύπρο, στην οποίαν οι δύο κοινότητές της να συμβιώνουν σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής από την Φλόριντα κατάληξε επισημαίνοντας ότι το νέο νομοσχέδιο ζητά τέλος από την Τουρκία να τερματίσει κάθε είδους διακρίσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με το θρήσκευμα ενός ατόμου, και να παράσχει αμέσως την δέουσα αναγνώριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εκτελεί το έργο του, έχοντας το δικαίωμα να ρυθμίζει θέματα εκκλησιαστικής διαδοχής δίχως εξωτερική ανάμιξη, την δυνατότητα να εκπαιδεύει το ιερατικό προσωπικό του και την ευκαιρία να χειρίζεται τα οικονομικά θέματά του και να ορίζει τα περιουσιακά στοιχεία του.