14 Ιουνίου 2012

“Μαξιλάρι” 10% στα ταμεία διασφαλίζει άμεσα τις συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών αλλά και των κρατικών ταμείων, δεν κινδυνεύουν βραχυπρόθεσμα -τουλάχιστον- οι συντάξεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο συνομίλησε το Capital:


* Όλες oι προβολές του υπουργείου για τις μελλοντικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων για την πληρωμή συντάξεων γίνονται -ειδικά τον τελευταίο καιρό- με βάση το απαισιόδοξο και όχι το αισιόδοξο σενάριο. Συνεπώς το επιτελείο του υπουργείου, είναι εξαρχής προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει και τις χειρότερες συνέπειες φαινόμενων εκτροχιασμού εσόδων.

* Κάτι τέτοιο, όμως, κάθε άλλο παρά έχει συμβεί ως τώρα. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προέβλεπαν μείωση 20% των εσόδων των Ταμείων καθ΄ όλο το 2012, ενώ με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους η μείωση αυτή είναι περίπου 10%. Αυτή η διαφορά μεταξύ προβλέψεων της τρόικας και καλύτερων απ΄ αυτών πραγματοποιήσεων σε συνδυασμό με τη αργή καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους, δίνει κατ΄ αρχάς τη δυνατότητα στο υπουργείο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους και τους πρώτους μήνες του β΄ εξαμήνου του 2012.

* Αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείονται στο πολύ άμεσο μέλλον και ορισμένες πολύ μικρές χρονικές καθυστερήσεις στην καταβολή των συντάξεων. Σοβαρό πρόβλημα, όμως, θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που η μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών και κρατικών ταμείων που παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο, λόγω της προεκλογικής αποτελμάτωσης, συνεχισθεί για οποιονδήποτε λόγο, και το επόμενο δίμηνο...


Πηγή:www.capital.gr