03 Αυγούστου 2012

Ρε τους φύτουλες!! Αντί να πίνουν φραπέ στην παραλία κάθονται και διαβάζουν!...Αναχώρησε η ελληνική αποστολή για την 6η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Βραζιλίας

[Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και έχει μια ελπίδα ο τόπος... αν και οι περισσότεροι θα φύγουν στο εξωτερικό μόλις αρχίσουν και καταλαβαίνουν πως λειτουργεί η Ελλάδα]

Η ελληνική αποστολή, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, μετά από συστηματική προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (υπό την ευθύνη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου) αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» των Αθηνών, την Πέμπτη, 2/8/2012 για το Ρίο ντε Τζανέϊρο, Βραζιλίας, όπου θα συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα, προκειμένου να επαναλάβει το κατόρθωμα των δύο προηγούμενων σε Πεκίνο και Κρακοβία (στη φώτο οι περσινοί συμμετέχοντες) όπου κέρδισαν από 2 χάλκινα μετάλλια.


Την αποστολή συνοδεύουν οι καθηγητές, κ.κ. Γιάννης Σειραδάκης (Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης) και Λουκάς Ζαχείλας (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας).

Μετά την υποδοχή από την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή στο Ρίο, η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την πόλη της Βασσούρας (75 χλμ από το Ρίο), όπου θα παραμείνουν μέχρι την περάτωση των δοκιμασιών της Ολυμπιάδας. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, από τις 7 Αυγούστου έως τις 12 Αυγούστου, δεν θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των καθηγητών και των μαθητών, επειδή οι καθηγητές συμμετέχουν στην επιλογή των θεμάτων.

Οι μαθητές οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις (σε τέσσερις φάσεις), που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού), στις οποίες συμμετείχαν 200 περίπου μαθητές από όλη τη χώρα. Κατά σειρά επιτυχίας είναι οι: Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλίας, Μάνος Βουρλιώτης από την Αθήνα, Πάρης Τζιτζιμπάσης από τη Δράμα, Θέμης Πράπας από τη Λάρισα και Ιωάννα Κούρκουλου από τα Γλυκά Νερά Αττικής.

Ας σημειωθεί ότι ο Μάνος Βουρλιώτης (δεύτερος επιτυχών) συμμετείχε πρόσφατα και στην Ολυμπιάδα Φυσικής στο Ταλλίν της Εσθονίας, όπου κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο.

Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβε μία ισχυρή ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου, στην οποία πρωτοστάτησαν οι καθηγητές Γιάννης Σειραδάκης και Κωνσταντίνος Μελίδης του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και Λουκάς Ζαχείλας (Παν. Θεσσαλίας) και ο Φυσικός Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο. Πολύ σημαντική βοήθεια προσέφεραν ακόμη οι φοιτητές Γιώργος Βαλογιάννης, Άγγελος Τσιάρας, Δέσποινα Παζούλη και Γιώργος Λιούτας (Τμ. Φυσικής, ΑΠΘ), Ορφέας Βουτυράς και Νίκος Φλεμοτόμος (Τμ. Ηλεκτρ. Μηχαν. & Η/Υ, ΕΜΠ), και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης από τη Θεσσαλονίκη.

Την αποστολή συνοδεύουν, επίσης, η κυρία Μαρία Κονταξή, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κ. Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο, ως παρατηρητές.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με χορηγό τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα έχει αναλάβει η διοργανώτρια χώρα. Την προετοιμασία της αποστολής ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ίδρυμα Ζούζουλα και το Ίδρυμα Λάτση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διεξαγωγή της 7ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής για το 2013, έχει ανατεθεί στη χώρα μας και θα διεξαχθεί στο Βόλο, 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2013.