20 Ιανουαρίου 2011

Τέτοιους σαν τον Τζαβάρα (δείτε το βίντεο) θέλει να βλέπει ο κόσμος για να παίρνει θάρρος-Πανικός στα λαμόγια του MEGΑ

Ενώ τα λαμόγια βάζουν κάθε βράδυ γύρω στις 9:30 στη σελίδα τους τις ειδήσεις των οκτώ... σήμερα γράφουν το εξής:


Πατώντας να παίξει το βίντεο βλέπουμε έκπληκτοι ότι παίζει ακόμα το μεσημεριανό δελτίο παρότι στον τίτλο μιλάνε για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ...

Τόσο πολύ έτσουξε ο Τζαβάρας που απ ότι φαίνεται δεν θα βάλουν το βίντεο και θα πούνε καμιά παπαριά ότι έγινε λάθος...

Πολλά κατάλαβαν όσοι είδαν απόψε τον Τζαβάρα να τους ξεβρακώνει, όπως δείχνει και το 91% υπέρ του στο γκάλοπ που κάνει το taxalia...

Απολαύστε τον:



και πάρτε και μια γεύση από τα σχόλια στη σελίδα του στο FB:


Ρύθμιση για τις «ανεπίδεκτες είσπραξης» οφειλές στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο

Η σχετική ρύθμιση, που αποσύρθηκε από το «πολυνομοσχέδιο» του Δεκεμβρίου, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσειςΣτο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατοχυρώνεται «μετρήσιμη διαδικασία» με την οποία θα κρίνεται ποια ληξιπρόθεσμα οφέλη θα διαγραφούν ως ανείσπρακτα και ποια όχι, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη την Πέμπτη για το ζήτημα των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών 24 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου, θα υλοποιηθεί και η δέσμευση για κοινοποίηση των ονομάτων των μεγαλοφειλετών, συμπλήρωσε.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης υπενθύμισε την προεκλογική διακήρυξη του Πρωθυπουργού, περί της ύπαρξης οφειλών ύψους 31 δισ προς το Δημόσιο, στο πλαίσιο της διαβεβαίωσης πως «λεφτά υπάρχουν» - και ρώτησε, «πότε η κυβέρνηση ανακάλυψε πως 24 δισ ήταν αδύνατον να εισπραχθούν;»

«Τι δικλείδες προσφέρετε στον κόσμο, ότι με τις ρυθμίσεις αυτές για το σβήσιμο ανείσπρακτων οφειλών, δεν θα επωφεληθούν και κάποιοι, που, αφού βεβαιώθηκαν οι οφειλές τους, μέχρις ότου κουνηθεί το αργοκίνητο δικαστικό της εφορίας, μεταβίβασαν τις περιουσίες τους αλλού, έχουν του κόσμου τα λεφτά και εμφανίζονται φτωχούληδες του Θεού, αδύναμοι να πληρώσουν;» ρώτησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται η κατοχύρωση μιας διαδικασίας διαφανούς, μετρήσιμης και ελέγξιμης. Αυτή την διαδικασία, θα φέρουμε στο επόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή» απάντησε ο Δ.Κουσελάς. «Από την άλλη, έχουμε πάρει και παίρνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να μην έχουμε συσσώρευση τόσων ληξιπρόθεσμων οφειλών».

»Τα 30 και πλέον δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων και όχι των μη εισπράξιμων οφειλών, δεν δημιουργήθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Είναι δημιούργημα και απόρροια μιας συγκεκριμένης πολιτικής για το ζήτημα που συζητάμε: Υπήρξε όντως κατά καιρούς, έλλειψη πολιτικούς βούλησης προκειμένου να εισπραχθούν αυτά τα ανείσπραχτα χρέη».

«Εμείς, επιδιώκουμε την είσπραξή τους πριν αρχίσουν να διογκώνονται τα χρέη του καθένα, με αποτελεσματικούς προληπτικούς ελέγχους. Έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε να είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι αυτοί, έχουμε δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κόσκινο, μια ηλεκτρονική κρησάρα από την οποία, δύσκολα μπορεί να περάσει κανείς» υποστήριξε ακόμη ο υφυπουργός Οικονομικών.

Siemens: Αυτοί παραπέμπονται

Ένας πρώην πρωθυπουργός, 15 πρώην υπουργοί και ένας νυν παραπέμπονται στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens.

Αργά το βράδυ έγιναν γνωστά τα ονόματα που αναφέρονται στα πορίσματα, που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες κατά τομέα έρευνας και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες:

Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

•Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

•Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το "ξέπλυμα" χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βουλευτής Α΄Αθήνας Παντελής Οικονόμου χαρακτήρισε μεγάλη τη λίστα των προτεινομένων, ενώ εξέφρασε διαφωνίες για την υπόδειξη του κ. Βερελή (για τον ΟΤΕ), του κ. Παπαθανασίου (για την αποπομπή Ζορμπά), του κ. Πολύδωρα (για την τροποποίηση των συμβάσεων) και του κ. Παπαντωνίου (για το C4i).

Η ΝΔ από την πλευρά της δεν κάνει διαχωρισμούς κατά τομείς έρευνας και κατ’ αρχήν αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ευθύνη αδιαμφισβήτητη, μιλώντας για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει εμμέσως, η εξέταση να αφορά εκτός από τον Κώστα Σημίτη, και τους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, και Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη της, "δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών", αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις».

Τα 17 ονόματα:

Κώστας Σημίτης

1. Αναστάσιος Μαντέλης,
2. Χρήστος Βερελής,
3. Γιάννος Παπαντωνίους
4. Νίκος Χριστοδουλάκης
5. Μιχάλης Λιάπης
6. Γιώργος Αλογοσκούφης
7. Γιώργος Βουλγαράκης,
8. Βύρωνας Πολύδωρας,
9. Προκόπης Παυλόπουλος
10. Χρήστος Μαρκογιαννάκης
11. Άκης Τσοχατζόπουλος,
12. Γιάννης Παπαθανασίου,
13. Ευάγγελος Μαλέσιος,
14. Αναστάσιος Μαντέλης,
15. Χρήστος Βερελής,
16. Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Διαφωνία Καμμένου με ΝΔ

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμένος, διαφωνώντας με τις προτάσεις του κόμματός του, κατέθεσε δική του έκθεση ζητώντας τη διερεύνηση ποινικών και αστικών ευθυνών για τους: Σημίτη. Μαντέλη Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Μαντέλη, Παπακωνσταντίνου, Μαλέσιο, Λιάπη και Μαρκογιαννάκη. Απαλάσσει δε τους Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Χρίστο Βερελή.

Υπέρ προανακριτικής ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για την περαιτέρω διερεύνηση, αλλά και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, που χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, τάσσεται στο πόρισμα του το ΚΚΕ.

Υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα μέχρι να έλθει η υπόθεση στην ολομέλεια της βουλής.

Τη Δευτέρα το ογκώδες πόρισμα

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στην ολομέλεια το ογκώδες πόρισμα.

Χαρακτηριστικό του είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στους υπό έρευνα πρώην υπουργούς, και από την αρχική διατύπωση με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».

Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών η ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα.

