11 Μαρτίου 2011

Eπιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες... Ο ΓΑΠ στήριξε, όπως αναμενόταν, τις γερμανικές προτάσεις

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν, σήμερα, στο "Σύμφωνο γιά το ευρώ", με άξονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της επιτυχημένης εποπτείας στον τομέα των δημοσίων δαπανών και του μετριασμού των μισθών, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

"Εχουμε συμφωνία γιά το Σύμφωνο του ευρώ" αναγγέλθηκε από τον πρόεδρο βαν Ρομπέι.

Μέχρις ώρας, πολλές λεπτομέρειες συναφείς με τη συμφωνία αυτήν δεν έχουν διαρρεύσει.

Στο προσχέδιο της συμφωνίας, που είχε στη διάθεσή του το Γερμανικό πρακτορείο, γινόταν λόγος για μία συναίνεση αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση των κρατικών χρεών στα όρια της 17μελούς ευρωζώνης.

Πρόκειται γιά σχέδιο συμφωνίας που προωθούσε η Γερμανία, με γαλλική υποστήριξη.

Προϋποθέτει η εφαρμογή του ίδιου σχεδίου συμφωνίας μία εντονότερη οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Πάντως αποσαφηνιζόταν με το σχέδιο ότι η κάθε εθνική κυβέρνηση είναι αρμόδια γιά να υιοθετήσει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ενώ προβλέπονται με αυτό "τακτικές συναντήσεις-διαβουλεύσεις ανάμεσα στους ηγέτες των κρατών" της 17μελούς ευρωζώνης.

Απλό ερώτημα μαθηματικών για την Τίνα και τον ΓΑΠ της πράσινης ανάπτυξης

Είδαμε σήμερα live το τσουνάμι να καταστρέφει τεράστιες (εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα) εκτάσεις γεωργικής γης… και ότι σοδειά υπήρχε πάνω σ αυτές…

Το ερώτημα είναι:

αν αυτή η γη είχε φωτοβολταϊκά, που έχουν κόστος 300,000€/4 στρέμματα, για τι ζημιά επιπλέον των 100 δις θα μιλούσε η Ιαπωνία σήμερα;

Η Μπιρμπίλη και ο ΓΑΠ ξέρουν αριθμητική να μας απαντήσουν την απορία;

Μια φορά καραγκιόζης, για πάντα καραγκιόζης: Τα εύσημα του Λοβέρδου κέρδισε ο Γιαννόπουλος για τη στήριξη που του προσφέρει...

http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2010/01/thanasisgiannopoulos.jpgΔεν πιστεύω ότι οι πολιτικοί έχουν τύψεις. Ο συγκεκριμένος όμως ενδέχεται και να έχει λόγω του χάους που δημιούργησε και άφησε πίσω του στο Υπουργείο Υγείας. Μιλάω για τον Α. Γιαννόπουλο της ΝΔ που έσπευσε να καταδικάσει την Roche και να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα επειδή η τελευταία είχε το θράσος, όπως προφανώς θεωρεί ο Θανάσης, να ζητήσει τα λεφτά της και αποφάσισε να μην δίνει φάρμακα σε όποιον δεν πληρώνει!!! Άκου θράσος... σύμφωνα με τον τομεάρχη υγείας της ΝΔ...

Για αυτή του την ενέργεια ο Γιαννόπουλος, να προσφέρει σωσίβιο στον άλλο αποτυχημένο, τον Λοβέρδο, κέρδισε τα συγχαρητήρια του δεύτερου... και οι δυο αποτυχημένοι απεφάνθησαν ότι το Κράτος δεν χρωστάει τίποτα (έτσι λέει ο Λοβέρδος στην ανακοίνωσή του όπου παραδέχεται μόνο κάτι ψιλά 300 εκ για το 2010)... οι εταιρίες πρέπει να δίνουν τσάμπα τα φάρμακα στο Κράτος, να μην εκβιάζουν παρά μόνο να εκβιάζονται με τον εισαγγελέα και αν δεν κάτσουν καλά, ούτε λεφτά θα πάρουν και θα τους χώσουμε και στη στενή... στο τέλος οι δύο αποτυχημένοι αλληλοσυνεγχάρηκαν μεταξύ τους και καταπιάστηκαν με το επόμενο πρόβλημα

Απολαύστε το τέλος της ανακοίνωσης του Λοβέρδου αφού όπως είπαμε λέει ότι δεν χρωστάει τίποτα παρά μόνο 300 εκ για το 2010:
«...Συμφωνά με τα παραπάνω η ενέργεια της ROCHE HELLAS είναι δυσανάλογη με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Το φάρμακο δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε εμπόρευμα, ούτε μέσο εκβιασμού. Κανείς, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μεθόδους οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Τέλος, θεωρούμε , υπεύθυνη και προς τη σωστή κατεύθυνση τη στάση του αρμόδιου για τα θέματα πολιτικής υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ . Αθ. Γιαννόπουλου να ζητήσει τη συνδρομή της εισαγγελίας Αθηνών
http://www.kazam.gr/online/sites/default/files/images_uploaded/u1119/Greeks%20saying%20goodbye%20to%20bush.jpgΜπράβο Θανάση! Μαζί με τα συγχαρητήρια του Λοβέρδου, κέρδισες κι από μας ένα πούλο... όλος δικός σου

Αντώνη δεν φταίει η Public Issue... ο Αλαφούζος τη δουλειά του κάνει...
το πρόβλημα είναι μέσα στο σπίτι μας...
και το έχω πει από την πρώτη μέρα:

Τα βαρίδια δεν είναι ο Ρουσόπουλος, ο Βουλγαράκης, ο Δούκας και άλλοι
που θέλει να μας πείσει το ΠΑΣΟΚ...

τα πραγματικά βαρίδια είναι αυτοί που το σύστημα ΠΑΣΟΚ τους χαϊδεύει και τους βγάζει συνεχώς στον αφρό και στα κανάλια για να ξεφτιλίζει τη ΝΔ...
Οι Γιαννόπουλοι, οι Μαρκόπουλοι και οι Γιακουμάτοι...

Ιαπωνία: Οι πιο σημαντικές καταστροφές που έχουν προκληθεί μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι

http://media2.newsobserver.com/smedia/2011/03/11/07/Earthquake_and_Tsunami_Hit_Japan___03.11.11_vN93d_Ny_02A.embedded.prod_affiliate.156.jpgΟ ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

Σχεδόν δώδεκα ώρες μετά από το σεισμό, οι αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 330 νεκρούς, 531 αγνοούμενους και 627 τραυματίες. Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι η σεισμική δόνηση έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων.

Προς το παρόν, τα κυριότερα στοιχεία είναι τα εξής:

- Από 200 έως 300 κάτοικοι της Σεντάι βρέθηκαν νεκροί σε παραλία. Περίπου 1.200 κατοικίες στην περιοχή έχουν πληγεί από ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων, σύμφωνα με την αστυνομία.

- Ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Φουκουσίμα, παρασύροντας σπίτια, ενώ αρκετοί κάτοικοι αγνοούνται.

- Ένα πλοίο μιας ναυπηγικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου εκατό ανθρώπους, παρασύρθηκε από το τσουνάμι στο νομό Μιγιάγκι.

-Δύο τρένα, τα οποία μεταφέρουν άγνωστο αριθμό επιβατών, αγνοούνται. Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε.

-Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

-Έξι χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, καθώς η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας.

-Στο κέντρο του Τόκιο, η οροφή ενός κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν μια τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

- Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και 80 στις πληγείσες περιοχές.

- 4,4 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά.

- Εκτεταμένα προβλήματα έχουν προκληθεί στην σιδηροδρομική, οδική και εναέρια κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

- Ο αεροδιάδρομος της Σεντάι είχε πλημμυρίσει.

- Η βάση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Μιτσουσίμα, που βρίσκεται κοντά στη Σεντάι, έχει σχεδόν βυθιστεί.

Ο ελληνοκαναδός βουλευτής Τζιμ Καρύγιαννης έστειλε επιστολή στον ΥΠΕΞ Κάνον ζητώντας του να παρέμβει υπέρ των Κοπτών στην Αίγυπτο

http://webinfo.parl.gc.ca/MembersOfParliament/Images/OfficialMPPhotos/40/KarygiannisJim_LIB.jpgΟ ελληνοκαναδικής καταγωγής βουλευτής Τζιμ Καρύγιαννης της περιοχής Σκάρμπορο του Τορόντο έστειλε επιστολή υπογεγραμμένη από 40 Φιλελεύθερους βουλευτές στον υπουργό εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον ζητώντας του να παρέμβει και να απαιτήσει την περιφρούρηση της θρησκευτικής ελευθερίας των Κοπτών στην Αίγυπτο.

"Κατά τις περασμένες εβδομάδες οι Κόπτες Χριστιανοί έχουν υποστεί ανοίκειες επιθέσεις, τα σπίτια τους και οι εκκλησίες τους έχουν πυπροληθεί " δήλωσε ο Τζίμ Καρύγιαννης. "Έγραψα στον υπουργό και δεν έλαβα απάντηση. Δεν έχει προβεί ούτε σε μια δήλωση για να καταδικάσει αυτά τα γεγονότα".

Το άρθρο 46 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου αναφέρει ότι "το κράτος εγγυάται την ελευθερία της πίστης και την ελευθερία της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών".

Στην επιστολή του ο Τζίμ Καρύγιαννης καλεί τον υπουργό Εξωτερικών είτε να καλέσει τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Οττάβα είτε να στείλει διπλωματική νότα καταδικάζοντας τα επεισόδια κι εκφράζοντας την αγανάκτηση της κυβέρνησης και του Καναδικού λαού.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου που υπέγραψαν αυτή την επιστολή", σημείωσε ο ελληνοκαναδός βουλευτής. "Δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τις θρησκευτικές μειονότητες στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα στους Κόπτες Χριστιανούς".

O Ισπανός δικαστής Γκαρθόν, κατηγορείται ότι ερεύνησε παρανόμως τα εγκλήματα του φρανκισμού

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRvhbCWkFwB3j0QRLb36V6NU4Jh1jG99Zh2GfsmvmjhjXC8kDro&t=1Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν "τιμή" για αυτόν "να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή ερεύνησε τα εγκλήματα του φρανκισμού".

"Αυτό που επιθυμώ είναι να προσαχθώ ενώπιον της δικαιοσύνης και να ασκήσω το δικαίωμά μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ένα δικαίωμα που μέχρι τώρα είναι αρκετά, αν όχι εντελώς, απαγορευμένο", είπε ο δικαστής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. "Όσο το δυνατόν συντομότερα, για να μπορέσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και να υπάρχει μια προοπτική για το μέλλον μου", πρόσθεσε ο Γκαρθόν, ο οποίος καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του στις 14 Μαΐου 2010. Η ημερομηνία της δίκης του δεν έχει ακόμη οριστεί.

Ο Ισπανός δικαστής είχε προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ και Διεθνές Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIFDH), που διεξάγεται στην πόλη.

Η κατηγορία που τον βαρύνει είναι κατάχρηση εξουσίας, επειδή ερεύνησε τα εγκλήματα που διαπράχθησαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου και της δικτατορίας του Φράνκο αδιαφορώντας για το νόμο περί αμνηστίας. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματός του επί 20 χρόνια, κάτι που θα έθετε τέλος στην καριέρα του.

Ο 55χρονος Γκαρθόν σήμερα είναι αποσπασμένος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Είναι επίσης γνωστός για τον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας και για τις αγωγές που είχε ασκήσει εναντίον του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Μας προσφέρουν "όπλο" και εμείς το κοιτάμε: Την ανάγκη διακοπής των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Ελλάδα τονίζουν οι Αυστριακοί

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQPQENvh2X5QATM-NA99kkrnxfuaaTUdU3ghHJmRJ-lVgb8spNeMlgyJ4gFBelraSZwdB2QMACSuPj7M68e7IPH8Xro_Hh2A5DcDWgzwHpGH1TQWkfgctr9in1mw23s6ju8uYSpu5cH9A/s1600/illegalaliens_12.jpg(Θυμίζουμε ότι επανειλημμένως έχουμε γράψει -εδώ, εδώ, εδώ κ.λπ- ότι η απόφαση του ΕΔ για τη μη επαναπροώθηση λαθραίων στην Ελλάδα έπρεπε να είναι βούτυρο στο ψωμί μας προκειμένου να "εκβιάσουμε" τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στο πρόβλημά μας και την εκ μέρους τους αύξηση της πίεσης στην Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της... το ΠΑΣΟΚ όμως και ο ΓΑΠ το "πιστόλι" τιο είχαν μόνο για να μας πάνε στο ΔΝΤ...)

Τις προσπάθειες που καταβάλει ο Αυστριακός πρώην εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ, ζητώντας από μεν την Ευρωπαϊκή Ένωση την άρση της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ και το διαμοιρασμό όλων των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από δε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών τη διακοπή των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Ελλάδα, επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Στο δημοσίευμα, που τιτλοφορείται "Εικόνες από την ελληνική τραγωδία", γίνεται αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τους παράνομους μετανάστες, με αφορμή συζήτηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση για θέματα ασύλου και την προβολή εικόνων από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νόβακ σε κέντρα κράτησης μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.

