24 Δεκεμβρίου 2011

Το υψηλότερο ποσό στην ευρωζώνη θα δανειστεί τη νέα χρονιά η Ελλάδα

76,6 δισ. ευρώ χρειάζεται να δανειστεί η χώρα μας το 2012, ποσό που αναλογικά με το ΑΕΠ μας, συνιστά το υψηλότερο δάνειο από όσα θα λάβουν οι χώρες της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική Έκθεση της Fitch, η Ελλάδα, παρά τη διετία οικονομικής λιτότητας που έχει προηγηθεί, έχει ανάγκη από επιπλέον δανεικά ύψους 76,6 δισ. ευρώ μέσα στη νέα χρονιά για να καλύψει τις ανάγκες της, ποσό που αντιστοιχεί στο 34,9% του ΑΕΠ της, όταν η Γαλλία με τις μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες (359,3 δισ. ευρώ) θα περιοριστεί στο 17,4% του ΑΕΠ της και η Ιταλία με τα 356,6 δισ. ευρώ στο 22,3% του ΑΕΠ της.

Σε διεθνές επίπεδο, μόνο η Ιαπωνία - που πράγματι καλείται να αντιμετωπίσει ενα υπέρογκο δημόσιο χρέος- ξεπερνά τη χώρα μας καθώς θα πρέπει να βρει 2,658 τρισ. ευρώ, δηλαδή ποσό αντίστοιχο του 56,5% του ΑΕΠ της!

Τα στοιχεία αυτά του Οίκου Αξιολόγησης ενισχύουν την άποψη σύμφωνα με την οποία η ομαλή έκβαση του PSI είναι στοίχημα επιβίωσης για την Ελλάδα, αφού σε διαφορετική περίπτωση το χρέος μας θα διπλασιαστεί εντός του επόμενου έτους.

Η ελληνική πλευρά προαναγγέλλει συμφωνία λίαν συντόμως, αισιοδοξία που δεν φαίνεται να συμμερίζεται το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι το μείζον ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί είναι το επιτόκιο και αυτό θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου DOW JONES, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι εντός των προσεχών ημερών θα επιτευχθεί συμφωνία, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή έως το τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.