13 Αυγούστου 2012

Ποιοι φοβούνται και θα υπονομεύσουν το Μαυραγάνη

Ειλικρινά θαυμάζω την προσπάθεια που κάνει ο νέος υφυπουργός Οικονομικών. Δείχνει γνώστης αγοράς και πως αντιλαμβάνεται ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Έχει όμως την ανάγκη να εισπράξει τους φόρους και κάνει δύο πράγματα. Διευκολύνει τους φορολογούμενους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν αλλά σιγά-σιγά κλείνει όλες τις διεξόδους διαφυγής των επαγγελματιών μπαταχτσήδων.

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε μάλιστα κάτι πολύ σημαντικό που μάλλον διέλαθε της προσοχής των μέσων. Μίλησε για ποινικοποίηση της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μια κίνηση που αν υλοποιηθεί έχω την αίσθηση ότι πολλοί θα κόψουν το άθλημα που ασκούν. Δεν είμαι βέβαιος όμως ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος γιατί τη μεγάλη φοροδιαφυγή την κάνουν τα … μεγάλα ψάρια που έχουν προσβάσεις και υψηλές διασυνδέσεις στο πολιτικό σύστημα και μέχρι σήμερα έκλεβαν αφού ήξεραν ότι αν πιαστούν για μέρος της κλοπής απλά θα πληρώσουν ή θα λαδώσουν. 

Όπως δεν είμαι βέβαιος ότι θα στείλει από εκεί που ήλθαν τα πάσης φύσεως υπηρεσιακά παρασυστήματα που ενδημούν στο εσωτερικό του ΥΠΟΙΚ και ζουν επί χρόνια από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Τα συστήματα που κρύβονται πίσω από τη βιομηχανία νομοθετημάτων, ΠΟΛ και άλλων τινών γελοιοτήτων που καλλιεργούν το έδαφος για άγρια εκβιαστική συμπεριφορά για φορολογούμενος που δεν έχουν τον … τρόπο τους.

Εύχομαι να τα καταφέρει. Και μπορεί να αντέξει στις πολλές τρικλοποδιές του σάπιου συστήματος αφού έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού. Αν δεν τα καταφέρει ένας τεχνοκράτης όπως ο Γ. Μαυραγάνης δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία να γίνουμε κράτος φορολογικής δικαιοσύνης από κράτος φορολογικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας που είμαστε επί πολλά έτη.

Του Νίκου Καρούτζου
karoutzos@axianews.gr

http://www.axiaplus.gr/