Οπως σημειώνεται σχετικά, η κατ΄ εξαίρεση προβολή τέτοιου είδους εικόνων, για την κατάσταση αιτουμένων άσυλο στην Ελλάδα, είχε ως σκοπό να συμβάλει στην απαγόρευση επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών από την Αυστρία στην Ελλάδα, ενώ γίνεται παραπομπή στις διατάξεις της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ αλλά και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα συνιστούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσφατα ο πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ είχε διατυπώσει τη θέση πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, στις 21 Ιανουαρίου, κατά της επαναπροώθησης από το Βέλγιο στην Ελλάδα ατόμου αιτούμενου ασύλου, ισχύει και για την Αυστρία.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι θεωρεί τελείως ακατανόητο να μην λαμβάνεται ως μέτρο αξιολόγησης, για μια παρόμοια περίπτωση σε μία άλλη χώρα, μία απόφαση που πάρθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με την κατηγορηματική εκείνη τοποθέτησή του, πως "η απόφαση (του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) για το Βέλγιο και την Ελλάδα, ως προς τη διακοπή των επαναπροωθήσεων, θα πρέπει να εφαρμόζεται και από την Αυστρία", ο πρόεδρος του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε ασκήσει εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, η οποία "δεν βλέπει κανένα λόγο για μια διακοπή των επαναπροωθήσεων από την Αυστρία προς Ελλάδα".

Η κ. Φέκτερ δικαιολογεί τις επαναπροωθήσεις με το γεγονός, όπως τονίζει, ότι η Αυστρία υποστηρίζει την Ελλάδα με την παροχή τεχνογνωσίας για την πρώτη αποδοχή προσφύγων και ισχυρίζεται ότι η επαναπροώθηση γίνεται στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και ως εκ τούτου η ίδια δεν θεωρεί σωστό να θέσει εκτός ισχύος μια τέτοια συμφωνία και εξάλλου, όπως η ίδια προσθέτει, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποποιείται της ευθύνης της.

Αυτές τις γνωστές θέσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, υποστήριξε και ανέπτυξε με έμφαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση και ο συμμετέχων σε αυτή εκπρόσωπος του υπουργείου.

Τόσο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου στο Στρασβούργο όσο και μετά την απόφαση της Γερμανίας, δύο ημέρες νωρίτερα, για τη διακοπή, για έναν χρόνο, των επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωνε ότι η στάση της Αυστρίας στο θέμα επαναπροώθησης στην Ελλάδα, ατόμου, αιτουμένου ασύλου, παραμένει αμετάβλητη.

Η όλη συζήτηση ως προς τις επαναπροωθήσεις από την Αυστρία προς στην Ελλάδα, διεξάγεται εδώ και μήνες, ενώ τέλη Οκτωβρίου, με απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, κάνοντας δεκτή, για πρώτη φορά, σχετική προσφυγή μιας Αφγανής κατά της απέλασής της στην Ελλάδα, φάνηκε πως έθετε πλέον ουσιαστικά τέρμα στην επαναπροώθηση στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές κοινοτικές χώρες έχουν ήδη άρει την επαπαναπροώθηση στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας του Δουβλίνου, όπως Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Σουηδία και πρόσφατα η Γερμανία.

Επιπτώσεις από το φονικό ιαπωνικό σεισμό στα διεθνή χρηματιστήρια και στον προϋπολογισμό της Ιαπωνίας

http://www.yalibnan.com/wp-content/uploads/2011/03/japan-quake-cars-planes-swept-by-tsunami.jpg(Θυμίζουμε πως από τις πρώτες ώρες του σεισμού γράψαμε ότι τα θύματα ενδεχομένως θα είναι έως 1000 και οι ζημιές μπορεί να φτάσουν στα 100 δις ;))

Ο φονικός σεισμός που έπληξε σήμερα την Ιαπωνία σημειώθηκε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την εγχώρια οικονομία κι ενδέχεται να προκαλέσει δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Capital Economics.

Σε μελέτη του οίκου που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο χαρακτηρίζεται "πρόωρο" το να αποτιμηθούν οι ζημιές για την οικονομία της Ιαπωνίας. Εκτιμάται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα πρυτανεύσει τελικά της οικονομικής υφής της θεομηνίας. Θεωρείται βέβαιο ότι "σημαντικές θα είναι οι υλικές ζημιές για την οικονομία της Ιαπωνίας".

Ο βρετανικός οίκος προλέγει ότι οι τελικές υλικές ζημιές θα είναι μικρότερες από τον σεισμό του Κόμπε το 1995, όταν οι νεκροί είχαν φθάσει τους 6 χιλιάδες κι οι υλικές ζημιές τα 10.000 δισ. γεν, δηλαδή περίπου 100 δισ. ΗΠΑ της εποχής.

Οι οικονομικές ζημιές μιας φυσικής καταστροφής αποδεικνύονται μικρότερες των αρχικά αναμενόμενων, σύμφωνα με τον οίκο.

Π.χ., στη Χιλή πέρυσι το πρώτο τρίμηνο του έτους ο πολύ μεγάλος σεισμός επιβράδυνε το ΑΕΠ κατά 1,3%, ωστόσο το αμέσως επόμενο τρίμηνο αυτό αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5%.

Όμως, επισήμανε ο ίδιος οίκος, το τελικό τρίμηνο του 2010 η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε, οπότε ο φονικός σεισμός καταγράφηκε σε μία ευαίσθητη οικονομικά συγκυρία, "την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα δημόσια ελλείμματα".

"Άρα, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πολύ δύσκολα θα εκπονηθεί στην περίπτωση που η οικονομία αυτή τελικά διολισθήσει στην ύφεση, οπότε από την επιδείνωση βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού πάρα πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν αναλόγως".

Ο σεισμός ταρακούνησε τα διεθνή χρηματιστήρια

Κλυδωνίστηκαν οι δείκτες μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Διολίσθησε η τιμή άμεσης παράδοσης του βαρελιού του αργού πετρελαίου--το Τόκιο εισάγει την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου παγκοσμίως. Στη Νέα Υόρκη, το βαρέλι του αργού πετρελαίου υποχώρησε αμέσως κάτω από τα 100 δολάρια, ενώ προσφάτως ξεπερνούσε τα 110.

Το ίδιο το ιαπωνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε αμέσως σε χαμηλό σχεδόν ενός διμήνου. "Μετασεισμικοί" κλυδωνισμοί δεικτών παρατηρήθηκαν στα μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε στις 275 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,74% .

Οι χρηματομεσίτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά το άνοιγμά του πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδας αντέδρασαν μάλλον οιο ψύχραιμα. Ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς έπεσε μόλις 0,2% στις 11.970 μονάδες.

"Δεν αντιδρούν με προσδιορισμένο τρόπο τα χρηματιστήρια απέναντι σε τέτοιες θεομηνίες", παρατήρησε ο αναλυτής του οίκου Rouland Research, Χέϊνο Ρούλαντ.

Πλήγμα για διεθνείς ασφαλιστικούς ομίλους

Επλήγησαν σήμερα σε όλα τα χρηματιστήρια οι μετοχές των αντασφαλιστικών ομίλων, δηλ. των οίκων Suisse Re, Munich Re και Hanover Re, που καλύπτουν τις ζημιές των ασφαλιστών. Το μεσημέρι σήμερα είχαν απώλειες τουλάχιστον 4% .

Υπενθυμίζεται η δυσχέρεια των αντασφαλιστικών ομίλων με τον κυκλώνα στη βόρεια Αυστραλία, αλλά και με τον σεισμό στο Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία.

Ο ιαπωνικός σεισμός και το τσουνάμι σημειώθηκαν ενώ η Munich Re κατέγραφε υποχώρηση κατά ποσοστό 39% στα κέρδη του δ' τριμήνου του '10, κάποια 467 εκατ. ευρώ, και τη Suisse Re να ανακοινώνει ότι ο σεισμός στη Νέα Ζηλανδία θα της κοστίσει τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σεισμό που συνολικά στον ασφαλιστικό τομέα μπορεί να κοστίσει από 6 δισ.δολάρια ως και 12 δισ.δολάρια, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές του τομέα.

Ιαπωνία: Πάνω από 1000 νεκροί ενδεχομένως-Αγνοείται η τύχη 2 τραίνων μετά από τον σεισμό και το τσουνάμι

http://utopianist.com/wp-content/uploads/2011/03/japan-earthquake-tsunami-laws-400x266.jpgΑγνοείται η τύχη και δεύτερου τρένου μετά από το πλήγμα του τσουνάμι στην ιαπωνική επαρχία Ιβάτε (βόρειοανατολικά) που ταρακουνήθηκε από τον ισχυρό σημερινό σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, το οποίο δεν διευκρινίζει εάν ο συρμός ήταν επιβατικός ή εμπορευματικός.

Κάθε επαφή με το συρμό, ο οποίος είχε δύο βαγόνια, χάθηκε ενώ αυτός εκινείτο στην επαρχία, σύμφωνα με την εταιρία JR East, στην οποία ανήκει και ο πρώτος συρμός η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη.

Οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι ενδέχεται να ξεπεράσουν τους χίλιους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Kyodo

Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν σήμερα την βορειοανατολική πλευρά της Ιαπωνίας αναμένεται να ξεπεράσει τους χίλιους, μετέδωσε σήμερα το απόγευμα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Κyodo.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μέχρι στιγμής πάνω από 1.800 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή της επαρχίας Φουκουσίμα.

Ελεύθερος με όρο 28χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij1NshXiCnIHyBx0uehIqBN_BXdQqaAVPbJ173KDWKt5W0CH8gonlCi67EamhHsY9sVwIExtHifD_YA99a3GpPt1E_6qpsK906Vr1eO1QjMUJv7QE9daPZnBtXlDDHYNDx88GnJbYoaas/s1600/paok_dikefalos.jpgΕλεύθερος αφέθηκε αργά το μεσημέρι 28χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ που ήταν προσωρινά κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, κατηγορούμενος για επίθεση σε βάρος οπαδών του Άρη, στην περιοχή του Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Ένας από τους ελάχιστους οπαδούς στον οποίο εφαρμόστηκε η αυστηρή νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα η οποία εφαρμόζεται ούτως ή άλλως μόνο στη Β. Ελλάδα...

Προηγουμένως, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης είχε κάνει δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου για άρση του μέτρου της προσωρινής κράτησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, υπό τον όρο της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής διαμονής του σε κάθε αθλητική δραστηριότητα του «Δικεφάλου του Βορρά».

Σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο, ο 28χρονος κατηγορείται ότι τον περασμένο Απρίλιο μαζί με άλλους επτά δράστες -που αναζητούνται- επιτέθηκαν σε δύο οπαδούς του Άρη που επέβαιναν με τα ανήλικα παιδιά τους σε Ι.Χ. αυτοκίνητο. Μάλιστα, οι δράστες φέρονται να λήστεψαν τα θύματά τους, αρπάζοντας δύο τσαντάκια που περιείχαν 1.320 ευρώ.

Όπως περιγράφεται στο βούλευμα, οι διωκτικές αρχές έφτασαν στα ίχνη του 28χρονου, καθώς εντόπισαν το κινητό του τηλέφωνο μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητο των θυμάτων, όπου έπεσε η συσκευή κατά την επίθεση.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, ένας ακόμη οπαδός του ΠΑΟΚ -ο 5ος- που αντιμετωπίζει εκκρεμότητα με τη δικαιοσύνη, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έως την εκδίκαση της υπόθεσής του στα ποινικά δικαστήρια.

Ιαπωνία: Tο τσουνάμι πανικοβάλλει την Ιαπωνία

http://www.bharatchronicle.com/wp-content/uploads/2011/03/japan-earthquake-tsunami-600x355.jpgΑναποδογυρισμένα σκάφη που η μανία της φύσης τα πέταξε εκατοντάδες μέτρα μακριά απο την θάλασσα μέσα στα χωράφια, σπίτια που παρασύρθηκαν απο τα τεράστια κύματα, αλαφιασμένοι άνθρωποι στους δρόμους: το τσουνάμι και ο σεισμός ο οποίος το έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία προκάλεσαν σκηνές πανικού στην ακτή του Ειρηνικού στο αρχιπέλαγος.

Ένα ποτάμι λάσπης κάλυψε τα κτίρια, σπίτια πήραν φωτιά--οι σκηνές της καταστροφής εμφανίστηκαν γρήγορα στην οθόνη, καθώς κινηματογραφημένες από ελικόπτερα στέλνονται αμέσως από την ιαπωνική τηλεόραση στη Νομαρχία του Μιγιάγκι.

Ένα κολέγιο αρρένων καλύφθηκε από την πλημμύρα, και πολλοί φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 310 νεκρούς, τους 350 αγνοούμενους και τους 544 τραυματίες, που καταμετρήθηκαν νωρίς το απόγευμα από την αστυνομία για το σύνολο της Ιαπωνίας.

