30 Μαΐου 2013

Ποιοι θα πληρώσουν την απαλλαγή των αγροτών από το φόρο ακινήτων... φυσικα οι υπολοιποι

[Απιστευτη η φοροδιαφυγη στην επαρχια... γνωστος πουλησε πριν μερικες μερες σε υπαιθριο αυτοσχεδιο κρεοπωλειο πανω απο 300 κιλα μοσχαρισιο κρεας, το οποιο σφαχτηκε στο χωμα... οι ηλιθιοι εσπευσαν μεσα σε λιγες ωρες να το αγορασουν ολο χωρις ουτε μια αποδειξη εννοειται... σημειωστε οτι αυτος που το πουλησε τα εχει με τους πολιτικους που εκλεψαν...]

Του Σπύρου Δημητρέλη

Οι πιέσεις που έφθασαν μέχρι το μέγαρο Μαξίμου αλλά και οι αντιδράσεις αγροτών και βουλευτών της περιφέρειας απέδωσαν καρπούς για τους αγρότες. Χθες η τρικομματική επιτροπή για τη φορολογία των ακινήτων αποφάσισε να αλλάξει πλεύση και να απαλλάξει από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων την καλλιεργήσιμη γη η οποία ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


Η είδηση έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους βουλευτές της περιφέρειας και τους αγρότες, ωστόσο κρύβει και μια αρνητική εξέλιξη για εκατομμύρια άλλους φορολογούμενους. Η επιτροπή αποφάσισε ο λογαριασμός που θα γλιτώσουν οι αγρότες να μεταφερθεί στους υπόλοιπους φορολογούμενους που διαθέτουν εκτός σχεδίου εκτάσεις, είτε είναι καλλιεργήσιμες είτε όχι.

Ας δούμε αναλυτικά τους αριθμούς που έπεσαν χθες στο τραπέζι της τρικομματικής επιτροπής. Το σύνολο των δηλωμένων εκτός σχεδίου εκτάσεων ανέρχεται σε περίπου 66 εκατ. στρέμματα. Από αυτά περίπου το 35% ή 23 εκατ. στρέμματα ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Και από αυτά περίπου το 80% δηλαδή τα 16 εκατ. στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη γη. Από την απαλλαγή τους από τη φορολόγηση υπολογίζεται ότι δεν α εισπραχθούν περίπου 150 έως 200 εκατ. ευρώ, με τα ακριβή νούμερα να αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών στην επόμενη συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη.

Η επιτροπή αποφάσισε το σχετικό δημοσιονομικό κόστος να μεταφερθεί στις εκτός σχεδίου εκτάσεις που ανήκουν σε φορολογούμενους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό μεταφράζεται με αύξηση του μέσου φόρου ανά στρέμμα για την παραπάνω κατηγορία φορολογούμενων. Σημειώνεται ότι για το 2014 έχει αποφασιστεί ο νέος φόρος στις εκτός σχεδίου εκτάσεις να επιβληθεί με κατ΄αποκοπήν φόρο ανά στρέμμα ο οποίος μεσοσταθμικά θα είναι 8-10 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι για τα χωράφια θα είναι 4-8 ευρώ ανά στρέμμα και για τις υπόλοιπες εκτάσεις (π.χ. παραθαλάσσια αγροτεμάχια) θα αυξάνεται και φθάνει ακόμη και στα 20 ευρώ ανά στρέμμα ή και παραπάνω. Με την απαλλαγή των αγροτών οι σχετικοί αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Από το 2015 και μετά ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων (π.χ. ΕΒΑ, ΑΒΑ) η οποία όμως πρόκειται να επικαιροποιηθεί.

Στην χθεσινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά οι αριθμοί του νέου φόρου ακινήτων. Από τα αγροτεμάχια αναζητούνται 800 εκατ. ευρώ, από τα εντός σχεδίου ακίνητα 1,7 δισ. ευρώ και από τα ακίνητα των νομικών προσώπων αναζητούνται 500 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός που πρόκειται να βεβαιωθεί με το νέο φόρο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr