28 Αυγούστου 2012

Από εκστρατείες και σχέδια κατά της φοροδιαφυγής πάμε καλά... κατασχέσεις δεν βλέπουμε και ανησυχούμε

Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα το οποίο ευελπιστούν ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", η απόφαση για έναν ειδικό επικοινωνιακό σχεδιασμό κατά των φοροφυγάδων ελήφθη και στον απόηχο των επεισοδίων στην Ύδρα που τραυμάτισαν την εικόνα της χώρας, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Άλλωστε, την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής υπογράμμισε με έμφαση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τις συναντήσεις τους με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, στο Βερολίνο και το Παρίσι αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να μπει ένα τέλος στην ανοχή που δείχνει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών, απέναντι στους φοροφυγάδες.

Οι τρεις στόχοι

Έως τα μέσα Οκτωβρίου και την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα διατυπωθεί και επίσημα το αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια, η κυβέρνηση επιδιώκει:

Πρώτον, την ψήφιση των νέων μέτρων στη Βουλή, κάτι που έχει τεθεί ως προϋπόθεση από την Τρόικα για να πει το "ναι" στην επιμήκυνση.

Δεύτερον, να ολοκληρωθεί και να προωθηθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να απορροφήσει κι ένα μέρος από τους κραδασμούς που προκαλούν τα επώδυνα μέτρα και

Τρίτον, να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ανοίγει τον δρόμο για αποκρατικοποιήσεις - εξπρές και θα απλουστεύει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σημειώνεται δε, πως σε νομοσχέδιο που ήδη καταρτίζεται, θα συμπεριληφθεί και διάταξη, που θα ανοίγει τον δρόμο για περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 50% στις λεγόμενες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ, οι εταιρείες ύδρευσης κ.α.

Τα τελευταία αγκάθια που απομένουν για να κλειδώσουν τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα συζητήσει ο κ. Σαμαράς στη νέα σύσκεψη με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο εξωτερικό θα ενημερώσει το μεσημέρι της Τρίτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.