Ένα πραγματικό τείχος νερού, έως και δέκα μέτρα ψηλό, σάρωσε τις ακτές στον Ειρηνικό, της μεγάλης νήσου Χονσού, παρασύροντας ολόκληρα σπίτια και μετατρέποντας τα λιμάνια σε σκηνή ερήμωσης.

Σε πολλά μέρη, η θάλασσα έσπασε τα αναχώματα προστασίας και μερικές φορές προχώρησε αρκετά χιλιόμετρα μέσα στη γη, θυμίζοντας σκηνές από το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004.

"Δεν έχω δει ποτέ κάτι σαν αυτό", δηλώνει ο Κεν Χόσι, αξιωματούχος των αρχών του Ισινομάκι, ένα λιμάνι στο νομό του Μιγιάκι: "Το νερό ανέβαινε μέχρι το σταθμό", εκατοντάδες μέτρα από την ακτή.

"Είμαι ανήσυχος, γιατί δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου. Αλλά το καθήκον μου με υποχρεώνει να περάσω τη νύχτα εδώ", εξηγεί από το γραφείο του στον τρίτο όροφο.

Γύρω από τα αγροκτήματα στα περίχωρα, τα κύματα "χύθηκαν" στους αγρούς, και σταμάτησαν απο τα αναχώματα του αυτοκινητοδρόμου, ενώ λίγο βορειότερα στο Σεντάι, ο διάδρομος του αεροδρομίου είχε πλημμυρίσει.

Στην περιοχή του Αομόρι, το βορειότερο σημείο της νήσου Χονσού, τουλάχιστον πέντε πλοία που έχουν σχεδιασθεί για την ανοικτή θάλασσα έγειραν τελείως στη μιά πλευρά, ενω ορισμένα αναποδογύρισαν πλήρως από τη δύναμη των κυμάτων...και "προσάραξαν" στους εμπορικούς δρόμους των παραλιακών πόλεων.

Πιο κοντά, στο Τόκιο, στο νομό Ιμπαράκι, μεγάλα σπίτια επέπλεαν μέσα σε μια πόλη και λίγο μακρύτερα αυτοκίνητα εμφανίστηκαν και παλι στην επιφάνεια αφού είχαν βυθιστεί σαν απλοί φελλοί.

Ο σεισμός που προκάλεσε τα τεράστια κύματα δημιούργησε και ρήγματα στους δρόμους, παρέσυρε τα στόμια των υπονόμων και κατέστρεψε τις αποχετεύσεις που χύνονται στους δρόμους, ενώ οι φιάλες και οι κονσέρβες που ήταν στοιβαγμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ έπεσαν στο έδαφος.

Στη μεγαλύτερη ένταση του σεισμού, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, απο τη μεγαλούπολη του Τόκιο έως τα μικρά παράκτια χωριά, τη στιγμή που κατέρρεαν τοίχοι και στέγες πολλών κτιρίων.

Στις μητροπόλεις, οι εργαζόμενοι έσπευσαν στους σταθμούς για να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σπίτια τους, που συχνά απέχουν πολύ απο το κέντρο, αλλά αναγκάστηκαν ή να επιστρέψουν με τα πόδια, να γυρίσουν στο γραφείο ή να νοικιάσουν δωμάτια ξενοδοχείου, καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς είχαν σταματήσει σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Οι μετασεισμοί, μετά από τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στο αρχιπέλαγος, δεν σταμάτησαν τις ώρες που ακολούθησαν στο Τόκιο, όπως και στα βορειοανατολικά.

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις και ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Σίμπα (περιοχή του Τόκιο).

Το σούρουπο και κατόπιν, οι δυνάμεις της αυτοάμυνας (ο στρατός της Ιαπωνίας), ανεπτυγμένες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, παρείχαν βοήθεια στα θύματα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! ΤΟΥΡΚΟΙ "ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ" ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΕΧΙΝΟ! ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΦΥΓΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ...

ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ. ΤΡΥΠΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΑΕΙ. ΖΑΛΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ...

Η συνέχεια στο www.stoxos.gr

Ισπανία: Αναγνωρίστηκαν οι στρατιωτικοί ηγέτες και τα δύο μέλη της ΕΤΑ που συνελήφθησαν στην Γαλλία

http://www.zoomnews.gr/wp-content/uploads/2010/09/eta2.jpgΗ γαλλική αστυνομία συνέλαβε χθες Πέμπτη αργά το βράδυ τέσσερα μέλη της βάσκικης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, ανάμεσά τους δύο στρατιωτικούς ηγέτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Η αστυνομία αναγνώρισε τους επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους, τον Αλεχάντρο Ζομπαράν Αριόλα και τον Μικέλ Όροθ Τορέα, που ήταν γνωστοί με τα ψευδώνυμα Σάρλα και Περού, αντίστοιχα.

Μαζί τους συνελήφθησαν οι Ούρκο Λαμπάκα Λαρέα και Ιβάν Σάεζ ντε Τζορέγκουι, οι οποίοι είναι μέλη της ΕΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν σε μία κατοικία κοντά στα γαλλο-βελγικά σύνορα.

Κάνει καμάκι η Τζούλια Αλεξανδράτου;

Γιατί ο Γιώργος Κατατζαφέρης δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις;

Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή… Όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του λαϊκού ορθόδοξου συναγερμού διέδιδε ότι ήταν σε συζητήσεις για προεκλογικές συνεργασίες και κοινή κάθοδο απ’ ευθείας με τον Σαμαρά. Μάλιστα οι διαρροές αυτές έγιναν πρώτο θέμα σε κεντρικές τηλεοπτικές εκπομπές όπου -όλως τυχαίως- προσκεκλημένος και σχολιαστής ήταν μόνο ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνήθως οι συγκυβερνήσεις και οι συνεργασίες θέλουν δυό.

Η συνέχεια στο olympia.gr

Ι ΒΡΟΥΤΣΗΣ για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6hyFW4fJLwSMatFXZKpa_RPOMnkPJMfx9SJy-GeET552v4Cvs4CNUc1O1oKkyxqdevVF0yLq2pBJTONbqUowWT0n7A0jsAmjy3EDd9OCk820qM-GZS4-EGinhOw_xHiqmSedxBK4E_xA/s1600/%CE%92%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%83%CE%B7%CF%82.jpg«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα Καθαρά Έσοδα για το μήνα Φεβρουάριο ανήλθαν στα 2.853 εκατ. €, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπονταν να ανέλθουν στα 3.447 εκατ. €.

Δηλαδή, παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τον προβλεπόμενο στόχο των καθαρών εσόδων για το μήνα Φεβρουάριο κατά 17,2 .% ή 594 εκατ.€.

Επίσης, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2010, μειώθηκαν κατά 9,5 % (δηλαδή 299 εκατ. €).

Για το σύνολο του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2011, τα έσοδα παρουσιάζουν μείωση, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010, κατά 9,2 % ή 802 εκατ. €.

Διαφαίνεται, πλέον, ότι η κρίσιμη πορεία των εσόδων για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού, βρίσκεται σε πλήρη εκτροχιασμό και σίγουρα εκτός στόχου.

Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί ομολογία αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει το οικονομικό της επιτελείο από τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την ελεύθερη πτώση των εσόδων.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις, δυστυχώς επιβεβαιώνουν την κριτική της Ν.Δ. περί αποσπασματικής, αντιαναπτυξιακής και χωρίς πυξίδα φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη για συνολική αλλαγή της οικονομικής της πολιτικής»

Από 10 έως και 24 Μαΐου θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού

http://img.protothema.gr/81D3315BB7307A76A6D7A02A14582539.jpgΤο δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011. Αυτό ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία και θα δημοσιοποιήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η απογραφή.

Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Σποράδες, Άνδρο, Τήνο μετά από 4 μέρες και η ΝΔ ούτε που κατάλαβε τίποτα...

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ1P2-XMwIVo7HE9OLsp5iawtbwjTeaKfTQ9BNdevbiMdqSCyBLdgΤην πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Άνδρο και Τήνο ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ καθώς αποκαταστάθηκε η βλάβη στη γραμμή υψηλής τάσης προς τις Σποράδες ενώ στα δύο νησιά των Κυκλάδων εγκαταστάθηκαν γεννήτριες που καλύπτουν το 100 % των αναγκών έως ότου αποκατασταθεί το αντίστοιχο δίκτυο στη νότιο Εύβοια.

Αναλυτικά:

oΟ πυλώνας που είχε καταστραφεί στην περιοχή Δράκεια του Πηλίου ανακατασκευάστηκε χθες το βράδυ και στις 11 μ.μ. αποκαταστάθηκε η συνεχής παροχή ρεύματος στις Σποράδες. Η ΔΕΗ σημειώνει ότι οι εργασίες ανακατασκευής έγιναν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ολοκληρώθηκαν 24 ώρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

oΧθες βράδυ επίσης τέθηκαν σε λειτουργία οι 2 από τις 6 γεννήτριες που είχαν μεταφερθεί στην Άνδρο και σήμερα το πρωί οι υπόλοιπες 4. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής των πυλώνων στην Κάρυστο.

Με ανακοίνωσή της ΔΕΗ εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τις τοπικές αρχές, τους τεχνικούς και τα στελέχη της επιχείρησης. Με την αποκατάσταση των βλαβών διακόπτεται, από σήμερα στις 8 μ.μ. και η λειτουργία της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής που εγκαταστάθηκε ειδικά για τις βλάβες της τελευταίας κακοκαιρίας και δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες πάνω από 5.000 κλήσεις από καταναλωτές.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πάει το ΠΑΣΟΚ: Έλλειμμα 1,028 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011

http://content-aka.feed.gr/filesystem/images/20101110/engine/assets_LARGE_t_420_35673536_type11585.jpghttp://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/7767516/2/istockphoto_7767516-recession.jpgΈλλειμμα 1,028 δισ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 9% έναντι του ελλείμματος 944 εκατ. ευρώ που παρουσίαζε το αντίστοιχο διάστημα του 2010 (ΣΣ. Είπαμε: Τότε είχαμε φόρα από τον Καραμανλή...). Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται μείωση του ελλείμματος σε ετήσια βάση το κατά 3,9%.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. € και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση τους σε ετήσια βάση 8,5%.

Η μείωση των εσόδων σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

Aπό χάμπουργκερ μέχρι λογισμικό αγοράζουν μέσω Ίντερνετ οι Έλληνες, ενώ παίζουν εκατομμύρια στα ηλεκτρονικά καζίνο - 2 δισ.ο τζίρος

http://www.impactlab.net/wp-content/uploads/2008/04/ecommerce68.jpgΑπό... χάμπουργκερ μέχρι κοσμήματα κι από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι λογισμικό, αγοράζουν μέσω Διαδικτύου οι Έλληνες καταναλωτές, ενώ ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων κάθεται, πλέον, μπροστά σε ηλεκτρονικές ρουλέτες και τράπουλες, δοκιμάζοντας την τύχη του στα διαδικτυακά καζίνο.

Η αξία των διαδικτυακών αγορών B2C (σ.σ. Επιχείρηση προς Καταναλωτή) εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο 1,8-2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, έναντι εκτίμησης για 1,3 δισ. πέρυσι (μέση ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη 1.500 ευρώ) και 0,8 δισ. το 2009.

Το 2011, πάνω από ένας στους δέκα Έλληνες (περίπου 1,2 εκατ. άτομα), εκτιμάται ότι θα κάνουν κάποια αγορά on-line. Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινή εισήγηση, στη Θεσσαλονίκη, του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Eltrun), Γεώργιου Δουκίδη, βάσει αποτελεσμάτων της σχετικής ετήσιας έρευνας του Eltrun.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ο κ. Δουκίδης επεσήμανε ακόμη ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 31% των ερωτηθέντων τζογάρει «τακτικά» (12%) ή «κάποιες φορές» (19%) μέσω Διαδικτύου, ρίχνοντας στην «τσόχα» περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το 84% «κατεβάζει» μουσική και ταινίες, το 94% κάνει on-line ψώνια και το 75% κρατήσεις σε ξενοδοχεία, το 76% σερφάρει στα κοινωνικά δίκτυα τύπου «facebook», το 95% ξεφυλλίζει ηλεκτρονική ειδησεογραφία και το 90% παρακολουθεί ταινίες/τηλεόραση.

«Δεν πείθουν οι διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα»

Τί αγοράζουν οι Έλληνες με το... πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή τους, «τακτικά» ή «κάποιες φορές»; Κυρίως λογισμικό και hardware (το 90% των ερωτηθέντων, εκ των οποίων 63% τακτικά), αλλά και ηλεκτρονικά (87%), εισιτήρια ταξιδιών (78%), οικιακά είδη (62%), ρούχα/παπούτσια (47%), κοσμήματα (25%), καλλυντικά (24%), προϊόντα σούπερ μάρκετ (11%) και είδη γρήγορου φαγητού (6%).

