30 Ιανουαρίου 2011

ΙΜΙΑ 2011 ΟΛΗ Η ΠΟΡΕΙΑ (ΣΤΑΔΙΟΥ)

Οι γαλάζιες-κόκκινες γραμμές Σαμαρά για μιαν Ελλάδα-μεταίχμιο

του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σαμαράς μπορεί σύντομα να είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ανέκαθεν οι θέσεις του ήταν ξεκάθαρες και μεστός και δωρικός ο πολιτικός λόγος του. Μελετήσαμε με προσοχή την ομιλία που έκανε την περ. Δευτέρα στη Βουλή των Ελλήνων, σε προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα.

Για τις θέσεις του στο Κυπριακό γράψαμε την περ. Τετάρτη. Σήμερα, θεωρούμε ότι χρήζει μια αδρή αναφορά στο όραμά του για μιαν Ελλάδα που πρέπει να σταθεί στα πόδια της, να μην παραδοθεί, να αναπτυχθεί, για να μπορέσει, εκτός από την υπερπήδηση της οικονομικής κρίσης, να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Αφού ανέλυσε γιατί το δόγμα και η πολιτική Νταβούτογλου κινδυνεύει και ήδη δημιουργεί περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στην Τουρκία, ο Αντ. Σαμαράς καταγράφει τα βήματα που η Ελλάδα, σε συνεργασία και με την Κύπρο, πρέπει να κάνει. Επιμένει σε στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, χωρίς να αγνοούνται οι Παλαιστίνιοι.

Ελλάδα και Κύπρος, λέγει ο Σαμαράς, να καταστούν γέφυρα ανάμεσα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη. Και η Ελλάδα να κάνει άνοιγμα στη Ρωσία. Επ’ αυτού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι πάγωσε τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, προφανώς κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ. Ο Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα-μεταίχμιο και να συνδέει εμπορικούς, επικοινωνιακούς και ενεργειακούς δρόμους προς τη Μέση Ανατολή, προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. «Αυτές είναι οι γαλάζιες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής μας: Ο ρόλος ''κρίκου'' που θέλουμε να παίξουμε και προς βορρά και προς νότο. Προσφέροντας σε όλους τους λαούς της περιοχής ασφάλεια, διασύνδεση και ευκαιρίες ευημερίας. Οι μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί από την Ασία στην Ευρώπη, περνάνε από μας. Από τη γη μας ή από τις θάλασσές μας. Οι μεγάλοι κάθετοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες βγάζουν τους βόρειους γείτονές μας στη Μεσόγειο από ελληνικά λιμάνια».

Ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να θεσπίσει και να οριοθετήσει την ελληνική ΑΟΖ με τα γειτονικά της κράτη, αρχίζοντας με την Κύπρο, την οποία επικαλείται ως παράδειγμα. Και προσθέτει: «Λύση του προβλήματος (της ΑΟΖ) σημαίνει, η Ελλάδα να κατοχυρώσει όλα τα δικαιώματα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Όχι να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα αυτά!». Και υπογραμμίζει: «Οποιαδήποτε συμφωνία θα στηριζόταν σε αυτο-παραίτηση της Ελλάδας απ’ όσα της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για μας θεωρείται άκυρη από τώρα. Κι αν υπάρξει, θα την ακυρώσουμε μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Μιλημένα-ξηγημένα... Κάποιοι προτείνουν ακόμα ''συνεκμετάλλευση'' στο Αιγαίο. Τα ελληνικά δικαιώματα», είπε, «δεν είναι... ''ακορντεόν''! Να ανοιγοκλείνουν κάθε τόσο, σε αέρα, σε θάλασσα και σε υπέδαφος». Γι’ αυτό και απορρίπτει προσφυγή στη Χάγη, όπως υποστηρίζουν μερικοί, για να υπογράψουν συνυποσχετικό με την Τουρκία, που ευνοεί 50-50 στο Αιγαίο.

Ο Αντ. Σαμαράς χλευάζει την ετεροβαρή ελληνοτουρκική φιλία και κατηγορεί τον ΥπΕξ Δρούτσα ότι επιχειρεί αναβάθμιση της υποψήφιας Τουρκίας σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ. Πώς θα πολιτευθεί αν αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας; Ο Αντ. Σαμαράς λέγει ότι θα ασκεί «πολιτική διεθνώς με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όχι με ιδεοληπτικές εμμονές, αλλά ως εκφραστή του εθνικού συμφέροντος. Η Ελλάδα είναι χώρα, δεν είναι ''χώρος''. Και οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι ''πληθυσμός''. Δύναμη της Ελλάδας είναι η αυτοπεποίθηση και η δημιουργικότητα του λαού της». Υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει αμετακίνητος στις κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του. Η Κύπρος θα παρακολουθεί. Και ελπίζει να μη χρειαστεί ποτέ να τα υπενθυμίσει.
Σημερινή

Τα αρπακτικά -αρχαιοτήτων- περιμένουν το χάος για να δράσουν!

Ανησυχία και αντιδράσεις για τις καταστροφές αρχαιοτήτων στο μουσείο της Αιγύπτου

Σοβαρές ζημιές και λεηλασίες υπέστησαν αρχαιότητες στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου, όταν ομάδα εννέα ατόμων εισέβαλε μέσα στους χώρους του μουσείου, σε μια προσπάθεια να το ληστέψουν. Η ληστεία απετράπη, ωστόσο, ήδη αρκετά αντικείμενα είχαν καταστραφεί. Ισχυρές δυνάμεις προστάτευαν το μουσείο την Κυριακή.

Η συνέχεια στο parthenon-sculptures.blogspot.com

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στον οποίο από 20 Δεκεμβρίου 2010 ( ΠΔ 127/2010) υπάγεται και το Λιμενικό Σώμα, κατέθεσε στη Βουλή Σχέδιο Νομού με τίτλο «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις ».

Αυτό το Σχέδιο Νομού εκ πρώτης όψεως αδιάφορο για την πόλη μας, μετά από προσεκτική μελέτη παρουσιάζει διπλό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη. Το ένα – αρνητικό – γιατί όσο αφορά τις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής το καθεστώς τους παραμένει όπως είχε ( άρθρο 4 και 5 παρ.δ ) και δεν γίνεται καμία αναφορά για την περιβόητη Λιμενική Ακαδημία η οποία κατά σύμπτωση είχε εξαγγελθεί στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο του 2000 από τον τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και σημερινό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το άλλο – θετικό – γιατί με μία διάταξη (άρθρο 22 παράγραφος 4) επιδιώκεται να δοθεί λύση στο θέμα της απομάκρυνσης επιβλαβών πλοίων από τα λιμάνια. Το θέμα μας αγγίζει γιατί έχουμε τα πλοία της ΣΑΟΣ στο λιμάνι μας.

Η διάταξη διευκρινίζει ότι ο αρμόδιος για την απομάκρυνση Οργανισμός (στην περίπτωσή μας ο ΟΛΑ ΑΕ), μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό για εκποίηση όχι μόνο ναυαγίων αλλά και επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων.
Συγκεκριμένα η προσθήκη στην παράγραφο 6 του άρθρου 2 του Νόμου 2881/2001 «περί ναυαγίων» αναφέρει:

"Η αληθής έννοια της παρούσης παραγράφου είναι ότι ο Οργανισμός μπορεί να προβαίνει ταυτόχρονα με ενιαίο διαγωνισμό σε εκποίηση ενός ή περισσοτέρων ναυαγίων και επικινδύνων και επιβλαβών πλοίων που ανήκουν σε έναν ή διαφορετικούς ιδιοκτήτες, των οποίων οι κύριοι αρνούνται ή αδυνατούν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους ."

Το Μάρτιο του 2010, επειδή η υπόθεση πετρελαιαγωγός μας αφορούσε. μια από τις συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου είχε αποκλειστικό θέμα « Διατύπωση απόψεων στο σχέδιο νόμου Διαδρομή και εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα ».

Αν η υπόθεση “Λιμενική Ακαδημία “ μας αφορά στο Σχέδιο Νομού με τίτλο « Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις » ποιος επίσημος φορέας του τόπου θα εκφράσει απόψεις ;

Αλεξανδρούπολη 30 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος

ΟΝΝΕΔ: 15 χρόνια από το θλιβερό θάνατο των Ελλήνων Αξιωματικών στα Ίμια

Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου συμπληρώνονται 15 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης των Ιμίων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του ελικοπτέρου και την τραγική απώλεια των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που επέβαιναν σε αυτό, του Αντιπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του Αντίπλοιαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού.

Η ηρωική θυσία των τριών Αξιωματικών αποτελεί σύμβολο προσήλωσης στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται σκληρά. Χρέος μας, είναι να μην επιτρέψουμε να λησμονηθεί η αυταπάρνηση, την οποία επέδειξαν σε μία κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία οι πεσόντες Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Το υψηλό φρόνημά τους αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, για κάθε νέο και κάθε νέα.

Το διπλωματικό επεισόδιο των Ιμίων αποτέλεσε την πρώτη επίσημη έκφραση του δόγματος περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, μέσω του οποίου η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Καμία υποχώρηση ωστόσο σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα διανύει ομολογουμένως μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, δεν μπορεί με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης να γίνουν εκπτώσεις στα εθνικά μας θέματα.

Η παρακαταθήκη από τη θυσία των Ελλήνων Αξιωματικών είναι παραπάνω από σαφής.

Η προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας απαιτεί τόλμη και όχι λιγοψυχία.

Το χρωστάμε άλλωστε στους τρεις αυτούς ήρωες.

Ποιος δημιούργησε την κρίση δανεισμού;

Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες... ωστόσο μόνο εμείς είμαστε υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ μιας και ο ΓΑΠ φρόντισε να εκτοξευθούν τα επιτόκια στα ύψη:


Ι Βρούστης: Αυθαίρετα θα γίνεται ο υπολογισμός του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, όταν διεξάγεται φορολογικός έλεγχος!!!

Κυβέρνηση, όμηρος των δεσμεύσεων του Μνημονίου και στη γεμάτη αγωνία προσπάθειά της για ανεύρεση 13 δις ευρώ για το 2012 - 14 εφευρίσκει νέους τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα. Στο υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο ενσωματώνονται διατάξεις που παραβιάζουν την αρχή της φορολογικής δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας, ενώ - την ίδια στιγμή - δημιουργούν μια ιδιότυπη φορολογική ομηρεία των επιχειρήσεων απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 10 παρ. 13 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, για πρώτη φορά, εισάγεται στη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου για τον προσδιορισμό του ΦΠΑ (και όχι για περιπτώσεις εξολογιστικού προσδιορισμού) μια διαδικασία τελείως αυθαίρετη, αντίθετη σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας. Και αυτό μέσα από τις φράσεις του νομοσχεδίου "σύγκριση με ομοειδείς επιχειρήσεις" και "βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της ελεγκτικής".

Με αυτό τον τρόπο, πλέον, ο υπολογισμός του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, όταν διεξάγεται φορολογικός έλεγχος, θα γίνεται αυθαίρετα. Αυτό σημαίνει νέα φορολογική αφαίμαξη για τις επιχειρήσεις με πρόσχημα τον έλεγχο στο ΦΠΑ"

Μαργαρίτης Τζίμας, με αφορμή την αυριανή επέτειο της κρίσης των Ιμίων και τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον τραγικό θάνατο τριών Ελλήνων Αξιωματικών

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Δράμας, κ. Μαργαρίτης Τζίμας, με αφορμή την αυριανή επέτειο της κρίσης των Ιμίων και τη συμπλήρωση 15 χρόνων από αυτήν που είχε και ως αποτέλεσμα την πτώση του ελικοπτέρου και τον τραγικό θάνατο τριών Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, του Αντιπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του Αντιπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους είναι γεμάτη από παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας συμπατριωτών μας, που έπεσαν στο καθήκον της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Η θυσία όμως των τριών αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού στα ΙΜΙΑ, πριν 15 χρόνια, αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας της Ελλάδος στη σύγχρονη εποχή.

