07 Σεπτεμβρίου 2011

Απορρίφθηκε από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο η προσφυγή κατά των πακέτων στήριξης-Νόμιμη η βοήθεια προς την Ελλάδα

Απορρίφθηκαν από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο οι προσφυγές που είχε καταθέσει ομάδα οικονομολόγων και άλλων επιστημόνων για το σύννομο των ενισχύσεων που παρείχε η Γερμανία στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και τη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η ομάδα των επιστημόνων που προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης υποστήριζε ότι οι νόμοι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγκρίθηκαν από τη γερμανική βουλή τόσο γρήγορα που οι βουλευτές δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν σωστά.

Η απορριπτική απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη, ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τσην απόφαση είναι αν το δικαστήριο θα απαιτήσει να έχει το γερμανικό κοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες και αν θα βάλει «κόκκινες γραμμές» (περιορισμούς) σε ό,τι αφορά τις κοινές δανειακές υποχρεώσεις στην Ευρωζώνη ως αντάλλαγμα για την αποδοχή των σχεδίων στήριξης.

Η απόφαση θεωρείται ιδιαιτέρα σημαντική, καθώς καθορίζει το μέλλον του EFSF και αποτελεί «οδηγό» για αντίστοιχες μελλοντικές προσφυγές.

Εκτιμάται ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τοις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επικύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Με βάση αυτή την απόφαση, το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει στις 29 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ακολουθήσει μια ημέρα αργότερα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στο να καθορίσει για το μέλλον νέες απαιτήσεις αναφορικά με την εμπλοκή των κοινοβουλίων σε παρόμοιες αποφάσεις.