Το 44% των ερωτηθέντων αναζητά «τακτικά» ή «κάποιες φορές» ευκαιρίες αγοράς σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, το 66% διεκπεραιώνει συναλλαγές ηλεκτρονικής τραπεζικής και το 70% μπαίνει στις γνωστές ιστοσελίδες ημερήσιων προσφορών προϊόντων/υπηρεσιών. Για τις συναλλαγές τους, οι Ελληνες χρησιμοποιούν, κυρίως, επιτραπέζιους υπολογιστές (78,8%), αλλά και φορητούς (63,2%) και «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (26,5%).

Το 66% δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 51% λέει ότι είναι επιφυλακτικό απέναντι σε σχόλια για προϊόντα που γράφονται σε ιστολόγια (blog) ή φόρουμ συζήτησης. Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει μάλιστα ότι θα εμπιστευόταν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αν αυτό ήταν πιστοποιημένο από ανεξάρτητο οργανισμό και το 55% αν διάβαζε θετικές κριτικές από προηγούμενους πελάτες.

Διαλέγουν τράπεζα από το… site της

Η ιστοσελίδα μιας τράπεζας και το σύστημα ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) της φαίνεται ότι αποτελούν πλέον σημαντικό κριτήριο για τους Έλληνες, όταν πρόκειται να διαλέξουν με ποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα συνεργαστούν. «Ένα καλό site ηλεκτρονικής τραπεζικής θα μπορούσε να είναι ο λόγος για να διαλέξω συγκεκριμένη τράπεζα», δηλώνει το 51% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 50% σημειώνει ότι «η ποιότητα ενός e-banking site βοηθάει να αντιληφθείς αν μια τράπεζα είναι αξιόπιστη».

Ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 75% κάθε χρόνο παρουσιάζει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, η ανάπτυξη του οποίου αποτελεί τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία, σύμφωνα με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Γκεζερλή, συνιδρυτή και CEO του ηλεκτρονικού καταστήματος μόδας - οικιακών ειδών - ειδών προσωπικής φροντίδας «buldoza.gr», που άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 2010, ύστερα από ιδέα του Κώστα Γεράρδου.

Παπούτσι από το Ίντερνετ

Σύμφωνα με τον κ. Γκεζερλή, τα είδη μόδας και σπιτιού αποτελούν αντίστοιχα τα δεύτερα και τρίτα πιο δημοφιλή προϊόντα, για πώληση μέσω Ιντερνετ στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Στη Βρετανία, υπάρχουν ήδη 4.500 ηλεκτρονικά καταστήματα, που εμπορεύονται ήδη μόδας, ενώ στις ΗΠΑ, ο τζίρος από τις on-line πωλήσεις ρούχων ανέρχεται σε 27 δισ.

Ο κ. Γκεζερλής επεσήμανε ακόμη ότι το τελευταίο πεντάμηνο το 50% των πωλήσεων της «buldoza.gr» γίνεται στην περιφέρεια, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, «γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα του είδους, από πληθυσμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγάλα καταστήματα-εμπορικά κέντρα».

Μέχρι 62% η εξοικονόμηση χρημάτων από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Περισσότερα από 6.000.000-7.000.000 ηλεκτρονικά τιμολόγια αλλάζουν χέρια ετησίως στην Ελλάδα, με περίπου 3.000 επιχειρήσεις να έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες ηλεκτρονικής τιμολόγησης, γνωστής διεθνώς ως «e-invoicing», επεσήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δρ Κωνσταντίνος Φούσκας.

Συνολικά σήμερα, το 3%-5% των διεπιχειρησιακών (B2B) τιμολογίων είναι ηλεκτρονικό, ενώ στην ελληνική αγορά των υπηρεσιών e-invoicing δραστηριοποιούνται 5-6 εταιρίες. Σύμφωνα με τον κ. Φούσκα, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια -σε σύγκριση με τη συμβατική τιμολόγηση- φτάνει μέχρι και στο 57% ή 6,4 ευρώ/τιμολόγιο για τους εκδότες των τιμολογίων και στο 62% ή στα 10,9 ευρώ για τους λήπτες.

Σημαντικά μπορεί να είναι τα οικονομικά οφέλη και για το Δημόσιο, χάρη στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού ελέγχου και του ελέγχου που αφορά τις προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου.

170.000 χιλιόμετρα καλωδίων στο ηλεκτρονικό «σφυρί»

Πάνω από 2.000 ηλεκτρονικές δημοπρασίες, συνολικού όγκου άνω των 400 εκατ. ευρώ, έχει διενεργήσει μέχρι σήμερα η CosmoΟne, με μέση έκπτωση 20%, όπως επεσήμανε στην εκδήλωση ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Θ.Πετμεζάς. Μεταξύ άλλων, έχουν δημοπρατηθεί 170.000 χλμ καλωδίων, 30.000 υπολογιστές και εκτυπωτές, 5.000 αυτοκίνητα και φορτηγά, 700 τόνοι χαρτοπολτού, 1,5 εκατ. πακέτα χαρτιού Α4 και 130 κατασκευαστικά έργα.

Κάτω τα χέρια απ' τη Τζούλια ρε αλήτες: Για κακούργημα διώκεται η Τζούλια από το ΣΔΟΕ για τις εισπράξεις από το ροζ DVD

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας του ΣΔΟΕ σε βάρος της Τζούλιας Αλεξανδράτου για την υπόθεση των ερωτικών DVD.

Η πρωταγωνίστρια των επίμαχων ερωτικών ταινιών φέρεται να απέκρυψε την αμοιβή της με αποτέλεσμα να κινηθεί διαδικασία σε βάρος της από τον αρμόδιο εισαγγελέα, Χαρ. Τζώνη.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος διενήργησε πολύμηνη έρευνα, άσκησε εναντίον της Αλεξανδράτου ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά ισχυρισμούς τής κατηγορουμένης, που δεν αποδείχθηκαν αληθείς.

Για το επίμαχο DVD, που είχε γυριστεί από την εταιρεία «Σειρήνα», η Τζούλια Αλεξανδράτου, όταν είχε κληθεί από το ΣΔΟΕ, είχε καταθέσει ότι δεν ήταν εμπορικό προϊόν, αλλά επρόκειτο για προσωπικές της στιγμές που διέρρευσαν από πρώην σύντροφό της. Είχε πει, επίσης, πως δεν υπήρχε κανένα συμφωνητικό και ότι δεν είχε εισπράξει αμοιβή.

Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Σειρήνα», Δημήτρης Σειρηνάκης, ωστόσο όταν κλήθηκε στο ΣΔΟΕ, προσκόμισε ιδιωτικό συμφωνητικό με την Τζούλια Αλεξανδράτου, βάσει του οποίου η προβλεπόμενη αμοιβή της ήταν 150.000 ευρώ.

Την υπόθεση θα αναλάβει ανακριτής.

Κοζάνη: υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ... Έλα ρε δεν το πιστεύω!!

http://www.seli-ski.gr/photos/news/deh6.jpgΥψηλές συγκεντρώσεις σε εσπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) παρατηρήθηκαν χθες και σήμερα σε ορισμένους σταθμούς μέτρησης της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία.

Τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο έφτασαν οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στο Προάστιο, όπου βρίσκεται ο οικισμός της ΔΕΗ, ενώ οι αντίστοιχες τιμές στην Ποντοκώμη ήταν 148, στην Πτολεμαΐδα 80 και στη Φλώρινα 101. Σημειώνεται ότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει πως η μέση ημερήσια τιμή δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Κυριακή Αποστολίδου, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής κινητοποίησε το μηχανισμό ελέγχου της κατάστασης ενώ απευθύνθηκε στη ΔΕΗ ζητώντας τη ρύθμιση της δραστηριότητάς της προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Μέσα σε λίγες ώρες οι μετρήσεις μας έδειξαν σχετικά βελτιωμένες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων οφειλόταν στη δραστηριότητα της ΔΕΗ και οι διορθωτικές κινήσεις βελτίωσαν την εικόνα», σημείωσε η κ. Αποστολίδου και πρόσθεσε: «Αισιοδοξούμε ότι αποφύγαμε περιβαλλοντικό επεισόδιο».

Λές την αλήθεια; Κάτσε να σε περιλάβει η εισαγγελέας...

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν χθεσινές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Φανταστείτε τι "τρομοκρατία" έχει να πέσει, από τους πρόθυμους, στην έκφραση άποψης άμα ψηφισθεί και ο νόμος του Ρούλη για την "καλλιέργεια εχθροπάθειας"!!!

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των αναρτήσεων σε διαδικτυακούς τόπους. Ο εισαγγελέας, που θα διενεργήσει την έρευνα, έχει εντολή να εξακριβώσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και να εντοπίσει τους υπευθύνους.

Βολουδάκης-Καλογιάννης: Βαλτωμένα τα δημόσια έργα στην Κρήτη

http://www.epirusinfo.com/wp-content/uploads/2010/07/kalogiannis.jpghttp://www.agonaskritis.gr/wp-content/uploads/2011/01/Voloudakis.jpg«Όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι και στην Κρήτη τα δημόσια έργα είναι στάσιμα. Ειδικότερα:

- Ο Βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), το σημαντικότερο έργο υποδομής του νησιού παρουσιάζει πλήρη στασιμότητα, ιδιαίτερα μάλιστα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια μελέτη για τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα ! Άμεσες προτεραιότητες για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων αποτελούν η σύνδεση του κόμβου των Μουρνιών με την πόλη των Χανίων, ο ανισόπεδος κόμβος Καλυβών, η προκήρυξη των τμημάτων από Καλύβες ως Ρέθυμνο, καθώς και η παράκαμψη του Καστελίου Κισσάμου. Οι καθυστερήσεις οφείλονται και στην πλήρη αβεβαιότητα όσον αφορά την Ανώνυμη Εταιρεία που θα διαχειριστεί τον ΒΟΑΚ, την οποία το Υπουργείο ΠΟΜΕΔΙ έχει εξαγγείλει επανειλημμένως εδώ και ένα χρόνο, αλλά ακόμα αγνοείται η τύχη της.

- Για την επέκταση του αεροδρομίου Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», που είναι απαραίτητη για να μπορέσει το αεροδρόμιο να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο Υπουργός ΠΟΜΕΔΙ κ. Ρέππας είχε δηλώσει ότι οι μελέτες θα είχαν ολοκληρωθεί το 2009. Έκτοτε πέρασαν 15 μήνες και δεν έχει ακόμα εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ενώ είναι άγνωστο πότε θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση και θα δημοπρατηθεί.

- Για το λιμάνι της Σούδας, όπου το 2009 ολοκληρώθηκε το σημαντικό για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έργο του νέου προβλήτα «Αδρίας», αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση για τα υπόλοιπα έργα που προβλέπει το master plan, (πέραν αυτής που οι ίδιοι πόροι του Λιμενικού Ταμείου προσφέρουν), ούτε ρεαλιστική στοχοθέτηση, ούτε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Πρέπει αμέσως να γίνει μια αποτίμηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ώστε να μπορέσει το λιμάνι να προσφέρει τις υπηρεσίες που απαιτούνται από το επιβατικό κοινό στη σημερινή εποχή.

Η αδράνεια και οι καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην ολοκλήρωση των διαδικασιών των μελετών και των προκηρύξεων των προαναφερόμενων έργων, καθιστά ορατό τον κίνδυνο απώλειας πόρων από το ΕΣΠΑ, που ενδεχομένως θα αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία υλοποίησής τους»

Hell Ride: Kατακόρυφη πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων παρατηρήθηκε το Φεβρουάριο

http://mimg.sulekha.com/english/hell-ride/hellride_m.jpgΜικρή αύξηση των συναλλαγών και κατακόρυφη πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων παρατηρήθηκε το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αξία των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων αυξήθηκε στα 847 εκατ.ευρω από 707 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά σε όλες σχεδόν τις αγορές της Ευρώπης, με πιο αισθητή τη μεταβολή των τιμών των κρατικών τίτλων της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά στην εγχώρια αγορά, η τιμή του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε στις 82,56 μονάδες βάσης (μ.β), με αποτέλεσμα η απόδοση του τίτλου να αυξηθεί κατά 1,07% στο 14,27%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 1,16% στο 14,02%,. Μικρότερη κάμψη παρουσίασε η τιμή του 10ετους ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στις 69,52 μ.β με αποτέλεσμα η απόδοση του ν΄αυξηθεί μόλις κατά 0,37%, στο 11,79%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,19% σε 8,84%.

Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώθηκε στο 8,62% (σσ σήμερα κυμαίνεται στο 9,30%) από 8,37% που ήταν το τέλος Ιανουαρίου.

Έλυσε άλλο ένα πρόβλημα 80 χρόνων ο Γιωργάκης: 4όροφο κτήριο απέναντι από την Πρεσβεία τους αγόρασαν οι Τούρκοι

http://i.tmgrup.com.tr/engsb/2011/03/10/Haber/589956959506.jpg?592652434045Η αγορά, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Σαμπάχ, έγινε κατά την επίσκεψη Νταβούτογλου, ο οποίος είδε και ενέκρινε το κτήριο. Μάλιστα έδωσε εντολή να αγοραστεί από την ιδιοκτήτρια και η βιβλιοθήκη που υπάρχει μέσα και περιλαμβάνει σπάνια βιβλία της δεκαετίας του 30 και του 40.