Το επεισόδιο των ΙΜΙΩΝ που αποτέλεσε την έκφραση των τουρκικών ισχυρισμών περί "γκρίζων ζωνών", οι συνεχείς προκλητικές ενέργειες των Τούρκων με τις οποίες αμφισβητούν τα Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα.

Η Ελλάδα απορρίπτει αυτήν την προκλητική πολιτική των Τούρκων και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί συμβιβασμούς. Οι αγωνιστές των δικαίων αιτημάτων του Ελληνικού Έθνους ,προστάτεψαν την Εθνική μας αξιοπρέπεια με αυταπάρνηση και τόλμη. Αυτό απαιτεί και η σύγχρονη εποχή. Αυτό χρωστάμε στους τρεις Έλληνες αξιωματικούς, αυτό χρωστάμε σε όλους τους Έλληνες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας".

ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ Live stream

Η λέξη της εβδομάδας: Aυτόματος >automatic> auto…

http://www.thepurists.com/watch/features/8ohms/7s26/automatic6436.jpgH λέξη αυτόματος [< αυτός + μάω (: σκέπτομαι)] δηλώνει το «σκέπτομαι από μόνος μου», «αφ΄εαυτού». Αρχικά, προσδιόριζε οτιδήποτε κινείται δίχως την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, τον αυτοματισμό, το ρομπότ . Θα εκπλαγείτε, όμως, όταν θα διαβάσετε ότι ο όρος με τη σημασία του ρομπότ αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα (Σ, 376):

« Ο Ήφαιστος ...έφτιαχνε τρίποδες...και έβαζε κάτω από του καθενός τον πάτο μαλαματένιες ρόδες για να τρέχουν μόνοι τους (στο πρωτότυπο: “αυτόματοι”) στη συγκέντρωση των Θεών και ύστερα πάλι να γυρίζουν σπίτι»

Το 1589 ένας καθολικός ιερέας, ο Baldo Beraldino , θα διασώσει, στη Λατινική γλώσσα, την πραγματεία του Ήρωνος του Αλεξανδρέα «περί αυτοματοποιητικής». Ποιος ήταν ο Ήρων; Περίφημος μηχανικός που έζησε, ίσως, τον α΄αιωνα, στην Αλεξάνδρεια. Διηύθυνε το πρώτο συστηματικό “Πολυτεχνείο” του κόσμου (την Ανώτατη Τεχνική Ελληνική Σχολή). Στο έργο του «αυτοματοποιητική» ερευνά την υδροστατική αλλά και την πίεση των ατμών ως κινητήρια δύναμη. Αναφέρει την κατασκευή αυτομάτου μηχανήματος σε ναό που ανοιγόκλεινε τις πόρτες (πότε σας είπαν ότι ανακαλύφθηκε η ατμομηχανή; Το 1690; Από τον Παπέν ; ...για να το ξανασκεφτείτε)..

Πάντως, η χρήση της λέξης (ως μηχανικός όρος) ήταν περιορισμένη, αφού περιορισμένη ήταν και η μηχανολογία. Το 1816, ο όρος «ξεθάβεται» από τον συγγραφέα Ε.Τ.Α. Hoffmann (1776-1822) που σημειώνει επιτυχία με το “Die Automaten” (πρόκειται για μηχανική κούκλα, ρομπότ) και επανεντάσσει τον ξεχασμένο ελληνικό όρο στους Δυτ. Ευρωπαίους.

Είναι η εποχή των πρώτων ατμομηχανών. Η λέξη αυτόματος γίνεται της μόδας για να προσδιορίσουν τις νέες μηχανικές-«ρομποτικές» ανακαλύψεις, «τα μηχανήματα του διαβόλου». Έτσι, δημιουργήθηκαν οι νέες λέξεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως: γαλλ.: automatisation, αγγλ.: automatic, ιταλ.: automatico . Στην Αμερική θα φτάσει ως automatization, αλλά κάποιος διοικητής της Ford θα το περικόψει και το 1945 θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ως automation. Ως συγκοπτόμενη λέξη διατηρήθηκε σ’ όλες τις γλώσσες με τη μορφή: auto… Αν η σκέψη σας οδηγήθηκε στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, καλό είναι να προσέξετε ότι δεν υπάρχει σειρ(ε)ιακό κιβώτιο, αλλά μόνο σειραϊκό (έχει, δηλαδή, στη σειρά, serial, τις ταχύτητες).
  1. Η λέξη είναι τσέχικη : ρομπότ <>

  2. Η λέξη «αυτόματος» αναφέρεται, επίσης: Ιλιάδα (Ε,711). Αριστοτέλης, Αθηναίων πολιτεία (8,5). Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις, 1166

  3. Μετάφραση: Κομνηνού - Κακριδή. Αναλογιστείτε για λίγο: τι είδους φαντασία διέθετε ο Όμηρος; Ή, μήπως, δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του;

  4. Degli automati, di Herone Alessandrino, μετ. Στα λατ. Baldo Berardino, abate di Guastalla, Venetia, 1589

  5. Denis Papin (1647–1713). H ατμοσφαιρική μηχανή του Παπέν αξιοποιεί την πίεση του ατμοσφαιρικού αέρα (όχι, ακριβώς, του ατμού). Περισσότερα, καθώς και η μετάφραση του άρθρου σε 3 γλώσσες, στα

24γράμματα

Tτο στοίχημα της κρουαζιέρας

του Νίκου Αντωνακάκη στην εφημερίδα " ΠΑΤΡΙΣ"

Από τα Μινωϊκά χρόνια ξεκινά η ιστορία του λιμανιού του Ηρακλείου. Η Κρήτη από τότε λειτουργούσε και ως η "Πύλη" που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση. Το ανάκτορο της Κνωσού αποδεικνύει τη δύναμη του Μινωικού κράτους που η ακμή του στηριζόταν στο θαλάσσιο εμπόριο.

Αργότερα κατά την εποχή του Μεσαίωνα και ιδιαίτερα επί Αραβοκρατίας, η οικονομία της Κρήτης άνθισε ακόμη περισσότερο λόγω της ανάπτυξης του εμπορίου και γι αυτό έγιναν σοβαρές εργασίες για την κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομής και αποθηκών στο λιμάνι του Ηρακλείου. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρουσία του λιμανιού και επί Ενετοκρατίας.

Το λιμάνι του Ηρακλείου συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί σημαντικό κέντρο διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στην λεκάνη της Μεσογείου, όπου επιβατικά, τουριστικά και εμπορικά σκάφη πραγματοποιούν πυκνά δρομολόγια καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες δραστηριοποιούνται και το συνδέουν με άλλα λιμάνια της χώρας και του εξωτερικού. Επίσης μεγάλα κρουαζιερόπλοια εκτελούν πλόες κατά την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους μεταφέροντας χιλιάδες επισκέπτες με αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι της χώρας μετά τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Εξυπηρετούσε ετησίως 2,5 εκ. επιβάτες και πάνω από 300.000 οχήματα.
Κάθε χρόνο στο λιμάνι κατέπλεαν περίπου 3.500 πλοία. Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως Ηome Port (έναρξη και κατάληξη κρουαζιέρας) σε συνεργασία με το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων AIDA και OCEAN VILLAGE τα οποία αποχώρησαν. Επίσης, ήταν το μοναδικό λιμάνι στην Ελλάδα που σε συνεργασία με τις αρχές του αεροδρομίου διενεργούσε το Check in, Check out των επιβατών στο Νέο Επιβατικό Σταθμό, προσφέροντας τη δυνατότητα στους διερχόμενους επιβάτες να αξιοποιήσουν τον ενδιάμεσο χρόνο μέχρι την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο.

Την περίοδο 2004-2009 η τότε διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και τους εργαζομένους του Λιμένα άσκησε με επιτυχία την επιβατική και εμπορική διαχείριση του Λιμένα με κερδοφόρο ισολογισμό, πράγμα που βοήθησε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν έργα μακράς πνοής με σκοπό να εξελιχθεί και να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως ένα από τα λιμάνια μεγάλης εθνικής σημασίας της χώρας. Παράλληλα μεγάλος βάρος δόθηκε στην ανάπτυξη και προώθηση της κρουαζιέρας με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών στην πόλη μας που έφτασαν τους 350.000 κατ’ έτος.

Την περίοδο αυτή υλοποιήθηκαν ποικίλα έργα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών του λιμένα.

Ειδικότερα για την κρουαζιέρα έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις που βελτίωσαν τόσο την αισθητική εικόνα του λιμένα και του παραλιακού μετώπου, όσο και την ποιότητα ζωής των δημοτών συνολικού προϋπολογισμού περί τα 10.000.000 εκατ. ευρώ

- υλοποιήσαμε το έργο της προστασίας θεμελίωσης Ανατολικού κρηπιδώματος και εκβάθυνσης ανατολικά της προβλήτας 2 για την παραβολή κρουαζιερόπλοιων με μεγάλα βυθίσματα.

- Προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό ελέγχου αποσκευών X RAY MACHINE και κατασκευάσαμε νέο κτίριο για τη στέγασή τους

- Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για την ανέλκυση και εξουδετέρωση χιλιάδων πυρομαχικών που βρίσκονταν στην λιμενολεκάνη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του λιμανιού

- Απομακρύναμε όλα τα παροπλισμένα και βυθισμένα πλοία από την περιοχή του λιμανιού.

- Περιφράξαμε εξωτερικά το λιμάνι και κατασκευάσαμε εσωτερική περίφραξη ασφάλειαs σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα ασφαλείας ISPS.

- Υλοποιήσαμε το έργο της καθαίρεσης του ύφαλου τμήματος του παλαιού προσήνεμου μόλου (σπίθα) που βρίσκεται στην προέκταση του σημερινού προβλήτα ΙΙΙ και δημιουργούσε προβλήματα ασφάλειας για τα εισερχόμενα στην δυτική λιμενολεκάνη πλοία

- Φροντίσαμε για το πράσινο της Παραλιακής και των Εσωτερικών χώρων του Λιμένος

- Βελτιώσαμε με εσωτερικές μετατροπές τους χώρους του Νέου Σταθμού Επιβατών για την καλύτερη λειτουργία του.

- Διαμορφώσαμε-αναπλάσαμε την περιοχή από Πλατεία 18 Άγγλων μέχρι το Λιμενικό περίπτερο (Μπεντενάκι)

- Υλοποιήσαμε τα έργα της βελτίωσης όψης παραλιακής λεωφόρου λιμένος από το κτίριο του ΟΛΗ μέχρι κόμβο Κατσαμπά και επέκτασης-ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου στην παράκτια περιοχή Ν. Αλικαρνασσού.

-Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου εντάχθηκε η πόλη και το λιμάνι μας στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ που αφορά στην προμήθεια ενός VAN, στην έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για την πόλη, καθώς και στην τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων που κατευθύνουν στο κέντρο της πόλης τους επισκέπτες.


Το λιμάνι του Ηρακλείου θα μπορούσε και σήμερα να αποτελεί βασικό σταθμό προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων στην πόλη μας με τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει και η νέα διοίκηση. Η προχειρότητα όμως και ο ερασιτεχνισμός που επέδειξε η σημερινή Κυβέρνηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με την ουσιαστική διάλυση του δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην κρουαζιέρα και διάχυτη ανασφάλεια στη Ναυτιλιακή κοινότητα με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των επισκεπτών η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% περίπου σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμοδίων για το νέο έτος .
Στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, το λιμάνι μας επιβάλλεται να διατηρήσει τον σπουδαίο διαχρονικό ρόλο του. Κατά συνέπεια η πολιτική ηγεσία, η νέα Διοίκηση του Οργανισμού σε συνεργασία με τους εργαζομένους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οφείλουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών του Λιμένα αλλά και της Κρήτης γενικότερα βελτιώνοντας καθημερινά τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, συνεχίζοντας την προσπάθεια προκειμένου το Λιμάνι μας να αποτελεί πόλο έλξης για πολίτες και επισκέπτες, μοχλό Ανάπτυξης της Περιφερειακής και Εθνικής Οικονομίας, σταθμό και προορισμό για την ελληνική και διεθνή ναυτιλία.