Ανησυχία Σαμαρά για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης

http://www.skai.gr/files/temp/C376E906E4DAA7758D892ECCB286F9F3.jpgΈτοιμος για εκλογές, αλλά και εξαιρετικά ανήσυχος για ενδεχόμενη σοβαρή κοινωνική έκρηξη λόγω των εντεινόμενων προβλημάτων που προκαλεί η ύφεση στους πολίτες, εμφανίστηκε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Σε συζήτηση που είχε στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου εμβλήματος της ΝΔ, στα νέα γραφεία του κόμματός του στην οδό Συγγρού, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να προσυπογράψει ανοικτά τις εκτιμήσεις πολλών επιτελών του ότι η πολιτική ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές.

Αν και άφησε να εννοηθεί ότι πολλές από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατατείνουν σε αυτό, περιορίστηκε να τονίσει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της ΝΔ προανήγγειλε σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση πλην της οικονομίας, για τα ζητήματα της διαφάνειας και του εκλογικού νόμου, επαναλαμβάνοντας την πλήρη αντίθεσή του στη διευρυμένη λίστα, που φέρεται να προωθεί μέσω του «γερμανικού συστήματος» το Μέγαρο Μαξίμου. Εκτίμηση του κ. Σαμαρά είναι ότι οι πρωθυπουργικοί χειρισμοί έχουν στόχο τον εγκλωβισμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, των πολιτών.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου περί διαφάνειας, χαρακτηρίζοντάς τες ως «επικοινωνιακά παίγνια». Υπενθύμισε την, υπό τον Κάρολο Παπούλια, συνάντηση των πολιτικών αρχηγών γι’ αυτό το ζήτημα προ έτους και τις δεσμεύσεις περί διακομματικής συνεννόησης που είχε αναλάβει τότε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως «ένα πολυκομματικό θέμα, πραξικοπηματικά γίνεται μονοκομματικό». Μάλιστα, υπενθύμισε πως στην εν λόγω συνάντηση ο κ. Παπανδρέου είχε συμφωνήσει να διερευνηθεί και το θέμα του Χρηματιστηρίου, το οποίο και θα επαναφέρει στο προσκήνιο η Ν.Δ. Παρά ταύτα, και μιλώντας ειδικότερα για το σκάνδαλο Siemens, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ελευθερία των βουλευτών του κόμματος, χαρακτηρίζοντας ως γελοίες όποιες αναφορές περί προσπάθειας συμψηφισμού.

Δήλωση Σαμαρά για το νέο έμβλημα της ΝΔ
«Κατανοώ ότι για τα στελέχη ενός κόμματος έχει κάποια σημασία η σημειολογία και ως εκ τούτου, είναι λογικό να ανταλλάσσουν απόψεις αν τους άρεσε ή δεν τους άρεσε το νέο έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας . Από εκεί και πέρα, το να συζητάμε και να αναλύουμε τι σηματοδοτεί και τι όχι ένα λογότυπο, το βρίσκω ανεπίτρεπτα εξεζητημένο για την εποχή που διανύουμε. Τη μετάβαση από μία εποχή σε μία άλλη την σηματοδοτούν οι πολιτικές, οι προτάσεις και οι συμπεριφορές, όχι τα λογότυπα! Πολύ περισσότερο σήμερα που τα προβλήματα είναι πρωτόγνωρα και οι απαιτήσεις εξαιρετικά πιεστικές! Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να απασχολήσει το μυαλό του με τέτοια θέματα σε τέτοιες εποχές! Περιμένει άλλου είδους σήματα! Ένα σήμα, για παράδειγμα, ότι κάτι άλλαξε στη νοοτροπία του κόμματος σε σχέση με τις τυχόν ευθύνες στελεχών του για υποθέσεις σκανδάλων, όπως η κραυγαλέα της Siemens. Και αυτό το σήμα, νομίζω ότι δεν το πήρε!»

Ι Βρούτσης: Προσελκύσεις επενδύσεων γίνονται μόνο με μείωση φορολογίας και όχι με εκτατές εισφορές

Με αφορμή την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις, Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις αποτελεί ακόμη ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο, που βλάπτει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

Σήμερα, στην Ελλάδα ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων έχει φορολογικό συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη 24%, στα διανεμόμενα 40%, ενώ ο ΦΠΑ ανέρχεται, από τον περασμένο Ιούλιο, στο 23%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες για επενδύσεις.

Απαιτείται εκλογίκευση της φορολογικής πολιτικής, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, με ταυτόχρονη λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (άμεση και έμμεση), που επιβάλλεται με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο κύμα φυγής κεφαλαίων και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, που απαιτεί αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Αντί αυτών, ανακοινώνει μια νέα έκτακτη εισφορά για 16.922 επιχειρήσεις, προσδοκώντας να αντλήσει περίπου 1,21 δισ. €.

Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα φορολογική επιδρομή στις επιχειρήσεις που φαίνεται να αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, διευρυμένο πεδίο εφαρμογής (η προηγούμενη αφορούσε μόνο 304 επιχειρήσεις), επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και λειτουργεί ανασταλτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Η οικονομική αυτή πολιτική έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρηματικότητα, ασφυξία στην αγορά, Ύφεση και Ανεργία.

Ας κατανοήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση ότι η αύξηση των εσόδων – που είναι τόσο αναγκαία – επιτυγχάνεται με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από αναπτυξιακά κίνητρα, όπως είναι η μείωση της φορολογίας, που συμβάλλει καθοριστικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης (ΝΔ), σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη

«Πριν αναφερθώ στην ουσία της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, θα ήθελα ως πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας και ως Βουλευτής Φλώρινας, να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, γιατί όπως φαίνεται στη Δυτική Μακεδονία τους στενοχωρήσαμε πάρα πολύ με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δε μπορώ να εξηγήσω αλλιώς και χωρίς να έχω κανένα πρόβλημα με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Κοζάνης, άλλωστε γιατί να έχω, τον προκλητικό παραγκωνισμό του αιρετού Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή. Αναρωτιέμαι, εάν η Ν.Δ. είχε κερδίσει και το Δήμο Κοζάνης, ποιον τόπο θα επέλεγε ο κ. Παπανδρέου για να κάνει ανακοινώσεις που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μήπως τον Δήμο Θεσσαλονίκης;

Δυστυχώς, ξέχασε γρήγορα τα παχιά λόγια για τις μεγάλες αλλαγές του Καλλικράτη, για 13 πόλους ανάπτυξης, για 13 υπερυπουργούς, που θα οδηγούσαν τις ισάριθμες Περιφέρειες της χώρας στην ανάπτυξη. Εκτός, αν εννοούσε ότι, αυτό θα συνέβαινε μόνο αν εκλέγονταν Περιφερειάρχες, όσοι είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την αντίληψη, να μην αποδέχεται τη βούληση των πολιτών, ας τους διόριζε.

Όσον αφορά την ίδια την εκδήλωση, θέλω να θυμίσω ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση ψήφισε το πρώτο Νομοθέτημα για τις ΑΠΕ, βάζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξή τους. Άρα, είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι η Ν.Δ. είναι θετική σε κάθε είδους εξέλιξη και επένδυση που αφορά τον τόπο μας και την ανάπτυξη νέων μορφών παραγωγής ενέργειας, ώστε η Δυτική Μακεδονία να είναι πρωτοπόρος στις προκλήσεις των καιρών και να προγραμματίζει έγκαιρα τη μεταλιγνιτική εποχή. Επιζητούμε την ανάπτυξη και τη σταθερή πορεία της ΔΕΗ. Θέλουμε βέβαια αυτές οι προσπάθειες να γίνονται σε στέρεες βάσεις.

