05 Φεβρουαρίου 2011

Το άλλο "πρόσωπο" των Μετεώρων- Πάνω από 600 διαδρομές (προ)καλούν τους ... πιστούς της αναρρίχησης να τις ανακαλύψουν

http://listphobia.com/wp-content/uploads/052409-1030-10toprockcl1.jpgΑποτελούν πόλο έλξης για ορθόδοξους πιστούς της Χριστιανοσύνης από κάθε γωνιά της γης, αλλά και για όσους επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά το μοναδικό σύμπλεγμα των σκοτεινόχρωμων βράχων, που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Ο λόγος για τα Μετέωρα, που εκτός από πόλος θρησκευτικού και περιηγητικού τουρισμού, αποτελούν "μαγνήτη" για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Άλλωστε, η υπόθεση της αναρρίχησης στην περιοχή, όπου φιλοξενείται το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα (μετά το Άγιο Όρος) είναι "παλιά υπόθεση", που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ωστόσο, από το 1975 και μετά, όταν στα Μετέωρα έφτασαν οι "πατέρες" της αναρρίχησης στην περιοχή, Dietrich Hasse και Heinz-Lothar Stutte (Ντίτριχ Χάσε και Χάιντς-Λόταρ Στούτε), ο πρώτος μεγάλος αναρριχητής-ορειβάτης και ο δεύτερος επαγγελματίας φωτογράφος-ορειβάτης, κι άρχισαν να ανοίγουν διαδρομές στην περιοχή, η αναρρίχηση άρχισε να παίρνει την αθλητική της μορφή, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Υπολογίζεται ότι, από το 1975 έως και το 1985, οι Χάσε και Στούτε άνοιξαν περισσότερες από 200 διαδρομές και ανέβηκαν και στους 100 και πλέον πύργους, που υπήρχαν τότε στο πεδίο. Κατόρθωμα εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κάποιος ότι όλα αυτά συνέβαιναν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, σε μια εποχή που η ελληνική ορειβασία ήταν ακόμη στα σπάργανα.

http://0.tqn.com/d/climbing/1/0/r/7/-/-/Meteora_Theopetra_GR_3.jpgΣήμερα, οι αναρριχητικές διαδρομές στα Μετέωρα- μικρές και μεγαλύτερες- ξεπερνούν συνολικά τις 600.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της αναρρίχησης στα Μετέωρα, συναντούμε στους αρχαίους χρόνους, τους κατοίκους της περιοχής να καταφεύγουν στους δύσβατους δρόμους για να σωθούν από τις επιθέσεις ληστών και πειρατών. Αργότερα, στα βυζαντινά χρόνια, πολλές σπηλιές των βράχων είχαν μετατραπεί σε σκήτες, οι οποίες απαιτούσαν ιδιαίτερη προσπάθεια για να τις προσεγγίσει κάποιος. Οι ντόπιοι επιχειρούσαν- με επιτυχία συνήθως- αναβάσεις στους βράχους των Μετεώρων, τις οποίες "έδεναν" συχνά και με διάφορα έθιμα (π.χ. Αγ. Γεώργιος ο μαντηλάς κ.ά.).

Το 1977, οι Χάσε και Στούτε εκδίδουν τον πρώτο αναρριχητικό οδηγό των Μετεώρων, ενώ αμέσως μετά, αρχίζουν και οι πρώτες επισκέψεις ορειβατών-τουριστών στην περιοχή, γεγονός που αποτέλεσε κίνητρο για τους νέους να ασχοληθούν με την αναρρίχηση. Οι νεαροί αυτοί (Αν. Τζέλιος, Αφοι Σκαρλάτου, Σ. Αθανασίου κ.ά.), με επικεφαλής τον 'Αρη Μητρονάτσιο, έφτασαν σε υψηλό επίπεδο και το 1979, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν στα Καστράκι παράρτημα με την επωνυμία "Σύνδεσμος Ελλήνων Ορειβατών Καστρακίου".

Τη δεκαετία του '80, οι επισκέψεις των Ελλήνων και ξένων αναρριχητών στα Μετέωρα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Το 1985 δημιουργείται στη Γερμανία και την Αυστρία το "Μeteora Climbing Fun Club" από τους Χάσε και Στούτε. Το 1986, εκδίδεται ο δεύτερος αναρριχητικός οδηγός, ενώ την ίδια στιγμή οργανώνεται στους ιδιόρρυθμους αυτούς βράχους η 1η πανευρωπαϊκή αναρριχητική συνάντηση, με τη συμμετοχή κορυφαίων αναρριχητών της εποχής. Το 1989, ιδρύεται η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας, περικλείοντας στους κόλπους της όλους τους παλιούς αναρριχητές, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως ο Ν. Γάζος, οι αδερφοί Θεοδώρου, ο Χ. Μπαταλογιάννης, ο Β. Μπάτζιος, ο Γ. Βαΐου κ.ά. Το 2000, κυκλοφορεί ο τρίτος αναρριχητικός οδηγός, που ουσιαστικά αποτελεί το "κύκνειο άσμα" των δύο μεγάλων αναρριχητών Χάσε και Στούτε, που έδωσαν λάμψη στα Μετέωρα.

Τα επόμενα χρόνια, η προβολή της αναρριχητικής δραστηριότητας άρχισε να μειώνεται, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επισκεπτών να αρχίσει να συρρικνώνεται αισθητά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης των δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όμως χρειάζεται πολλή δουλειά και συντονισμένες ενέργειες, κυρίως στο εξωτερικό, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα.

http://farm4.static.flickr.com/3179/2455814183_0f8ac10b93.jpg"Τα Μετέωρα είναι ιδιόμορφοι βράχοι, όμορφοι και δύσκολοι. Αποτελούν πόλο έλξης για τους περισσότερους, κυρίως για τα μοναστήρια. Όμως, ο κόσμος θα πρέπει να μάθει ότι δεν είναι μόνο τα μοναστήρια, αλλά υπάρχει και έντονη αναρριχητική δραστηριότητα στην περιοχή" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτής- αναρριχητής των Μετεώρων, Λάζαρος Μποτέλης.

Και προσθέτει: "Παλιότερα ήταν καλύτερα τα πράγματα, αλλά τα τελευταία χρόνια αρχίζει και ο κόσμος να μαθαίνει την περιοχή και να αναζητεί κάποιους τρόπους αναρρίχησης. Ειδικά μετά το αφιέρωμα ενός γαλλικού περιοδικού και του Eurosport, βλέπουμε αύξηση στην προσέλευση των ξένων τουριστών. Χρειάζεται δουλειά και διαφήμιση στο εξωτερικό για να έρθουν ξένοι".

Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Μποτέλη, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πηγαίνουν στα Μετέωρα για αναρρίχηση περίπου 200 ξένοι από όλο τον κόσμο. Στόχος, ωστόσο, είναι, ο αριθμός τους να αυξηθεί σημαντικά και μέσα στα επόμενα χρόνια να υπάρξει άνοδος του αναρριχητικού τουριστικού ρεύματος. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα τουριστών-αναρριχητών καταγράφεται το Πάσχα, την άνοιξη και στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ, όπως εξηγεί ο κ. Μποτέλης, υπάρχει συμφωνία να μην γίνεται αναρρίχηση στους βράχους, όπου υπάρχουν μοναστήρια.

Σε ό,τι αφορά δε την ασφάλεια της αναρρίχησης στην περιοχή, ο ίδιος εξηγεί πως εδώ και αρκετά χρόνια, που ο ίδιος ασχολείται με την αναρρίχηση, έχει δει μόνο δύο ατυχήματα. "Έχουμε ανέβει δεκάδες φορές, όλοι οι εκπαιδευτές πάνω στις κορυφές και ξέρουμε όλα τα τρωτά σημεία των βράχων. Έχουμε επισημάνει τις δυσκολίες κι έχουμε προβλέψει για την ασφάλεια όλων. Για να ανέβει κάποιος χρειάζεται να περάσει από σχολείο, καθώς η ανάβαση δεν είναι εύκολη", σημειώνει.

Παραθέτοντας ορισμένα χαρακτηριστικά για τις διαδρομές, ο κ. Μποτέλης επισημαίνει: "Μια θεωρητικά εύκολη διαδρομή ανάβασης 100-150 μέτρων, ένας αναρριχητής μπορεί να την πραγματοποιήσει σε 1,5-2 ώρες, ενώ σε μια δύσκολη, στα ίδια μέτρα, μπορεί να χρειαστεί 2,5-4 ώρες. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και τις εξαιρετικά δύσκολες διαδρομές, όπου χρειάζονται οι αναρριχητές να δαπανήσουν πολύ περισσότερες ώρες".

Ανεβαίνοντας στις κορυφές, τα συναισθήματα που διακατέχουν τον αναρριχητή είναι αυτά "της ικανοποίησης, της ηρεμίας και της αγαλλίασης, σ' έναν ήρεμο τόπο και μια απίστευτη θέα, που δεν τη χορταίνεις όσο και αν την κοιτάς", όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μποτέλης.

http://www.kavi.gr/Packages/Outdoor_Activities_en/Climbing/pics/Rock_climbing.jpgΑπό την πλευρά του, ο έφορος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Τσιαλίκης, ο οποίος έχει ανέβει και αυτός στα Μετέωρα και έχει θαυμάσει τη θέα από ψηλά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για μια εμπειρία πρωτόγνωρη και μοναδική. "Η θέα είναι υπέροχη. Τα Μετέωρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες. Από το 1970 ανεβαίνουν αναρριχητές στους βράχους και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Για κάποιον αρχάριο δεν ενδείκνυται να ανέβει, χωρίς κάποια μαθήματα. Όμως, αν βγάλει τη σχολή, μπορεί να το κάνει εύκολα" σημειώνει ο κ. Τσιαλίκης.

Στην περιοχή έχει διεξαχθεί, στο παρελθόν, παγκόσμιο πρωτάθλημα αναρρίχησης και από το 1993, κάθε Σεπτέμβριο, διοργανώνεται εκεί η πανελλήνια αναρριχητική συνάντηση, έπειτα από αίτημα της πλειονότητας των ελληνικών ορειβατικών συλλόγων.

Αυτή την Ελλάδα περάδωσε η ΝΔ και ο Καραμανλής.... σύμφωνα με το ΔΝΤ

20η ετήσια συνάντηση Χρηματοοικονομικής Επιτροπής του ΔΝΤ... 4 Οκτωβρίου 2009... Ο Τρεμόντι, Υπ. Οικονομικών της Ιταλίας ενημερώνει τους υπόλοιπους για την κατάσταση στην Ιταλία, Αλβανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Μάλτα. Για την Ελλάδα λέει:

«The economy of Greece has been relatively resilient compared to other countries, but could not avoid the repercussions from the global financial crisis. The global crisis has hit the Greek economy with a lag and the authorities anticipate negative growth in 2009 (-0.5 percent to -1 percent).
Targeted government measures in support of SMEs and key economic sectors - combined with implementation of an employment package emphasizing active labor market policies - have helped cushion the impact of the crisis.
The banking system has remained sound throughout the crisis and credit has continued to expand, albeit at a much slower pace.
Faced with a deteriorating economy and wider spreads on government debt, fiscal policy in 2009 aimed to contain mounting fiscal pressures, while protecting the most vulnerable and avoiding a recession.
With economic activity falling more than anticipated, the authorities announced a package of revenue-enhancing measures in June.
Following the October 4 elections, the new government will face the difficult challenge of correcting the fiscal and external imbalances while supporting the economic recovery.»
Και για όσους βαριούνται να διαβάσουν αγγλικά:
Η ελληνική οικονομία ήταν σχετικά ανθεκτική σε σύγκριση με άλλων χωρών, αλλά και αυτή δεν θα μπορούσε να αποφύγει τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η παγκόσμια κρίση έχει χτυπήσει την ελληνική οικονομία με χρονική υστέρηση και οι αρχές προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη το 2009 (-0,5% έως -1%).
Στοχευμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των βασικών οικονομικών τομέων - σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων για την απασχόληση με έμφαση στο ενεργό εργατικό δυναμικό της αγοράς - έχουν βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.
Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε υγιές κατά τη διάρκεια της κρίσης και εξακολούθησε να αναπτύσσεται, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό.
Αντιμέτωπη με μια επιδείνωση της οικονομίας και αύξηση των spreads του δημοσίου χρέους, η δημοσιονομική πολιτική το 2009, στόχευσε να αποφευχθεί η ύφεση και να αντισταθεί στις πιέσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους.
Με την οικονομική δραστηριότητα να μειώνεται περισσότερο απ' όσο προβλεπόταν, οι αρχές ανακοίνωσαν ένα πακέτο μέτρων τόνωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο.
Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη πρόκληση της διόρθωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, με παράλληλη υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Αυτή την Ελλάδα παρέδωσε η ΝΔ και ο Καραμανλής στο ΠΑΣΟΚ... γιά ότι ακολούθησε την 4η Οκτωβρίου κάποιοι είναι υπεύθυνοι που δεν αντιμετώπισαν άμεσα «την δύσκολη πρόκληση της διόρθωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών, με παράλληλη υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.» και ελπίζω όταν ξαναέρθει η ΝΔ στην εξουσία να μην τους χαριστεί όπως έκανε με το Χρηματιστήριο, τα εξοπλιστικά, τη Siemens του Τσουκάτου και τόσα άλλα...

ΥΓ. Για τους περίεργους που ρωτάνε συνέχεια για πηγές... εδώ

Τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και η ελληνοτουρκική κρίση του Μαΐου του 1974

Οι Ελληνικές έρευνες στο Αιγαίο για πετρέλαιο είχαν ξεκινήσει ανεπιτυχώς από τις αρχές τηςδεκαετίας του ΄70, για να ενταθούν μετά τον Μάιο του 1968, όταν υπεγράφει η πρώτη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της πετρελαϊκής εταιρείας TEXACO για υποθαλάσια έρευνα εντός του Θερμαικού κόλπου. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1973 το Ελληνικό Δημόσιο είχε υπογράψει 18 ακόμη συμβάσεις με πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνα και άντληση πετρελαίου σε όλο τον χώρο του Αιγαίου.

Το Ελληνικό ενδιαφέρον για εύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου είχε αυξηθεί, καθώς η τιμή του βαρελιού στα τέλη του 1973 είχε αυξηθεί κατακόρυφα. Οι τρεις πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν από την εταιρεία Oceanic, απέδειξαν την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου κοντά στις ακτές της Θράκης και της Θάσου. Το μεγαλύτερο κοίτασμα από αυτά ήταν της Θάσου, όπως έδειξαν νέες έρευνες της ίδιας εταιρείας που έγιναν ως τον Απρίλιο του 1974. Το κοίτασμα αυτό (ονομάστηκε ΠΡΙΝΟΣ) υπολογίστηκε σε 200.000.000 βαρέλια που θα μπορούσε να αποδώσει 50.000 βαρέλια ημερησίως για είκοσι χρόνια, με την άντληση του να ξεκινάει εντός του 1975.


o Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα το 1974 Καμαρατ Γκιουρούν
Η ελληνική αυτή αδιαμφισβήτητη επιτυχία προκάλεσε την άμεση επέμβαση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσουν έρευνες από την Καναδική εταιρεία Calvin Exploration, η Τουρκική Turkish Petroleum GRP απέστειλε επιστολή στην έδρα της Καναδικής εταιρείας απαιτώντας να σταματήσει τις έρευνες στο Αιγαίο χωρίς την άδεια από την Τουρκική κυβέρνηση, εκτοξεύοντας απειλές για "ποινικές διώξεις". Ταυτόχρονα η Τουρκική GRP προσπαθούσε επίσης να συνάψει συμβάσεις με πετρελαικές εταιρείες για έρευνες στο Αιγαίο. Η δεύτερη Τουρκική πρωτοβουλία ήταν μια διπλωματική νότα που επεδόθει στις 3 Απριλίου από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Γκιουρούν, που περιλάμβανε όλες τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο (η μάλλον όλες τις Τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο) με κορυφαίο το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στην περιοχή, που εμμέσως αφορούσε και το πλούσιο υπέδαφος του Αιγαίου. Η βασική Τουρκική θέση ήταν πως "η Τουρκία δεν θα ανεχόταν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των Ελληνικών νησιών σε 12 μίλια, ακόμη και αν προβλεπόταν ασφαλή διέλευση στα πλοία της, καθώς αυτό θα μετέβαλλε το Αιγαίο σε κλειστή Ελληνική λίμνη". Μάλιστα η ηγεσία της Τουρκίας προειδοποιούσε πως θα θεωρούσε ως άκυρη κάθε πιθανή σχετική Ελληνική πρωτοβουλία, και θα την παραβίαζε ακόμη και μονομερώς.Υπενθυμίζουμε πως η υφαλοκρηπίδα των 12 ν. μιλίων προβλεπόταν από την διεθνή συμφωνία της Γενεύης το 1958.

Το στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη και ο "πρωθυπουργός" Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος αρνήθηκαν να απαντήσουν επίσημα στην νότα, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ψυχολογικής επιβολής στον αντίπαλο. Μάλιστα ο Ανδρουτσόπουλος σε ομιλία του στην Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε αρχικά στα πετρελαϊκά κοιτάσματα που είχαν ήδη βρεθεί ενώ μετά μίλησε απειλητικά για την Τουρκία, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι υπέρ της ειρήνης αλλά θα υπερασπίσει
Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος
τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η ομιλία αυτή συνέπιπτε με την παραλαβή αεροπλάνων FANTOMS που έδιναν στην Ελλάδα σε εκείνη την χρονική στιγμή ισορροπία η και υπεροπλία από αέρος στο Αιγαίο.

Η ομιλία αυτή εξόργισε περαιτέρω την Τουρκική στρατιωτική ηγεσία με αποτέλεσμα στις 29 Μαΐου το χαρτογραφικό Τουρκικό σκάφος "Τσανταρλί" να εξέλθει από τον Βόσπορο κατευθυνόμενο προς το Αιγαίο για να διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες σύμφωνα με επίσημες Τουρκικές ανακοινώσεις. Το "Τσανταρλί", το οποίο συνοδευόταν από Τουρκικά πολεμικά πλοία, δεν διέθετε εξοπλισμό για τέτοιου είδους έρευνες, αλλά προφανώς ήταν μια Τουρκική πρωτοβουλία για να δοκιμαστούν τα Ελληνικά αντανακλαστικά και να διαπιστωθεί ως που μπορούν να φτάσουν οι Έλληνες. Η Ελληνική αντίδραση υπήρξε άμεση. Ο Ελληνικός στόλος εξήλθε στο Αιγαίο για να εμποδίσει το πλου του χαρτογραφικού σκάφους στο Βόρειο Αιγαίο. Μεταξύ Χίου και Ψαρών οι δύο νηοπομπές συναντήθηκαν, η ένταση ήταν αυξημένη και ένα θερμό επεισόδιο που μπορούσε να οδηγήσει και σε πόλεμο, φαινόταν προ των θυρών.

Η ένταση εκτονώθηκε χάρις την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αμερικανού πρέσβη Τάσκα ο οποίος πέτυχε να αποσυρθεί προσωρινά το Τουρκικό χαρτογραφικό (για να "ξεκινήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις"), το οποίο κατέφυγε στο κοντινό λιμάνι της Σμύρνης. Πάγια πολιτική των ΗΠΑ σε εκείνα τα χρόνια του "Ψυχρού Πολέμου" ήταν να αποφευχθεί κάθε ρήξη στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπό οποιοδήποτε κόστος. Οι συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των 2 χωρών την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου απέβησαν άκαρπες, καθώς η Ελληνική πλευρά (πρέσβης Ιωάννης Τζούνης) αρνιόταν επίμονα να συζητήσει τα "θέματα" (τις διεκδικήσεις δηλαδή) που έθετε η Τουρκική πλευρά, αν πρώτα δεν γινόταν αποδεκτό πως οι συζητήσεις θα γίνονταν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Μπουλέντ Ετσεβίτ με Τούρκους στρατιωτικούς το 1974
Ταυτόχρονα, μετά από επίμονες σχετικές πληροφορίες, ο Γενικός διευθυντής του υπ. Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και τους προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν από την συμμετοχή εταιριών των Χωρών τους σε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο για λογαριασμό της Τουρκίας.

