13 Αυγούστου 2012

Αναμένονται αποφάσεις για το ΤΤ – Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης

Έως τις 20 Αυγούστου αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), καθώς πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος συγχωνεύσεων - απορροφήσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο θα ζητηθεί από τις τράπεζες προσφορά για το 44% του ΤΤ, με τη διευκρίνιση ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα λάβει από το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) μόνο προκαταβολή έναντι της ανακεφαλαιοποίησής του.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, θεωρείται βέβαιο ότι ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΤΤ θα εκδηλωθεί τόσο από την Εθνική Τράπεζα όσο και από την Eurobank, αφού και οι δύο κατέχουν από 6% στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμιευτηρίου.

Ωστόσο ακόμα δεν έχει αποφασισθεί τι είδους λύση θα προκριθεί για το ΤΤ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής πριν από το τέλος Αυγούστου η Credit Agricole θα έχει αποφασίσει ποια εκ των τριών προτάσεων -Εθνική, Eurobank και Alpha- θα επιλεγεί για την πώληση της Emporiki Bank.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε και νέες κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων και προδικάζουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο χάρτης του τραπεζικού συστήματος της χώρας θα είναι ριζικά διαφορετικός. Η μεγάλη διαφορά, ωστόσο, είναι ότι ενώ τα προηγούμενα κύματα συγχωνεύσεων είχαν οδηγούς τη δύναμη και την επέκταση, τώρα οδηγός είναι η επιβίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χνάρια της Credit Agricole θα ακολουθήσει σύντομα και ο έτερος γαλλικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, η Societe Generale, που ελέγχει την Geniki Bank. Επίσης, την απεμπλοκή τους από τη χώρα μας επιδιώκουν και άλλοι ξένοι όμιλοι όπως οι Πορτογάλοι της Millennium Bank, αλλά και τα δύο κυπριακά συγκροτήματα - Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular.