07 Ιουνίου 2012

Ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς Γερμανία

Περίπου το 1/3 των εξαγωγών μας προς τη Γερμανία αφορά τον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων – ποτών προς τη Γερμανία σημείωσαν πτώση κατά 4% το 2011, μειούμενες στα 557 εκ. ευρώ από 579 εκ. ευρώ που ήταν το 2010. Η πτώση των εξαγωγών αφορούσε κυρίως τις κατηγορίες των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Η έκθεση αναφέρει ότι για τα φρούτα σημειώθηκε μείωση της αξίας των εξαγωγών κατά 15%, ενώ για τα λαχανικά κατά 40%. Ένας παράγοντας στον οποίο αποδίδεται η σημαντική αυτή μείωση είναι το περιστατικό του βακτηρίου E.coli.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit – Hellas) κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «μέχρι τα μέσα του 2011 είχαμε αύξηση των εξαγωγών κατά 15% αλλά το δεύτερο εξάμηνο και με αφορμή την εμφάνιση του E.coli παρουσιάστηκε μείωση. Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2012, υπάρχει μια μικρή αυξητική ροή στις εξαγωγές ενώ πολύ καλές επιδόσεις είχαν τα ελληνικά ακτινίδια».

Σύμφωνα με την έκθεση του ελληνικού προξενείου, η αξία των κυριότερων προϊόντων που εξήχθηκαν προς τη Γερμανία, έχει ως εξής:

  • Φρούτα οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 108 εκ. ευρώ
  • Λαχανικά οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 38 εκ. ευρώ
  • Μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 160,3 εκ. ευρώ
  • Γαλακτοκομικά οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 77 εκ. ευρώ
  • Μέλι οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 1,65 εκ. ευρώ
  • Μεταποιημένα δημητριακά οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 40 εκ. ευρώ
  • Ψάρια οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 21,8 εκ. ευρώ
  • Ελαιόλαδο οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 21,5 εκ. ευρώ
  • Κρασί οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 27,6 εκ. ευρώ
  • Ούζο οι εξαγωγές το 2011 ανήλθαν σε 15,1 εκ. ευρώ

Στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά το διάστημα της πενταετίας 2007/2011, οι εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών έχουν αυξηθεί κατά 25% περίπου σε αξία και κατά 2% σε ποσότητα. Κυριότερα προϊόντα στην κατηγορία αυτή είναι τα ροδάκινα, οι ελιές, οι ντομάτες και διάφορα μείγματα λαχανικών.

Η πορεία των εξαγωγών στα γαλακτοκομικά εμφανίζεται θετική στην πενταετία 2007/2011: αφού παρουσιάζει αύξηση +35% σε αξία και +6% σε ποσότητα. Κυριότερο προϊόν στην κατηγορία αυτή είναι η φέτα, οι εξαγωγές της οποίας ξεπέρασαν το 2011 τα 61 εκ. € (+53% αξία, +51% ποσότητα στην πενταετία 2007/2011). Αντίθετα για το γιαούρτι το 2011 εμφανίζεται να είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία η θετική πορεία των προηγούμενων ετών διακόπηκε, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να περιοριστούν κάτω από τα 3 εκ. € (-21% έναντι του προηγούμενου έτους).

Σημειώνεται ακόμα η σημαντική άνοδος που καταγράφεται το φυσικό μέλι την τελευταία πενταετία: οι εξαγωγές μελιού αυξήθηκαν κατά 10% το 2011, φθάνοντας τα 1,65 εκ. €, έναντι μόλις 0,48 εκ. € το 2007.

Στα μεταποιημένα δημητριακά οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 8% περίπου έναντι του προηγούμενου έτους. Κυριότερο προϊόν της κατηγορίας αυτής είναι τα μείγματα και ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής με 19 εκ. €.

Τα ψάρια σημείωσαν οριακή άνοδο σε αξία (κατά 0,4%) έναντι του προηγούμενου έτους, αλλά μείωση της ποσότητας κατά 18%. Σημαντικότερα προϊόντα στην κατηγορία αυτή είναι η τσιπούρα (10,4 εκ. € το 2011, +3,4% έναντι του 2010) και το λαβράκι (4,6 εκ. €, +15,2%). Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μεγάλη άνοδος εξαγωγών φιλέτων ψαριών, που έφθασαν το 2011 τα 1,65 εκ. € έναντι 0,54 εκ. € την προηγούμενη χρονιά.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου στο σύνολό τους εμφάνισαν μικρή αύξηση το 2011, κατά 2,2%. Για το παρθένο ελαιόλαδο, η αύξηση ήταν σημαντικότερη (+7,7% έναντι του 2010 και αξία 16,8 εκ. €). Συνολικά στην πενταετία 2007/2011, οι εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου έφθασαν από τα 6 εκ. € στα 16,8 εκ. € (παρουσιάζοντας αύξηση +182%), ενώ η ποσότητα των εξαγωγών διπλασιάστηκε από τους 2,2 στους 4,4 χιλ. τόνους.

Ποτά
Στην κατηγορία των ποτών σημειώθηκε το 2011 αύξηση των εξαγωγών κατά 4,6% σε όρους αξίας, ξεπερνώντας τα 56,5 εκ. €.

Για το ούζο συνεχίστηκε η τάση των προηγουμένων ετών και σημειώθηκε αύξηση κατά 3,4% της αξίας παρά τη μείωση της ποσότητας κατά 8%.

Για το κρασί, καταγράφηκε συνολικά αύξηση των εξαγωγών το 2011 κατά +5%. Οι εξαγωγές εμφιαλωμένων οίνων αυξήθηκαν το 2011 κατά +4,2%, ενώ οι εξαγωγές κρασιών «χύμα» (σε δοχεία άνω των 2 λίτρων) κατά +48,4%. Σε ότι αφορά την εξέλιξη των εξαγωγών ανά επιμέρους κατηγορία, αύξηση εμφανίζονται να σημείωσαν οι εξαγωγές ερυθρού οίνου σε όλες τις κατηγορίες (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.). Για τους λευκούς οίνους καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενώ αύξηση κατά 32% των άλλων ποικιλιών.

ΣΚΑΪ