Η αγορά κτηρίου από τους Τούρκους αποτελούσε πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και 80 χρόνια από την εποχή των Βενιζέλου και Ινονού... μέχρι που ήρθε ο Γιωργάκης και τα προβλήματα άρχισαν να λύνονται.

File:Ankara Atakule Tower.jpgFile:Ankara location Çankaya.svgΣε αντάλλαγμα της αγοράς ο Νταβούτογλου μας επέτρεψε να κτίσουμε δικία μας Πρεσβεία σε ακίνητο που κατέχει η Ελλάδα στην περιοχή Kavaklıdere στο κεντρικό Δήμο Çankaya, της μητροπολιτικής περιοχής της Άγκυρας. Σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλές άλλες Πρεσβείες και είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης της Άγκυρας .

Πέραν της αγοράς συμφωνήθηκε να μην γίνονται πτήσεις πάνω απ' το Αιγαίο (με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό...) τις μέρες των επίσημων αργιών των δύο χωρών, όπως συμφωνήθηκαν και κάποια άλλα επιμέρους θέματα

http://english.sabah.com.tr/National/2011/03/10/an_eightyyear_problem_solved

Καντερές για το Νομοσχέδιο της Τίνας για τη βιοποικιλότητα

«Η διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχέδιου για την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και η συζήτηση που ακολούθησε στην Ολομέλεια, κατέδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την προχειρότητα, με την οποία ασκεί η Κυβέρνηση την πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.

Χρειάστηκαν συνολικά 40 ημέρες επεξεργασίας, 5 συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και πληθώρα τροπολογιών λόγω των έντονων αντιδράσεων πολλών Βουλευτών - τόσο της Αντιπολίτευσης όσο και του ΠΑΣΟΚ - για να καταλήξει η Υπουργός κυρία Μπιρμπίλη, μετά από πολλές παλινδρομήσεις, σε μία τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Το γεγονός, ότι στην Ολομέλεια μαζί με την αντιπολίτευση υπήρξαν και δύο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τις διαπιστώσεις της Νέας Δημοκρατίας: Η κόντρα νέων Υπουργών με παλαιούς Υπουργούς καλά κρατεί, τα νομοσχέδια καταρτίζονται “στο πόδι” χωρίς καμία σοβαρή επεξεργασία, οι Υπουργοί έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με αντιδράσεις Βουλευτών του κόμματός τους και αρχίζει ένα ατελείωτο «κόψε - ράψε» στις ρυθμίσεις των νομοσχεδίων.

Το αποτέλεσμα όλης της διαδικασίας χαρακτηρίζεται από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, χωρίς καμία ουσία ή αποτελεσματικότητα.

Επισημαίνουμε στην κυρία Μπιρμπίλη, για ακόμη μία φορά, ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην προστασία του Περιβάλλοντος και τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας»

Μιχελάκης για την μη ανακοίνωση στοιχείων εκτέλεσης προυπολογισμού

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σήμερα, έχουμε 11 Μαρτίου και το Υπ. Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού για το μήνα Φεβρουάριο. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και σε κρίσιμα 24ωρα για την οικονομία. Ρωτάμε και ζητάμε άμεση απάντηση:

Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;

Γιατί δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση;

Θέλουν να κρύψουν κάτι έστω και για μερικά 24ωρα;

Συνδέεται η καθυστέρηση με την παραίτηση Γεωργακόπουλου;

Η εικόνα διάλυσης και ανεπάρκειας του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης Παπανδρέου, αποκαλύπτεται καθημερινά. Έχουν χάσει την μπάλα! Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορεί να ελέγξει το Υπουργείο του.

Και μια και είμαστε στα οικονομικά, θέλω να πω, με αφορμή ένα δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ότι σ’ αυτή την εικόνα διάλυσης, είχαμε προχθές την παραίτηση του Γ.Γ. του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δύο ακόμη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποχωρούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Θ. Λιανόπουλος παραιτήθηκε πριν από ένα μήνα. Ενώ ο κ. Α. Μπάνος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Ρωτούμε:

Αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες;

Εάν ναι, γιατί τις κρύβει η κυβέρνηση;

Τι πραγματικά συμβαίνει στο υπουργείο;

Η εικόνα που έχουμε, δείχνει αποσάθρωση του υπουργείου Οικονομικών και διάλυση του κρίσιμου τομέα των εσόδων στην πιο κρίσιμη ώρα της οικονομίας.

Αυτά όσον αφορά στα οικονομικά.

Και ένα τρίτο: Ο κ. Καρατζαφέρης αργά κατάλαβε ότι το Μνημόνιο που ψήφισε δεν ήταν η λύση.

Τώρα θα καταλάβει ότι ο καιροσκοπισμός δεν είναι αρετή.

Άλλωστε, θέλω να επαναλάβω ότι: Αυτοί που δεν θέλουν αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία με Σαμαρά πρωθυπουργό ή όσοι αναζητούν αφύσικες συμμαχίες, δεν μας απασχολούν. Λογαριάζουν χωρίς την κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ακριβώς είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ότι το Μνημόνιο δεν είναι λύση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δείτε τη συνέντευξη του κ. Καρατζαφέρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κ. Καρατζαφέρη που είπατε. Χθες το βαρόμετρο της Public Issue, αναφέρεται ως πολιτικός αρχηγός με τις πιο θετικές γνώμες και πιο ανοδικό το κόμμα του. Υπάρχει γενικότερα ένα σχόλιο για αυτό, αλλά και για το αποτέλεσμα της Public Issue;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν κάνουμε σχόλιο. Όπως δεν σχολίασα και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, της προηγούμενης και προ προηγούμενης Κυριακής, που έδειχναν τη διαφορά ακόμη και κάτω από δύο μονάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένετε από την τοποθέτηση της Μέρκελ χθες για την πώληση της δημόσιας περιουσίας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Θέλω να περιμένουμε να τελειώσει η Σύνοδος και να δούμε τι πραγματικά θα αποφασισθεί. Σας θυμίζω τις δηλώσεις που έχει κάνει ο ομογενής ευρωβουλευτής της Γερμανίας κ. Παπαμαρκάκης για το θέμα της επιμήκυνσης και για το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ένα κλίμα καλό, όσον αφορά αυτά τα θέματα. Είναι δηλώσεις που έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του Ολι Ρεν και άλλων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποίες ενισχύουν αυτά που σας είχα πει χθες. Θέσεις, δηλαδή, τις οποίες έχουμε υποστηρίξει εδώ και μήνες και χαιρόμαστε που όλοι έρχονται πάνω σ’ αυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Μέρκελ είπε να πωληθεί όμως…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Θα δούμε τι θα γίνει, τι θα αποφασιστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …………

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω τίποτα γι’ αυτό. Όταν θα αποφασιστεί και ό,τι αποφασιστεί. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι, αν δείτε τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, υπάρχει αναφορά στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είναι οι πάγιες θέσεις μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, είχαμε άλλο ένα κρούσμα με δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την κα Β. Παπανδρέου και τον κ. Παπαμανώλη, βουλευτή Δωδεκανήσου, να καταψηφίζουν σχετική ρύθμιση που προώθησε ο κ. Σηφουνάκης. Έχετε κάποιο σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η κυβερνητική παράταξη. Σας θυμίζω τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους υπουργούς, τους οποίους έχω αναφέρει αναλυτικά. Σας θυμίζω τις δηλώσεις των βουλευτών στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ για τον υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου, που του ζητούσαν να πει την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Σας θυμίζω τις διαμάχες υπουργών που έγιναν πριν από καιρό, Ραγκούσης - Βενιζέλος, τις μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις ‘’πιτζάμας’’, όπου εμφανίζεται το Μαξίμου ως κυανόκρανος να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές. Είναι μία εικόνα διάλυσης της κυβερνητικής παράταξης.

Ο Χ. Νικολαϊδης υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της ΔΕ ΝΔ Θεσσαλονίκης

Με απόφαση του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Μιχελάκη ορίζεται υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Διοικούσης Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Νικολαΐδης.

Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα:

Ο Χρήστος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί και εργάζεται ως δημοσιογράφος. Είναι πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του ιδιωτικού κολεγίου «Pigier» και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Master of Arts in Journalism) από το Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου.

Διετέλεσε Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ-3, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Μακεδονία», συντάκτης στις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Τα ΝΕΑ», ρεπόρτερ στα τηλεοπτικά δίκτυα «Αντέννα» και «Άλφα» και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης.

Έως την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε απολύθηκε, παρουσίαζε στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV-100 την εκπομπή δημοσιογραφικής έρευνας «Δήγμα Δωρεάν».

Το 1984 έγινε μέλος της ΜΑΚΙ. Έως το 1990 διετέλεσε μέλος της Γραμματείας ΜΑΚΙ Θεσσαλονίκης, του Κεντρικού Συμβουλίου ΜΑΚΙ, μέλος του ΔΣ της ΟΝΝΕΔ Γεννήσεως Σωτήρος Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο - τραπεζικό υπάλληλο Φιλιώ Μουτσοκάπα και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Λένα Αρώνη: Δεν ξέρω αν θα πάει καλά ο Λούκας!

http://img.protothema.gr/820F2B4FB916A658E613930545507776.jpgΛίγο μετά τη βραδιά του ελληνικού τελικού της Eurovision, η παρουσιάστρια Λένα Αρώνη μιλάει στο περιοδικό “People» και όπως λέει, δε νιώθει ότι έμπλεξε με την ΕΡΤ, αλλά μπήκε σε μια ιστορία συνειδητά. Μεταξύ ΕΡΤ και Eurovision, η παρουσιάστρια αναφέρθηκε και στην οικογένειά της, λέγοντας ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο τέταρτου παιδιού, αφού με τα τρία νιώθει πλήρης. Με το σύζυγό της, Ηλία, είναι μαζί 18 χρόνια και παραδέχεται πως είναι πολύ τυχερή που τον έχει δίπλα της.

Ας έρθουμε τώρα στα της Eurovision: Σχετικά με την απουσία του Γιώργου Αλκαίου από τη βραδιά της παρουσίασης, η Λένα Αρώνη είπε χαρακτηριστικά: ''Τον πήρα τηλέφωνο εγώ, αλλά είπε ότι δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο και δεν μπορούσε να μπει στη διαδικασία να παίζει ζωντανά στην αρχή της εκπομπής, όπως είχαμε σχεδιάσει. Επειδή μένει πια μόνιμα στη Μήλο, του είπα να έρθει μόνος του, να του πούμε ένα γεια ζωντανά στο στούντιο. Ούτε αυτό μπορούσε να γίνει, γιατί τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έλειπε. Και είπαμε να παίξει η διασκευή του κομματιού από τον Νίκο Τουλιάτο και τον David Lynch.''

Επιπλέον, η ίδια παραδέχτηκε: ''Μου φταίνε πάρα πολλά, αλλά δεν βρίζω, δεν είμαι άνθρωπος της φωνής. Με τρέφει η αρμονία. Το ταπεραμέντο μου δεν είναι η έκρηξη. Αν πατήσεις, όμως, το κουμπί, γίνομαι πυρηνική βόμβα'' και συνέχισε: ''Είναι γνωστό το παιχνίδι γύρω από τη Eurovision, των σχολίων που αποδεκατίζουν και κατακερματίζουν όποιον παίρνει μέρος. Είναι αντικείμενο, εκ των προτέρων, τρομερά κακοπροαίρετων σχολίων.''

Τέλος, σχετικά με την ελληνική συμμετοχή και το «Watch my dance», ανέφερε: ''Δεν ξέρω αν θα πάει καλά ο Λούκας. Δεν είναι εύκολο κομμάτι, αλλά αυτό μου αρέσει. Μπορεί να πάει καλά, καλύτερα από την εκπομπή μας. Μπορεί να είναι η χρονιά που η Eurovision θα ρισκάρει.

http://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/?aid=110696

Τι παίζεται στον 9.84; Ενημέρωση εκ των έσω... απ' το αυριανό ΚΑΡΦΙ

κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε σε νέο παράθυρο:


Ιαπωνία: Σαράντα νεκροί και 39 αγνοούμενοι από το σεισμό-Ασφλή όλα τα πυρηνικά εργοστάσια... για τους Έλληνες οιΚΩΛΟγους που "ανησυχούν"

Πλοίο με 100 ανθρώπους παρασύρθηκε από το τσουνάμι, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Ένα πλοίο που μετέφερε 100 ανθρώπους παρασύρθηκε σήμερα από το τσουνάμι στη νομαρχία Μιγιάγκι (βορειοανατολική Ιαπωνία), μετέδωσαν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να κάνουν γνωστή την τύχη των επιβατών.

