15 Νοεμβρίου 2011

H Τρόικα έρχεται, οι μισθοί κόβονται (παραδείγματα)

Με νέες μειώσεις μισθών (οι τελευταίες;) έκανε ποδαρικό η νέα κυβέρνηση. Παραμονές της ελεύσεως των τριών «μάγων» (της Τρόικας) για την 6η δόση (φτάνουν την Παρασκευή) και πριν καν εκφωνήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός κύριος Λουκάς Παπαδήμος, έφτασε σε όλα τα υπουργεία η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου [δείτε την εδώ] που, εφαρμόζοντας ψηφισμένους νόμους, δίνει οδηγίες για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου με βάση το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μείωση στους μισθούς τους από 6% έως και 40%.

Η ίδια εγκύκλιος πετσοκόβει περισσότερο τους μισθούς σε όσους κάνουν απεργίες ή και στάσεις εργασίας ακόμα στο δημόσιο, την ίδια ώρα όμως που η Τρόικα έχει βάλει στο μάτι και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα με το νέο μισθολόγιο δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι θα επανακαταταγούν σε χαμηλότερο βαθμό ή κλιμάκιο απ' ό,τι σήμερα. Για παράδειγμα:

- υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 21 έτη υπηρεσίας στο Οικονομικών, που σήμερα λαμβάνει 2.596 ευρώ μικτά, θα λάβει 1.317, δηλαδή 1.179 ευρώ λιγότερα τον μήνα.

- υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 17 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Παιδείας θα λαμβάνει πλέον 1.437 ευρώ μικτά, αντί 1.622 σήμερα, δηλαδή θα έχει μείωση κατά 185 ευρώ τον μήνα.

Για όσους υπαλλήλους πάντως οι μειώσεις υπερβαίνουν το 25% των σημερινών αποδοχών τους, οι περικοπές θα γίνουν σε δύο ισόποσες δόσεις, το 2013 και 2014. Οι περικοπές των αποδοχών είναι ιδιαίτερα υψηλές στους αποφοίτους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μισθό ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνουν στο εξής όσοι θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο.

«Χοντρό τσεκούρι» πέφτει πλέον όμως και στα εισοδήματα όσων απεργούν στο δημόσιο. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, η στάση εργασίας θα ισοδυναμεί με απεργία με αποτέλεσμα να περικόπτονται ημερομίσθια ανάλογα με τις ώρες της στάσης που έχουν συμπληρωθεί.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της 24ωρης απεργίας θα περικόπτεται το 1/25 των μηνιαίων αποδοχών με βάση τις εργάσιμες ημέρες του μήνα και όχι το 1/30 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Νέες μειώσεις μισθών -αλλά και πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας πάνω και από 18%- προβλέπει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έκθεση της Κομισιόν, για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια. Όπως προκύπτει από το σχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν, θα ενταθούν οι πιέσεις για περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά.

Δύο είναι κυρίως τα σημεία τριβής:

- η προβλεπόμενη αύξηση του 1,6% στην ΕΓΣΕΕ δεν φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένη με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας και τους κινδύνους περαιτέρω αύξησης της ανεργίας στους ανειδίκευτους.

- η παρέμβαση της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο τραπέζι θα πέσουν οι μισθοί, οι κατώτεροι μισθοί, η ΕΓΣΕΕ και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι κάτω από την απειλή της ανεργίας οι μειώσεις μισθών θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έκρηξης της ανεργίας οι μειώσεις μισθών για όσους δουλεύουν με ελαστική εργασία, δηλαδή με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία πλησιάζουν το 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 320.000 εργαζόμενοι να πληρώνονται με μισθούς που είναι μικρότεροι και από τα 460 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.