30 Μαΐου 2013

Eττινγκερ: Το φυσικό αέριο της Κύπρου δεν είναι τουρκικό

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά, διαμήνυσε από το βήμα του Συνεδρίου Ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια Γίντερ Εττινγκερr. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστούν πάνω σε μία πραγματιστική βάση.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και χαρακτήρισε τις προοπτικές οι οποίες διανοίγονται στον τομέα του φυσικού αερίου «win - win» για όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτήν την έννοια, δήλωσε βέβαιος ότι η Τουρκία θα τηρήσει μία εποικοδομητική στάση, καθώς έχει και η ίδια να αποκομίσει πολλά οικονομικά οφέλη μέσα από τη μεταφορά των πόρων.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αφορούν στο ενεργειακό μείγμα της έως το 2020, ακριβώς όπως όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες κατά τη γνώμη του είναι σε θέση να καταστήσουν την Ελλάδα αντίστοιχο εξαγωγέα σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος», παρατήρησε ότι κάποιες χώρες – μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται ήδη να επενδύσουν, ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη να προηγηθούν στην Ελλάδα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράς, διευκόλυνσης χρηματοδοτήσεων, διασφάλισης εγγυήσεων κλπ.

Αναφορικά με τις ενστάσεις της Ρωσίας ως προς το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, ο κ. Εττινγκερ τόνισε την προσήλωση της Ένωσης στη διαφοροποίηση των πηγών και των προμηθευτών με στόχο τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό προς όφελος της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. «Το μονοπώλιο δεν είναι ένα παιχνίδι το οποίο εμείς μπορούμε να παίξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, αλλά συγχρόνως θα αναζητεί και νέους προμηθευτές.