Το τελικό αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαπιστώθηκε στην συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών Ανδρουτσόπουλου - Ετσεβίτ στις Βρυξέλλες στις 26 Ιουνίου 1974. Ο Ανδρουτσόπουλος αρνήθηκε να γίνουν νέοι μηχανισμοί διαπραγμάτευσης και ξεχωριστές διμερείς επιτροπές για κάθε "θέμα" όπως πρότεινε η Τουρκική πλευρά, φοβούμενος πως ήταν ένας έμμεσος τρόπος για να συρθεί η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις επί θεμάτων τα οποία δεν αποδεχόταν ως διαφορές. Το αδιέξοδο αυτό έμελλε να λάβει τραγικές διαστάσεις με την Κυπριακή κρίση που απείχε μόνο λίγες εβδομάδες...

Επίλογος

Αυτή η ανασκόπηση της σύντομης ελληνοτουρκικής κρίσης του Απριλίου - Ιουνίου του 1974, εκτός του ότι διαπραγματεύεται γεγονότα όχι ευρέως γνωστά, έχει έναν βασικό σκοπό που προσφάτως αναδείχθηκε δυναμικά στην επικαιρότητα από τον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλα. Βασική μου λοιπόν θέση είναι ότι η Τουρκική προσπάθεια αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας των 12 ναυτικών μιλίων των Ελληνικών νησιών, δεν είχε άλλο στόχο από το να εμποδίσει την Ελλάδα να εκμεταλλευθεί μονομερώς το πλούσιο υπέδαφος του Αιγαίου.

Αν σκεφτεί κανείς πως η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε εκμετάλλευση του υπεδάφους του Αιγαίου για 36 χρόνια αλλά ούτε καν σε σχετικές έρευνες, είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει πετύχει τους σκοπούς τους και η συνεχής αναβλητικότης και ο ψοφοδεησμός των Ελλήνων φέρνει την, πολυπόθητη για τους Τούρκους, συνεκμετάλλευση συνεχώς πιο κοντά.

Τελειώνοντας θα κάνω κάτι που δεν συνηθίζω γενικότερα και δεν έχω κάνει ποτέ ως τώρα. Θα αναφέρω μια πληροφορία εκτός κειμένου και γραπτών πηγών και για αυτό μη αποδείξιμη, που γνωρίζω από εγκυρότατη κρατική πηγή την οποία φυσικά δεν μπορώ να αποκαλύψω. Οι (λίγοι αλλά καλοί θέλω να πιστεύω) τακτικοί αναγνώστες μου γνωρίζουν αν είμαι η όχι σοβαρός, οπότε ας ζυγίσουν αυτοί αν λέω αλήθεια η όχι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η αξία του Ελληνικού θαλασσίου υπεδάφους στο τόξο από την Κέρκυρα ως την Κρήτη (σε περιοχή ΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΗ από τους Τούρκους) είναι 500 δις $. Γιατί άραγε δεν γίνεται εκμετάλλευση ενός τέτοιου πλούτου; Μήπως ώστε την κρίσιμη στιγμή να γίνει κάποιος συμψιφισμός με διογκωμένα κρατικά χρέη;

Ι. Β. Δ.

Πηγές


Κώστας Κόλμερ, η Ιστορία του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου (συνέντευξη στον Κ. Χαρδαβέλα)

Μια ιστορική αναδρομή για τα πετρέλαια του Αιγαίου με αφετηρία το 1903

Το πετρέλαιο και η Ελληνική Εθνική κυριαρχία

Το κοίτασμα του Πρίνου στην Θάσο

Αδαμαντίου Ανδρουτσοπούλου, Η μαρτυρία ενός πρωθυπουργού, εκδόσεις "το οικονομικόν"


www.istorikathemata.com

Έλληνες μην αγχώνεστε...

Ο Αγιος Γεώργιος μας προστατεύει από τα φιδια του ΔΝΤ

Τι Terminator και παπαριές...

Εδώ έχουμε κεφαλοκυνηγό κανονικό:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhulOZZpbLzojbnUzY3O9_SDEZ3ry2vrvTHvs6Mqznk_gnWCDqhtazw4T8gV7GRFqc7Uwmo8-9jOf55mulnMdxpgzfsfAOh0pu7dqrEr8h7CikbiPKZ3VYNw59kO2T-9m21mIqCEvXsXIuP/s1600/salpi.jpg

Κεντροδεξιά η «μεσαίος χώρος»;

του ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ
τ. υπ. βουλευτή Ν.Δ. Αχαΐας

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο η μήπως συμπληρωματικά και τα δύο μαζί ;

Μάλλον όμως σκέτα Νεοδημοκρατικά νομίζω πως είναι τελικά η πιο σωστή και καθαρή απάντηση στην περιρρέουσα αυτή ανόητη ερώτηση, έτσι όπως η ιδρυτική μας διακήρυξη από το 1977 αποσαφήνισε και που φυσικά δεν χρειάζεται νεοαιρετικές διαφοροποιήσεις και παρά φύση διλήμματα στα νοήματά της.

Γι αυτό και πιστεύω πως πρέπει να σταματήσουμε πλέον να ψαχνόμαστε κάθε τόσο στα βαθειά ιδεολογικά μας μήπως και βρούμε, ερμηνεύσουμε και θεραπεύσουμε τις αιτίες της ήττας της 4ης Οκτωβρίου για να χαράξουμε τους νέους δρόμους, αφού για την παρακμή και την συντριβή δεν μας έφταιξαν ούτε οι ιδέες μας, ούτε οι όποιες επιμειξίες τους, αλλά μόνον ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΕΦΤΑΙΞΑΝ.

Οι «δικοί» μας κομματικοί-κυβερνητικοί άνθρωποι, που στην άσκηση των καθηκόντων τους αντί να παντρέψουν το χρέος με την ιστορία και το αύριο, παγιδεύτηκαν μακάριοι και ευδαίμονες στο ανόητο και ανήθικο «σήμερα» των ευκαιριών, της ματαιοδοξίας, του πλουτισμού και της ξιπασιάς και ανενόχλητοι έγιναν μόδα που μπόλιασε και άλλους υγιείς ιστούς της κοινωνίας.

Γι αυτό λοιπόν όσοι τελευταίως και για το δήθεν βαθυστόχαστο κουκούλι τους επανέρχονται με βερμπαλιστικές ιδεολογίζουσες αναλύσεις και με βαρύγδουπα άρθρα-μανιφέστα πολυλογώντας με τα αυτονόητα, ας καταλάβουν πως αυτό που κρίσιμα και περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται και η Νέα Δημοκρατία και η κοινωνία είναι πεντακάθαρες δεξαμενές εσωτερικού πολιτικού ήθους και μια νέα ιδεολογική και πολιτική αισθητική και αυτοεκτίμηση χωρίς άλλα μαζοχιστικά και διχαστικά αυτομαστιγώματα.