Νίκος Αντωνακάκης
πρώην Αντιπρόεδρος Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

ΧΙΟΣ ξεβρακώνει τα φυντάνια της αριστεράς που προωθούν τους λαθραίους

ΒΟΜΒΑ: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναστέλλει την λειτουργία του !!!

Με ομόφωνο ψήφισμά της η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανακοινώνει ότι από το Φλεβάρη αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστήμιου αν το Υπουργείο επιμείνει στη λογική των περικοπών.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

(ΟΜΟΦΩΝΟ)

Μυτιλήνη, 27 Ιανουαρίου 2011

Θέμα: Περικοπή πιστώσεων συμβασιούχων διδασκόντων Π.Δ. 407/80

Η απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ να μειώσει τις διαθέσιμες πιστώσεις για τους συμβασιούχους διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου από 108 σε 91, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, αποτελεί άλλη μια μονομερή αθέτηση του τετραετούς προγραμματισμού εις βάρος της ακαδημαϊκής λειτουργίας όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η περικοπή αυτή, εν μέσω του ακαδημαϊκού έτους, προκαλεί τεράστια προβλήματα και αδυναμία ομαλής υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών όλων των Τμημάτων κατά το εαρινό εξάμηνο. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όλα τα Τμήματα στελεχώνονται από μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ (ο μέσος όρος μελών ΔΕΠ ανά Τμήμα είναι περίπου 17), ενώ υπάρχει σοβαρό έλλειμμα μελών ΕΕΔΙΠ. Κατά συνέπεια οι συμβασιούχοι συνάδελφοι ΠΔ 407/80 καλύπτουν ουσιαστικές εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των Τμημάτων και η περικοπή έστω και ελάχιστου αριθμού πιστώσεων διαταράσσει την προγραμματισμένη υλοποίηση των μαθημάτων.

Πάγια θέση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί η σταδιακή μείωση του αριθμού συμβασιούχων συναδέλφων με ισόποση όμως αύξηση του αριθμού μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, σύμφωνα με τον υφιστάμενο τετραετή προγραμματισμό.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ομόφωνα καταδικάζει την απόφαση περικοπής των ήδη ελάχιστων αναγκαίων πιστώσεων για την εύρυθμη λειτουργία των Τμημάτων και ζητά επιτακτικά από το ΥΠΔΒΜΘ :

(1) Την χορήγηση των 17 επιπλέον αναγκαίων πιστώσεων πριν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

(2) Τον άμεσο διορισμό των είκοσι έξι (26) εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και των πέντε (5) ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

(3) Την άμεση προκήρυξη όλων των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ.

Στην περίπτωση που το ΥΠΔΒΜΘ δεν ανταποκριθεί, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα είναι υποχρεωμένο να αναστείλει τη λειτουργία του στην αρχή του εαρινού εξαμήνου 22-23 φεβρουαρίου, 2011.

To ψήφισμα της συγκλήτου Πανεπιστημίου Αιγαίου θα κοινοποιηθεί από την Πρυτανική αρχή στο ΥΠΔΒΜΘ (παράσταση στο Υπουργείο), στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σε όλα τα Πανεπιστήμια, στην επερχόμενη σύνοδο των Πρυτάνεων καθώς και σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

lesvosnews.net

Να ποιος και πως απαξίωσε την ελληνική οικονομία για να μας πάει στο ΔΝΤ

Ολοι περιμένουν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό

31/01/2010

Η βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού είναι διάχυτη στο κυβερνητικό επιτελείο, με κορυφαίους υπουργούς να αναμένουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κινήσεις ανάταξης του κλίματος, που μοιάζει ζοφερό.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κυβερνητικά στελέχη επενδύουν πλέον στην ανακοίνωση της εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής που τοποθετείται τη μεθεπόμενη εβδομάδα –ήδη γίνεται αγώνας δρόμου ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν νωρίτερα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει «γκρίνια» για την καθυστέρηση– καθώς οι εξελίξεις αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν «έπεισε» τις αγορές.

Συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αφήνουν να εννοηθεί πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι επώδυνα, αλλά και ικανά να κατευνάσουν τις επιθέσεις εις βάρος της χώρας. Οπως σημειώνουν, δεν είναι τυχαίο ότι, από το Νταβός, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά ευθέως σε μειώσεις μισθών, περιορισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και δεσμεύθηκε για την ανάληψη όλων των απαιτούμενων πρωτοβουλιών για μείωση του ελλείμματος. Πάντως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και στελέχη που δυσπιστούν αναφορικά με τις τελικές επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου. Εξ άλλου, και τους αμέσως προηγούμενους μήνες είχαν προαναγγελθεί αποφάσεις που θα μετρίαζαν τις πιέσεις Βρυξελλών και αγορών, αλλά τελικώς παρέμειναν κενό γράμμα.

Κρίσιμα λάθη

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν, εν μέρει δικαιολογημένα, τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στην «κληρονομιά» που τους άφησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ομως, πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπουργικών γραφείων και στο περιστύλιο της Βουλής, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζεται πως και τους τελευταίους μήνες διαπράχθηκαν κρίσιμα λάθη. Ποια είναι αυτά; Οπως λέγεται, πρώτο σημείο καμπής για την πλήρη απαξίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας ήταν η επιλογή να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009 στο 12,7%, με αποτέλεσμα η Αθήνα να «στοχοποιηθεί» τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τις διεθνείς αγορές. Κατά πολλούς, η συγκεκριμένη επιλογή ήταν άμεσα συνυφασμένη, με την εσφαλμένη, όπως αποδείχθηκε, εκτίμηση του ίδιου του κ. Γ. Παπανδρέου και των κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκας Κατσέλη, ότι η κυβέρνηση θα διασφάλιζε τετραετή και όχι τριετή περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεύτερο κρίσιμο λάθος θεωρείται το άκρως «χαλαρό» μήνυμα που εξέπεμψε ο προϋπολογισμός του 2010. Κατά τις συζητήσεις εν όψει της κατάρτισής του, στελέχη όπως οι κ.κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Μπεγλίτης, αλλά και ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχαν επισημάνει τον κίνδυνο να αποσταλούν εσφαλμένα μηνύματα προς το εξωτερικό. Ομως, στην ενδοκυβερνητική διελκυστίνδα επικράτησαν οι απόψεις των κ.κ. Λούκας Κατσέλη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Παπουτσή και άλλων, που πίεζαν για έναν προϋπολογισμό εν πολλοίς προσαρμοσμένο στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που είχε μετάσχει στις σχετικές διεργασίες, εάν ο προϋπολογισμός αποτύπωνε πλήρως και ευκρινώς τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και την αυστηρή εισοδηματική πολιτική που εκ των πραγμάτων είναι πλέον υποχρεωμένη να υιοθετήσει η κυβέρνηση, ίσως η εικόνα σήμερα να ήταν διαφορετική.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως η τελική επιλογή του Νοεμβρίου να μετατεθούν για τις αρχές του 2010 τα όποια επώδυνα μέτρα ανήκε αποκλειστικά στον κ. Γ. Παπανδρέου και στο στενό του επιτελείο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε κλειστή σύσκεψη πως «δεν θα ακολουθήσει πολιτικές Καραμανλή». Εξ ου και το «άδειασμα», λίγες ημέρες αργότερα, του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ, το οποίο, κατά πληροφορίες, έγινε από στενούς συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, χωρίς να έχει καν ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, που όταν ανέκυψαν οι γνωστές δηλώσεις του κ. Χρ. Παπουτσή απουσίαζε στο εξωτερικό.

Εσφαλμένα μηνύματα

Το τρίτο λάθος που καταλογίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι αποστέλλουν όλο το τελευταίο διάστημα εσφαλμένα μηνύματα στο εξωτερικό. Η «πολιτικοποίηση» του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, με τις αναφορές σε κερδοσκόπους που έχουν στοχοποιήσει είτε την Ελλάδα είτε γενικότερα το ευρώ, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η συνεχής διαβούλευση, αντί της λήψης άμεσων μέτρων, που έχει επισημάνει η κ. Βάσω Παπανδρέου ως πρόβλημα, ένα άλλο. Οι χειρισμοί υπουργών, όπως εκείνοι της κ. Λούκας Κατσέλη στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες, ένα ακόμη, ενώ κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η έκτακτη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο, για τις συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ, προκειμένου να μην πάει «με άδεια χέρια» ο πρωθυπουργός στο Νταβός, είναι σαφές πως δεν επαρκούν για να αντιστραφεί το κλίμα.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, είναι προφανές πως το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για την κυβέρνηση, αλλά και συνολικά για τη χώρα. Μένει δε να φανεί εάν ο πρωθυπουργός θα λάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ή θα επιμείνει στη γραμμή πλεύσης των τελευταίων μηνών, που, ως φαίνεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε καθεστώς κηδεμονίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_31/01/2010_389063

Ποιος είναι ο "πατέρας" του Ευρωομολόγου; Ο ΓΑΠ!! Ναι μη φάτε... έχουμε γλάρο...

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για τη διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Εκδοση ευρωομολόγου, διμερής δανεισμός, επιδοτήσεις και στήριξη των ελληνικών τίτλων
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30/01/2010

Την «προφορική διάσωση» της Ελλάδας προσπάθησαν να επιτύχουν χθες από το Νταβός η Γαλλία, η Γερμανία, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος της Κομισιόν κ. Χοακίν Αλμούνια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ίδια στιγμή που πανευρωπαϊκώς διακινούνται τέσσερα σενάρια «έμπρακτης διάσωσης» της Ελλάδας από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ευρωπαϊκό Τύπο, στους κόλπους της Κοινότητας φαίνεται πως σχεδιάζονται τέσσερα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η Ευρώπη να «σώσει» την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης. Αυτά περιλαμβάνουν:

1. Επιδοτήσεις - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οπως έχει γίνει σε χώρες-μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποφασίσει την άμεση εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους από τις επιδοτήσεις 20,2 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013. Μάλιστα, θεωρείται ότι κάτι τέτοιο θα στηρίξει και την ανάπτυξη, καθώς η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2010 κατά 0,3% είναι πολύ αισιόδοξη και τελικά θα διαμορφωθεί σε πολύ χειρότερα επίπεδα. Εναλλακτικά μπορεί να εξεταστεί η αύξηση του δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΤΕπ. Η παρουσία στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ ενός Ελληνα (του κ. Πλ. Σακελλάρη) συμβάλλει στην έντονη φημολογία για την αύξηση του δανεισμού από την τράπεζα. Πάντως, είναι μια πρακτική που η ΕΤΕπ εφήρμοσε και το 2009, προχωρώντας σε αύξηση του δανεισμού προς χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κατά περίπου 40%. Επίσης, οι διοικητές της ΕΤΕπ -οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.- θα μπορούσαν να ζητήσουν επίσης από την τράπεζα να δανειστεί χρήματα από την αγορά και να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το σενάριο που περιλαμβάνει την εμπλοκή της τράπεζας.

2. Διμερής δανεισμός. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να συναφθεί διμερής δανεισμός μεταξύ Ελλάδας και κάποιας ευρωπαϊκής χώρας ή ακόμα και να εγγυηθεί κάποια χώρα για τα ομόλογα της Ελλάδας.

3. Στήριξη μέσω δανείων. Μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι η πιο λογική, αλλά πιθανόν απαιτεί την πολιτική απόφαση όλων των χωρών-μελών της Ευρώπης, είναι να αγοράσουν όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι τη συγκεκριμένη αγορά και την ελληνική οικονομία συνολικά.