Εξηγούμαι. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι ακριβώς τα 5.200 στρέμματα που χρειάζονται για να αν αναπτυχθούν τα φωτοβολταϊκά, καθώς είναι γνωστό, ότι η πρώην Ν.Α. Κοζάνης διεκδικεί τις εκτάσεις από τη ΔΕΗ με καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.1,2 Ν.1280/1982, άρθρο 9 παρ.1 Ν.2941/2001, άρθρο 12 παρ.11 Ν.3147/2003, οι οποίες απολλοτροιώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες από τη ΔΕΗ, όταν ήταν ΔΕΚΟ, με μοναδικό σκοπό την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη και την υποχρέωση να αποκατασταθούν και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης.

Αυτό δε σημαίνει ότι η σημερινή αιρετή Περιφέρεια δε θα παραχωρούσε τις συγκεκριμένες εκτάσεις για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Όσο όμως δεν ξεκαθαρίζονται οι διαδικασίες με τη νόμιμη οδό, η κυβέρνηση αυτοϋπονομεύει την εξαγγελία της.

Δε θα αναφέρω τα θεσμικά αιτήματα της Φλώρινας προς τη ΔΕΗ, γιατί είναι γνωστά σε όλους και τα οποία στην «αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα», μάλλον δεν χωρούσαν, διότι δεν ειπώθηκε τίποτα. Ο νεφελώδης τρόπος αναφοράς για τον Μελίτη 2, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στο ορυχείο της Βεύης και σε δεύτερο φράγμα, μας κάνει επιφυλακτικούς και μας δείχνει, ότι πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας. Θέλω να πιστεύω πως δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα στη εξέλιξη του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζω την προσοχή μου.

Επιθυμώ να δηλώσω την ικανοποίηση μου για τη θετική εξέλιξη της μετεγκατάστασης των Αγίων Αναργύρων, μετά από πολλές διακυμάνσεις στην πρόοδο του αιτήματος. Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων, οι οποίοι με επιμονή και με επιστημονικά στοιχεία από την τελευταία μελέτη, έπεισαν τη ΔΕΗ και την αρμόδια Υπουργό, για το ποιος ευθύνεται για την ποιοτική υποβάθμιση της ζωής τους, την καταστροφή του περιβάλλοντος και εν κατακλείδι την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των κατοίκων και η ίδια τους η ζωή.

Κλείνοντας, θέλω να στηλιτεύσω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, όσοι συμπολίτες μας προσπάθησαν να διαδηλώσουν για τα προβλήματα τους έξω από το χώρο της εκδήλωσης. Όσοι έδωσαν την εντολή να χρησιμοποιηθεί βία σε μια ειρηνική προσπάθεια έκφρασης και διαμαρτυρίας για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα, πρέπει να αναλογιστούν πόσο πολύ απέχουν τα λόγια από τις πράξεις και οι υψωμένες γροθιές του Γιώργου Παπανδρέου στις διαδηλώσεις, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής».

Το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τους FT της Γερμανίας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJpG5u7dQLp9T-w0bGJaeus5-Ls6J2g4i2ey0OgifVVTJ9p_G835AMzDd8k0AqXw5PXkzbpTSLtefivM5Vjn4uZVJWLzJg6OEYR3-Glce8qU3MdA4I_omp3q_l6kPKvKIySjDJjI4XpkYs/s1600/hellas.gif

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΡΕ ΓΙΓΑΝΤΑ

Τους ξεφτίλισε απόψε στο ΜΕΓΚΑ ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ της Ν.Δ. ο ΤΖΑΒΑΡΑΣ. Τον γράφω δε με κεφαλαία γράμματα γιατί ο άνθρωπος μικρός το δέμας και όχι ιδιαίτερα ελκυστικός στην ομιλία,αλλά με καρδιά ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που φέρεται σαν πραγματικός ΓΙΓΑΝΤΑΣ και για αυτό οι ψηφοφόροι του πρέπει να τον προσέξουν ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.
Αναμένεται σφοδρή επίθεση των ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ.Μπορείνα ανακαλύψουν ότι είχε ξεχάσει να πληρώσει κάποιο παράβολο(δικηγόρος ων),πήρε τσάμπα τσιγάρα από τον περιπτερά του,του έκανε σκόντο ο χασάπης του.
Αλλά εσείς ξέρετε τώρα10 βουλευτές να είχε η Ν.Δ. σαν και αυτόν ΚΑΙ ΠΟΛΛΆ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΘΑ ΉΤΑΝ ΑΛΛΙΏΣ.
Το ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ θα μου κάνει την χάρη να συμπληρώσει τα ΒΙΝΤΕΟ κ.λ.π.

Η μαλακ@@ έχει βαρέσει κόκκινο-Καρατζαφέρης: εκλογές την άνοιξη και Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Παπανδρέου

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ1_aY7X5n3x9eviWckff44b8nj2SBjwFcriB_xFgdakjqj_N5O&t=1Την βεβαιότητά του ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βολιδοσκοπείται για τη θέση του γ.γ του ΟΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Γ. Καρατζαφέρης τόσο στην τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 όσο και στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάοιυ στον Real Fm. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προέβλεψε ακόμα ότι ο κ. Παπανδρέου ενδεχομένως να πάει σε εκλογές μέχρι την Άνοιξη και στη συνέχεια να «παραδώσει το δαχτυλίδι στον επόμενο όπως το πήρε και εκείνος».

Εντύπωση προκάλεσε ότι σε ένα νέο του «άνοιγμα» στον Αντώνη Σαμαρά, εκτίμησε ότι μετά τις σύντομες επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της ΝΔ στον Πειραιά και στην Κύπρο «ο πάγος έχει σπάσει», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας συνασπισμού κομμάτων της κεντροδεξιάς στα πρότυπα της Ιταλίας. Αιχμές όμως άφησε για τη Ντόρα Μπακογιάννη, για την οποία δήλωσε ότι «το γινάτι βγάζει μάτι» και την κατηγόρησε ότι «παίζει παιχνίδια» με βουλευτές άλλων κομμάτων παρότι, όπως υπονόησε, την ενδιαφέρει περισσότερο η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

star.gr

Βίντεο από τα επεισόδια στην Κοζάνη στην επίσκεψη Παπανδρέου

Πολύ ξύλο στην Κοζάνη. δείτε το:



http://taxalia.blogspot.com/2011/01/blog-post_8918.html

Συνεχάρη την Κοντό ο Σαμαράς

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWur7LBoOYWOKwoURHuqIaTjmK8cejhhdSXncLIMkyOBDIj6xigPeelB-MycuqTZ6DuFczpuEM0jrLeR-FnPK_hmouG_pjZDmgbLFKkxAkqqq6H0CQnsjoqShZmB-C8qvY3bywkxhLDmWi/s1600/kontos+alekos+poli+kali.jpgΟ πρώην υπουργός, βουλευτής Ξάνθης της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλέξανδρος Κοντός, απέστειλε σήμερα επιστολή - αίτηση προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο, με την οποία ζητά τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Ο πρώην υπουργός ζητά η Ειδική, αυτή Επιτροπή να αποτελείται αποκλειστικά και μόνον από ανώτατους δικαστικούς, για να εξετάσει την εναντίον του κατηγορία στην υπόθεση Βατοπαιδίου, προκειμένου να αποδειχθεί η αθωότητά του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς, επικοινώνησε, σήμερα, με τον βουλευτή και τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του.

