30 Μαΐου 2013

Λογικο! Το ΕΣΡ απέρριψε το αίτημα δωρεάν μετάδοσης διαφήμισης του Gay Pride

Πανε καλα οι ξεφωνημενες παλιοαδερφες που συμμετεχουν στο καραγκιοζιλικι σε αντιθεση με τους υπολοιπους ομοφυλοφιλους που δεν ξεφτιλιζονται στο τσιρκο; ΄Ηθελαν να τους μεταδωσουμε το εκτρωμα σαν κοινωνικο μηνυμα σαν αυτα που μεταδιδονται δωρεαν απο τα ΜΜΕ; Αυτοι στη φωτο ποιο κοινωνικο μηνυμα εκφραζουν; Ρε αι στα διαολα...

«Πιστό στις αρχές» που καθιέρωσε το ΕΣΡ (ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που δεν θελει να αναχθει σε προτυπο η ομοφυλοφιλια παρα την προσπαθεια επιβολης της απο τα ΜΜΕ), απέρριψε το αίτημα δωρεάν μετάδοσης του διαφημιστικού μηνύματος για το Gay Pride. Το συμβούλιο, απέρριψε την αίτηση που κατέθεσε το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2013 κρίνοντας πως δεν εμπίπτει στις διατάξεις για τα κοινωνικά μηνύματα.


Το συμβούλιο απέφυγε να δικαιολογήσει την απάντηση του, χωρίς καν να αναρτήσει την απόφασή του στη Διαύγεια.

Το μέτρο της μετάδοσης των δωρεάν κοινωνικών μηνυμάτων υπάρχει από το 1997 και αφορά το Δημόσια, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που δεν είναι κερδοσκοπικοί φορείς. Τριμελής επιτροπή του ΕΣΡ, μέσα σε διάστημα 3 ημερών πρέπει να εξετάζει το αίτημα και να εκδίδει απόφαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάστηκαν 13 μέρες για να το απορρίψει η Ολομέλεια του συμβουλίου, δίχως όμως να δώσει κάποια εξήγηση παραπέμποντας μόνο στις διατάξεις του νόμου (δηλ ρε γελοιοι δημοσιοκαφροι τι να δικαιολογησει; Δεν το βλεπουμε ολοι το ξεφτιλικι σε τετοιες διοργανωσεις;).



Σε αυτά τα 11 χρόνια όπου πρόεδρος της Αρχής είναι ο Ιωάννης Λασκαρίδης έχει αντιμετωπίσει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο (ενω θα επρεπε να τις προαγει;) τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις επιβάλλοντας πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς που μεταδίδουν πρόγραμμα το οποίο παρεκκλίνει των ετεροφιλικών καταστάσεων, χωρίς βέβαια να λαμβάνει κανένα μέτρο για τα ρατσιστικά και νεοναζιστικά παραληρήματα που υιοθετούν περιφερειακοί και εθνικής εμβέλειας σταθμοί το τελευταίο διάστημα.

Το υψηλότερο πρόστιμο ήταν ύψους 100.000 ευρώ στο Mega για το σίριαλ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια», για το επεισόδιο με το «ιστορικό» φιλί μεταξύ των δύο ανδρών της σειράς. Το ΕΣΡ θεώρησε πως «αναμφιβόλως πρόκειται περί εκπομπής, η οποία βρίσκεται έξω από την ποιοτική στάθμη και είναι ικανή να εξοικειώσει την παιδική ηλικία και τη νεότητα με τη χυδαιότητα και εντεύθεν να επιφέρει βλάβη».

Η εκπομπή της Μαρίας Cyber είχε ως αντικείμενο τα θέματα των gay και των Λεσβιών και μεταδιδόταν από τον Επικοινωνία FM. Το ΕΣΡ τιμώρησε το σταθμό με πρόστιμο 5.000 ευρώ καθώς αποφάσισε πως «πρόκειται αναμφισβητήτως περί υποβαθμισμένης εκπομπής, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην εκ του προαναφερθέντος άρθρου του Συντάγματος αξιουμένη ποιότητα (σ.σ. αρ. 15 παρ. 2)» Μετά το πρόστιμο, η εκπομπή κόπηκε.

Η ταινία Straight Story ήταν το επόμενο θύμα. Το ΕΣΡ έκρινε πως το φιλμ που προβάλει έναν υποθετικό κόσμο στον οποίο η ομοφυλοφιλία είναι το κυρίαρχο πρότυπο, προκειμένου να αναδείξει τις διακρίσεις εναντίον των μη ετεροφυλόφιλων προσώπων «ασφαλώς...μπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη στη πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων». Το πρόστιμο στο Mega ήταν ύψους 30.000 ευρώ.

iefimerida.gr