4.Εκδοση ευρωομολόγου. Πρόκειται για μια συζήτηση που είχε γίνει και πέρυσι τέτοιο καιρό, αλλά δεν χρειάστηκε να υλοποιηθεί. Αφορά στην έκδοση κοινών ομολόγων από την Ευρωζώνη συνολικά, με την Ελλάδα να αποκομίζει μέρος των εσόδων από την έκδοση αυτή, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της. Και αυτό το σενάριο, για να υλοποιηθεί, χρήζει της κοινής πολιτικής απόφασης των ηγετών της Ε.Ε.

Χθες η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε, από το ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων βάσης της Πέμπτης, στα επίπεδα των 365-380 μονάδων.

Ωστόσο, οι αγορές φαίνεται πως πλέον έχουν επιβάλει το αυξημένο κόστος δανεισμού στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως σεναρίων, καθώς το spread στις αρχές της εβδομάδας κινούνταν στην περιοχή των 300 μονάδων.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποφέρει κάθε μέρα από την έλλειψη αξιοπιστίας στις αγορές», ενώ παραδέχθηκε ότι με τα σημερινά προβλήματα «θα ήταν καταστροφικό να ήμασταν εκτός Ευρωζώνης».

Πάντως, παρά τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν χθες στο Νταβός για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδειξε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και τα χρονικά περιθώρια περιορισμένα. «Εως τα μέσα του 2010 θα έχουμε δώσει δείγματα γραφής για την περικοπή του ελλείμματος», δήλωσε ο υπουργός. Ομως, σημείωσε ότι στο τέλος του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να «ανατρέπει την προηγούμενη κατάσταση» ενεχυρίασης των ομολόγων, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα αν δεν βελτιώσει τη δημοσιονομική της εικόνα.

Ο κ. Αλμούνια υποστήριξε πως η νευρικότητα για την Ελλάδα θα εξαφανιστεί με την οριστικοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Οι συστάσεις της Κομισιόν για το ΠΣΑ θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και «δεν θα απέχουν πολύ από το ελληνικό σχέδιο», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων.

Αλλωστε, και ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «θα λάβουμε επιπλέον μέτρα, εάν χρειαστεί».

Ο κ. Αλμούνια επισήμανε πάντως ότι «διάσωση Ελλάδας από Ε.Ε. δεν υπάρχει και είναι αδύνατη. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας για τη χώρα», ενώ σχολιάζοντας τα σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δήλωσε ότι είναι «εντελώς εκτός πραγματικότητας».

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε και με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση δεν αφορά σε καμία περίπτωση την παροχή οικονομικής βοήθειας από το ταμείο. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Α. Γκουρία υποστήριξε ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο και ότι η χώρα δεν αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Από το Νταβός, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι «τις αγορές θα πρέπει να τις ανησυχεί εάν εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως έχουμε υποσχεθεί. Θα ρίξουμε το έλλειμμα κι αυτό είναι που πρέπει να ενδιαφέρει τις αγορές». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μετά την έγκριση του ΠΣΑ από την Ε.Ε., τα spreads θα επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα και η αγορά θα καθησυχαστεί, ενώ αναμένει ότι «από τα μέσα Φεβρουαρίου θα φανούν τα πρώτα σημάδια μείωσης στο έλλειμμα, ενώ θα λάβουν χώρα και οι πρώτες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες». Πάντως, ο υπουργός υποστήριξε πως η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων δεν θα πλήξει την ανάπτυξη και σε περίπτωση που η «ανάπτυξη έλθει αργότερα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα».

Νέες επαφές

Παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις από Ελλάδα και Goldman Sachs, οι αγγλικοί Financial Times (F.T.) επανήλθαν χθες στο θέμα της συμφωνίας των δύο πλευρών για προώθηση από τον διεθνή οίκο ελληνικού χρέους.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρει ότι ρόλο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ξένους επενδυτές διαδραματίζει η Goldman Sachs, η οποία «αν και δεν έχει λάβει άμεση εντολή από την ελληνική κυβέρνηση, διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια διάσωσης».

Μάλιστα, σημειώνει ότι μια ακόμη ομάδα του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αθήνα συνοδεύοντας αντιπροσώπους του αμερικανικού hedge fund του κ. Τζον Πόλσον, προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τραπεζίτες, οικονομολόγους και αναλυτές.

Πρόκειται για ένα από τα funds που έχουν στην κατοχή τους σημαντικό μέρος των ελληνικών ομολόγων και για τα οποία έχουν διαρρεύσει φήμες ότι κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας αυτήν την εποχή.

Επίσης, οι F.T. υποστηρίζουν ότι εκτός από αυτή τη συνάντηση η Goldman Sachs έχει προγραμματίσει και επισκέψεις άλλων υποψήφιων επενδυτών στην Αθήνα. Στο άρθρο περιλαμβάνεται και μια δήλωση οικονομικού αναλυτή προς τους F.T., ο οποίος αναφέρει ότι «η Goldman Sachs έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο ως σύμβουλος της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ορθή κίνηση, με δεδομένο ότι τα στελέχη της έχουν άριστες γνώσεις και καλές ιδέες.

Πάντως, οι F.T. δίνουν εξηγήσεις για το πρόσφατο δημοσίευμά τους που ήθελε την Ελλάδα να προωθεί προς πώληση έως και 25 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους στην Κίνα. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, το δημοσίευμα αυτό στηρίχτηκε σε πληροφορίες από τρεις διαφορετικές πηγές «με πολύ στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και με πηγή πολύ κοντά στην ελληνική ναυτιλία, που διαθέτει μακροχρόνιες σχέσεις με Κινέζους αξιωματούχους».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_30/01/2010_388859

Τζαβάρας: Τα blogs στέλνουν μήνυμα αντίστασης στις δοτές εξουσίες

Σε χθεσινή ομιλία του στην κοπή πίτας της ΝΟΔΕ Κεφαλονιάς της ΝΔ ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας είπε μεταξύ άλλων:

«Το πέρασμα απο την μηντιόσφαιρα στην μπλογκόσφαιρα θα σηματοδοτήσει ένα νέο δημοκρατικό σύστημα ενημέρωσης που θα αποδυναμώσει το σύστημα της κατεστημένης και επιλεκτικής ενημέρωσης που στηρίζουν τα μέσα της διατεταγμένης δημοσιογραφίας. Τα μπλογκς στέλνουν μήνυμα αντίστασης στις δοτές εξουσίες…»

http://www.antinews.gr/2011/01/30/82801/

127 HOURS

O άνθρωπος είναι Μάγκας (και ναι το μ κεφαλαίο είναι επίτηδες). Φυσικά μιλώ για τον Danny Boyle. Μετά το Slumdog Millionaire επάνερχεται με την ιστορία ενός μηχανικού που βρέθηκε παγιδευμένος σε κάποιο φαράγγι των ΗΠΑ για 5 ημέρες.
Πρόκειται για μια ταινία που από τη φύση είναι αρκετά low-profile και αποτελεί μελοδραματική παγίδα. Ο Danny Boyle δεν πέφτει στη φάκα σαν πρωτάρης ποντικός, δεν επενδύει στην εύκολη δραματουργία.

Η συνέχεια στο filmwardrobe.blogspot.com

Δεκάδες εκ. έχει στην Ελβετία ο σύντροφος του GAP, Ben Ali... που να δείτε πόσα θα έχει ο άλλος σύντροφος Μubarak

http://www.smsitunis2005.tn/plateforme/upload/President_Ben_Ali.gifΗ περιουσία του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και του περιβάλλοντός του που έχουν παγώσει οι ελβετικές αρχές ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Δεν δίνουμε ακριβείς αριθμούς, αλλά μιλάμε για ένα ποσό δεκάδων εκατομμυρίων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Γκέοργκ Φαραγκό.

Ενας αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή μεσολαβητές στην Ελβετία είχαν ενημερώσει πρόσφατα τις αρχές για την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την Τυνησία τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (10 εκατομμύρια ευρώ).

Μία εκπρόσωπος Τύπου του ομοσπονδιακού γραφείου της αστυνομίας διευκρίνισε παρόλα αυτά ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ίσως να μην συνδέονται με τον Μπεν Αλι.

Η Ελβετία αποφάσισε στις 19 Ιανουαρίου να παγώσει για μία περίοδο τριών ετών τα περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Αλι που βρίσκονται στη χώρα.

Την Παρασκευή η Ελβετία προχώρησε σε αλλαγές στον κατάλογο με τα 50 πρόσωπα που αφορά αυτό το πάγωμα: έξι άνθρωποι προστέθηκαν, ενώ ένας που είχε συμπεριληφθεί στη λίστα από λάθος διαγράφηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα NZZ am Sonntag

ΥΠΕΞ- Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών από την Αίγυπτο

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν όταν ξέσπασε η κρίση, με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.

Η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δράσεις κατά της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου

http://www.theage.com.au/ffximage/2007/06/18/Stratford_Public_School_wideweb__470x319,2.jpgΤη σοβαρότητα του προβλήματος που γεννά η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου από τους εφήβους επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο δράσης που θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες και το οποίο θα αναφέρεται σ’ αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα.

Οι λόγοι που οδηγούν ένα/μία έφηβο στην εγκατάλειψη του σχολείου είναι συνήθως «προσωπικοί» - μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα κοινωνικής ένταξης, φορτισμένο ψυχολογικό περιβάλλον, προβλήματα υγείας, έλλειψη καθοδήγησης ή υποστήριξης Επίσης, όσοι εγκαταλείπουν το σχολείο συνήθως προέρχονται από ένα χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, τα αγόρια είναι περισσότερα από τα κορίτσια και συνήθως (διπλάσιοι σε ποσοστό) είναι αυτοί που προέρχονται από τους κόλπους των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετώντας το πρόβλημα κατέληξε ότι απαιτούνται προληπτικά μέτρα (όπως είναι η βελτίωση των δομών των εκπαιδευτικών συστημάτων και ειδική υποστήριξη των μαθητών που παρουσιάζουν τάσεις εγκατάλειψης), αλλά επίσης η χάραξη μιας στρατηγικής που θα ενθαρρύνει την επανένταξη στη σχολική εκπαίδευση όσων έφυγαν - διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει την πελώρια απώλεια ταλέντων».

Τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» είχε περιληφθεί ένας στόχος-προτεραιότητα: να μειωθεί το ποσοστό αυτών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο από το 15% που ήταν πέρσι στο 10% και να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας (40%) αποφοίτων που κατέχουν ένα πτυχίο. Απώτερος στόχος είναι, το 2020 το 90% των νεαρών ευρωπαίων να έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τα στοιχεία της Επιτροπής αναφέρουν πως το 2009, στην ευρωπαϊκή επικράτεια, κάπου 6 εκ. έφηβοι εγκατέλειψαν τη δευτεροβάθμια (κυρίως) παιδεία και τις σχολές κατάρτισης, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν η Μάλτα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Βρετανία. Στον αντίποδα βρίσκονται η Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία και Τσεχία, όπου το 95% των νέων κατέχουν πτυχίο Λυκείου. Πολύ καλές επιδόσεις έχουν επίσης το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, Λιθουανία και Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά καλό επίπεδο - το 82% των νέων είναι απόφοιτοι Λυκείου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά την εισήγηση που αναμένεται να παρουσιάσει η αρμόδια επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου, η Επιτροπή θα αποδώσει έμφαση α) στην ανάγκη άρσης των φυλετικών διακρίσεων - έτσι ώστε να γίνει εφικτή η ώσμωση παιδιών από διαφορετικές εθνικές ή πολιτισμικές κουλτούρες και β) στην ενίσχυση της «ευκολίας επιστροφής στα θρανία».