Ρεκόρ ΠΑΣΟΚ: Διψήφια μείωση των βιομηχανικών πωλήσεων το 2010

http://portal.tee.gr/portal/pls/portal/docs/1/12690392.JPGΑπώλεια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ παρουσίασε ο τζίρος των ελληνικών βιομηχανιών το 2010. Εξαιρουμένου του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν εντυπωσιακά λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία κατέγραψε διψήφια ποσοστιαία μείωση του τζίρου της. Η απώλεια τζίρου, σε σχέση με το 2009, κυμαίνεται περί το 12%.

Αυτά προκύπτουν από επεξεργασία στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος των μεταποιητικών βιομηχανιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του κλάδου των παραγώγων πετρελαίου, το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010 αυξήθηκε κατά 5,4%. Δεδομένου ότι οι πωλήσεις του κλάδου των διυλιστηρίων και άλλων επιχειρήσεων επεξεργασίας πετρελαίου αντιστοιχούν σε περισσότερο από 25% των συνολικών πωλήσεων των βιομηχανιών όλων των κλάδων, συνάγεται μείωση της τάξεως του 12% των λοιπών βιομηχανικών πωλήσεων, στο σύνολο του έτους.

Η μείωση αυτή των εσόδων της μη πετρελαϊκής βιομηχανίας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν μεσολαβούσαν διεθνώς σημαντικές ανατιμήσεις στους κλάδους των βασικών μετάλλων, των προϊόντων από μέταλλο, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των χημικών προϊόντων, ενώ ενισχύθηκε από το γεγονός ότι συμπιέστηκαν οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικό της οικονομικής καχεξίας που χαρακτήρισε την πορεία των ελληνικών βιομηχανιών το 2010 είναι το ότι μείωση των εσόδων τους παρουσιάζουν οι 20 από τους συνολικά 24 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας. Επιπλέον, σε δεκατρείς από αυτούς τους είκοσι κλάδους η ποσοστιαία μείωση των εσόδων ήταν διψήφια.

"Ως σύνολο ο τομέας εμφανίζει αύξηση του κύκλου εργασιών, ωστόσο αν απομονωθεί ο κλάδος των καυσίμων η εικόνα αντιστρέφεται" ανέφερε στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010 και το ίδιο διάστημα του 2009 πιστοποιούν ότι κατά την προαναφερθείσα χρονική περίοδο ο τζίρος:

* Των βιομηχανιών τροφίμων, που αντιστοιχεί στο 15,85% του συνολικού τζίρου, μειώθηκε κατά 2,4% (την ίδια χρονική περίοδο του 2009 είχε μειωθεί κατά 6,8%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 3%.

* Των βιομηχανιών ποτών (4,28% του συνολικού) μειώθηκε κατά 7,1% (2009: -1,9%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 7,5%.

* Των βιομηχανιών καπνού (1,43% του συνολικού) μειώθηκε κατά 19,4% (2009: -2,1%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 16,8%.

* Των βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργικών ειδών (2,11% του συνολικού) μειώθηκε κατά 15% (2009: -26,6%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 19,9%.

* Των βιομηχανιών ειδών ενδυμασίας (2,49% του συνολικού) μειώθηκε κατά 17% (2009: -20%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 22,4%.

* Των βιομηχανιών δέρματος και ειδών υπόδησης (0,47% του συνολικού) μειώθηκε κατά 31,6% (2009: -12,4%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 36%.

* Των βιομηχανιών ξύλου (1,07% του συνολικού) μειώθηκε κατά 12,5% (2009: -31,9%), ενώ ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 12,6%.

* Των βιομηχανιών χάρτου (1,84% του συνολικού) μειώθηκε κατά 0,7% (2009: -6,6%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 4%.

* Των βιομηχανιών εκτυπώσεων (1,16% του συνολικού) μειώθηκε κατά 14,7% (2009: -9,7%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 13,5%.

* Των βιομηχανιών παραγώγων πετρελαίου (27,04% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 30,2% (2009: -37,3%), ενώ ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 5,7%.

* Των βιομηχανιών χημικών προϊόντων (4,59% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 10,4% (2009: -21,4%), ενώ ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,7%.

* Των βιομηχανιών φαρμάκων (2,15% του συνολικού) μειώθηκε κατά 0,2% (2009: +17,4%), ενώ ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 4,1%.

* Των βιομηχανιών πλαστικών (3,43% του συνολικού) μειώθηκε κατά 0,8% (2009: -16,1%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 6,8%.

* Των βιομηχανιών μη μεταλλικών ορυκτών (6,49% του συνολικού) μειώθηκε κατά 18,5% (2009: -20,3%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 12,8%.

* Των βιομηχανιών βασικών μετάλλων (11% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 15,3% (2009: -39%), ενώ ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 11,2%.

* Των βιομηχανιών μεταλλικών προϊόντων (6,07% του συνολικού) μειώθηκε κατά 10,3% (2009: -19,7%), ενώ ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά 1,7%.

* Των βιομηχανιών ηλεκτρονικών ειδών (που αντιστοιχεί στο 0,79% του συνολικού) μειώθηκε κατά 19,7% (2009: -37,6%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 21,3%.

* Των βιομηχανιών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,60% του συνολικού) αυξήθηκε κατά 8,3% (2009: -30,7%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 1,9%.

* Των βιομηχανιών μηχανημάτων (1,25% του συνολικού) μειώθηκε κατά 4,4% (2009: -25,2%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 18,5%.

* Των βιομηχανιών οχημάτων (0,54% του συνολικού) μειώθηκε κατά 26,7% (2009: -9,7%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 20,5%.

* Των βιομηχανιών λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (1,24% του συνολικού) μειώθηκε κατά 54,1% (2009: -5,8%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 57%.

* Των βιομηχανιών επίπλων (1,06% του συνολικού) μειώθηκε κατά 15,9% (2009: -19,8%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 17,4%.

* Των βιομηχανιών επισκευών και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (2,75% του συνολικού) μειώθηκε κατά 26,4% (2009: -18,8%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 22,3%.

* Των βιομηχανιών λοιπών προϊόντων (0,30% του συνολικού) μειώθηκε κατά 1,1% (2009: -13,9%), ενώ ο όγκος παραγωγής μειώθηκε κατά 8,3%.



Οι μόνοι κλάδοι που εμφανίζουν αυξημένα έσοδα, αυτοί των παραγώγων πετρελαίου, των βασικών μετάλλων, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και των χημικών προϊόντων, οφείλουν τα επιπρόσθετα έσοδά τους κυρίως στην ανατίμηση των προϊόντων αυτών παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που είχε διεξαχθεί το 2005, στους εν λόγω τέσσερις κλάδους αναλογεί περί το 45% των συνολικών πωλήσεων της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, που συντάσσει το ΙΟΒΕ με βάση τις προοπτικές για την παραγωγή, τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων και τις εκτιμήσεις για τη συνολική ζήτηση, κατρακύλησε τον περασμένο Δεκέμβριο, ως γνωστόν, στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, υποχωρώντας στις 71,3 μονάδες, ενώ δύο μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχε ανέλθει στις 78,5 μονάδες. Επίσης, εξασθένησαν οι προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών και ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού έπεσε στο 69%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τον μήνα Δεκέμβριο, οι εισερχόμενες νέες εργασίες του τομέα μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2010 με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009.