Δεξαμενές και κολυμπήθρες εσωπαραταξιακού ήθους έχει λοιπόν ανάγκη η Νέα Δημοκρατία που θα αποτοξινώσουν την παράταξη από τα ελαττώματα του τεράστιου ΕΓΩ του καθενός μας και επίμονα και βασανιστικά θα μεγιστοποιήσουν το εσωκομματικό μας ΕΜΕΙΣ, κατακτώντας και μονιμοποιώντας τον αμοιβαίο εσωτερικό σεβασμό, την αξία και την σύνθεση, κυρίως όμως την συντροφικότητα που μας λείπει πολύ.

ΕΜΕΙΣ λοιπόν είναι το πρόταγμα στο νέο δύσκολο δρόμο μας.

ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ, χωρίς εγωισμούς, κουτοπονηριές και μπαμπεσιές μεταξύ μας, εμείς χωρίς φλυαρίες, κολακείες, ρουφιανιές και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, εμείς χωρίς ιδιοτέλειες, κομπασμούς και παρείστικα σύνδρομα, εμείς χωρίς συντροφικές χαιρεκακίες και τραχιά ένστικτα αυτοσυντήρησης.

ΕΜΕΙΣ, που σπουδαίοι σαν μονάδες μπορούμε να γίνουμε σπουδαιότεροι σαν πολιτικό σύνολο και πολύ πιο δημοκρατικοί, ταπεινοί και ευπροσήγοροι με το λαό και τους συμμαχητές μας.

ΕΜΕΙΣ, που για να γίνουμε πάλι περισσότεροι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι από πριν.

Δύσκολη θα ισχυριστούν κάποιοι η μετάλλαξη.

Ναι, δύσκολη γιατί και κόπο και χρόνο θέλει η προσπάθεια, όπως και η κάθε νέα δημιουργία.

Σίγουρα όμως η κρίσιμη συγκυρία που την απαιτεί και την χρειάζεται θα την επιβάλλει στο χρόνο και συνάμα θα αποβάλλει τους επιτήδειους καιροσκόπους και κερδοσκόπους των ιδεών μας που μας έφτασαν ως εδώ.

Όπως την απαιτεί και την χρειάζεται και η ως πριν λίγο καταφρονημένη βάση αυτής της περήφανης παράταξης, που απρόσμενα της έτυχε η πολύ μεγάλη ευθύνη αυτή η ίδια, πληγωμένη αλλά ελεύθερη και συνειδητοποιημένη να εκλέξει και να στηρίζει με πανίσχυρη αποφασιστικότητα τον νέο Πρόεδρο μας Αντώνη Σαμαρά, έχοντας σφυρηλατήσει και χαλυβδώσει μαζί του την αναγκαία ενότητα και ομοψυχία για τους νέους καλύτερους αγώνες.

Αγώνες για μια Νέα Δημοκρατία στην απόλυτα αποκλειστική υπηρεσία του λαού και του τόπου.

Ας γίνει λοιπόν η ήττα της αποφράδας 4ης Οκτωβρίου 2009 και τα αίτια της, σταθερή αφετηρία πολιτικής περισυλλογής για το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα αναγέννησης και ανασυγκρότησης αυτής της παράταξης, που έρχεται από μακριά αλλά και μακρύ ακόμα δρόμο Εθνικής και δημοκρατικής προσφοράς έχει μπροστά της.

Το αξίζουν οι ιδέες και η ιστορία της, το απαιτούν και το μπορούν οι οργανωμένοι αγωνιστές της, το εγγυάται ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαρά, θα το χρειαστεί πάλι η κοινωνία και η πατρίδα..

Και για τον επίλογο, ας τελειώσουμε πια με όλους αυτούς τους…λογιοτατίζοντες «μεσαιοχωρίτες» και «καθαροχωρίτες» γιατί μόνον ζημιά κάνει η κουβέντα.

Ας κοιτάξουμε κατάματα το λαό και τα προβλήματα που του σωρεύει η άδικη και επικίνδυνη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και ας καταλάβουμε πως το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε πάλι μια άλλη δική μας κυβέρνηση, αλλά μια χρήσιμη, δημοκρατική και πατριωτική νέα κυβέρνηση, που ΝΑΙ, μπορεί να βγάλει τον τόπο από την παρακμή.

Και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

Εποχές κι αυτές!!! Όταν ο ΓΑΠ μέσα στις Βρυξέλλες έλεγε ότι θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς...

Το προσωπικό στοίχημα του κ. Παπανδρέου
Πρέπει άμεσα να πείσει ότι μπορεί να περιορίσει το έλλειμμα

13/12/2009
Του Κ.Π. Παπαδιοχου

Απόλυτο αιφνιδιασμό, αλλά και έντονο προβληματισμό σε σημαντικό τμήμα του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η «υψηλού ρίσκου» επιλογή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να αγνοήσει τις παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα μηνύματα των αγορών για την επιβολή επώδυνων μέτρων. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, κατά πολλούς όχι τυχαία, επέλεξε να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει το «ιρλανδικό μοντέλο» παγώματος ή και μείωσης μισθών και συντάξεων από την ίδια την έδρα της Κομισιόν, τις Βρυξέλλες.

Πλέον το στοίχημα που έχει μπροστά του ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι προσωπικό, αλλά και μεγάλο: Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να πείσει, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι είναι σε θέση να περιορίσει το εκρηκτικό έλλειμμα με βασικά εργαλεία την πάταξη της διαφθοράς και το νέο φορολογικό σύστημα, η διαμόρφωση του οποίου επισπεύδεται κατόπιν σχετικής εντολής του Μεγάρου Μαξίμου προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το λαϊκό ΠΑΣΟΚ

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός με την παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή, έριξε το βάρος του υπέρ της τάσης εκείνης στο κυβερνών κόμμα που επέμενε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με πυξίδα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να δώσει έμφαση στην τόνωση της αγοράς. Δηλαδή του λεγόμενου λαϊκού ΠΑΣΟΚ.

Ηττημένοι, ως εκ τούτου, μπορούν να θεωρηθούν οι «ρεαλιστές» του Υπουργικού Συμβουλίου που όχι μόνον ζητούσαν να υπάρξουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής, αλλά επίσης, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, ανέφεραν πως ορισμένα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί «από χθες», προκειμένου η ελληνική οικονομία να είχε αποφύγει τα κριτικά σχόλια της Κομισιόν και των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την υποβάθμιση από διεθνείς οίκους και τον κύκλο των αρνητικών δημοσιευμάτων από τα διεθνή ΜΜΕ, των τελευταίων εβδομάδων.

Οπως σχηματικά περιγράφει την κατάσταση έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, «ο Παπανδρέου είχε να επιλέξει μεταξύ της πλατφόρμας Κατσέλη και της προσέγγισης Παπακωνσταντίνου και συντάχθηκε με την πρώτη». Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη. Ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομικών στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ενώ η υπουργός Οικονομίας εκφράζει μια σαφώς ευρύτερη τάση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συνολικά του ΠΑΣΟΚ.

