13 Ιουλίου 2012

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο

Στο Βερολίνο και όχι στο Λονδίνο θα αρχίσει να κτυπά από τις 31 Αυγούστου η καρδιά των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων χάρη στην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μάρτιν - Γκρόπιους - Μπάου με περισσότερα από 1000 αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ολυμπίας και το Νομισματικό αλλά και από τη Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, το Μουσείο του Βατικανού, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης, το Λούβρο και τις αρχαιολογικές συλλογές της Δρέσδης και του Μονάχου.

Πρόκειται για ευρήματα των ανασκαφών της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ολυμπία από το 1875, από τα οποία τα 579 προέρχονται από τα ελληνικά μουσεία. Η έκθεση μάλιστα, η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο με συνδιοργανωτές το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το μουσείο Martin - Gropius - Bau τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck.

Η έκθεση, που επικεντρώνεται στο αρχαίο ιερό της Ολυμπίας, την τοπική λατρεία, τους παράλληλους αθλητικούς αγώνες και την ιστορία των ανασκαφών θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του μουσείου, σε έκταση 3.500 τ. μ. Θα χρησιμοποιηθεί μάλιστα και το καλυμμένο με υαλοπετάσματα, αίθριο.

Μοναδικά, χάλκινα αντικείμενα από την αρχαία Ολυμπία, ειδώλια, προτομές, αγγεία και νομίσματα, αρχαία αθλητικά όργανα όπως δίσκοι, αλτήρες κ. λ. π, αλλά και οι απεικονίσεις αγώνων σε παραστάσεις αγγείων συγκροτούν κατά κύριο λόγο το σώμα της που συμπληρώνεται από αναπαραστάσεις με μακέτες σε υλική και σε ψηφιακή μορφή καθώς και από βίντεο. Ανάμεσά τους το πρώτο εκμαγείο του περίφημου Ερμή του Πραξιτέλη, η ανακατασκευή σε φυσικό μέγεθος του αετώματος του ναού του Διός και η αναπαράσταση της Νίκης του Παιωνίου ενώ δεν θα λείψει και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία έργο του Φειδία, το οποίο θα απεικονισθεί σε σχέδια που θα προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν το πρωτότυπο.

Στόχος της είναι, να παρουσιάσει τις σύγχρονες γνώσεις μας για την αρχαία Ολυμπία και τον αθλητισμό και τη συνάφειά τους με τους αρχαίους και σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες.

Τρεις είναι έτσι οι μεγάλες ενότητες: Στην πρώτη με θέμα «Ολυμπία, το ελληνικό ιερό» παρουσιάζονται η ιστορία και η σημασία της Ολυμπίας, οι θεοί και οι λατρείες, η Ολυμπία και η ελληνική ταυτότητα, η σύνδεσή της με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηλιδας ενώ τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο αθλητισμός και οι αγώνες ήταν ενταγμένοι σε λατρευτικό πλαίσιο.

Η δεύτερη αναφέρεται στις «Ερευνες στην αρχαία Ολυμπία» από τις πρώτες ανασκαφές αποκάλυψης του ιερού και των οικοδομημάτων του ως σήμερα. Και στην τρίτη με τίτλο «Οι Αγώνες» αναδεικνύεται ο αθλητισμός ως βασικό στοιχείο ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τονίζεται το ιδανικό του σωματικά γυμνασμένου άνδρα, παρουσιάζονται τα είδη των αθλημάτων και η διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων. Τέλος παρουσιάζεται ο ρόλος της αρχαιότητας και η προσπάθεια αναγέννησης του αθλητισμού με την αρχαία του έννοια.

Να σημειωθεί, ότι η τελευταία έκθεση με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες επί γερμανικού εδάφους είχε γίνει πριν από 40 χρόνια, στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972. Στην προκειμένη περίπτωση θα διαρκέσει ως τις 7 Ιανουαρίου 2013 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Κατάρ (Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο στην Ντόχα, από 28 Μαρτίου ως 6 Ιουλίου 2013) και ακολούθως στην Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Για θέματα της διοργάνωσης μάλιστα συναντήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας με τον διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Βερολίνου κ. Ελευθέριο Οικονόμου.

ΤΟ ΒΗΜΑ