14 Ιουνίου 2012

Κανένα νέο από το "σκάνδαλο Βατοπεδίου" εκτός από τις απανωτές αθωώσεις Εφραίμ και Αρσένιου;


Αθώοι κρίθηκαν από τον Αρειο Πάγο ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η δικαστής Μαρία Ψάλτη για κατηγορία που αφορά την καθυστέρηση δημοσίευσης της απόφασης του πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε κατά πλειοψηφία το δημόσιο στη δικαστική διαμάχη για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων.


Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θράκης που τους είχε καταδικάσει σε εξάμηνη φυλάκιση με αναστολή. Η Μαρία Ψάλτη είχε κριθεί ένοχη για παράβαση καθήκοντος και οι Εφραίμ - Αρσένιος για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η καταδικαστική απόφαση δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, περιέχει ασάφειες, στερείται νόμιμης βάσης και ερμηνεύει εσφαλμένα την εφαρμογή του νόμου.

Για αυτό και δέχθηκε ότι αφού δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη πρέπει να κηρυχθεί αθώα η φυσική αυτουργός της παράβασης καθήκοντος, δηλαδή η δικαστής Μ. Ψάλτη και να κηρυχθούν επίσης αθώοι οι καταδικασθέντες ως ηθικοί αυτουργοί της.

Σημειώνεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Α. Κονταξής είχε προτείνει να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά της παραπάνω καταδικαστικής απόφασης, κρίνοντας ότι αυτή έχει νόμιμη και ορθή αιτιολογία.

Η διαρροή του απορρήτου της διάσκεψης

Ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει και το θέμα της διαρροής του απορρήτου της διάσκεψης, για το οποίο επίσης είχαν καταδικαστεί η δικαστής, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Αναιρώντας την πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της δικαστού, του ηγούμενου και του μοναχού, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν στοιχειοθετείται παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως από την τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου (χωρίς τις διεργασίες, τις νομικές σκέψεις κ.λπ. των δικαστών).

Η γνωστοποίηση αυτή, σύμφωνα με την απόφαση, δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.