Κατά πολλούς, δεν ήταν τυχαίο ότι σε συνάντηση που είχε με «πράσινους» βουλευτές την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Οικονομίας έσπευσε, χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί, να τονίσει ότι «την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θα υπαγορεύσουν συγκεκριμένα «κέντρα» που πιέζουν για τη λήψη σκληρών μέτρων». Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Κατσέλη φέρονται να κινούνται μεταξύ άλλων οι κ. Ανδρ. Λοβέρδος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φ. Πετσάλνικος, Χρ. Παπουτσής, οι «πράσινοι» συνδικαλιστές και ένα μεγάλο τμήμα του προσωπικού επιτελείου του κ. Γ. Παπανδρέου, που εκτιμά πως θα ήταν λάθος η κυβέρνηση να υιοθετήσει πολιτικές μεγάλης συμπίεσης των εισοδημάτων, καθώς το δημοσιονομικό όφελος θα ήταν πολύ περιορισμένο, ενώ οι αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία μεγάλες.

Αντιθέτως, κατά πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είχε μεταφέρει στον πρωθυπουργό την ανάγκη πρωτοβουλιών που θα «υπερέβαιναν» τα όσα περιγράφονται στον προϋπολογισμό για το 2010. Υπέρ των ανατροπών σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είχε ταχθεί κατά πληροφορίες το τελευταίο διάστημα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος που την περασμένη εβδομάδα επέλεξε να καλέσει στη Βουλή, προκειμένου να ακούσει τις εκτιμήσεις του για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου. Επίσης, εξαρχής στη γραμμή της αναθεώρησης της οικονομικής πλατφόρμας με την οποία το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη νικηφόρα μάχη των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου είχαν ταχθεί, λόγω του τεράστιου ελλείμματος που κληροδότησε στην κυβέρνηση η Ν.Δ., οι κ. κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και ο κ. Π. Μπεγλίτης.

Νέος σχεδιασμός

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο που διαμορφώνεται μετά την παρέμβαση του κ. Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες είναι εντελώς διαφορετικό και οδηγεί το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα νέο σχεδιασμό. Πλέον, το μεγάλο «στοίχημα» είναι από αύριο κιόλας η κυβέρνηση να πείσει εντός και εκτός Ελλάδος ότι διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο θα αναζητήσει εξωτερικό δανεισμό μετράει αντίστροφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επενδύει κατά κύριο λόγο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνοδεύσει το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα κατατεθεί στις αρχές του χρόνου στις Βρυξέλλες. Το οικονομικό επιτελείο θα καταβάλει προσπάθειες, ώστε οι παρεμβάσεις στη φορολογία που θα είναι επώδυνες για τους «έχοντες» ή φοροδιαφεύγοντες να προετοιμαστούν άμεσα, καθώς εκτιμάται πως θα είναι επικοινωνιακά προτιμότερο να παρουσιαστούν ταυτόχρονα με τις όποιες -ήπιες, όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός- κινήσεις αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και το σκέλος των έμμεσων φόρων.

Υπέρ της άποψης οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες να εκδηλωθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υπάρξει αποσαφήνιση του οικονομικού τοπίου, τάσσονται εξάλλου και κορυφαίοι υπουργοί, με πρώτους τους κ. Δημ. Ρέππα και Ευ. Βενιζέλο. Οπως τονίζουν, οι δραματικοί τόνοι με τους οποίους περιγράφει το τελευταίο διάστημα ο κ. Γ. Παπανδρέου την κατάσταση, με κορυφαία την αναφορά του περί «κινδύνων για την εθνική κυριαρχία», δεν είναι συμβατοί με την εικόνα μιας κυβέρνησης που κωλυσιεργεί.

Πάντως, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστήριζαν πως ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε τις τελευταίες ημέρες δραματικούς τόνους για την κατάσταση της οικονομίας, επειδή σχεδίαζε την ανακοίνωση επώδυνων μέτρων, αλλά γιατί θέλει να καταστεί σαφές στην κοινή γνώμη πως εάν αυτά χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον θα είναι επιβεβλημένα όχι λόγω των χειρισμών της δικής του κυβέρνησης, αλλά εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στην οποία παρέλαβε την οικονομία, από τη Ν.Δ.

Οι βουλευτές

Τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, αλλά και η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία δημιουργούν ήδη σημαντικές «παρενέργειες» και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που κατά πολλούς θα ήταν σαφώς περισσότερο ορατές εάν η δημοσκοπική διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από τη Ν.Δ. δεν παρέμενε σε υψηλά επίπεδα. Βουλευτές, όπως οι κ. Εκτ. Νασιώκας, Ν. Αλευράς και Γ. Φλωρίδης σε τοποθετήσεις τους τάσσονται υπέρ της λήψης γενναίων μέτρων με πολιτικό κόστος, ενώ άλλοι, όπως οι κ. Γ. Σαλαγιάννης, Γ. Παπαγεωργίου και Χρ. Πρωτόπαπας επισημαίνουν την ανάγκη η κυβέρνηση να πάει με «ανοιχτά χαρτιά» στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού και να αποφύγει τη λογική των συνεχών αναθεωρήσεων στη διάρκεια του 2010. Μάλιστα, έμπειρα στελέχη προεξοφλούν πως με τα δεδομένα που δημιουργούνται είναι θέμα χρόνου η άτυπη αναβίωση του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_13/12/2009_383374

Βάσω, Μίμης, Πάρης, Όθωνας, Παπουτσής, Μαγκούφης: Που είναι όλοι αυτοί που έκαναν τους τσάμπα μάγκες πέρσι;

Μέτρα με «συνταγή ΔΝΤ» αναγνώρισε ο Παπακωνσταντίνου

05/02/2010

Κατ’ αρχήν θετικά αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις, υποδέχθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Τρίτη για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωνε για περίπου τρεις ώρες τους 60 βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στον σχετικό Κοινοβουλευτικό Τομέα.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν με την αναγκαιότητα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την κατάσταση ως «το πιο “στενό κοστούμι” που μας έχουν ράψει από τη Μεταπολίτευση». Παρομοίασε μάλιστα τα μέτρα με εκείνα του ΔΝΤ, δίχως όμως τη ρευστότητα των 40 δισ. ευρώ. «Στον πόλεμο προσαρμόζεται αναλόγως και η στρατηγική σου», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν ρωτήθηκε από βουλευτές για ποιο λόγο έγινε στροφή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Πολλοί βουλευτές ανέφεραν ότι το διάγγελμα Παπανδρέου ήταν αναγκαίο, άσκησαν όμως και κριτική για τους ρυθμούς της κυβέρνησης. «Καθυστερούν οι διαδικασίες συνολικά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βάσω Παπανδρέου. Η πρώην υπουργός απέδωσε την άνοδο των spreads σε «ατυχείς χειρισμούς με διαρροές και συγκεχυμένες πληροφορίες περί αγοράς ομολόγων από την Κίνα», επιρρίπτοντας την ευθύνη στο οικονομικό επιτελείο, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Χρ. Παπουτσής (στο ΜEGA). Πιο συγκεκριμένος ήταν ο κ. Μ. Ανδρουλάκης που είπε «σε αυτό το κλίμα πώς δέχτηκε ο πρωθυπουργός να δει την Goldman Sachs;».

