14 Ιανουαρίου 2013

«Ναι μεν, αλλά...» βορειοηπειρωτών υπουργών του Μπερίσα για τα «λειψά» βιογραφικά

Μπορεί ο Σπύρος Ξέρας και ο Βαγγέλης Τάβος, να επέλεξαν να απαντήσουν στην aftonomi.gr, μέσω της εφημερίδας «Gazeta Shqiptare», που δεν φημίζεται και για τα φιλελληνικά της αισθήματα, ωστόσο οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Μπερίσα, επέλεξαν για μια ακόμη φορά τον δρόμο της υπεκφυγής, μη δηλώνοντας ευθέως και ξεκάθαρα στο αλβανικό ακροατήριο πως είναι ελληνικής καταγωγής.
Η αποκάλυψη της aftonomi.gr, πως κανένας από του πέντε Έλληνες βουλευτές του αλβανικού κοινοβουλίου, δεν αναφέρει την ελληνική εθνική καταγωγή του, στα βιογραφικά τους που είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής βουλής (www.parlament.al), προκάλεσε αίσθηση και απασχόλησε τα ΜΜΕ σε Αλβανία και Ελλάδα.

Οι στενοί συνεργάτες του Σαλί Μπερίσα, ερωτήθηκαν από την «Gazeta Shqiptare» για το θέμα που ανέδειξε η aftonomi.gr, για τη μη αναφορά της εθνικής τους καταγωγής στα επίσημα βιογραφικά τους.

Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, Σπύρος Ξέρας. δήλωσε πως δεν μπορεί να κρύψει την εθνικότητα του καθώς «όλοι γνωρίζουν πως ανήκει στην ελληνική Μειονότητα».Δήλωσε συγκεκριμένα: «Όλοι γνωρίζουν ότι ζω στο χωριό Δερβιτσιάνη της Κάτω Δρόπολης και σε ποια κοινότητα ανήκω. Ανήκω στην ελληνική μειονότητα και δεν υπάρχει τίποτα για να κρύψω. Ωστόσο, δεν είμαι ενήμερος των δηλώσεων των ελληνικών ΜΜΕ και δεν ξέρω ποιο από αυτά τα έχει κάνει, διότι δεν είναι όλα αξιόπιστα».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του LSI και υπουργός Υγείας της κυβέρνησης, Βαγγέλης Τάβος, δηλώνει ευθαρσώς πως «δεν είναι υποχρεωμένος να αναγράφει την εθνικότητα του στο προσωπικό του βιογραφικό» και τη συγκρίνει με την… δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων. Δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος: «Η δήλωση της εθνικότητας δεν είναι υποχρεωτική, όπως μπορεί να είναι η δήλωση των περιουσιακών στοιχείων. Δεν είμαι υποχρεωμένος να τη δηλώσω. Εγώ δεν το έχω για ντροπή να κρύψω την εθνικότητα μου (Unë nuk e kam për turp ta fsheh kombësinë time), εγώ είμαι αυτός που είμαι, και δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να το δηλώσω στα ΜΜΕ και στα βιογραφικά μου».

Ερωτηθείς από την «Gazeta Shqiptare» εάν έχει απαντήσει το σχετικό ερώτημα για την Εθνικότητα στην πρόσφατη απογράφη πληθυσμού στην Αλβανία, ο ίδιος απάντησε θετικά. «Ναι, το έχω δηλώσει στο ερωτηματολόγιο της απογραφής. Μπορείτε να το ανοίξετε και να το ελέγξετε, αλλά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στα βιογραφικά μου δεν με αναγκάζει κάποιος να το κάνω», δήλωσε.

Σχόλιο: Και οι δύο αφιέρωσαν σχεδόν 50 λέξεις, για να αποφύγουν να απαντήσουν ευθέως στην ερώτηση, ενώ θα μπορούσαν να απαντήσουν λακωνικά και κατηγορηματικά «Σαφώς και είμαι Έλληνας» και θα τελείωνε το θέμα.

http://aftonomi.gr/politiki/item/1009-nai-men-alla-ksera-kai-tabou-gia-ta-leipsa-biografika.html