Μόνο το 1/5 των βιομηχανιών της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ κατά τον μήνα Δεκέμβριο, προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών τους το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το 55% έκριναν ότι οι παραγγελίες τους βρίσκονταν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με μόλις 5% να δηλώνουν το αντίθετο και 25% να θεωρούν ότι αδίκως έχουν γεμίσει τις αποθήκες τους με έτοιμα προϊόντα.

Ωστόσο, 15 από τους 24 κλάδους το 2010 παρουσίασαν επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης ή βελτίωση των εσόδων τους, σε σύγκριση με το 2009.

Γερμανία: Οι επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά θα περικοπούν επί ένα 6μηνο από 1ης Ιουλίου, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που έφερε πτώση του κόστους

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQUedLU51Nls_u8JJzDYCq8WGhReqj4lWw9GPNFhjERfJM9lAvdhwΗ γερμανική κυβέρνηση προωθεί σχέδια για την περικοπή των επιδοτήσεων για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα επί ένα εξάμηνο από την 1η Ιουλίου, καθώς ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας οδηγεί σε μείωση του κόστους και κάνει λιγότερο απαραίτητες την κρατική βοήθεια.

Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν επιβεβαιώνει ανάλογες προβλέψεις που είχαν αναπτύξει πηγές της κυβερνητικής συμμαχίας στο πρακτορείο Ρόιτερς στις 17 Ιανουαρίου.

Οι μειώσεις τον Ιούλιο ενδέχεται να φθάσουν το 15% εάν τα στοιχεία στα τέλη Μαΐου δείχνουν πάνω από 7,5 γιγαβάτ σε νέες ηλιακές δυνατότητες που έχουν εγκασταθεί εντός του 2011, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Ρέτγκεν, «αυτό θα σημάνει μία σημαντική συμβολή στη μείωση του κόστους». Όπως δήλωσε κάθε νοικοκυριό θα πληρώσει κατά μέσον όρο 60 ευρώ το 2011 για τα κίνητρα υπέρ της ηλιακής ενέργειας.

«Αυτό πλησιάζει όλο και περισσότερο στα αποδεκτά όρια», τόνισε ο ίδιος, και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για τηνκ επιβολή ανώτατης οροφής στα κίνητρα αυτά, που το 2010 έφθασαν συνολικά τα 13 δισ.ευρώ.

Οι τιμές θα πέσουν επιπλέον κατά 9% μέσα στο 2012, όπως άλλωστε προβλεπόταν.

Η Γερμανία πρόσθεσε ένα απόθεμα ρεκόρ 7 γιγαβάτ φωτοβολταϊκής δυνατότητας μέσα στο 2010--που ισοδυναμεί με ενέργεια παραγόμενη σε επτά μεγάλους ενεργειακούς σταθμούς--αυξάνοντας την συνολική της δυνατότητα στα 17 γιγαβάτ.

Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών. Η σχετική βιομηχανία άνθισε αφότου η Πράξη Ανανεώσιμης Ενέργειας (EEG), που άρχισε να εφαρμόζεται από το 2000, εγγυάται στους επενδυτές επιδοτήσεις πάνω από τις τιμές της αγοράς για την ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας για μία 20ετία.

ΑΠΕ

Άρειος Πάγος: Αρνητικές για τους συμβασιούχους ήταν οι εισηγήσεις του Ι. Τέντε και Α. Δουλγεράκη στην Ολομέλεια

http://img.pathfinder.gr/Media/i/4/4017/11121.jpgΣτην ίδια, αρνητική για τους συμβασιούχους, γραμμή πλεύσης κινήθηκαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης, κατά τη σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την τύχη της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την απασχόλησε σήμερα η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθαριστριών του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998.

Η όποια απόφαση εκδοθεί από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ, θα αποτελέσει «πυξίδα» και για τους υπόλοιπους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.

Ο κ. Τέντες υποστήριξε ότι ορθά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τις παλαιότερες αποφάσεις δεν έχει δεχθεί την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών κομμάτων, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν θα ωφελήσουν άλλες παλινωδίες» στο ζήτημα των συμβασιούχων και τόνισε: «Και αυτό το λέω με σεβασμό στους εργαζόμενους που είτε αναιτίως, είτε συνυπαιτίως με το πολιτικό σύστημα έχουν ταλαιπωρηθεί».

Αναφερόμενος στις παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Τέντες επισήμανε: «Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας κρίθηκε ότι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, που συνάπτονται με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και όλους τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον δεν συντρέχουν οι τιθέμενες με το Π.Δ. 164/2004 προϋποθέσεις, δεν μπορεί να μετατραπούν σε συμβάσεις αόριστης διάρκειας, έστω και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η μετατροπή κωλύεται από απαγορεύσεις που προβλέπονται α) από το νόμο (άρθρο 21 του ν. 2190/1994) και β) από το Σύνταγμα (άρθρο 103 του Συντάγματος)».

Στη συνέχεια ο αρεοπαγίτης Ανδρέας Δουλγεράκης κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Τέντε ακολουθώντας και αυτός με τη σειρά του τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εισηγήθηκε τη μη νομιμοποίηση των καθαριστριών του ΟΠΑΠ.

Ο εισηγητής αρεοπαγίτης τόνισε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Οι δικηγόροι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ άλλων φορέων οι οποίοι έχουν κάνει παρέμβαση στην επίμαχη υπόθεση υπέρ των καθαριστριών, όπως και ο δικηγόρος των καθαριστριών αντέκρουσαν τόσο τις θέσεις του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.

Οι δικηγόροι δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι είναι πολιτικοί όμηροι από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Μάλιστα, τόνισαν ότι συνεχίζεται το κακό με τους συμβασιούχους, καθώς και σήμερα υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Υποστήριξαν ότι στις περιπτώσεις των συμβασιούχων έχει εφαρμογή η εργατική νομοθεσία και ειδικά ο Ν. 2112/1920 και αυτό ανεξάρτητα από τη διάταξη του αναθεωρημένου το 2001 Συντάγματος που δεν επιτρέπει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 1999/70/ΕΚ κ.λπ.) και πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τόνισαν ότι ούτε όμως το 1998, όταν οι καθαρίστριες κατέθεσαν τις αγωγές, υπήρχε σχετική κοινοτική οδηγία για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας.

Μάλιστα, τόνισαν οι δικηγόροι ότι για τις καθαρίστριες του ΟΠΑΠ δεν ισχύει η συνταγματική απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, καθώς αυτό προβλέφθηκε κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2001 (άρθρο 103, παράγραφος 2 του Συντάγματος).

Και δεν καταλαμβάνει η απαγόρευση αυτή τις καθαρίστριες, καθώς εργάστηκαν στον ΟΠΑΠ την επταετία 1991 έως 1998, δηλαδή πριν την συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Το Σύνταγμα προ του 2001 - προσέθεσαν οι δικηγόροι - δεν προέβλεπε απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων, για τις οποίες τον τελικό λόγο έχουν τα δικαστήρια.

Οι δικηγόροι του ΟΠΑΠ συντάχθηκαν με τις θέσεις τόσο του κ. Τέντε όσο και του κ. Δουλγεράκη.

Η έκδοση της απόφασης αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.



Αντίθετο το ΣτΕ



Από την άλλη πλευρά το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Γ. Σταυρόπουλος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Ποταμιάς) με την υπ’ αριθμ. 147/2011 απόφασή του επικύρωσε τη μονιμοποίηση 17 συμβασιούχων καθαριστριών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.).