Το πλοίο ανήκει σε μια εταιρεία ναυπηγείων που έχει την έδρα της στο λιμάνι Ισινομάκι, διευκρίνισε η τοπική αστυνομία, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, η ιαπωνική Εθνική Αστυνομία ανακοίνωσε τον πρώτο επίσημο απολογισμό έξι ώρες μετά το σεισμό, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν 40 νεκροί και 39 αγνοούμενοι.

Φωτιά ξέσπασε σε πυρηνικό σταθμό μετά τον σεισμό.

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα Πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται μια τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι της βορειοανατολικής Iαπωνίας, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιφέρεια αυτή, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ωστόσο καμιά διαρροή ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων αυτών ούτε σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν ανιχνεύτηκε τις ώρες που ακολούθησαν τους ισχυρότερους μετασεισμούς.

Διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία σε συνολικά 11 αντιδραστήρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας.

Η εταιρία Tohoku Electric Power που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα και επίσης το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, βορείως του Τόκιο, ανακοίνωσε ότι δεν έχουν ανιχνευτεί προβλήματα στις εγκαταστάσεις.

Ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός Κασιουαζάκι-Καρίουα που διαχειρίζεται στην κεντρική νομαρχία Νιγκάτα, η οποία απέχει αρκετά από το επίκεντρο του σεισμού.

Ούτε η εταιρία Hokkaido Electric Power κατέγραψε προβλήματα στις εγκαταστάσεις της.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Βασίλης Παπαζάχος, για το σεισμό στην Ιαπωνία

Στους "σεισμούς-γίγαντες" κατατάσσει το μεγάλο σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπαζάχος, ενώ για το τσουνάμι επισημαίνει ότι ήταν "πολύ μεγάλο", αλλά μικρότερο σε ένταση από άλλα, παλαιότερα, με διηπειρωτική δράση και πολύ πιο καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής εμφανίζεται καθησυχαστικός για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι "στατιστικά, η πιθανότητα να επηρεάσει αυτός ο σεισμός την περιοχή μας είναι πάρα πολύ μικρή".

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι ο θαλάσσιος σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή της Ιαπωνίας, ήταν επιφανειακός, σε εστιακό βάθος τριάντα χιλιομέτρων και ήταν από τους μεγαλύτερους που έχουν συμβεί τον τελευταίο αιώνα. Ανάλογου μεγέθους σεισμοί ήταν εκείνος της Αλάσκας το 1964 (9,2 Ρίχτερ), της Ν. Αμερικής το 1960 (9,6), της Σουμάτρας το 2004 (9) και της Ν. Αμερικής το 2010 (8,8).

Σε ό,τι αφορά το τσουνάμι, ο κ. Παπαζάχος επισημαίνει ότι στην κλίμακα, με την οποία μετρούν οι επιστήμονες την ένταση του συγκεκριμένου φαινομένου, καταλαμβάνει επίπεδο 4.

Της τάξεως της κλίμακας 6 ήταν το τσουνάμι της Σουμάτρας (2004), με πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες απ' αυτό της Ιαπωνίας, καθώς και το τσουνάμι του 1956 στην Αμοργό, που ήταν της κλίμακας 5.

Σε ερώτηση, εάν ένας τέτοιος σεισμός, όπως αυτός της Ιαπωνίας, είναι σε θέση να επηρεάσει τη χώρα μας και γενικά αυτήν την περιοχή του πλανήτη, ο κ. Παπαζάχος είναι καθησυχαστικός: "Όπως ισχυρίζεται ο Μότσι, ένας διακεκριμένος Ιάπωνας επιστήμονας, τέτοιοι σεισμοί είναι σε θέση να προκαλέσουν διεγέρσεις και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Αλλά, σε γενικές γραμμές, επηρεάζονται κοντινές περιοχές, ας πούμε στα 500 χιλιόμετρα. Άλλωστε, εάν δεν υπήρχε το φαινόμενο του 'σκανδαλισμού', όπως το λέμε στη σεισμολογία, δηλαδή, η μια περιοχή να διεγείρει την άλλη, έχουμε υπολογίσει ότι θα είχαμε σεισμούς κάθε 10.000 χρόνια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα να επηρεάσει τη χώρα μας αυτός ο σεισμός της Ιαπωνίας είναι παρά πολύ μικρή".

Ο κ. Παπαζάχος αναφέρει ακόμη ότι ο σεισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, η οποία βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε βάθος έως και 700 χιλιόμετρα. Σμίγει, ωστόσο, την Ευρασιατική σε μια περιοχή ογδόντα έως εκατό χιλιομέτρων, στην οποία προκαλείται διάρρηξη, σεισμός και τσουνάμι. Αυτή η περιοχή, μαζί με τη βορειότερη ζώνη των Κουριλών - Καμτσιάτκας, τη ζώνη της Αλάσκας-Αλεούτιων, όπως και τη ζώνη της Ν. Αμερικής, είναι από τις ενεργότερες του πλανήτη.

Ο κ. Παπαζάχος αναφέρεται στο υψηλό επίπεδο των κατασκευών της Ιαπωνίας, λόγω του έντονου σεισμογενούς ιστορικού της περιοχής, τονίζοντας ότι στα ανεπτυγμένα κράτη, το βάρος της αντιμετώπισης του σεισμού ρίχνεται στη θωράκιση των κατασκευών.

Ερωτώμενος σχετικά, επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει επιστημονική δυνατότητα βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης σεισμών", υπάρχει όμως η δυνατότητα "μεσοπρόθεσμης διάρκειας πρόγνωσης σεισμών, με την οποία μπορούν να επισημανθούν με μεγάλη επιτυχία περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν σεισμοί".

Η μέθοδος αυτή δίνει στην πολιτεία την ευκαιρία να προχωρήσει σε βελτιώσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συνέπειες από σεισμούς.

"Δεν αρκεί να είμαστε έτοιμοι για τα επακόλουθα μιας κρίσης, αφού εκδηλωθεί, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε εάν και όταν εκδηλωθεί, να γίνει υποβαθμισμένα και οι επιπτώσεις της να είναι ήπιες", κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Τον καρφώνει και το αυριανό «ΚΑΡΦΙ»

Σας έχουμε πει επανειλημμένως ποιος τριτοκλασάτος δημοσιογράφος θέλει εναγωνίως να πάει στην ΕΡΤ κι ας διαδίδει αριστερά και δεξιά ότι θέλει να μείνει στον ιδιωτικό τομέα δηλ. στη δούλεψη του μεγαλοδημοσιογράφου αφεντικού του.

Οπότε μπορείτε πολύ εύκολα να καταλάβετε ποιον καρφώνει το παρακάτω σχόλιο απ' το αυριανό ΚΑΡΦΙ:


Σαμαράς, ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Σέλτικ... το έχει τ' όνομα φαίνεται!

Σαμαράς, ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Σέλτικ! Σε συμφωνία με τη Σέλτικ προκειμένου να ανανεώσει το συμβόλαιό του ως το 2014 έφτασε ο Γιώργος Σαμαράς.

Ο Έλληνας επιθετικός συμφώνησε με τη διοίκηση της ομάδας για ετήσιες απολαβές που αγγίζουν το 1,3 εκ. ευρώ καθαρά, κάτι που τον κάνει τον πιο καλοπληρωμένο ποδοσφαιριστή των «καθολικών».

Οι 13 μεγαλύτεροι σεισμοί στον κόσμο από το 1900-Οι 6 σημειώθηκαν τα τελευταία 7 χρόνια!!

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί που έπληξαν περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο από τις αρχές του 20ού αιώνα ,σύμφωνα με την κλίμακα στιγμής *, με χρονολογική σειρά:

1960: (Μάιος) Χιλή - Σεισμός μεγέθους 9,5 και μετά καταστροφικό τσουνάμι σε αρκετές χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλεί το θάνατο 5.700 ανθρώπων στη Χιλή, 61 στη Χαβάη και 130 στην Ιαπωνία.

1964: (Μάρτιος) Αλάσκα/ ΗΠΑ - Σεισμός 9,2 κοντά στον πορθμό Πρινς Γουίλιαμ και μετά τσουνάμι προκάλεσαν το θάνατο εκατό ανθρώπων.

2004: (Δεκέμβριος) Σουμάτρα, Ινδονησία/ Ασία - Σεισμός 9,1 ανοικτά του νησιού Σουμάτρα προκαλεί στις 26 Δεκεμβρίου τσουνάμι που ισοπεδώνει περιοχές σε δέκα γειτονικές χώρες, με περίπου 228.000 νεκρούς και σχεδόν 42.000 αγνοούμενους.

1952: (Νοέμβριος) Σοβιετική Ένωση - Σεισμός μεγέθους 9 στη χερσόνησο Καμτσάτκα, που προκαλεί καταστροφικό τσουνάμι το οποίο έγινε αισθητό μέχρι τη Χιλή και το Περού: τουλάχιστον 2.300 νεκροί.

2011: (Μάρτιος) Ιαπωνία - Σεισμός μεγέθους 8,9 με άγνωστες εως τώρα ζημιές και θύματα

1906: (Ιανουάριος) Ισημερινός, Κολομβία - Σεισμός μεγέθους 8,8 ανοικτά των ακτών της Κολομβίας και του Ισημερινού προκαλεί τσουνάμι με αποτέλεσμα 1.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

2010: (Φεβρουάριος) Χιλή - Σεισμός μεγέθους 8,8 και τσουνάμι πλήττουν το νοτιοκεντρικό τμήμα της χώρας, με 524 νεκρούς και 24 αγνοούμενους.

1965: (Φεβρουάριος) Αλάσκα/ΗΠΑ - Σεισμός μεγέθους 8,7 και μετά τσουνάμι πλήττει τις Αλεούτιες Νήσους χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

2005: (Μάρτιος) Ινδονησία - Σεισμός μεγέθους 8,6 κοντά στο νησί Νίας ανοικτά της Σουμάτρας: 1.313 νεκροί, 6.000 τραυματίες.

1957: (Μάρτιος) Αλάσκα/ ΗΠΑ - Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,6 πλήττει τα νησιά Αντρεάνοφ και προκαλεί μεγάλα παλιρροϊκά κύματα. Δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

1950: (Αύγουστος) κρατίδιο 'Ασαμ, Ινδία - Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,6 προκαλεί το θάνατο 1.526 ανθρώπων.

2010: (Ιανουάριος) Αϊτή - Σεισμός μεγέθους 7 με 250.000 έως 300.000 νεκρούς, τουλάχιστον 300.000 τραυματίες και περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ.

2010: (Φεβρουάριος) Κίνα - Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 πλήττει τη βορειοδυτική επαρχία Τσινγκάι με 2.187 νεκρούς και 80 αγνοούμενους.

* Μετά την επί μακρόν μέτρηση των σεισμικών δονήσεων με βάση την κλίμακα Ρίχτερ, το μέγεθος των σεισμών υπολογίζεται πλέον την με "κλίμακα στιγμής" -- σε συνάρτηση με τη ενέργεια που αποδεσμεύτηκε με τη σεισμική δόνηση -- αλλά το αποτέλεσμα δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από την κλίμακα Ρίχτερ.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ ο κ. Παπαχελάς;

http://folders.skai.gr/images/main/photos/show-1.jpgΟ Διευθυντής και μέτοχος της Καθημερινής, κ. Αλέξης Παπαχελάς, πλέκει σήμερα την …αγιογραφία του κ. Καρατζαφέρη. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που εναγωνίως αναζητά κάποιον επικεφαλής για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο πρόσωπο του κ. Παπαχελά, μπορεί να βρει μια λύση που πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Είναι …διάσημος (όπως ο Ψινάκης)

Είναι αποδεκτός από το σύστημα (όπως ο Ψινάκης)

Βγάζει ατάκες στην τηλεόραση (όπως ο Ψινάκης)

Αναλαμβάνει επικίνδυνες αποστολές (όπως ο Ψινάκης)

Τι μας λέει στην περισπούδαστη ανάλυσή του ο μέτοχος της Καθημερινής; Ότι ο ΛΑΟΣ συμπεριφέρεται σαν … υπεύθυνο αστικό κόμμα, σε αντίθεση με τη Ν.Δ,, η οποία αφήνει να εννοηθεί, συμπεριφέρεται ανεύθυνα.

Και αυτό, καταλήγει ο Alexis, αναγνωρίζεται από τους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη να σημειώνει δημοσκοπική άνοδο.

Την άνοδο αυτή καταγράφει το βαρόμετρο της Public Issue, του κ. Μαυρή. Απλώς για την ιστορία του πράγματος, να αναφέρω ότι το βράδυ των εκλογών του 2009, ο κ. Μαυρής και το ΣΚΑΙ έδωσαν τελική εκτίμηση της διαφοράς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τις 4 μονάδες και μετά εξαφανίστηκαν από τις οθόνες μας. Ούτε μια συγνώμη δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πουν στο κοινό τους.

Όμως, προς τι αυτός ο ξαφνικός …έρωτας του κ. Παπαχελά με τον κ. Καρατζαφέρη;

Τα πράγματα είναι απλά:

Το συγκρότημα του Αλαφούζου, βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει.