Ουγγαρία - Σλοβακία: Τριβές για την ιθαγένεια

Ένας νόμος τον οποίο θέσπισε πέρσι η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επιτρέπει στις μειονότητες των Ούγγρων που κατοικούν σε γειτονικές χώρες να αποκτούν την ιθαγένεια της Ουγγαρίας, έχει προκαλέσει τριβές ανάμεσα στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η (προηγούμενη) κυβέρνηση της Μπρατισλάβας θεώρησε, ότι ο νόμος συνιστούσε «απειλή για την ασφάλεια» της χώρας - καθώς το 10% του σλοβακικού πληθυσμού είναι πολίτες Ουγγρικής καταγωγής - και σε «αντίποινα» της πρωτοβουλίας της Βουδαπέστης θέσπισε ένα νόμο, που δεν επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα. Για την ακρίβεια, ο νόμος προβλέπει ότι όσοι αποκτούν μια δεύτερη ιθαγένεια, θα χάνουν τη Σλοβακική.

Όμως, η νέα σλοβακική κεντρο-δεξιά κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα δήλωσε την πρόθεση να αναθεωρήσει αυτό τον νόμο - υπό τον όρο, ότι θα υπάρξει μια διμερής συμφωνία που θα ρυθμίζει με την Ουγγαρία συνολικά το θέμα της διπλής υπηκοότητας και ο Β. Όρμπαν απάντησε θετικά στην πρόταση.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Φεβρουαρίου και ως τότε οι δύο χώρες ανεβάζουν τη διαπραγματευτική πίεση. «Δεν θέλουμε να τιμωρούμε τους πολίτες μας» είπε η κ. Ραντιτσόβα, όμως «από την άλλη μεριά» η νομοθεσία της Ουγγαρίας είναι «απαράδεκτη». Ο Σλοβάκος Πρόεδρος Ι. Γκασπάροβιτς επίσης υποστήριξε ότι «δεν είναι καλό πράγμα η δημιουργία ενός θεσμικού συνδέσμου ανάμεσα σε πολίτες Σλοβακικής και Ουγγρικής υπηκοότητας που ζουν στις δύο πλευρές των συνόρων», ενώ ο Ούγγρος Πρόεδρος Παλ Σμίτ ανταπάντησε θέτοντας το ζήτημα της γλώσσας - εγείροντας θέμα δηλαδή για τον νόμο που θέσπισε επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας, σύμφωνα με τον οποίο μόνο τα σλοβακικά επιτρέπεται να μιλιούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες εξάλλου, κατ’ εφαρμογή του σλοβακικού νόμου, 25 πολίτες έχασαν τη σλοβακική τους ιθαγένεια και απ’ αυτούς μόνον ένας ήταν Ούγγρος.

Γ. Βλάχος: Τι έχουν να πούνε, τώρα που αύξησαν τη βενζίνη 50%, αυτοί που έλεγαν η κερδοσκοπία έχει ημ. λήξης στις 4 Οκτώβρη;

«Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, εκτίναξε τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Συγκεκριμένα, πάνω από 50 λεπτά (για την ακρίβεια 51,7 λεπτά) αυξήθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ.) το 2010. Αύξηση που αγγίζει σχεδόν το 50% (συγκεκριμένα 48,05%), σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του προηγούμενου χρόνου (1,076 €/lit - 30/12/2009).

Η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ.) έφθασε την 31/12/2010 στο 1,593 €/lit. Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε, για να φθάσει την 21/1/2011 στο 1,635 €/lit, δηλαδή αυξήθηκε κατά 4,2 λ/lit σε διάστημα 20 ημερών.

Όλα αυτά αφορούν στη μέση τιμή, ενώ -αυτή τη στιγμή- σε πολλές περιοχές της χώρας μας, η πραγματική τιμή φτάνει έως και 1,9 €/lit.

Η κυβέρνηση και οι λαλίστατοι υπουργοί της έχασαν κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Κρύβονται και σιωπούν. Σιωπούν ένοχα, γιατί είναι οι ίδιοι που δήλωναν ως αντιπολίτευση:

“Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά των καυσίμων στην Ελλάδα δε λειτουργεί ανταγωνιστικά. Όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές σε βάρος του καταναλωτή. Αυτό θα τελειώσει. Το πάρτι κερδοσκοπίας εις βάρος του καταναλωτή έχει ημερομηνία λήξης την 4η Οκτωβρίου”.

Πρόσθεταν, μάλιστα, ότι “για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά”.

Αυτά έλεγαν τότε. Το ερώτημα σήμερα είναι: Τότε δεν ήξεραν τι έλεγαν (κάνοντας λαϊκίστικη αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία) ή σήμερα δεν ξέρουν τι να κάνουν και απλά παρακολουθούν από μακριά την ανεξέλεγκτη κατάσταση;

Εκτός και αν θέλουν να πιστέψουμε ότι στηρίζουν την κερδοσκοπία»

H Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη στην Αίγυπτο για τον επαναπατρισμό των πολιτών της

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Επειτα από αίτημα της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines προετοιμάζεται να στείλει δύο αεροσκάφη της στην Αλεξάνδρεια και ακόμη ένα στο Κάιρο, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στο πρακτορείο Ανατολή.

Αυτές οι πτήσεις μισθώθηκαν για τους Τούρκους που διαμένουν στην Αίγυπτο επιπλέον των κανονικών πτήσεων που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι.

Τα τρία αεροσκάφη της Turkish Airlines αναμένεται να απογειωθούν με προορισμό τα αιγυπτιακά αεροδρόμια Μποργκ Ελ Άραμπ και Ελ Νόζχα της Αλεξάνδρειας.

Αίγυπτος: Ο στρατός περιφρουρεί το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει εκκενωθεί

Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το εγκαταλελειμμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου, μετά την εκκένωσή του από τους αξιωματούχους, δήλωσε ένας αξιωματικός.

"Ασφαλίσαμε το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα το πρωί και εκκενώσαμε το προσωπικό κρατικής ασφαλείας. Το υπουργείο είναι άδειο", δήλωσε από το σημείο αξιωματικός του στρατού, που ζήτησε ανωνυμία, στο πρακτορείο Ρόιτερς.

"Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί".

Δύο τεθωρακισμένα φορτηγά και ένα άρμα μάχης στέκονταν φρουροί έξω από το κτήριο. Η κρατική ασφάλεια έδωσε μάχη με διαδηλωτές που επιχείρησαν να επιτεθούν στο κτήριο χθες βράδυ.

Αυστραλία- "Μαζική απόβαση" στην Ελλάδα για τα 70 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSVv1VkwKbmxJaP9UMmY7kOH7HUUtFTT3OsC-S_CN-OmsfOBIkOORhAQyl43hu_yvOqHOVjM7qAu9WhcRv78kKz91FLt_KC40WdW0gOndG0KbHdAtkU1GZI32c5undjvFyp8ddaVM3Oiw/s400/Crete.jpgΜεγάλος αριθμός ομογενών αλλά και Αυστραλών αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα τον προσεχή Μάιο. Ιδιαίτερα οι Κρήτες της Αυστραλίας προγραμματίζουν "μαζική απόβαση" στη μεγαλόνησο για να παραστούν στους εορτασμούς για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Όμως και Αυστραλοί, των οποίων οι πρόγονοι πολέμησαν στην Κρήτη προγραμματίζουν προσκύνημα στην Ελλάδα.

Ήδη καταχωρούνται σχετικές διαφημίσεις στον αυστραλιανό Τύπο με τις οποίες καλούνται οι Αυστραλοί να μην χάσουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα ελληνικά εδάφη όπου πολέμησαν οι πρόγονοι τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις διαφημίσεις υπογραμμίζεται ότι οι εκδρομείς θα έχουν, παράλληλα, την ευκαιρία να ζήσουν και το Ελληνικό Πάσχα που "είναι ανεπανάληπτο".

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες Αυστραλοί επισκέπτονται την Καλλίπολη της Τουρκίας στις 25 Απριλίου όπου τιμάται η ημέρα ANZAC's.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που ανάλογο προσκύνημα οργανώνεται και στην Ελλάδα.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/01/2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: "Κατασκόπευσαν Καραμανλή- Παπανδρέου"

Η εφημερίδα τονίζει: "Με οργάνωση και μεθοδικότητα μαφιόζικης συμμορίας λειτουργούσε το "σύστημα" του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη siemens, όπως αποκαλύπτεται από νέα έγγραφα-ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή της κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, γραμματέως του "κλειδοκράτορα" των μαύρων ταμείων της γερμανικής πολυεθνικής".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Μηδενική ανοχή. Νέο δόγμα κατά της λαθρομετανάστευσης.

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Μέτρα κατόπιν... Νομικής, αποφάσισε η κυβέρνηση. 1.Συγκέντρωση όλων των παρανόμων στα κέντρα φιλοξενίας. 2. Και πλωτά κέντρα υποδοχής μετά το φράχτη. 3.Διεθνής εκστρατεία για να δοθούν κονδύλια για το μεταναστευτικό.4. Φεύγει από τους πρυτάνεις το άσυλο με νέο νόμο τον Φεβρουάριο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ την πονηρή κάρτα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Εμείς περιμένουμε τον Χριστό ή τον Αντίχριστο;", είναι το ερώτημα που τίθεται από το μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο. Διότι, με την "κάρτα του πολίτη" στην οποία συμπεριέχεται το δυσώνυμο "666" τίθεται το ερώτημα, πρώτα από όλα, ορθόδοξα, χριστιανικά".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: " ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Οι αλλαγές από μετατάξεις και ενιαίο μισθολόγιο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Μαχαίρι σε μισθούς και επιδόματα φέρνουν το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά και οι μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Οι συστάσεις της τρόικας είναι σαφείς: τα λεγόμενα ρετιρέ πρέπει να εκλείψουν και να συνδεθεί η αμοιβή με την παραγωγικοτητα του κάθε υπαλλήλου, με απώτερο στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Αποδιοπομπαίοι (θα) είμαστε όλοι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η υπόθεση της απεργίας πείνας των μεταναστών στη Νομική συμπυκνώνει την κατάσταση που βαραίνει απειλητικά την κοινωνία. Οι μετανάστες, άνθρωποι χωρίς χαρτιά, φτωχοί, εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα, στοχοποιούνται. Επιχειρείται να μετατραπούν σε "σαβούρα" προκειμένου να σωθεί το πλοίο της χώρας μέσα στη φουρτούνα της κρίσης".

Η ΕΠΟΧΗ: "Με τους μετανάστες, όχι με τους υποκριτές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Πίσω από την ενορχηστρωμένη επίθεση φιλοκυβερνητικών μέσων και των προθύμων (ΝΔ και ΛΑΟΣ) κατά του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται - χωρίς επιτυχία- η πρόθεση να υποβαθμιστεί το μείζον: η ένοχη σιωπή των κρατούντων για τη διαχρονικά απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική τους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Πέφτουν πλέον "ταμπού" της μεταπολίτευσης"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι " Ενα από τα ισχυρότερα "ταμπού της μεταπολίτευσης, ο θεσμός του ασύλου, με τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται διαχρονικά, ήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο μέσω της κατάληψης του κτιρίου της Νομικής από μετανάστες που παρέμειναν επί τριήμερο στη Σχολή".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "104 συνεδριάσεις.500.000 ευρώ. 0 εις το πηλίκο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Κούρασε, πλέον, η ιστορία με τις εξεταστικές επιτροπές που αναλώνονται σε ανούσιες συνεδριάσεις, καταλήγουν σε πορίσματα φιάσκο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εργαλείο κοινοβουλευτικού έργου. Μόλις... 255 ευρώ έπαιρνε σε κάθε συνεδρίαση έκαστος από τους 19 βουλευτές που "πέρασαν από κόσκινο" το σκάνδαλο Siemens για κάτι περισσότερο από δέκα μήνες".

