27 Απριλίου 2013

Οσμή σκανδάλου στην Κύπρο: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από δημοσίευμα - φωτιά για τον Χριστόφια

Δημοσίευμα για εταιρεία - trust που συνέστησε το 2008 στο προεδρικό ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με στόχο τη συλλογή χρημάτων από διάφορες πηγές (κράτος και επιχειρηματίες), τα οποία διανέμονταν στη συνέχεια σε "δυσπραγούντες συνανθρώπους μας" προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", το ποιοι έπαιρναν βοήθεια, πως την έπαιρναν και σε ποιο ύψος, ήταν κάτι που αποφάσιζαν ο ίδιος ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στους "δυσπραγούντες συνανθρώπους μας" που βοηθήθηκαν, ήταν και η κομματική νεολαία του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ.

Χαρακτηριστικές της λειτουργίας του Ταμείου, ήταν οι διευκρινήσεις του γενικού εισαγγελέα και της γενικής ελέγκτριας που δηλώνουν πλήρη άγνοια και αυτό παρά τη σαφή πρόνοια του εγγράφου συστάσεως του ταμείου ότι οι λογαριασμοί του θα ελέγχονται κατ’ έτος από τον γενικό ελεγκτή.

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας για τη λειτουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προκάλεσαν την παρέμβαση της γενικής ελέγκτριας, η οποία πρόκειται να ζητήσει τα βιβλία και τους λογαριασμούς του Ταμείου, τα οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Χριστόφια, λειτουργούσε με εισφορές ιδιωτών και εξέδιδε επιταγές προς δυσπραγούντες πολίτες.

Το αίτημα αφορά διερεύνηση που αρχίζει η ελεγκτική υπηρεσία, η οποία εξέφρασε άγνοια για την ύπαρξη του Ταμείου. Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας δηλώνει ότι έμαθε για τη λειτουργία του Ταμείου τον περασμένο Ιανουάριο, όταν αυτό διαλυόταν.

Την αναφορά του Πέτρου Κληρίδη διέψευσε ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι ο γενικός εισαγγελέας δεν δικαιολογείται να δηλώνει άγνοια, αφού το καταστατικό είχε συνταχθεί από το γραφείο του και είχε καταταθεί στον πρωτοκολλητή.

Ανέφερε ότι οι λογαριασμοί κατατίθεντο κάθε χρόνο στο γενικό λογιστήριο, με κοινοποίηση στη γενική ελέγκτρια. Η τελευταία, ωστόσο, διέψευσε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι οι λογαριασμοί είχαν κατατεθεί για έλεγχο.

Α. Κυπριανού: Το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις

Την εκτίμηση ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ακολουθούσαν πρακτικές παρόμοιες με αυτές του Ταμείου Αλληλεγγύης που συστάθηκε επί κυβέρνησης Χριστόφια για τη συλλογή χρημάτων από διάφορες πηγές και την έκδοση επιταγών, εξέφρασε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, διερωτούμενος παράλληλα γιατί γίνεται τόσος σάλος.

"Το έπραξε και είμαι βέβαιος ότι και η σημερινή κυβέρνηση το ίδιο θα κάνει", ανέφερε, κάνοντας λόγο για προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία.

"Φτάσαμε στο σημείο να μην διαμαρτυρόμαστε για τα εκατομμύρια τα οποία φυγαδεύονται και να βάζουμε πρωτοσέλιδα τα 500 ευρώ", είπε.

Κληθείς να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα του "Πολίτη", ότι το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης που είχε συσταθεί από τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια εξέδιδε επιταγές σε μη φυσικά πρόσωπα και διάφορους φορείς όπως το ποδοσφαιρικό σωματείο "Ομόνοια", ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι από το συγκεκριμένο Ταμείο Αλληλεγγύης έπαιρναν επιταγές συγκεκριμένα άτομα σε ποσά πολύ μικρά, κάτω από τα χίλια ευρώ.

"Αναφορικά με τα λεφτά που παραχωρούνταν στα σωματεία, είναι μια πρακτική που ακολουθείτο από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις όταν πήγαιναν σε διάφορες εκδηλώσεις να δίνουν λεφτά σε χοροεσπερίδες και λοιπά".

Ο κ. Κυπριανού εισηγήθηκε "να γίνει έλεγχος, ενδελεχής, εξονυχιστικός και αν υπάρχει η όποια ατασθαλία να τιμωρηθούν παραδειγματικά εκείνοι που έχουν ευθύνες. Αλλά χωρίς να γίνεται έλεγχος το να βγαίνουμε ατεκμηρίωτα να λέμε διάφορα πράγματα, θεωρώ ότι το μόνο που κάνουμε είναι να παίζουμε ένα παιχνίδι και δυστυχώς λυπούμαι να παρατηρήσω ότι και ΜΜΕ έχουν μπει σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Είναι ξεκάθαρος ο ρόλος που προσπαθούν να διαδραματίσουν".

Ερωτηθείς γιατί κανένας δεν γνώριζε για την ύπαρξη του Ταμείου αυτού, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είδε δηλώσεις που έγιναν από τους τότε αρμόδιους, οι οποίοι λένε ότι το καταστατικό αυτού του Ταμείου είχε ετοιμαστεί με νομική συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία, ενώ για την άγνοια του γενικού εισαγγελέα, δήλωσε πως θα πρέπει να εξηγηθεί από τον ίδιο και τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο ίδιος γνώριζε για τη λειτουργία του Ταμείου. "Μα δεν ήταν μυστικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε το είχε αναφέρει μερικές φορές και είχε πει ότι απευθύνθηκε σε επιχειρηματίες για να βάλουν λεφτά σε αυτό το Ταμείο για να στηριχθούν οικογένειες οι οποίες αντιμετώπιζαν προβλήματα. Και επαναλαμβάνω να ψάξουμε να δούμε εάν δεν είναι σε αυτό το τομέα που διοχετεύτηκαν αυτά τα λεφτά τότε να κατηγορηθεί ο οποιοσδήποτε και να τιμωρηθεί".

Ερωτηθείς, τέλος, εάν αυτό το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει σχέση με το Ταμείο Αλληλεγγύης που ήδη έχει το ΑΚΕΛ για τους συνταξιούχους, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε ότι δεν έχει καμιά σχέση το Ταμείο της συμπληρωματικής σύνταξης του ΑΚΕΛ με αυτό.

"Εδώ μιλούμε για ένα Ταμείο κυβερνητικό το οποίο συνέστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να βοηθήσει οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το ΑΚΕΛ αυτό το πράγμα", κατέληξε.