Ξέρουν ότι στις επόμενες εκλογές θα συντριβεί.

Προσπαθούν επομένως να αγοράσουν πολιτικό χρόνο για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Προετοιμάζουν τον κ. Καρατζαφέρη για δεκανίκι του συστήματος.

Είδαν ότι το άλλο τους πουλέν, η κα. Μπακογιάννη δεν περπατάει (ούτε 2% δεν πιάνει ακόμα και με τις αναγωγές) και ρίχνουν το βάρος τους στον κ. Καρατζαφέρη.

Ως γνήσιοι υποστηρικτές του συστήματος, ανέλαβαν εργολαβικά τη διάσωσή του.

Όμως, ο στόχος είναι προφανής και είναι άλλος.

Στόχος είναι να εκβιάσουν τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία.

Θέλουν να τους υποχρεώσουν να στηρίξουν την πολιτική του μνημονίου.

Ακόμα και η δική τους δημοσκόπηση δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος όχι απλώς είναι εναντίον του μνημονίου, αλλά εκτιμά ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Φοβούνται μήπως ο Σαμαράς εκφράσει αυτόν τον κόσμο και δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό τσουνάμι που θα τα σαρώσει όλα.

Για το λόγο αυτό και χτίζουν πρόχειρα οδοφράγματα…

Τους ξέρουμε…

Ματαιοπονούν…

Αδέξιος Δεξιός

ΥΓ. Δεν πρόλαβα να ανεβάσω το κομμάτι και με ειδοποίησαν γι αυτά που είπε σήμερα το πρωί, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της Καθημερινής, η βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Νίκη Τζαβέλα στους Λυριτζή και Οικονόμου. στο ΣΚΑΪ 100,3 “Πρώτη Γραμμή”, φυσικά

Νίκη Τζαβέλα: Θα με τιμούσε ιδιαίτερα να είμαι σε μια εθνική κυβέρνηση..

Νέα ερώτηση Κεδίκογλου για ΑΠΕ και πρασινοφρουρό Μάτσικα

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς tον Υφυπουργό Εσωτερικών κ.Γιώργο Πεταλωτή

Στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που κατάθεσα προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το θέμα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου ο κ.Γ.Πεταλωτής δεν απάντησε.

Δεν απάντησε ούτε για τους λόγους που επικαλέσθηκε ο Διευθυντής του ΑΠΕ κ.Ηλίας Μάτσικας και απομάκρυνε τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας ούτε για το ένα γνωρίζει για τοποθετήσεις σε θέσεις εκτός Προεδρικού Διατάγματος και για ανάλογες αυξήσεις σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους ούτε εάν κατέχει συγκεκριμένος δημοσιογράφος θέση ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ως εκδότη διευθυντή σε εφημερίδα και μάλιστα ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος τρομοκρατεί και εκφοβίζει συναδέλφους του.

Μάλιστα εξ όσων πληροφορούμε ο κ.Ηλίας Μάτσικας στο πλαίσιο του εκφοβισμού των εργαζομένων εξύβρισε με χυδαίες εκφράσεις τον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών κ.Ριζά επειδή ο τελευταίος του είχε υποβάλλει αγωγή για τα όσα ψεύδη ισχυριζόταν γι αυτόν. Μάλιστα κατόπιν της νέας ακραίας με υβριστικούς χαρακτηρισμούς επιθέσεως του διευθυντού του ΑΠΕ εναντίον του κ.Ριζά ο τελευταίος κατέθεσε και νέα αγωγή.

Ερωτάται ο αρμόδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος:

1. Είναι αλήθεια ότι στο ΑΠΕ παρά τις απαγορεύσεις περί προσλήψεων έχουν ήδη γίνει προσλήψεις με συμβάσεις έργου αλλά και με αποδείξεις ακόμη και σε πόστα που δεν χρειάζονταν να γίνουν;

2. Γνωρίζει ότι έγιναν τοποθετήσεις σε θέσεις Διευθυντών εκτός Προεδρικού Διατάγματος και δόθηκαν και οι ανάλογες αυξήσεις;

3. Είναι εις γνώση του το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού με τις ευλογίες του κ.Μάτσικα από συγκεκριμένο δημοσιογράφο, που καταλαμβάνει θέση ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ως εκδότου – διευθυντή και η τοποθέτηση δύο βοηθών;

4. Είναι σε γνώση του η απόλυση του οικονομικού διευθυντή κ.Ριζά; Γνωρίζει το περιεχόμενο της απαντήσεως του οικονομικού διευθυντή στις αιτιάσεις του κ.Ηλία Μάτσικά;

Ο ερωτών βουλευτής,

Σίμος Κεδίκογλου

Για εξάρθρωση ελληνικού δικτύου κατασκοπείας από τη ΜΙΤ, γράφει η εφημερίδα "Σαμπάχ" (;;;)

http://i.sabah.com.tr/sbh/2011/03/11/Haber/14650104236.jpg?94904872374Δίκτυο κατασκοπείας στην Τουρκία διοχέτευε στην Ελλάδα στρατιωτικές πληροφορίες μέσω Έλληνα πολίτη και στελεχών του Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών Τουρκίας (TUBITAK), αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", κάνοντας λόγο για σχετική τουρκική εισαγγελική έρευνα, με βάση επιχείρηση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια.

Η "Σαμπάχ" γράφει ότι "θέση κλειδί στην υπόθεση κατασκοπείας έχει ο έλληνας πολίτης" Γεώργιος Αμουτζόπουλος, ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα ελληνικών κεφαλαίων", ενώ του αποδίδεται ότι, σύμφωνα με τη ΜΙΤ, "στρατολόγησε" και τη σύζυγό του, η οποία είναι μεταξύ των προσώπων που ανακρίθηκαν για την υπόθεση από την εισαγγελία στην Τουρκία

http://i.sabah.com.tr/sbh/2011/03/11/IcerikResim/14977602140.jpgΚατά το δημοσίευμα, που επικαλείται την εισαγγελία, "το ζεύγος Α. μάθαινε τις εργασίες και τα έργα των οργανισμών που καταρτίζουν εθνικά στρατιωτικά σχέδια όπως οι TUBITAK, ASELSAN και HAVELSAN σε ολοκληρωμένη μορφή ή στο στάδιο έρευνας και τα διοχέτευαν στους Έλληνες. Τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που διέρρεαν σχετίζονταν κυρίως με τη στρατιωτική κατάσταση στο Αιγαίο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πληροφορίες μεταφέρονταν αρχικά από άτομα που εργάζονταν στο TUBITAK και κατόπιν σε Τούρκο πλοίαρχο, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να είναι ο επικεφαλής του δικτύου που παρέδιδε τα στοιχεία στον Έλληνα.

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα την Ιαπωνία είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει μέχρι τώρα το αρχιπέλαγος αυτό

Ο σεισμός που έπληξε σήμερα τη βορειοανατολική Ιαπωνία είναι ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί ποτέ στο αρχιπέλαγος αυτό, ανακοίνωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία ο σεισμός αυτός ήταν μεγέθους 8,8 βαθμών.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 100 χλμ από τη βορειοανατολική ακτή της νήσου Χονσού, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος περίπου 10 χλμ.

Από την πλευρά της, η Αμερικανική Υπηρεσία Γεωφυσικών Μελετών (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,9 βαθμών και το βάθος του 24,4 χλμ.

Ακολουθούν με χρονολογική σειρά οι καταστροφικότεροι σεισμοί που έχουν πλήξει την Ιαπωνία μέχρι σήμερα:

-Στις 15 Ιουνίου του 1896, στην περιοχή Σανρίκου, στις ακτές του Ειρηνικού, 27.122 άτομα έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από

τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,6

βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Την 1η Σεπτεμβρίου του 1923, στο Τόκιο και τα περίχωρά του, 142.807 άτομα έχασαν τη ζωή τους ή θεωρήθηκαν αγνοούμενα και 103.733 τραυματίστηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 7 Μαρτίου του 1927, στο Τάνγκο, κοντά στο Κιότο, 2.925 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά το σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 3 Μαρτίου του 1933, στο Σανρίκου, στις ακτές του Ειρηνικού, 3.008 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1943, στο Τοτόρι, της νήσου Χονσού, 1.083 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 7 Δεκεμβρίου του 1944, στα παράλια του Ειρηνικού στην κεντρική Ιαπωνία, 1.223 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 13 Ιανουαρίου του 1945, στη Μικάουα, της νήσου Χονσού, σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε 2.306 ανθρώπους.

-Στις 21 Δεκεμβρίου του 1946, στη Δυτική Ιαπωνία κατεγράφησαν 1.432 νεκροί ή αγνοούμενοι από σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών της

κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 21 Ιουνίου του 1948, στο Φουκούι, δυτικά του Τόκιο, σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε το

θάνατο 3.895 ατόμων.

-Στις 16 Μαΐου του 1968, στη νήσο Χοκάιντο, 52 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 9 Μαΐου του 1974, 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σεισμό μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη χερσόνησο

Ιζού.

-Στις 26 Μαίου του 1983, στη Βόρειο Ιαπωνία 104 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα παλιρροϊκά κύματα που προκλήθηκαν μετά το σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 12 Ιουλίου του 1993, στο Οκουσίρι της Βόρειας Ιαπωνίας, 229 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των παλιρροϊκών κυμάτων που προκλήθηκαν ύστερα από σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

-Στις 17 Ιανουαρίου 1995, 6.430 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην πόλη Κόμπε.

-Στις 26 Σεπτεμβρίου 2003, σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί Χοκάιντο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος.

-Στις 23 Οκτωβρίου 2004, 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την πόλη Νιγκάτα

-Στις 16 Νοεμβρίου 2007 σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών στην πόλη Κασιουτζάκι προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων.

-Στις 14 Ιουνίου 2008, σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών έπληξε την βόρεια Ιαπωνία με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Ιαπωνία: Κάθε 5-10 λεπτά μετασεισμός > 5,5 Ρίχτερ-Προετοιμάζονται οι χώρες του Ειρηνικού για τσουνάμι

http://wcatwc.arh.noaa.gov/2011/03/11/lhvpd9/01/ttvulhvpd9-01.jpgΝέα δόνηση 6,5 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά από σχετική προειδοποίηση των αρχών.

Νέος σεισμός έπληξε τις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, λίγα λεπτά μετά την προειδοποίηση που απηύθυναν οι αρχές για επικείμενη νέα δόνηση, χάρη στο σύστημα πρόβλεψης σεισμών. Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ ενώ κάθε 5-10 λεπτά γίνεται μετασεισμός πάνω από 5,5 Ρίχτερ.

Να σημειωθεί ότι με το που έγινε (3μμ τοπική ώρα) ο μεγάλος σεισμός των 8,9 Ρίχτερ, ο 7ος μεγαλύτερος στην ιστορία, σήμανε αμέσως συναγερμός στο Τόκιο που βρίσκεται σε απόσταση 400 χλμ και στα 30 δευτερόλεπτα που χρειάστηκαν τα σεισμικά κύματα να φτάσουν στο Τόκιο πολλοί κάτοικοι πρόλαβαν και βγήκαν στους δρόμους

Τα κύματα είναι ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα είναι τώρα ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού.

Εκκενώνονται περιοχές στις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, την Ταϊβάν, τις Νήσους Κουρίλες και της Νήσους Μαριάννες.

Οι αρχές των Φιλιππίνων κάλεσαν σήμερα χιλιάδες κατοίκους που βρίσκονται κοντά στην ανατολική ακτή της χώρας να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι έπειτα από το σεισμό των 8.9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα από το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει την ανατολική ακτή μεταξύ 5 μμ και 7 μμ (0900-1100 GMT).

Ο συναγερμός για τσουνάμι αφορά 19 επαρχίες κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων.

Όπως είπε ο Ρενάτο Σόλιντουμ, διευθυντής του Ινστιτούτου, αναμένεται ότι το τσουνάμι θα έχει ύψος ένα μέτρο.

Η Διοίκηση της Ακτοφυλακής της Ταϊβάν ξεκίνησε ήδη να απομακρύνει κάποιους κατοίκους από την ανατολική ακτή της νήσου, αλλά δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των κατοίκων που απομακρύνθηκαν.

Κύματα ύψους ενός μέτρου ήδη έπληξαν τις Νήσους Κουρίλες απ΄όπου έχουν απομακρυνθεί 11.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στη Σαχαλίν.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα επόμενα κύματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ύψος.

Οι αρχές προειδοποίησαν τα πλοία να απομακρυνθούν από τα λιμάνια.

Οι αρχές της Χαβάης διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, ενώ οι κάτοικοι στις Νήσους Μαριάννες, σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

"Η Ιστορία επαναλαμβάνεται..Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει.."