Η ΧΩΡΑ της Κυριακής: "Αλλαγή στο σύνταγμα απαιτεί τώρα η Μέρκελ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Τα εύσημα της Γερμανίας, δια στόματος Μέρκελ δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε και τα αναπαράγουμε όχι μόνο εμείς αλλά και ο διεθνής τύπος. Η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν "good dog" απέναντι στους επενδυτές - δανειστές της, προκειμένου να "μην μας χάσουν από πελάτες".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΆ στη γειτονιά μας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Η μπότα του δικτάτορα Μουμπάρακ λιώνει κορμιά στην Αίγυπτο, ενώ βορειοαφρικανικές και αραβικές χώρες συνεχίζουν να φλέγονται υπό το κύμα της εξέγερσης των πεινασμένων, που αποφάσισαν να αποτινάξουν το ζυγό των τυραννικών δυναστειών που τους έστυβαν επί δεκαετίες".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ποιους "ξέχασε" η Εξεταστική. Το πόρισμα δεν εξηγεί πώς πλούτισαν υπουργοί και πληρώθηκαν κόμματα".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "Επιλεκτική ήταν η κλήση για κατάθεση στη βουλή πολλών εμπλεκομένων πολιτικών, παρά τα στοιχεία που παρείχε η δικογραφία της υπόθεσης. Κρίσιμα ευρήματα αγνοήθηκαν, ενώ δεν ακολουθήθηκαν τα ίχνη του μαύρου χρήματος".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ελλήνων και μεταναστών εργατών".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Τα γεγονότα στη Νομική, με τον άθλιο σχεδιασμό σε βάρος των μεταναστών, μπορεί να μην έφθασαν ως το τέλος με βίαιη εκκένωση της Νομικής και καταπάτηση του ασύλου, αλλά αποκάλυψαν πως παίζονται παιχνίδια στις πλάτες τους και ενάντια στο λαϊκό κίνημα".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Siemens: Ενα πόρισμα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φιάσκο!".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διαβιβαστούν στους τρεις εφέτες ανακριτές που ερευνούν το κεφάλαιο Siemens, νέες δικογραφίες για σκέλη του σκανδάλου, που αφορούν συμβάσεις για τον ΟΣΕ, τα συστήματα ΕΡΜΗΣ, την ΑΡΜΕΝΤΕΛ και τις προμήθειες υλικών στο χώρο της υγείας".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Ασυλο για τα χρέη με νέο "κούρεμα" σε μισθούς- συντάξεις. Σκληρά μέτρα για 2012-2014. Πλήγμα στο ασφαλιστικό".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Μνημόνιο νούμερο 4 είναι έτοιμη να υπογράψει η κυβέρνηση. Η απόφαση θα οριστικοποιηθεί τον Απρίλιο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και θα στοχεύει σε νέες περικοπές. Σε νέα δραματική μείωση των συντάξεων αλλά και σε περαιτέρω σκληρές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα οδηγήσει η προωθούμενη λύση της επαναφοράς του ελληνικού χρέους που θα οδηγήσει σε νέο "κούρεμα".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "Σφίγγει ο κλοιός για τους αρχηγούς. Πολύ κοντά σε Σημίτη, Καραμανλή οι προεκτάσεις του σκανδάλου".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Μείζονα εσωκομματικά προβλήματα για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της siemenes. Ομως, δεν ανέδειξε το βασικό: ποιοί και πόσα χρήματα είχαν βάλει στα κομματικά ταμεία, όπως σαφώς κατέθεσαν τα μεγαλοστελέχη της εταιρίας στην εισαγγελία του Μονάχου".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Πορεία σε ναρκοπέδιο. Τρομάζουν μεταναστευτικό, ανυπακοή, απεργίες".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης περιόδου, προσδοκώντας τη μείωση του χρέους και την ασφαλή έξοδο στις αγορές το εσωτερικό μέτωπο συγκλονίζεται".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "ΠΑΝΕ ΣΕ ΝΕΟ ΓΥΡΟ καταλήψεων. Οργισμένος και ανήσυχος ο κοσμος. Βόμβα στα θεμέλια της χώρας η δημιουργία μουσουλμανικής μειονότητας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Η "επανάσταση" των λαθρομεταναστών είχε και τα καλά της. Αποκαλύφθηκε ότι όλοι αυτοί που είχαν αναλάβει ρόλο προστάτη σιτίζονται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω ΜΚΟ, που έχουν στήσει και περνούν μπέικα και με κρατικά κόλυβα πουλάνε ανθρωπισμό".

ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "ΘΥΕΛΛΕΣ ΦΕΡΝΕΙ η αναδιάρθρωση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "Ακόμη πιο σκληρές ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις ζήτησε η τρόικα σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της τρόικας εκτίμησαν ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και να μην υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων".

Realnews: "Οταν τρώνε δεν μιλάνε..."Ενοχη σιωπή των κομμάτων για τις μίζες στα ταμεία τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα " Σε μακρά δικαστική διαμάχη με τη siemens εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο, με αγωγές και επιβολή προστίμων, πλην όμως η εταιρία θα μπορεί στο εξής να συμμετέχει στους διαγωνισμούς που διεξάγονται στη χώρα. Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τις οριστικές αποφάσεις, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, που έχει αναλάβει από τον πρωθυπουργό το συντονισμο του θέματος".

Το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "ΤΟ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΝΔ".

Η εφημερίδα αναφέρει : "Παρούσα στο σκάνδαλο siemens εταιρία που ήταν "παρούσα" μέσω στελέχους και στον ... θάνατο του ταμία της ΝΔ Βαρθολομαίου. Αναφορές βόμβες στην εταιρία που πήρε τα 40 εκατ. και ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι δεν έμαθε ποτέ ποιοι είναι πίσω της".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Πίεση στα ξενοδοχεία από τα ακριβά ενοίκια"

Η εφημερίδα γράφει ότι "Πρόταση για αναθεώρηση των ενοικίων των ξενοδοχείων που στεγάζονται σε ακίνητα του δημοσίου έχει καταθέσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, καθώς τα ποσά που ζητούνται είναι εξωπραγματικά για τις δυνατοτητες των επιχειρήσεων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η απόχη και η τσιμπίδα. Στό στόχαστρο γιατροί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, λογιστές".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "Ενα επιμελέστατα καταρτισμένο ελεγκτικό σχέδιο δράσης κρύβεται πίσω από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο δεν θα εμπίπτουν μόνο οι φορολογούμενοι αλλά και οι ίδιες φορολογικές Αρχές. Πρόκειται για κάτι που πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα, καθώς αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου θα στοχοποιούν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, οι έλεγχοι θα γίνονται μακριά από τις έδρες των επιχειρήσεων".

Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: H σημερινή Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση χαμηλής αυτοεκτίμησης και χαμηλών προσδοκιών!

«Παρακολουθώ από το πρωί τα δελτία των ειδήσεων και των ραδιοφώνων και είδα όλους τους Υπουργούς να αλληλοσυγχαίρονται για τη μεγάλη δήθεν επιτυχία της μεταφοράς των λαθρομεταναστών από το Πολυτεχνείο σε μια άλλη υποβαθμισμένη περιοχή των Αθηνών. Νομίζω ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση χαμηλής αυτοεκτίμησης και χαμηλών προσδοκιών.

Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η Ελλάδα όπως παρουσιάζεται σήμερα, ως μία χώρα που αδυνατεί να υπηρετήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Για να πάρουμε την ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν σε ένα πλοίο βεβαίως ειρηνικά, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα το Λιμενικό Σώμα που υπάγεται μετά το μπάχαλο της Κυβέρνησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να ελέγξει ακόμη και σε ένα από τα καλά φυλασσόμενα λιμάνια της Ελλάδας τη λαθραία μετακίνηση των μεταναστών. Και η Αστυνομία παρά τις πληροφορίες που είχε δεν είχε την πρόνοια να μην αφήσει να καταλάβουν το άσυλο με τους γνωστούς συμβολισμούς και τα γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται κατά καιρούς.

Και πού τους μετέφερε; Τους μετέφερε σε μία υποβαθμισμένη περιοχή απέναντι από το Μουσείο. Γνωρίζετε ότι εάν σωθεί η ελληνική οικονομία, κυρίως θα σωθεί από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Τους μετέφερε, λοιπόν, απέναντι από το Μουσείο και ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο. Μπράβο σας! Θερμά συγχαρητήρια! Αυτή είναι η επιτυχία σας! Και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχεδόν παρακαλούσε τις οργανώσεις των νομίμων μεταναστών στην Ελλάδα, να μεσολαβήσουν για να καλύψουν τις ανεπάρκειες του ελληνικού δημοσίου, του κράτους, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θερμά συγχαρητήρια! Είστε ικανοποιημένοι και αλληλοσυγχαίρεστε γι’ αυτό; Να φαίνεται γι’ άλλη μία φορά το κράτος γυμνό, αδύναμο, να μπορέσει να τηρήσει στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας των πολιτών, της ζωής και της περιουσίας των πολύ βεβαρημένων σε αυτά τα θέματα κατοίκων του κέντρου της Αθήνας και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά; Μπράβο σας! »

deja vu

...στης αθηνας μεσ'το κεντρο,φυτρωσε καινουργιο δεντρο,εχει πρασινα τα φυλλα κι ολοκοκκινα τα μηλα.Κατι τετοια τραγουδουσε ο γιωργακης ο νταρλας ο george κατα τζιμη πανουση,στις μπουατ της αθηνας,εν μεσω δικτατοριας.Τα κρυα χειμωνιατικα βραδυα του '70, κατι λιμοκοντοροι με λασπωτηρα,ζιβαγκο και αντισταση να τρεχει απο τις καμπανες τους,ακουγαν εκστασιασμενοι τον καρδιτσοbono που αφησε τα κλαρινα και τα πανηγυρια του καμπου και κατεβηκε στην χωρα ,για να ριξει την χουντα με μι διεση και σπασιμο της φωνης.

Σε ενα συντροφικο αγκαλιασμα,γινονταν ολοι νεομπολσεβικοι,ενωμενοι στον αγωνα,αλλοι για την επαναφορα του δημοκρατικου πολιτευματος,αλλοι για να πιασουν κανα κωλαρακι συντροφισας,μεσα στο γενικοτερο κλιμμα αντιδρασης.Ηταν τα χρονια της μεγαλης αλλαγης.Τοτε που η ελλαδα μαθαινε μαζικα να διαβαζει και να γραφει.Τοτε που σε καθε πολη γινοταν ενα σταδιο,σε καθε χωριο γυμναστηριο και σε καθε σπιτι υποχρεωτικη η τουαλετα.Ηταν η εποχη της μεγαλης αμφισβητησης και της ειρηνικης κουλτουρελ επαναστασης που ξεκινησε απο τον Μαη του '68 στην γαλλια και μετα πηρε μεταγραφη με ποικιλες αλλοιωσεις,προς διαφορους ευρωπαικους προορισμους.Ηταν με λιγα λογια τοτε που περνουσες ιατρικη,αν ηξερες να λυσεις μια εξισωση δευτερου βαθμου και τα πιο πολυπλοκα προβληματα φυσικης αφορουσαν στην εφαρμογη του τυπου F=mγ.Ηταν η εποχη της ρηξης και της αντιπολεμικης κουλτουρας που εκφραζοταν απο τους φωστηρες που επειδη μαθαιναν να γραφουν και να διαβασουν το εριξαν στην μαζικη αμφισβητηση,ενω οι πιο ψαγμενοι που μεταξυ ψειρας και ζιβαγκο ακουγαν κανα διστιχο του μπρεχτ,ειχαν τις περγαμηνες για σκηνοθετες,ανθρωποι του πνευματος η προβληματισμενοι πολιτες.

