03 Αυγούστου 2012

Όλο το βάρος στον Βρούτση - Θα πρέπει να περικόψει 5 δισ. από τα 11,5 του συνόλου

Το τριήμερο της «φωτιάς» θα περάσει το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας, καθώς έως το μεσημέρι της Κυριακής οπότε θα γίνει η νέα συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών, στόχος είναι να έχουν εξειδικευθεί τα περισσότερα από τα 11,5 δις ευρώ.

Ως εκ τούτου μοιραία τα φώτα πέφτουν στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα πρέπει να σηκώσει το 50% της προσαρμογής ήτοι να βρει και να περικόψει περίπου 5 δις ευρώ!!! Όπως παραδέχθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, «όλα είναι στο τραπέζι, όλα συζητιούνται αλλά είναι προφανές ότι δεν εφαρμοστούν όλα», ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι στο τραπέζι είναι όλες οι προτάσεις του ΚΕΠΕ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και των υπόλοιπων υπουργείων, με μοναδική κόκκινη γραμμή ότι... συζητάμε τα δικά μας 11,5 δις ευρώ και όχι τα αντίστοιχα μέτρα της Τρόικα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στο τραπέζι είναι ακόμα και το σενάριο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως βέβαια και τα σενάρια για περικοπές πάνω από 1.400 ευρώ, για πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, για «ψαλίδι» σε εφάπαξ και επικουρικές, για μείωση στις κατώτερες συντάξεις του ΟΓΑ παρά το βέτο του Φώτη Κουβέλη, ενώ πραγματική «σφαγή» θα γίνει στα κοινωνικά επιδόματα με την επισήμανση από τον ίδιο αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας ότι «λέμε όχι στις οριζόντιες περικοπές αλλά και όχι στις οριζόντιες παροχές».

Ενδεικτικό της δυσκολίας των διαπραγματεύσεων, που μόλις άρχισαν, είναι, πάντως, ότι ήδη η Τρόικα εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τα μέτρα που έχουν προταθεί, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση»....

iefimerida.gr