14 Ιουνίου 2012

IIF: Να χαλαρώσουν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος

Οι στόχοι στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα πρέπει να χαλαρώσουν υπό το πρίσμα της μεγάλης ύφεσης σημειώνει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), ενώ εκτιμά ότι η χώρα ενδεχομένως να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοοικονομική βοήθεια.

Την ίδια στιγμή το IIF σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G-20) ενόψει της συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δρομολογήσει άμεσα και νέα μέτρα ώστε να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το IIF τάσσεται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τα ταμεία έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης, ενώ εκτιμά ότι θα πρέπει να χαλαρώσει ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα εκφράζει την υποστήριξη του στην πρόταση για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

"Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα την κρίση", αναφέρει μεταξύ άλλων των IIF στην επιστολή προς τους ηγέτες της G-20.

"Στην παρούσα συγκυρία, ο παγκόσμιος συντονισμός – πέρα από την Ευρώπη – είναι υψίστης σημασίας", αναφέρει το IIF.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι "σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής συρρίκνωσης, ο ρυθμός της προσαρμογής του προϋπολογισμού χρειάζεται επανεξέταση σε διαρκή βάση και πιθανώς χαλάρωση".

Αυτό "μπορεί να ισχύει και πέρα από την Ελλάδα", προσθέτει.


Πηγή:www.capital.gr