Δήλωση για τα μέτρα έκανε αργά το βράδυ και ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος δήλωσε ότι οι πολίτες θα συμβάλουν στην κυβερνητική προσπάθεια, εφόσον πεισθούν ότι θα διαμορφωθεί ένα άλλο περιβάλλον «όπου δεν θα κυριαρχήσουν πάλι δυνάμεις, κέντρα και συμφέροντα τα οποία κατ’ εξοχήν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».

«Το ΠΑΣΟΚ εξελέγη στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει παραλάβει το κράτος», είπε ο κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης αργεί. Πολλοί βουλευτές χαρακτήρισαν εξαρχής λανθασμένη τη διχοτόμηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος τόνισε μάλιστα ότι η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διπλής γραμμής στην οικονομική πολιτική.

Υπήρξαν και βουλευτές επικριτικοί επί του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, όπως ο κ. Εμμ. Οθωνας, ο οποίος ανέφερε ότι η στάση των βουλευτών δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη «εφόσον συνεχισθούν τα αντιλαϊκά μέτρα». Ακόμη πιο επιθετικός ήταν ο κ. Χ. Μαγκούφης, ο οποίος χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος είπε πάντως ότι «όσοι στηρίζουμε τα μέτρα Παπανδρέου δεν είμαστε ούτε μονεταριστές ούτε νεοφιλελεύθεροι».

Οι κ. Δ. Κουσελάς και Δ. Κουτσούκος επισήμαναν τη σπουδαιότητα του φορολογικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να θίγει το αίσθημα της δίκαιης κατανομής των βαρών.

Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της απόφασης του πρωθυπουργού να συστήσει Επιτροπή ξένων καθηγητών υπό τον κ. Χ. Παμπούκη για την αναμόρφωση της κυβερνητικής λειτουργίας. Ο κ. Κ. Καρτάλης επισήμανε ότι τα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά μόνο «εφόσον υπάρξει φορολογική, ασφαλιστική και εισοδηματική δικαιοσύνη», ενώ συμπλήρωσε ότι δύσκολα θα υποστηρίξει «τις εθελουσίες εξόδους ή τους μισθούς διαφορετικών ταχυτήτων στο Δημόσιο».

Χθες το μεσημέρι, τέλος, τα μέλη του Π.Σ. συναντήθηκαν με τον γραμματέα κ. Σ. Ξυνίδη, όπου συμφώνησαν ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να συζητηθεί με παρόντα και τον πρωθυπουργό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_05/02/2010_389649

"Ηττήθηκαν ολοκληρωτικά οι διοργανωτές της Νομικής"... λέει το σημερινό ΚΑΡΦΙ

Πώς το ελληνικό τραγούδι εμψύχωνε τους Ρώσους την περίοδο της κρίσης στην ΕΣΣΔ- η περίπτωση της Ελληνίδας τραγουδίστριας, Σούζης Θεοχαρίδου

Τη δύσκολη για τη Σοβιετική Ένωση δεκαετία του 1980, σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάρρευση του συστήματος είχε αρχίσει να χτυπά την "πόρτα" της άλλοτε υπερδύναμης, μια Ελληνίδα, με τη μελωδική φωνή και το μεσογειακό της μπρίο, "ζέσταινε" τις καρδιές των απλών πολιτών, που έμελλε να γίνουν οι πρωταγωνιστές των μετέπειτα ιστορικών αλλαγών.

Ο λόγος για τη Σούζη Θεοχαρίδου, που μαζί με το συγκρότημά της "Ελλάδα", ήταν την εποχή εκείνη η μοναδική, διάσημη μουσική "παρέα" σε όλη τη χώρα, με καθαρά ελληνικό ρεπερτόριο, αφού η έτερη φημισμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Ξένια Γεωργιάδη, είχε ως βάση του ρεπερτορίου της ρωσικά ποπ τραγούδια.

"Οι ρομαντικές, εμψυχωτικές μελωδίες των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Χατζηνάσιου, Κουγιουμτζή, Σπανού, έδιναν μια 'ανάσα' ζωής στους χιλιάδες θεατές, που μας χειροκροτούσαν θερμά, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για το ελληνικό τραγούδι", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σούζη Θεοχαρίδου, η οποία ζει και εργάζεται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Η ίδια, μαζί με το συγκρότημά της, ήρθαν στην Ελλάδα πριν από περίπου μια εικοσαετία, με μια "βαλίτσα" όνειρα για μια νέα ζωή.

Για τα χρόνια που μεσουρανούσε στις μουσικές σκηνές της πρώην ΕΣΣΔ, θυμάται: "Στη Σοβιετική Ένωση, ως τραγουδίστρια είχα γνωρίσει και τη δόξα και το χρήμα, καθώς τόσο εγώ όσο και το υπόλοιπο συγκρότημα, που ανήκε στη Φιλαρμονική Τιφλίδας, ήμασταν αναγνωρισμένοι από το κράτος", σημειώνει η Σούζη Θεοχαρίδου. Και προσθέτει: "Την περίοδο της παρακμής της ΕΣΣΔ, μέσα στην οικονομική κρίση και την κατάρρευση του συστήματος , μέσα στο πολιτικό ψέμα και τη λογοκρισία, ο κόσμος αντιδρούσε με … δίψα για το θέαμα, για διασκέδαση. Το ελληνικό τραγούδι προσέφερε στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους το βασικό: την αισιοδοξία για το μέλλον, την ελπίδα".

Στις συναυλίες του σε όλη τη χώρα, το συγκρότημα "Ελλάδα" έδινε "χρώμα" στη ζωή των εγκλωβισμένων στα πολλά προβλήματα Σοβιετικών. "Μέσα από τα ελληνικά τραγούδια, ένιωθαν τη ζέστη του ελληνικού ήλιου, ένιωθαν ελεύθεροι μέσα στην ελληνική θάλασσα", λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σούζη Θεοχαρίδου.

"Η ελληνική μουσική- αφηγείται- άνοιγε τα 'φτερά' των θεατών και το βλέπαμε, γι' αυτό και ήμασταν περιζήτητο συγκρότημα. Ως δημόσιοι υπάλληλοι, ήμασταν στην υπηρεσία του κράτους και μας έστελναν παντού. Υπήρχαν στιγμές, που στο πλαίσιο κάποιας περιοδείας, δίναμε από δύο έως πέντε συναυλίες την ημέρα. Ξεκινούσαμε από το μεσημέρι και τελειώναμε αργά τη νύχτα".