Ειδικότερα, το 2008 με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (3379/2008), οι καθαρίστριες οι οποίες εργαζόντουσαν στην ΑΤΕ με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δικαιώθηκαν.

Ωστόσο, η ΑΤΕ άσκησε στο ΣτΕ τριτανακοπή κατά της αποφάσεως του 2008 που δικαίωσε τις καθαρίστριες. Δηλαδή η ΑΤΕ ζητούσε να ανατραπεί το αποτέλεσμα της δικαστικής απόφασης.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμη την τριτανακοπή της ΑΤΕ και επανέλαβαν ότι οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (γνωστό ως «διάταγμα Παυλόπουλου») είναι «συνταγματικώς ανεκτές όλως ειδικώς, ως μεταβατικές διατάξεις «τακτοποίησης» εκκρεμών εργασιακών σχέσεων του Δημοσίου και των άλλων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα με εργαζομένους που συνέχισαν, ακόμη και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος με το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής, να απασχολούνται με διαδοχικές συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία άμεσα λύση στο ζήτημα των συμβασιούχων

http://www.maroussi2004.gr/3.jpgΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάθεση ψηφίσματος στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου, δημοτικών συμβούλων, και αρχηγών δημοτικών παρατάξεων παρέδωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα των συμβασιούχων στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, στη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Ευσταθία Μπεργελέ και σε εκπροσώπους των κομμάτων.

Ειδικότερα το παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα της Βουλής Θ. Παπαϊωάννου, στον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τασούλα, στην εκπρόσωπο του ΚΚΕ, βουλευτή Διαμάντω Μανωλάκου στον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, βουλευτή Επικρατείας Ιωάννη Κοραντή και στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Ηρακλείου Μ. Κριτσωτάκη.

Το ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ζητεί μεταξύ άλλων από την Κεντρική εξουσία και τους εκπροσώπους της να αντιληφθούν το χρέος και τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη του Αμαρουσίου και από τον Υπουργό Εσωτερικών την ανανέωση για ένα ακόμη χρόνο όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πατούλης μετά την ολοκλήρωση της επίδοσης του ψηφίσματος δήλωσε:

«Δώσαμε να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες που έχει ο Δήμος Αμαρουσίου σε επίπεδο λειτουργίας και ιστορίας, αλλά και όσον αφορά τους εργαζόμενούς μας και θα έλεγε κανείς ότι αυτό σε γενικές γραμμές έγινε αντιληπτό. Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέλαβε το ψήφισμά μας, το οποίο και δεσμεύτηκε να παραδώσει στα κόμματα του Κοινοβουλίου, κρατώντας όμως εμφανώς αποστάσεις από την προσπάθεια Διοίκησης και εργαζομένων. Εμείς σίγουρα θα παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν δούμε ανταπόκριση, εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας».

Επίσης ο κ. Πατούλης κάλεσε πολίτες και εργαζόμενους να δώσουν αύριο ένα ηχηρό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 π.μ. στην είσοδο του ιστορικού εμπορικού κέντρου επί της Λ. Κηφισίας στη συμβολή με την οδό Βασ. Σοφίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επ. Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων « Κόντρα στο Καιρό» και «Εκτός των Τειχών» κ.κ. Λ. Μαγιάκης και Δ. Πολυχρονιάδης αντίστοιχα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης και οι Πρόεδροι του Σωματείου Εργαζομένων Ν. Καλλιμάνης και του Σωματείου Εργατοτεχνικού Προσωπικού Β. Καγιάς.

Όλο το ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι σε αυτούς, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες των πολιτικών που μας επιβάλλει η εφαρμογή του Μνημονίου και η ασκούμενη οικονομική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης.

Η αύξηση της φορολογίας, η μείωση μισθών και εισοδημάτων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, η μείωση των κοινωνικών παροχών, η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και η απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές χιλιάδων οικογενειών της πατρίδας μας.

Στα παραπάνω προβλήματα έρχονται να προστεθούν για τους Ο.Τ.Α. και οι συνέπειες από την άμεση και χωρίς επαρκές χρονικό διάστημα προσαρμογής, εφαρμογή του Ν. 3852/2010 («Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

Με την άμεση, από 1-1-2011 εφαρμογή του Καλλικράτη, προβλέπεται η απαγόρευση ανανέωσης όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου που είχαν συναφθεί με τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα των Δήμων (Ν.Π.Δ.Δ., δημοτικές επιχειρήσεις κ.λπ.), οι οποίες έληγαν στις 31-12-2010 ή μέσα στους πρώτους μήνες του 2011. Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων για την εκτέλεση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, τα έργα αυτεπιστασίας, η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κλπ..

Οι επιπτώσεις στο Δήμο Αμαρουσίου

Η εφαρμογή του Καλλικράτη έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου Αμαρουσίου. Αφορά στο μέλλον και στην επιβίωση δεκάδων εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Εργαζόμενων που απασχολούνται στο Δήμο μας με ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονταν κάθε χρόνο και που συνάφθηκαν από το 2004, το 2006 και εντεύθεν. Επηρεάζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους κατοίκους της πόλης μας.

Εγκαίρως είχαμε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου ( Α.Α. 199-29/4/2010 ), όσο και με τρεις επιστολές που αποστείλαμε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση ( Α.Π. 079272 -22/10/2010, Α.Π. 086519- 18/11/2010, Α.Π. 092881 15/12/2010).

Ως Δήμος έγκαιρα είχαμε τοποθετηθεί θετικά στην ανάγκη μιας ολοκληρωμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που:
  • θα διασφάλιζε την οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • θα ενίσχυε τη διαφάνεια και τον ουσιαστικό έλεγχο
  • θα λειτουργούσε προς όφελος των πολιτών, μέσα από την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Επιπλέον, από το 2008 έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς μας οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου, όμως το ΑΣΕΠ ακόμη δεν έχει εγκρίνει τους τελικούς πίνακες επιτυχόντων.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου

Είχαμε προβλέψει τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η βιαστική και χωρίς προετοιμασία εφαρμογή του Ν. 3852, όχι μόνον σε βάρος των εργαζομένων, όσο κυρίως στην εύρυθμη λειτουργία των Ο.Τ.Α.. Γι αυτό ως Δήμος τοποθετηθήκαμε με την 199 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα όσα προβλέπονταν στον Καλλικράτη, αφού διαπιστώναμε:
  • Ότι δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι νέοι πόροι για την λειτουργία των ΟΤΑ, ιδίως μετά τη μεταφορά και των νέων αρμοδιοτήτων. Και μάλιστα όχι μόνον δεν εξασφαλίζεται αύξηση των πόρων, αλλά μας περικόπηκαν το 2010 30% οι πόροι που μας αποδίδονταν από την Κεντρική Εξουσία.
  • Ότι στο διάστημα που προηγήθηκε της ψήφισης του Ν. 3852, δεν λήφθηκαν ουσιαστικά υπόψη οι θέσεις των αιρετών εκπροσώπων των Ο.Τ.Α., ενώ δεν μας δόθηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά λειτουργικά προβλήματα σε κρίσιμους τομείς και δραστηριότητες των Δήμων, όπως π.χ. η καθαριότητα, η αποκομιδή απορριμμάτων, η συντήρηση του πρασίνου, η λειτουργία των παιδικών σταθμών κ.λπ. Γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες.
  • Ότι οδηγούνται στο δρόμο και την ανεργία σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών τους, καθώς αυτό θα είναι παράνομο, ενώ δε θα είναι δυνατή και η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο οποιασδήποτε πληρωμής τους.
Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Υπουργός οφείλει να αντιληφθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των πολιτικών της επιλογών. Να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει, έστω και με καθυστέρηση, τις απόψεις μας. Γιατί αν δεν μας ακούσει δεν θα μπορέσει να δώσει λύσεις.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

