14 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στη Βουλή η ονομαστική επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου, που αποτελεί την τελευταία βασική προϋπόθεση -μετά το φορολογικό και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ- για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ως το τέλος του μήνα.


Σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποσύροντας αιφνιδιαστικά διατάξεις φορολογικού περιεχομένου. Ειδικότερα, αποσύρθηκαν:

Η διάταξη για φόρο πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, καθώς θα επιβληθεί Τέλος πλεύσης και παραμονής σκαφών με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και

Ολόκληρο το άρθρο για επιβολή συμπληρωματικού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως η ανακριβής καταχώρηση στα βιβλία, η μη έκδοση στοιχείων, η παραβίαση ταμειακών μηχανών, η έκδοση- λήψη εικονικών τιμολογίων.

Όσον αφορά, δε, στο φόρο στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα, διευκρινίστηκε με πρόσθετη διάταξη ότι αφορά μόνο σε ναυλομεσιτικά γραφεία και όχι στη ποντοπόρο ναυτιλία.

Στο μεταξύ, με φόντο την παράδοση χιλιάδων πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, η επαναφορά του αποκαλούμενου φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού προκαλεί αντιδράσεις, καθώς αφενός η ρύθμιση ήρθε αφού εξέπνευσε η προσθεσμία παράδοσης πινακίδων για όσους το επιθυμούν, αφετέρου οι επιβαρύνσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τον ανάλογο φόρο του 2011.

Ο προηγούμενος φόρος πολυτελείας υπολογιζόταν με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε., ενώ ο νέος φόρος πολυτελείας διατηρεί τον συντελεστή 5% για Ι.Χ. από 1.929 έως 2.500 κ.ε. αλλά προβλέπει και συντελεστή 10% για μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπεται συντελεστής απομείωσης 30% λόγω παλαιότητας για Ι.Χ. 5 έως 10 ετών, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα Ι.Χ. άνω των 10 ετών.