13 Σεπτεμβρίου 2011

Άγριες "αποδοκιμασίες" κατά του Χριστόφια για την έκρηξη στη ναυτική βάση

http://sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/9/7/1/417971/proedriko1.jpgΠερίπου πέντε με έξι χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας - ανάμεσα τους και ορισμένοι κληρικοί - αποδοκίμασαν απόψε πολύ έντονα τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και αξίωσαν την παραίτηση του.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο μηνών από την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκε ο μεγάλος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού.

Τη συγκέντρωση άνοιξε η σύζυγος του αδικοχαμένου πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Μαρία, η οποία διάβασε απόσπασμα από το έργο "Κυπριακή Συμφωνία" του Κύπριου ποιητή Θεοδόση Πιερίδη.

Στη συνέχεια μίλησαν συγγενείς θυμάτων, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Στις ομιλίες τους μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα, ενώ απέρριψαν την προσπάθεια κυβέρνησης και ΑΚΕΛ, που κάνουν σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή που οδήγησε το 1974 στο προδοτικό πραξικόπημα.

Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει ρυθμικά "Νικόλα μαζί σου, Χριστόφια παραιτήσου", όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νικόλας Ιωαννίδης, γιος του αδικοχαμένου πλοίαρχου, τον οποίο προσπάθησε να συλλάβει η Αστυνομία την περασμένη βδομάδα μετά την μαρτυρία του προέδρου Χριστόφια στην Ερευνητική Επιτροπή, γιατί, όπως είπαν, εξύβρισε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην αρχή της ομιλίας του κατηγόρησε τον πρόεδρο Χριστόφια για "προσπάθεια αφελληνισμού της Κύπρου", ενώ οι πολίτες απάντησαν με το σύνθημα: "η Κύπρος είναι Ελληνική".

Επίσης, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας "έχασε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του λαού" και ότι με την μαρτυρία του στην Ερευνητική Επιτροπή "απέδειξε ότι είναι επικίνδυνος".

Ο γιος του αδικοχαμένου πλοίαρχου υποστήριξε σε άλλο σημείο ότι η κυβέρνηση Χριστόφια "είναι καθεστώς, που κλυδωνίζεται".

Ο Νικόλας Ιωαννίδης τόνισε ότι οι συγγενείς των θυμάτων είναι κατά της βίας και κάλεσε τους πολίτες να πάψουν να σιωπούν για τα κακώς κείμενα και να πάρουν την τύχη της Κύπρου στα χέρια τους.

Η Μαρία Ηρακλέους, της οποίας ο σύζυγος είναι μεταξύ των νεκρών από την έκρηξη, ανέφερε ότι στην Ερευνητική Επιτροπή ο πρόεδρος Χριστόφιας γύρισε και "είδε υπεροπτικά την αδελφή ενός άλλου θύματος και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της". Σε μένα, πρόσθεσε, ο πρόεδρος Χριστόφιας έδειξε απειλητικά το δάκτυλο του και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση μου. Η κ. Ηρακλέους υποστήριξε ότι ο Κύπριος πρόεδρος "έχασε την ανθρωπιά του".

Μεταξύ των συνθημάτων, που φώναζαν οι πολίτες, ήταν και το "Χριστόφια φαντάσου να ήταν τα παιδιά σου".