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQtP6I6NcWB41J7pmpKAJ9LBFIikBdOIZ6ywf2O3sr15Cepyi_C&t=1http://www.strategyreport.gr/wp-content/uploads/2010/08/100827a.jpgΕπιβεβαιώθηκε περίτρανα η ρήση "Η ιστορία επαναλαμβάνεται", μετά τις πρόσφατες κρίσεις στις 'Ένοπλες Δυνάμεις. Αποδείχθηκε δυστυχώς και παρά τα φημολογούμενα και τις εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου περί διαφανών διαδικασιών και αξιοκρατίας ότι, το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει...

Αφορμή για τα πιο πάνω και όχι μόνο, αποτελούν οι πρόσφατες κρίσεις στην Πολεμική Αεροπορία. Προσέξτε τι ακριβώς συνέβη :

- Επτά από τους είκοσι πτεράρχους, το 30% δηλαδή, για να προαχθούν έκαναν, τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, διαγραφή προγενέστερων δυσμενών στοιχείων-κρίσεων.

- Ο "εξ απορρήτων" Διευθυντής του κ. ΥΠΕΘΑ, αυτός για τον οποίο έγραφαν και διέδιδαν τα πράσινα παπαγαλάκια ότι εκδιώχθηκε από το γραφείο του υπουργού, προήχθη σε Υποπτέραρχο και ανέλαβε και το νευραλγικό πόστο των μεταθέσεων στο ΓΕΑ. Ο περί ου ο λόγος, όπως έχει γραφεί κατά κόρον στο διαδίκτυο, δεν έχει φοιτήσει καν στην σχολή πολέμου που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για προαγωγή σε Ταξίαρχο.

- Ο νεοτοποθετηθείς αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας (Λάρισα), είναι από αυτούς που διέγραψαν δυσμενή στοιχεία, είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται στην καριέρα του στην Λάρισα !!!

- Ο αρχαιότερος Ταξίαρχος μηχανικός αποστρατεύτηκε (τον θεωρούσαν γαλάζιο) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υποπτέραρχος μηχανικός στο ΓΕΑ, μιας και δεν μπορεί κανείς να προαχθεί στην θέση του.

Αυτά κάνει η φάρα του ΠΑΣΟΚ, γιατί περί φάρας πρόκειται.
Ο Αγώνας τώρα δικαιώνεται..
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ είναι παντού..

Α. Γ.

Ο υπόγειος κόσμος των στοών της Θάσου, ο Ηρόδοτος και η μεταλλευτική δραστηριότητα στην αρχαία Μακεδονία και Θράκη

Ένας υπόγειος κόσμος, μυστικός για τους περισσότερους, απλώνεται εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια κάτω από την αρχαία Ακρόπολη της Θάσου. Πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα κεκλιμένων στοών, μήκους άνω των 300 μέτρων, οι οποίες χρονολογούνται -σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα που μελετήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή- από τον 5ο αιώνα π.Χ, την εποχή δηλαδή του Ηροδότου. Μέσα σ' αυτές τις στοές, που φτάνουν στο επίπεδο της θάλασσας, σύρθηκαν στην αρχαιότητα δεκάδες άνθρωποι, για να εξορύξουν, να μεταφέρουν και να βγάλουν στο φως το χρυσό και το χαλκό της Θάσου.

Ο Ηρόδοτος, που επισκέφτηκε τη Θάσο και είδε με τα μάτια του τα μεταλλεία χρυσού, είχε πιθανότατα και ο ίδιος γονατίσει για να μπει στα μεταλλεία του νησιού. "'Ερπην ή γονατιστός" εξερεύνησε μέρη των στοών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου και πλάτος 60 έως 80 εκατοστών.

"Είναι μοναδική εμπειρία να μπαίνεις σε μια τέτοια στοά. Να σκεφτείτε ότι έψαχνα τα μεταλλεία που ανέφερε ο Ηρόδοτος επί τρεις ολόκληρους μήνες! Δεν ένιωθα φόβο μέσα στις στοές, καθώς γνώριζα ότι έχουν φτιαχτεί εξολοκλήρου με σφυρί και καλέμι και είναι πολύ σταθερές. Το να βλέπεις τις στοές κάτω από την Ακρόπολη αποδεικνύει ιστορικά ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο", υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Βαβελίδης, ο οποίος είναι σύμβουλος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με αρχαιολογικές εφορείες και μουσεία σε όλη τη Β. Ελλάδα.

Ο καθηγητής θα μιλήσει το Σάββατο σε εκδήλωση του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, η οποία θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του "Τελλόγλειου", με τίτλο "Η συμβολή του ορυκτού πλούτου της Β. Ελλάδας στην εθνική οικονομία".

Αρχαία τεχνογνωσία … 21ου αιώνα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν, κατά τον καθηγητή, οι μέθοδοι που ακολουθούσαν για τον εντοπισμό και την εξόρυξη μεταλλευμάτων οι αρχαίοι Έλληνες. "Καταρχάς, υπήρχε κάποιος έμπειρος αρχιμεταλλωρύχος (ο επιστάτης), που κατηύθυνε την εξόρυξη και εκμετάλλευση ήδη μέσα από τη στοά. Αυτό φαίνεται από το ότι βρήκαμε στις στοές στοίβες από εξορυγμένο υλικό, χωρίς καθόλου χρυσό. Από τις αναλύσεις που κάναμε, διαπιστώσαμε πως το μετάλλευμα, το οποίο περιείχε λιγότερο από 3-4 γραμμάρια/τόνο, δεν το έφερναν στην επιφάνεια. Έβρισκαν χρυσό σε περιοχές όπου εμείς, ακόμη και με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι υπάρχει", σημειώνει και προσθέτει ότι σε σημεία των στοών υπήρχαν μεγάλες αίθουσες (γνωστές ως "εξοφλήσεις"), ύψους, π.χ. πέντε μέτρων, πλάτους 20 και μήκους 60, όπου συγκεντρωνόταν το πολύτιμο μέταλλο πριν βγει στην επιφάνεια.

Η μεγάλη τεχνογνωσία των αρχαίων Ελλήνων επιβεβαιώνεται, άλλωστε, και από τον εντοπισμό του εξαιρετικά σπάνιου κοιτάσματος χρυσού, στα Κοίνυρα, ενός από τα 2-3, που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως.

"Το κοίτασμα αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιου τύπου (προσχωματικός χρυσός, υπό τη μορφή ψηγμάτων μέσα σε χώρους σύγχρονων σπηλαίων), γεγονός που αποδεικνύει την πολύ προηγμένη τεχνογνωσία που υπήρχε", εξηγεί ο κ.Βαβελίδης.

Θουκυδίδης, ιστορικός και …κάτοχος μεταλλείων

Τα μεταλλεία χρυσού της Θάσου και της Σκαπτής Ύλης -στη δεύτερη, γνωστή και ως "Θασιακή Περαία" λέγεται ότι κατείχε μεταλλεία ο Θουκυδίδης- ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Την εποχή του Ηροδότου, σημειώνει ο καθηγητής, η πρόσοδος από τα μεταλλεία των δύο περιοχών υπολογίζεται ότι ανερχόταν ετησίως σε 200 τάλαντα και τις καλές σε 300 (ένα τάλαντο ισοδυναμεί με 26,2 κιλά σε αντίστοιχο του αργύρου).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Σκαπτή Υλη, βόρεια και ανατολικά της Καβάλας, σε μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπάρχουν πάνω από 150 εμφανίσεις μεταλλεύματος, πολυάριθμες στοές και τεράστιοι σωροί εξορυγμένου υλικού και μεταλλουργικών σκωριών (κυρίως από την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας).

Φυσικά, η Θάσος και η Σκαπτή Υλη δεν ήταν οι μοναδικές περιοχές στη Β. Ελλάδα, που όφειλαν την ανάπτυξή τους στα πολύτιμα μέταλλα. Μεταλλουργικές δραστηριότητες στη Μακεδονία και τη Θράκη έχουμε ήδη από τη νεολιθική εποχή: χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο, στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, την περιοχή του Γαλλικού Ποταμού και των Φιλίππων, στο Παγγαίο, τη λεκάνη της Μυγδονίας, στην Περιστερά Θεσσαλονίκης, την Αλιστράτη Σερρών, τα Σέρβια Κοζάνης, τους ποταμούς Αξιό και Αλιάκομονα και αλλού.

Η φαρέτρα του Φιλίππου, οι φούρνοι και οι 6.000 εργάτες

Στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, η εξορυκτική δραστηριότητα μετράει πάνω από 2.500 χρόνια (μέχρι σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. τόνοι μεταλλουργικής σκωρίας) και η ...διασημότερη μαρτυρία γι' αυτό, υπάρχει ενδεχομένως πάνω στη φαρέτρα του Φιλίππου του Β!

"Από τη μελέτη της χημικής και της ισοτοπικής σύστασης της φαρέτρας, αλλά και αργυρών και επίχρυσων στοιχείων της πανοπλίας, που γίνεται σε συνεργασία με εφορείες αρχαιοτήτων και μουσεία, μπορούμε να πούμε ότι τα μέταλλα προήλθαν εν μέρει από τη βορειοανατολική Χαλκιδική και εν μέρει από το Λαύριο", σημειώνει ο κ.Βαβελίδης και εξηγεί ότι το ίδιο ισχύσει και για άλλα ευρήματα, της Βεργίνας και της Μεσημβρίας-Ζώνης.

Αιώνες μετά, το 1553, ο Γάλλος περιηγητής Μπελόν περιγράφει με λεπτομέρεια την έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, αναφέροντας ότι βρίσκονταν σε λειτουργία 500-600 φούρνοι μετάλλων, στους οποίους εργάζονταν 6.000 εργάτες, διαφόρων εθνικοτήτων.

Ο Αριστοτέλης και το χρυσάφι του Γαλλικού Ποταμού

Πλούσιος σε χρυσό ήταν και ο Γαλλικός ποταμός, στο νομό Θεσσαλονίκης (αρχαία Παιονία), γνωστός στην αρχαιότητα ως Εχέδωρος, ο έχων δώρα. "Στην περιοχή της Παιονίας", έγραφε ο Αριστοτέλης, "λένε ότι όταν πέφτουν συνέχεια βροχές, το χώμα λιώνει και βρίσκουν χρυσάφι [...] Λένε μάλιστα ότι πως το χώμα έχει τόσο πολύ χρυσάφι, που ζυγίζει πάνω από μία μνα".

Το "μήνυμα" για τα δώρα του Εχέδωρου έπιασαν, άλλωστε, και οι σύγχρονοι Έλληνες. Η εκμετάλλευση στον Γαλλικό Ποταμό, που έλαβε χώρα κατά μήκος των αποθέσεών του, απέδωσε 1.355 κιλά χρυσού, μεταξύ 1953 και 1960.

Στο δε Παγγαίο, η ύπαρξη και κοπή χρυσών νομισμάτων είναι γνωστή από την αρχαϊκή εποχή, γεγονός που δηλώνει πιθανή εκμετάλλευση την περίοδο εκείνη.

Ο Βασιλιάς Ρήσος προσέτρεξε, σύμφωνα με τον Όμηρο, σε βοήθεια των Τρώων, στον Τρωικό Πόλεμο με τη χρυσή του πανοπλία, "χρύσεια πελώρια", γεγονός που σύμφωνα με τον καθηγητή, υποστηρίζει την άποψη για πιθανή εκμετάλλευση χρυσού από θέσεις της περιοχής, ήδη από την εποχή εκείνη. Για τη λεπτομερή μελέτη του πιο συχνά αναφερόμενου μεταλλευτικού κέντρου από αρχαίους, αλλά και νεότερους συγγραφείς, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μία διδακτορική διατριβή με επιβλέποντα τον κ. Βαβελίδη

Μεταλλευτικός τουρισμός στη Β. Ελλάδα

Κατά τον κ. Βαβελίδη, η ύπαρξη στοών, όπως αυτές κάτω από την Ακρόπολη της Θάσου ή στη Σκαπτή Ύλη, μπορούν να ανοίξουν επικερδείς δρόμους για την ανάπτυξη του μεταλλευτικού τουρισμού, ιδίως αν γίνει κάποια κίνηση για ανάδειξη τους σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μια τέτοια προσπάθεια σύνδεσης των αρχαιολογικών μνημείων και των χώρων μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας γίνεται αυτή τη στιγμή για την περιοχή της Σκαπτής ύλης και του ευρύτερου χώρου των Φιλίππων σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας.

"Πιστεύουμε ότι μια τέτοια προσπάθεια και υλοποίηση θα αποτελέσει πόλο έλξης για το σχολεία και πανεπιστήμια προκειμένου σε συνδυασμό με τον ήδη αξιοποιημένο αρχαιολογικό των Αρχαίων Φιλίππων να γίνει περισσότερο κατανοητή η τεράστια ιστορική, πολιτισμική και γεωπολιτική σημασία της περιοχής κατά την αρχαιότητα", σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο εξωτερικό, στοών μεταλλείων που έγιναν επισκέψιμες, με τρενάκια και κατάλληλο φωτισμό. "Πόσο μάλλον των αρχαίων που βρίσκονται στην Ελλάδα", κατέληξε.