13 Αυγούστου 2012

Αυξάνονται οι βάσεις σε 40 σχολές με προοπτική άμεσης εργασίας

Σε όσες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ προσφέρεται σχετική ασφάλεια επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας πολλαπλασιάζεται ο ανταγωνισμός και φέρνει στα ύψη τις βάσεις. και αυτό συμβαίνει κυρίως σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές.

Η οικονομική κρίση έχει στρέψει τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες στις ελάχιστες σχολές που οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Στα αστυνομικά Τμήματα οι βάσεις αναμένεται να εκτοξευθούν αφού οι θέσεις σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί στο μισό (580 από 1.244).

Αισθητή άνοδος παρουσιάζεται και στις βάσεις σε παιδαγωγικές, στρατιωτικές και νομικές σχολές. Περισσότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι θα χρειαστούν και όσοι στοχεύουν σε τμήματα Φιλολογίας και Ψυχολογίας του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Οι βάσεις στα νομικά τμήματα θα ανέβουν ως και 350 μόρια, στα τμήματα Φιλολογίας ως 200 μόρια ενώ στις πλέον περιζήτητες Παιδαγωγικές Σχολές η άνοδος μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 μόρια.

Η πιο σκληρή μάχη θα δοθεί για την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές και η βάση στο τμήμα αστυφυλάκων μπορεί να ανέβει πάνω από 1.000 μόρια. Αριστούχοι μαθητές θα στραφούν και φέτος στο τμήμα αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και η βάση θα ξεπεράσει τα 18.300 μόρια. Για τη σχολή αξιωματικών ΕΛΑΣ θα χρειαστούν από 17.200 ως 17.400 μόρια.

Για την ιατρική στρατιωτική σχολή θα χρειαστούν μεταξύ 19.070 και 19.270 μόρια ενώ στο όριο των 19.000 μορίων θα κινηθεί η βάση στη σχολή Ικάρων-Μηχανικών.

Για τη Σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ) οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστούν μια μέση βαθμολογία κοντά στα 16.000 μόρια ενώ για τη Σχολή Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ) πρέπει να έχουν συγκεντρώσει πάνω από 17.500 μόρια.

Χιλιάδες υποψήφιοι κάνουν στροφή σε τμήματα των ΤΕΙ που προσφέρουν καλές προοπτικές στην αγορά και σπουδές σε ανερχόμενα γνωστικά αντικείμενα. Προτίμηση δείχνουν στα τμήματα που εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Στη σχολή Φυσικοθεραπείας Αθήνας, η οποία είναι από τις πλέον περιζήτητες, η βάση θα κινηθεί μεταξύ 16.300 ως 16.500 μόρια ενώ η αντίστοιχη της θεσσαλονίκης θα φθάσει τα 16.000 μόρια.