Από την Κεντρική Εξουσία και τους εκπροσώπους της:
να αντιληφθούν το χρέος και τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη του Αμαρουσίου. Με άστοχες αποφάσεις και επιλογές τους και με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του προαστίου, μας επιβάρυναν με υπερτοπικές χρήσεις και υποβάθμισαν έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Ενώ ευθύνονται για το ότι δεν προχωρά η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης μας, που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις συνέπειες των λαθών τους. Η Κεντρική Εξουσία και οι εκπρόσωποι της οφείλουν στο Μαρούσι αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία πρέπει επιτέλους να μας αποδώσουν.

Οφείλουν να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό του Δήμου, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την αναγέννηση της πόλης μας.

Από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση:
1.Την ανανέωση για έναν ακόμη χρόνο όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου που είτε έληξαν, είτε πρόκειται να λήξουν στο επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να προκηρύξουμε θέσεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, που θα καλύπτουν όπου υπάρχουν τα κενά σε προσωπικό.

2.Την ανανέωση για ένα χρόνο της δυνατότητας σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους κατοίκους μας χωρίς διακοπή, στο διάστημα μετάβασης στο νέο καθεστώς.

3.Την αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας, του χρόνου απασχόλησης, καθώς και της εντοπιότητας όλων όσων εργάζονταν μέχρι σήμερα με καθεστώς συμβάσεων, όταν θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού. Μοριοδότηση που με αγώνες που δώσαμε είχαμε καταφέρει να ισχύει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καταργηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών χωρίς ποτέ να ειπωθούν οι λόγοι.

4. Την καλύτερη λειτουργία και άμεση ανταπόκριση του ΑΣΕΠ στα αιτήματα που του υποβάλλονται για την έγκριση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά που υπάρχουν.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

Μετά την αποδοχή του ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου προχωρούμε άμεσα:

1.Στην κατάθεση του ψηφίσματος από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη στον Υπουργό Εσωτερικών, την προσεχή Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010, στις 11 π.μ.

2.Στην ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής και όλων των πολιτικών κομμάτων για το περιεχόμενο του ψηφίσματος, από το Δήμαρχο Γ. Πατούλη, που θα επισκεφθεί για το σκοπό αυτό το Εθνικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010, στις 12.30 μ.μ.

3.Στο συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου Αμαρουσίου και όλων των υπηρεσιών του Δήμου ( πλην των Βρεφονηπιακών Σταθμών) την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010.

4.Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εργαζομένων στην είσοδο του ιστορικού εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου, επί της Λ. Κηφισίας, το πρωί της προσεχούς Παρασκευής 21/1/2011.

Ο Boy George επιστρέφει κλεμμένη εικόνα στην Κύπρο

http://www.mtvgreece.gr/content/data/multimedia/images/imagescache/abb989b218cb9653ff4de9d8a9153640ef50280e.250.187.5.41feb5dadae62ee2e58e92edb0d70eb1205fac97.jpgΣτο νόμιμο κάτοχό της, την Εκκλησία της Κύπρου, επέστρεψε εικόνα του Χριστού του 18ου αιώνα, η οποία πριν την εισβολή κοσμούσε τον κατεχόμενο ναό του Αγίου Χαράλαμπου στο Νέο Χωριό Κυθρέας.

Την μεταβυζαντινή δεσποτική εικόνα επέστρεψε στην Εκκλησία της Κύπρου ο Αγγλος καλλιτέχνης Boy George οποίος είχε αγοράσει την εικόνα το 1985 από έμπορο έργων τέχνης στο Λονδίνο χωρίς να γνωρίζει την πραγματική της προέλευση.

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/9/3/7/346937/boy.jpgΗ εικόνα αναγνωρίστηκε μετά από ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή με το γνωστό καλλιτέχνη και στη συνέχεια η Εκκλησία του προσκόμισε μαρτυρίες ειδικών βυζαντινολόγων και του ιερέα του χωριού.

Οπως αναφέρεται,ο George αποδέχτηκε να επιστρέψει την εικόνα στην Εκκλησία της Κύπρου «με την ευχή όπως σύντομα αποκατασταθεί στο ναό του Αγίου Χαράλαμπου, απ’ όπου παράνομα αποξενώθηκε».

Η εικόνα επιστράφηκε στον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Επίσκοπο Νεάπολης Πορφύριο κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής σε αίθουσα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στο Λονδίνο. Στον George δόθηκε σύγχρονη βυζαντινή εικόνα του Χριστού με την ευχή όπως και άλλοι ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σχολιάζοντας την επιστροφή της εικόνας στην Εκκλησία της Κύπρου, από το Βρετανό καλλιτέχνη Boy George, ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Επίσκοπος Νεάπολης Πορφύριος μετέβη στο Λονδίνο όπου και παρέλαβε την εικόνα από τον καλλιτέχνη τον οποίο και ευχαρίστησε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η εικόνα βρίσκεται στα γραφεία της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες όπου και θα παραμείνει εκεί για λίγο καιρό. Στη συνέχεια η εικόνα θα επαναπατριστεί όπως και οι άλλες εικόνες που ευελπιστούμε πολύ σύντομα θα τις έχουμε κοντά μας στις Βρυξέλλες και θα έρθουν στον δικό τους το χώρο.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Boy George, αγόρασε και διαφύλαξε την εικόνα αυτή και στη συνέχεια την παρέδωσε στην Εκκλησία της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν γνωρίζει τον καλλιτέχνη και πρόσθεσε πως «η πράξη του μας συγκινεί γιατί αγόρασε την εικόνα. Βέβαια μπορεί να πει κανείς ότι παράνομα κρατούσε την εικόνα γιατί ήταν κλεμμένη, δεν ήταν κάποιου που ήθελε να την εκποιήσει δικαιωματικά». Πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που έμαθε ότι η εικόνα ήταν κλεμμένη, νομίζω καλώς έπραξε και την επέστρεψε στην εκκλησία της Κύπρου όπου και ανήκει».

Εμείς, συνέχισε, «τον ευχαριστούμε και εάν καμιά φορά έρθει στην Κύπρο σίγουρα θα τον φιλοξενήσουμε».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ THΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ PORTAL ΤΗΣ Ν.Δ.

Πρώτα από όλα, μου προκαλεί μεγάλη συγκίνηση το γεγονός ότι είμαστε σήμερα εδώ, σε αυτήν τη νέα αίθουσα των νέων κτιρίων, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Νέας Δημοκρατίας μας.

Να πάνε όλα καλά.

Δεύτερον, είμαι συγκινημένος γιατί, όπως και εσείς, άκουσα και εγώ τη φωνή των νέων παιδιών, που πάρα πολλές φορές δείχνουν μία ωριμότητα, ο βαθμός της οποίας είναι πολύ πιο ψηλός από εκείνο που βαθμολογεί εμάς τους πολιτικούς, πολλές φορές, ο κόσμος.

