12 Ιουνίου 2013

Γατακια οποιος θέλει ας ρίξει την κυβέρνηση... για να ψαχνει την ψηφο του στις εκλογες

Της Μαρίνας Μάνη

«Πήραμε μία απόφαση και προχωράμε. Αν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, ας το κάνουν».

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα από τις τοποθετήσεις στελεχών του κυβερνητικού επιτελείου αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ –μετά και την σημερινή τους πρωτοβουλία να ζητήσουν άμεση ψηφοφορία στη Βουλή επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να καταψηφισθεί.

Ειδικά για τη δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη (χθες τη νύχτα) ότι «ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ηγείται κυβέρνησης συνεργασίας» και άρα πρέπει να παραιτηθεί (προφανώς, χωρίς να χρειασθεί προσφυγή στις κάλπες) τα ίδια στελέχη απαντούν κοφτά: «Οποιος το θέλει ας κάνει πρόταση μομφής εναντίον του»...

Απροθυμία σε πρόταση μομφής

Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για υποβολή πρότασης μομφής (καθώς η αριθμητική δύναμη των βουλευτών του δεν είναι επαρκής για κάτι τέτοιο) ωστόσο τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ δεν προκρίνουν μία τέτοια εξέλιξη.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εμμένουν στην άποψη ότι η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν μπορούσε να γίνει με την ΕΡΤ σε λειτουργία. Και προβάλλουν την άμεση δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ, επί του οποίου –όπως λένε– πρέπει να γίνει η συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός μιλάει αυτή την ώρα στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα γίνει στην Αθήνα με θέμα τις νέες πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα.

Κατά τις πληροφορίες, στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του δεν έχει ενταχθεί κάποια αναφορά για την ΕΡΤ.

Ωστόσο, από το βήμα της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κάνοντας λόγο για τιμητές δημοσιογράφους που φιμώνουν βουλευτές της ΝΔ. «Αυτό δεν είναι ούτε δημοσιογραφία, ούτε ελευθερία. Είναι ένα νοσηρό χθες που μας έφερε εδώ. Κάποιοι θέλουν να διατηρηθεί η αδιαφορία και η σπατάλη. Στα μεγάλα, δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχει πατρίδα και για την πατρίδα μιλάω» ανέφερε. (Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ να μην υπάρξουν συνεντεύξεις πολιτικών στις ραδιοφωνικές εκπομπές που έχουν θέμα τις εξελίξεις στην ΕΡΤ). Παράλληλα ο κ. Σαμαράς έδωσε εύσημα στην τρικομματική για τη μέχρι στιγμής προσπάθεια.

«Βρείτε λύση»

Προς το παρόν εξάλλου δεν υπάρχει απόφαση για σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν (;) την κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο Μαξίμου (και όχι μόνο...) μιλούν για κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου του κ. Σαμαρά, με την επισήμανση ότι αν «του βγει» θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο, ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν «στο φίνις της προσπάθειας εξόδου από την κρίση».

Οι πληροφορίες που έρχονται και από την πλευρά των δανειστών αναφέρουν ότι κανένα «κέντρο» (Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες) δεν επιθυμεί εκλογές και πολιτική αποσταθεροποίηση. Αντιθέτως, «συνιστούν» ψυχραιμία για να ξεπερασθεί η μείζω κυβερνητική κρίση – η πρώτη που ξέσπασε σε τέτοιο βαθμό μετά τις περσινές εκλογές.


Πηγή:www.capital.gr