Τα χρονια της απολυτης παρακμης.Της πιο αχρηστης με διαφορα γενιας που μαιμουδιζοντας,επαιρνε αποτυχημενα φραγκικα μοτιβα,εριχνε λιγο ραφιναρισμενο ελαις και πλασαρε την σαλατα ως την μεγιστη πολιτιστικη ανακαλυψη,την γαμιστερη αλοιφη του δοκτωρος ντοξυ(βλεπε λουκυ λουκ),που θα θεραπευε τον απλοικο (και γι'αυτο) βιαιο και πολεμοχαρη κοσμακη,απο ιμπεριαλιστικες σκεψεις,επεκτατισμους και λοιπους "καρκινους".Η τοτε ηρεμη δυναμη,μεταγλωτιζε εξ'ακοης τις ιδεες της ευρωπαικης δημοκρατιας και εδινε αγωνα για να τις εξαπλωσει οσο περισσοτερο μπορουσε.Η αλλη πλευρα,εκεινοι που παρεμεναν πιστοι στις δεξιες..και γι'αυτο "πατριωτικες" αξιες τους,ειχαν επιδοθει στην κατ'εξακολουθηση απολυτη αρνηση..η δημοκρατια ειναι ελληνικο πολιτευμα,τα παντα ξεκινουν απο την Ελλαδα,εμεις δωσαμε τα φωτα,ελεγαν..σε ενα ντελιριο αυτοικανοποιησης και θωρακισης της εθνικης ταυτοτητας για τον ιδιο τον εαυτο τους.Το νοημα ειχε χαθει και αλλοι το ψαχναν στον μαο, αλλοι στον ελυτη..τι να ηθελε αραγε να πει ο ποιητης...

Ο κοσμος γυρω αλλαζε ραγδαια.Η διπλωματια βρισκοταν σε οργασμο.Αμερικη και Σοβιετικη ενωση πατουσαν σε ενα λεπτο σκοινι ισσοροπιας στην διεθνη σκηνη και η μεγιστη επιδιωξη για τους εδω ρουληδες ηταν να γραψουν συνθημα σε τοιχο, να ριξουν αυγα σε καμμια πρεσβεια η να σκισουν(κρυφα παντα εννοειται) τα "επαισχυντα" πανο του καθεστωτος.Ο πιο ακραιος ολων ηταν ο μακαριτης ο παναγουλης,ο οποιος αφου απετυχε να καθαρισει τον παπαδοπουλο,αποφυλακιστηκε μετα απο 4 χρονια κρατησης και την εκανε για ιταλια.Οι υπολοιποι και πιο γνωστοι μαστορες της δημοκρατιας,ειχαν παρει τα κακαλα στο χερι και αλλος βρισκοταν στο λονδινο,αλλος στην γερμανια,αλλος στην αρμορικη μαζι με τους γαλατες και εξ'αποστασεως εκαναν αγωνα για την επαναφορα του πολιτευματος.Ηταν ωστοσο οι τελειοι πνευματικοι ταγοι για τους matrix μαχητες της ψωροχουνταινας που εδιναν μαχες μεσα σε καπνισμενα καπηλεια και με ματια δακρυσμενα,λιγο απο τον καπνο,λιγο γιατι τους τριφτηκε η καιτη,επιαναν ,αλεγκρο μα νον τροπο, το δεν θα περα- δεν θα περασει ο φασισμος,με πολυ προσοχη να μην περασει κανα μπατσικο και τους μπουζουριασει,μα τον τουτατις.

Η αιθαλομιχλη πυκνωνε και η παρεα στριμωχνοταν μεσα στους τεκεδες.καπου,καποιος εριξε την ιδεα..κι αν πηγαιναμε μεταξουργειο; επειδη ομως επεφτε μακρυα,την καναν για πολυτεχνειο.Ετσι,φοιτητες,εργατες,σαλεπιτζηδες και λοιπες αντιδραστικες δυναμεις,μαζευτηκαν στο προαυλιο της σχολης,εκλεισαν τις πυλες και ξεκινησαν ενα προτυπο μπουζουκορειβ παρτυ με φαραντουρη και κορωνες κατα των αμερικανων.Ειχαν αγκαζαρει και συχνοτητα στο ραδιο οπου εκαναν αφιερωσεις σε ολη την νταλκαδιαρικη αθηνα που τους ακουγε δυο τρια τετραγωνα παραπερα,οσο εφτανε ο πομπος.Σε ενα κακεκτυπο και κακοσκηνοθετημενο αντιγραφο του BBC επι κατοχης,κακογαμημενες και λοιπες κακιστρες,αρχιζαν βραδιατικα τα τσιριγματα.ΕΔΩ πολυτεχνειο..εδω πολυτεχνειο.Κοιμανται ο κοσμος ρεεε φωναζαν απο παραδιπλα,αλλα εκεινες το βιολι τους.Εδω πολυτεχνειο συνεχιζαν και ετοιμαζονταν να βιωσουν την κορυφωση της ιδεολογικης επαναστασης τους μεσα στα κτηρια της σχολης.Απ'οξω ειχαν μαζευτει λιγες γραφικες θειτσες που την ειδαν ετεροχρονισμενα ..καμμια τριανταπενταρα χρονια μετα δηλαδη,η μανα του φανταρου και πηγαιναν στα παιδια που αγωνιζονταν με μπουζουκι και φλογερα,φαγητο να σαβουρωσουν μη τυχον και πεσουν απο τα ποδια τους.Κατι περαστικοι που κοντοστεκονταν λιγο πριν συνεχισουν για να πανε στην δουλεια τους η για πατσα και ο πασατεμπας που τα ειχε παρει με την κωλογρια που ξεσηκωνε τον τσελεμεντε και με τις κατσαρολες του εκλεβε την δουλεια..
Η καταληψη εληξε 4-5 μερες αργοτερα οταν αγανακτισμενος ο κυρ θυμιος που του τα ειχαν κανει τσουρεκια με τις φωνες και τα τουμπερλεκια,πηρε την χωροφυλακη.Μπατσοι και στρατος μπουκαραν και η ομορφη γιορτη διαλυθηκε χωρις πολλες διατυπωσεις.Κατι αριστερα εντυπα καναν λογο για νεκρους που αργοτερα τους ονομασαν και ηρωες λεει και παρουσιασαν κατασταση με ολα τα θυματα τροχαιων ατυχηματων καθως και μια κακομοιρα αλλοδαπη που ειχε αποβιωσει εκεινες τις μερες.Το εγχειρημα στεφθηκε απο γενικη αποτυχια και περασε μεσες ακρες στα παραλειπομενα του νοεμβριου του '73 αφου το σημαντικο γεγονος ηταν οτι ο παπαδοπουλος επεσε και την θεση του με νεο πραξικοπημα πηρε ο ιωαννιδης.

Ενα χρονο αργοτερα,ηρθε ο αττιλας. Ο ιωαννιδης,πατριωτης αλλα και απεραντος μαλακας θεος σ'χωρεσ'τον,εφαγε την κοροιδια και εμπιστευθηκε τους αμερικανους οι οποιοι επετρεψαν την εθνικη τραγωδια της κυπρου.Η παρενθεση της επταετιας,ειχε λαβει τελος.Οι συνταγματαρχες,παρεδιδαν το τιμονι της χωρας σε πολιτικη ηγεσια και οι μοιρολογιστρες της μεταπολιτευσης αναβαν λαμπαδες και κερια που ερχονταν ο καραμανλης απο το παρισι να τους κυβερνησει.Μια πολιτικη συνειδηση ξαναγενιοταν μεσα στην πολυπαθη ελλαδα και αυτη την φορα επρεπε να θωρακισθει απο μελλοντικες επιβουλευσεις.Η χουντα εφευγε αφηνοντας πισω της δημοσια εργα,ενα σπιτι στον καθε ελληνα μηδεν χρεη,τον βασιλια στην αγγλια να δηλωνει αντιστασιακος και φυσικα την κυπρο για την οποια οφειλαν να πληρωσουν.Εκεινοι και οσοι ακομα εμπλεκονταν στην υποθεση,οχι μονο με φυλακιση αλλα με την ιδια τους την ζωη,ασχετως προθεσεων.Η μεταπολιτευση,ερχονταν με ονειρα και υποσχεσεις.Οι αδιαφθοροι και μποεμ πολιτικοι γονοι που αρκετα εκατσαν στα αυγα των ευρωπαιων αυτοεξοριστοι-πως λεμε αυτοικανοποιουμενοι,ηρθαν να δωσουν φωνη στον λαο και ελευθερια στον πολιτη...

Η καταληξη ειναι λιγο πολυ γνωστη,την ζουμε στην καθημερινοτητα μας,οποτε δεν θα επεκταθω στο ποσο πετυχε το σχεδιο αναπτυξης της οχλαγωγουμενης δημοκρατιας,ουτε στο ποσο καταφεραν να ζησουν οι πατεραδες μας τα ονειρα τους που γιναν οι εφιαλτες μας.Η βασιλεια με την μορφη του ακρατου νεποτισμου,σημερα πιο κραταια απο ποτε,οριζει τις πολιτικες τυχες της χωρας. Το χαζο με το λουρακι που εβγαζε το σκυλακι για χεσιμο στο κολωνακι,γινεται δημαρχος και το ζαβο με το μουστακι την καραφλα και το mountain bike,πρωθυπουργος.Οικονομια και κοινοβουλευτισμος εχουν ξοφλησει και το ξερουν,αλλα κρατανε γερα οσο αντεξει το σκοινι των υποστηρικτων και των συμφεροντων.Χερι χερι,προχωρανε,μεχρι ποδι ποδι να τους παρουμε πηδιοντας εξω απο την χωρα.Σημερα βιωνουμε μια ατυπη και γι'αυτο, πολυ χειροτερη δικτατορια,νομιμοποιημενη μεσα απο το παπατζιλικι της αναλογικης του 15% και την γκαιμπελιστικη προπαγανδα καναλικων διαυλων και παραποταμων που πασχιζουν να σε παρασυρουν στο ρευμα που πλεον εχει γινει ασθενεστερο απο το κατουρημα νεφροπαθους.

Οι τοτε ηγετες της καταληψης του πολυτεχνειου,εξαργυρωσαν τους κοπους τους. Αλλος χρυσωσε την ντουντουκα με την οποια φωναζε εξω οι αμερικανοι και σημερα αρθρογραφει σε πασοκολαγνα φυλλαδα του mainstream δημοσιοκαφρικου κατεστημενου,αλλος απο αιωνιος φοιτητης οδοντιατρικης εγινε υπερυπουργος και αλλοι βουλευτες,πολιτευτες,διαμορφωτες της κοινης γνωμης.Η χωρα περασε σε ενα καινουργιο χουντοκατεστημενο στο οποιο ηταν επιβεβλημενο να καταδικαζεις την καταλυση του ξοφλημενου τοτε δημοκρατικου πολιτευματος και προαιρετικο,αλλα ωφελιμο,να εχεις συμμετασχει σε πορειες για τα ονειρατα των πρωτοβλαμμενων της πολυτεχνειακης παρωδιας.Οι διαφοροι "αγωνιστες και αγωνιστριες" που ξεθαφτηκαν εναν χρονο μετα απο τα αζητητα παρουσιαστηκαν ως ηρωες στον βωμο της δημοκρατιας για την οποια δεν εδωσαν υποσχεσεις,αλλα την ιδια τους την ζωη!!! Φυσικα για τους λοκατζηδες που εχασαν την ζωη τους στην μεγαλονησο η για τον Μπικακη που μονος του κατεστρεψε 8 τουρκικα αρματα,ουτε λογος..με μιλιταρισμους θα ασχολουμαστε τωρα...Το νεο πολιτευμα,χρειαζοταν αιμα και αφου παρθενια δεν υπηρχε να σπασει,ριξαμε λιγο κετσαπ στο σεντονι.Ηρωες του πολυτεχνειου,νεκροι της δημοκρατιας,στεφανια,κλαδοι και βαγια,τοσα που και οι ιδιοι οι παρακεντεδες,εκεινοι που δεν ειχαν ουτε την πονηρια να πουλησουν τους ανυπαρκτους αγωνες τους,το χαψανε.