Δεν ξέρω εάν θα μπορέσω να πετύχω όλα αυτά τα οποία ζητήσατε. Αυτό, όμως, το οποίον, Ελβίρα και Κωνσταντίνε, σας δίνω ως υπόσχεσή μου σήμερα, είναι ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να κάνω τα όνειρά σας πραγματικότητα.

Φίλες και φίλοι της Παράταξης,

Είναι πολύ μεγάλη η τιμή και η χαρά που αισθάνομαι, σήμερα, να παρουσιάζω τη νέα εικόνα, το νέο πρόσωπο του κόμματός μας. Οι συνεργάτες μου και εγώ, ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία μερικούς μήνες πριν, με την πεποίθηση πως η εικόνα, άρα και η γλώσσα της οπτικής επικοινωνίας, πρέπει να είναι συγχρονισμένη με τον 21ο αιώνα.

Δίνω τόσο μεγάλη σημασία σε αυτό, ώστε από την πρώτη στιγμή ζήτησα να έχω συμμετοχή, ενεργή συμμετοχή, στη διαδικασία της επιλογής του νέου σήματος και του λογότυπου της Παράταξής μας.

Από την αρχή, θέσαμε ορισμένες προδιαγραφές: Το νέο σήμα και ο νέος λογότυπος πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, όπως τις έχουμε διαμορφώσει μέχρι σήμερα: Διαφάνεια, Πρωτοπορία, Ανθρωπιά, Σιγουριά, Ήρεμη Δύναμη.

Παράλληλα, το σήμα και ο λογότυπος θα πρέπει να είναι σύγχρονα και διαχρονικά. Ομόφωνα, καταλήξαμε στην πρόταση που τελικά προκρίθηκε και που θα δείτε σήμερα εσείς, πρώτοι από όλους.

Δεν σας κρύβω πως με απασχόλησε σοβαρά η αναγκαιότητα μιας τέτοιας επιλογής και μάλιστα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι η εποχή, που η Νέα Δημοκρατία, μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο και αβέβαιο, κάνει πολλά βήματα μπροστά. Είναι η εποχή της ανανέωσης του κόμματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί και να λειτουργήσει σωστά στις συνθήκες αυτής της νέας εποχής, που τρέχει -όπως ξέρετε- με ταχύτητα ιλιγγιώδη.

Ξέρω πως το μεγάλο ζητούμενο για ένα κόμμα είναι οι πολιτικές ιδέες. Αυτές αξίζουν σε ένα κόμμα δημοκρατικό. Ένα κόμμα, που διαμορφώνει και εκφράζει αυτό που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη και το υπηρετεί σωστά. Όλα, όμως, αυτά έχουν ανάγκη σωστής επικοινωνίας.

Γιατί, ποιο νόημα είναι να έχεις πολύτιμες ιδέες, αν δεν μπορείς να τις εκφράσεις και να τις μεταδόσεις; Αυτό το ρόλο παίζει ακριβώς και η οπτική επικοινωνία. Ακόμα μεγαλύτερο στις ημέρες μας, όπου τα μηνύματα πρέπει να μεταδίδονται, να μεταφέρονται ταχύτατα, θα έλεγα, σχεδόν ακαριαία.

Η οπτική επικοινωνία είναι μια γλώσσα συμπληρωματική, πολύτιμη και χρήσιμη.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να έχουμε τις ιδέες μας και τα μηνύματά μας με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, οφείλουμε να μιλάμε σωστά και να μιλάμε τη σύγχρονη γλώσσα.

Ένα σήμα είναι και η φορεσιά των αντιλήψεών μας. Πιστεύω πως κάναμε την καλύτερη επιλογή και την κατάλληλη στιγμή. Το νέο σήμα με την απλότητα, αλλά και τις αναφορές του στην ιστορία μας και το μέλλον με εκφράζει και προσωπικά. Ίσως γιατί καταφέρνει να ισορροπήσει αυτά τα δυο. Να κρατάει την ανάμνηση από τις καλές στιγμές, αλλά και να τις προβάλλει στο μέλλον. Από αυτές τις καλές στιγμές δεν πετάμε τίποτα. Το παλιό ιστορικό μας σύμβολο δεν πετιέται, δεν μπορεί να αποθηκευτεί ως άχρηστο. Απλά περνάει στην ιστορία και θα μείνει για πάντα εκεί για να μας θυμίζει τις ωραίες, τις σπουδαίες, τις δύσκολες και τις ευχάριστες στιγμές, που ζήσαμε κάποια στιγμή όλοι μαζί, μέσα στη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη. Θα λειτουργεί για πάντοτε σαν μια πολύτιμη φωτογραφία, που θα βλέπουμε με χαρά, αναγνωρίζοντας τα χαμόγελα και τα βλέμματα των φίλων, με τους οποίους ο καθένας μας αγωνίστηκε μαζί.

Εύχομαι έτσι ενωμένοι και γεμάτοι με νέες ιδέες και εμπειρίες, παρέα με τη νέα γενιά, αυτή την υπέροχη και ξεκάθαρη νέα γενιά, που μόλις ακούσατε, να πανηγυρίσουμε, για τις επιτυχίες της Πατρίδας μας, πάνω από όλα, ξανά και ξανά.

Φίλες και Φίλοι.

Με χαρά σας παρουσιάζω το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ας δούμε τώρα και το νέο μας σήμα στην πρόσοψη του κτιρίου μας.

Αυτό είναι το σήμα της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα γενιά.- (τελεία και παύλα)

Η Νέα Δημοκρατία της σύγχρονης εποχής δεν επιτρέπει τα κενά, ούτε στην πολιτική, ούτε και στο σήμα της.- (τελεία και παύλα)

Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία της νέας γενιάς.- (τελεία και παύλα)

Εύχομαι να μας συνοδεύσει και να επισφραγίσει επιτυχίες για τη Νέα Δημοκρατία και για την Ελλάδα μας.

Όμως, φίλες και φίλοι, εκτός από την οπτική μας ταυτότητα, αλλάξαμε και την παρουσία μας στο διαδίκτυο. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει, πλέον, ένα σύγχρονο portal, πλούσιο σε πληροφορίες, αλλά και διαδραστικό.

Το internet είναι, όπως ξέρετε, το μεγάλο παράθυρο στον κόσμο, είναι ο κόμβος διακίνησης ιδεών με ταχύτητες ασύλληπτες και με εύκολη πρόσβαση, πολύ εύκολη πρόσβαση, για τον καθένα.

Είναι το περιβάλλον, που με πολύ μεγάλη άνεση, κινούνται οι νέοι. Είναι τελικά το μέλλον.

Πιστεύω πως και σ’ αυτό το κομμάτι κάναμε καλή δουλειά. Στόχος μας να γίνει το portal της Νέας Δημοκρατίας σημείο συνάντησης ιδεών και ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Γιατί η Ελλάδα και οι Έλληνες ζουν, υπάρχουν και βρίσκονται παντού.

Σας παρουσιάζω, λοιπόν, την πρώτη σελίδα αυτού του portal, με την ευχή όλα αυτά να λειτουργήσουν μαζί, με τρόπο θετικό, δημοκρατικό και ταυτόχρονα καινοτόμο και προοδευτικό.

Σας ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία και σας αφήνω στα νεανικά χέρια της Ελβίρας και του Κωνσταντίνου.