Σχεδόν όλα τα μέλη του συγκροτήματος, πλην του Εβραίου Γκρ. Μπράντους, ο οποίος ζει σήμερα το Ισραήλ, είναι ελληνικής καταγωγής: ο Πέτρος Πανιτσίδης (μπουζούκι) και ο αδελφός του Χρήστος (πιάνο), ο Αλέξης Τσακαλίδης (μπάσο, κιθάρα), ο Μανόλης Μενελίδης (μπουζούκι), ο Παύλος Σαμανίδης (βιολί), ο Παύλος Τσαντεκίδης και ο τραγουδιστής Μανόλης Αποστολίδης. Μάλιστα, οι περισσότεροι ζουν πλέον στην Ελλάδα.

Στις περιοδείες του συγκροτήματος, τα εισιτήρια ήταν ανάρπαστα. "Διασχίζαμε την ΕΣΣΔ και παντού βρίσκαμε έστω κι έναν θεατή ελληνικής καταγωγής", θυμάται η Σούζη, η οποία δεν κατάφερε να συνεχίσει στην Ελλάδα τη μεγάλη καλλιτεχνική πορεία που είχε χαράξει στη Σοβιετική Ένωση, αφού δεν άντεξε τη σκληρή πραγματικότητα της νύχτας.

"Έμαθα να τραγουδώ την ημέρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε θέατρα, ακόμη και σε γήπεδα και να έχω μπροστά μου θεατές και όχι πελάτες", εξηγεί και μας λέει πως σήμερα εργάζεται ως οικιακή βοηθός ενός ηλικιωμένου ζευγαριού.

Αυτοδίδακτη, από μικρή, τραγουδούσε σε διάφορα μουσικά σχήματα στην Τιφλίδα, τη σημερινή πρωτεύουσα της Γεωργίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Τα ελληνικά τραγούδια, τα έμαθε από μικρή ηλικία, καθώς στη γειτονιά της υπήρχαν πολλοί Έλληνες, που έβρισκαν στη "μαύρη αγορά" δίσκους με ελληνικά τραγούδια, τα οποία και άκουγαν στη συνέχεια στις συναντήσεις τους, στις αυλές, τα "γλυκά" καλοκαιρινά βράδια.

Το ταλέντο της ανακάλυψαν οι αδελφοί Πανιτσίδη. "Έπιανα αμέσως τους ήχους και τα λόγια, μάθαινα να τραγουδώ ελληνικά, χωρίς να ξέρω τη νεοελληνική, αφού στην οικογένειά μου μιλούσαν μόνο ρωσικά, γεωργιανά και ποντιακά", λέει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί πως στην καλλιτεχνική της πορεία, το ταλέντο της να μαθαίνει ακουστικά νέα τραγούδια, τη βοηθούσε πολύ. "Σε δύο ημέρες μπορούσα να μάθω όποιο νέο τραγούδι μας έφερναν από την Ελλάδα, μέσω Μόσχας. Και χωρίς να έχουμε τις νότες ή τους στίχους", σημειώνει.

Από τα πολλά ταξίδια που έκανε, χαραγμένη ακόμη στη μνήμη της είναι η ιστορία μ' έναν θαυμαστή της, ο οποίος δεν δίστασε να ρισκάρει τη ζωή του για να της προσφέρει ένα λουλούδι. Ήταν σε κάποιες φυλακές της βόρειας Σιβηρίας, όπου ένας κρατούμενος πήδηξε τα κάγκελα για να κόψει ένα τριαντάφυλλο και να της το προσφέρει. Αμέσως, σήμανε συναγερμός και οι φρουροί πυροβόλησαν τον παράτολμο κρατούμενο, που για καλή του τύχη τραυματίστηκε μόνο στο πόδι.

Άλλωστε, όπως λένε και πολλοί συμπατριώτες της από την ΕΣΣΔ, που έχουν και αυτοί εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στην Ελλάδα, "η Σούζη ήταν σολίστ, πρωταγωνίστρια με καταπληκτική φωνή, με εξαιρετική σκηνική παρουσία. Μια καλλονή, που θύμιζε αρχαία Ελληνίδα!".

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ, Την Τρίτη 8/2/2011 το Πανεπιστήμιο Αθηνών βραβεύει τον συντάκτη του Μνημονίου σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του!

Εν μέσω μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων, καταλήψεων Υπουργείων και παλλαϊκού ξεσηκωμού, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης μαζί με το καθηγητικό κατεστημένο επικροτεί το Μνημόνιο.



Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική Σχολή ο Πρύτανης και οι μεγαλοκαθηγητάδες του Πανεπιστημίου, την Τρίτη 8/2/2011 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Παλαιού Πανεπιστημίου στην Πλάκα (Θόλου 5), προχωρούν στην αναγόρευση του Προέδρου του Eurogroup Jean-Claude Juncker ως Επίτιμου Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (βλ ανακοίνωση http://www.interel.uoa.gr/el/palaio_pan.html ). 
Την ώρα που μισθοί και συντάξεις κόβονται και επιδόματα καταργούνται ο πρωτομάστορας του Μνημονίου λαμβάνει τη μέγιστη Ακαδημαϊκή τιμή.
Την ώρα που για κάθε πέντε εργαζόμενους που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνεται μόνο ένας, ο ιθύνων νους των άδικων και αντιλαϊκών αυτών μέτρων βραβεύεται για την προσφορά του στη Χώρα!
Την ώρα που οι απολύσεις και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα, οι πνευματικοί ταγοί του τόπου οργανώνουν φιέστες για τους δήμιους.
Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες πεινάνε, οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθήνας με τους χορτασμένους καρεκλοκενταύρους καθηγητάδες, αποκομμένοι από το κοινωνικό γίγνεσθαι, βαυκαλίζονται με τα μεγαλεία αυτών που οδηγούν τους Έλληνες στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.
A. Π 
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/02/822011.html

Κομμένη διαφήμιση της PETA

Μια διαφήμιση της PETA (οργάνωση προστασίας των ζώων) που θα έπαιζε στα διαλείμματα του superbowl κόπηκε τελικά από το NBC μιας και θεωρήθηκε πολύ sexy. Δείτε την:

Έφτασαν τα 27 τα θύματα της γρίπης... και το MEGA δεν έχει αφιερώσει ούτε ένα παραθυράκι

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων απομονώνεται εργαστηριακά το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009Ποειδοποίηση για έξαρση του ιού

Στα 27 ανέρχονται πλέον τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1 ενώ, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την Παρασκευή δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα. Από την αρχή του έτους 131 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ από αυτούς 70 παραμένουν ακόμη.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009 είναι αυτό που απομονώνεται εργαστηριακά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας. «Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων μπορεί επίσης
να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι, η αύξηση της θνησιμότητας υποδηλώνει την ανάγκη προληπτικών μέτρων, τα οποία είναι:
  • Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό
  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
  • Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τααντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
Σημειώνεται ακόμη ότι το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας διοργανώνουν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου συνάντηση εργασίας με θέμα «Εποχική γρίπη 2010-2011: Η κατάσταση στην Ελλάδα». Στη συνάντηση θα παραστεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.