Στο μεγαλο αριστεριστικο παζαρι,συνδικαλιζοντες πασοκοι ωρυονταν με υφος κωλοσυγκαμενου μπαμπουινου,κατεβαζαν καντηλια για την επαισχυντη δεξια και οι κατα φαντασια ηρωες,απολαμβαναν το ιδεολογικο τσιμπουσι,μιλοντας με ματια δακρυσμενα για τα βιωματα τους σε εποχες δυσκολες και τρομακτικες που θα κανουν τα παντα για να μην ξαναρθουν...αυτη την φορα θα μαθουν και κλαρινο αραγε; Το κινημα του παω κοντρα,σιγα σιγα στηθηκε.Οι νεοσοι,ακουγοντας φανταστικες ιστοριες για τοτε που το τανκς ελιωσε τους φοιτητες,που αγερωχα στεκονταν στις πυλες,ενω ταυτοχρονα ειχαν βαλει τα ποδια στους ωμους και πηδουσαν μαντρες και τοιχους για να γλιτωσουν τον κωλο τους απο παγοκολωνα και ρετσινολαδο,δημιουργουν στο μυαλο τους την προσδοκια να ξεπερασουν τους δασκαλους τους.Να φανουν ανωτεροι και καλυτεροι στο παπατζιλικι και στον αντιμιλιταρισμο.Να δωσουν την δικη τους μαρτυρια στο οραμα της αρμονικης συνυπαρξης των λαων της γης.Εκει βεβαια που τελειωνει το στρουμφοχωριο,αρχιζει η λογικη και η πραγματικοτητα ειναι οτι τα μογγολα για τα δικαιωματα των οποιων τσιριζουν,ανταρσυες,συριζα τα...φρυδια μου να ξυριζα και αλλοι,ερχονται μεσα στην χωρα,καταπατωντας το δικαιωμα αυτοπροσδιορισμου των πολιτων της.και αν οι ζητουλες του μετα βιας 1% εχουν απωλεσει εθνικα δικαια και αναθεματιζουν παραδοσεις,δεν συμβαινει το ιδιο και με τους υπολοιπους ελληνες,οπου και αν ανηκουμε πολιτικα.

Τις τελευταιες ημερες,βιωνουμε τον παραλογισμο σε ολο του το μεγαλειο.Μια καραβια λαθραιοι,απο εκεινους που ναυαγησαν στα ανοιχτα της ιταλιας και αντι βοηθειας,πηραν απο τις επισημες ιταλικες αρχες ενα ολοψυχο vafanculo- αντε... πνιγειτε, στην γαμοχωρα που ζουμε,κινησαν απο την κρητη στην αθηνα ανενοχλητοι να καταλαβουν την νομικη αθηνων για να κανουν απεργια πεινας με τα μικρογευματα του γρηγορη που ακομα ψαχνει να του πληρωσουν το ντερλικωμα οι αλληλεγγυοι και οι λοιπες δημοκρατικες παραμανες.Στρωθηκαν λοιπον με τα κορανια τους,τα λιγδοχαλα και την ποδαριλα μεσα σε κρατικο κτηριο και με τους παπαροεπαναστατες που βρηκαν νοημα στην ζωη τους,παιζοντας το εκπροσωποι τυπου του χασαν του μεχμετ και του αμπντουλ,βρηκαν βημα και αρχισαν να εκτοξευουν οτι μαλακια τους κατεβαινε στην κουρουπα για ανθρωπινα δικαιωματα και κανενας δεν ειναι λαθραιος.Πηραν και μια δικηγορο η οποια το λιγοτερο αγνοει τον ποινικο κωδικα και το συνταγμα και ξεκινησαν τον αγωνα.Νομιμοποιηση τωρα..ιθαγενεια...για κανα σπιτι δεν εγινε ακομα λογος ρε συντροφοι..ανησυχω αργειτε.

Η ιστορια επαναλαμβανεται λοιπον,με αλλους ορους και αλλη χουντα.Ενω τοτε περασαν στο ντουκου και καναν την αντισταση του γυφτου που οταν του βιαζαν την γυφτισα οι γερμανοι,ειχε πατησει τον κυκλο τρεις φορες τρεχοντας γυρω γυρω,σημερα,τρεις κι ο κουκος απιθανοι γκλομπαλ αριστεροστοχαστες,με την ανοχη του συστηματος που τους εθρεψε και τους εδωσε την ιδεα οτι αυτοι και οι ομοιοι τους αποτελουν την πεμπτουσια της δημοκρατιας μας,εγειρουν ζητημα και οργισμενα γκαριζουν για τα δικαιωματα του μπαγκλαντεσιανου που παραβιασε τα συνορα της χωρας και με το ετσι γουσταρω-ειμαι κι γκω αντρωπο,μπουκαρε.Επιμενουν να αγνοουν οι τραγικοι ρομπες οτι ο λαος μας συσσωμος,εδιωξε το ισλαμ και τους εκφραστες του με το σπαθι και με κλωτσιες στην τουρμπανοφορεμενη κεφαλα τους και τωρα πανε να τους μπασουν,απο το παραθυρο,με μια καρτα ανθρωπινων δικαιωματων στο χερι και μια καλη δοση οπιου στην κωλοτσεπη...η οπου αλλου βρουνε,για να πληρωσουνε τα ναυλα τους.Επιμενουν να πιστευουν οι γραφικοι λοβοτομημενοι ηλιθιοι οτι με την ανοχη του κατεστημενου που τους εθρεψε και τους ανεχτηκε τοσες δεκαετιες,γιατι βολευε τον συρφετο που μαζευτηκε να τρωει και να θρεφει κωλοφαρδουλα σε θεσεις εξουσιας,οτι θα επιβληθουν με τον ανθρωπιστικο τσαμπουκαλικι και στους υπολοιπους απο εμας.Πιστεψαν οτι μεσα απο το μαστιγιο της εκρηξης βιας και του καροτου της ειρηνικης συνυπαρξης,θα περασουν την γραμμη τους,υποβοηθουμενοι και χορηγουμενοι απο παρατηρητηρια συμφωνιων του κωλου και εθνικους μαλακεδονες που πολυ θα ηθελαν να δουν την πατριδα μας που τοσο τους εχει τσουξει ανα τους αιωνες,να πεφτει αμαχητι εκ των εσω. Η ανοχη της κυβερνωσας παρωδιας,ειναι μνη(μο)νειωδης.Λιγο γιατι οι κρισεις βολευουν το κουκουλωμα,λιγο γιατι καλα καλα δεν εχει παρει πρεφα τι παιζεται ο δαιμονιος γαπας,λιγο γιατι προεχει να φυλαμε τα νωτα μας,παρα η σουτηρια της πατριδας,δειχνει αντανακλαστικα παραπληγικου σε καταστολη.Οσο εκφραζεται ο ελληνικος λαος μεσω της κυβερνησης της αποχης και του καστορα εκπροσωπου τυπου,τοσο θα απλωνουν οι ισλαμοπιθηκοι οι ανεξελικτοι,τα ποδια τους σε ξενα χωραφια και τοσο θα συρικνωνεται η φωνη,η δυναμεις ακομα και η εικονα που εχουμε ως κρατος.Οσο κι αν γουσταρουμε να διαβαζουμε για ερευνες DNA που δειχνουν οτι το γενετικο μας υλικο εχει παραμεινει αναλλοιωτο στους αιωνες,παρα τα 400 χρονια σκλαβιας και τα συνορα με σλαβους,δεν μπορουμε να χρησιμοποιουμε τετοια στοιχεια ως γιατρικο για την πληγωμενη μας περηφανεια.Θυμιζουν τους φρακοφορους που παιζανε βιολι ενω ο τιτανικος βυθιζοταν.Το ζητημα ειναι τι θα επιλεξουμε να κανουμε.Η ιστορια επαναλαμβανεται και στην ελλαδα,δεν φημιζεται για την ευρηματικοτητα της.

Τοτε η εξεγερση της πορδης που εληξε με τυπικες διαδικασιες μεσα σε λιγες μερες,καλυψε την ανατροπη του καθεστωτος του παπαδοπουλου, απο την "απροσωπη" δικτατορια του ιωαννιδη.Σημερα,χασανοαχμετηδες πανε ντελιβερυ απο την κρητη στην αθηνα κι απο την νομικη σε νεοκλασσικο μεγαρο,με τους ασπρισμενους απο τα χρονια και απο την χουφτοκοπανα αριστεριζοντες εκπροσωπους που ειδαν φως και μικροφωνο και πηραν φορα,επιχειρειται να ξεχαστει η siemens οι νεοι φοροι και τα μαγειρεματα του ανεπαγγελτου,μεχρι προτινος συντηρουμενου απο την μικρη εβραιο-ολλανδεζα γυναικα του, ποπαυ της οικονομιας που εγινε υπουργος και αρνειται πεισματικα να δωσει τα στοιχεια για τα swaps για την περιοδο σημιτη.Τοτε,το ιδεολογημα στηριχθηκε στην κοινωνικη ανισσοτητα και ευαγγελιζομενο μια καλυτερη ζωη για τον λαο,κατεστρεψε την μεσαια ταξη και ξεπουλησε με τεμεναδες τις παραγωγικες επιχειρησεις και οργανισμους της χωρας.Σημερα,πασης φυσεως ηπατοφυματικοι και φορεις ελονοσσιας με την στηριξη της ευαισθητοποιημενης φλωροκρατιας των προαστειων,που μεταξυ σκυλιων,γατιων ειπαν να το ριξουν και στην υιοθεσια πασοκιστανων,μιλανε με την φωνη του αντιεξουσιασμου για κοινωνια ανθρωπων και οχι εθνων. Ο σκοπος τους ειναι απλος και καθολου κρυφος.Το ισλαμ θα κυριαρχησει στον κοσμο εγραφαν στα προπυλαια του πανεπιστημιου.Τα εθνη θα πεσουν,φωναζουν κοκκινιζοντας οιυπερμαχοι του αντιρατσισμου..(απλα σημειωνω οτι το ενα δεν αναιρει το αλλο).Λεφτα υπαρχουν -που πηγαν τα λεφτα παιζει μονοπρακτο ο προβληματισμενος γαπας και ο τυπος συναινει με πρωτοσελιδα.Ειτε αρεσει,ειτε οχι,το πολιτικο συστημα,περναει σημερα την πιο δυσκολη δοκιμασια που εχει κληθει να αντιμετωπισει.Οι καιροι ειναι δυσκολοι και χρειαζονται αποφασιστικες λυσεις.Το εργο το εχουμε ξαναδει και δεν παιρνει αλλη επαναληψη.Εκφραστες και διαμορφωτες των γεγονοτων που θα ακολουθησουν,μπορουμε και ΠΡΕΠΕΙ να ειμαστε ΕΜΕΙΣ.Παιρνουμε τις τυχες της χωρας στα χερια μας.Ταπωνουμε τον καθε κρετινο υπηρετακο σκατομαζωχτη του σορος και σια που τα παιρνει για να ειναι ανθελληνας και ξεμπροστιαζουμε την καθε ξεφωνημενη λινατσα που με παγκαλοτριπλες προσπαθει να διοχετευσει το ενδιαφερον σε ασχετα ζητηματα.Παιζονται χοντρα παιχνιδια κι εμεις ασχολουμαστε με το αν θα μεινουν στο νεοκλασσικο η αν την καναν απο την νομικη.Η λυση οπως ειπα ειναι απλη.Τον πουλο και σπιτι τους,ωστε να αρχισουμε να ασχολουμαστε με πραγματικα σοβαρα θεματα.

Η τελευταια ευκαιρια του πολιτικου συστηματος ειναι να μπορεσει να απεγκλωβιστει απο φαντασματα του παρελθοντος.Να καψει τα τοτεμ και τα ειδωλα της μεταπολιτευσης και να ξεπερασει τα ταμπου που το ιδιο εβαλε στον εαυτο του και στους πολιτες.Ο χρονος κυλαει,για αυτους πιο γρηγορα απ'οτι για εμας...