08 Αυγούστου 2013

Ζωντανεύει ξανά το κρησφύγετο του Χ. Φλωράκη με τα 200 κοστουμια και τα 100 τσιμπουκια

To άρθρο που εξαφάνισε η Ελευθεροτυπία, τα 200 κοστούμια του Φλωράκη

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Χαλάνδρι, οδός Πυθίας, αριθμός έξι. Ενα διώροφο σπίτι αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960 που στέγασε από το 1974 τον Χαρίλαο Φλωράκη.

Ο πρώτος του όροφος υπήρξε για 30 ολόκληρα χρόνια η «κρυψώνα» του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς, του «καπετάν Γιώτη», στις μέρες της δημοκρατίας. Και από αύριο το σπίτι αυτό, γεμάτο από τα «ίχνη» του πρώην γραμματέα του ΚΚΕ, θα μετονομαστεί σε Κέντρο Ιστορικών Ερευνών.

Αγαπημένη και σχετικά άγνωστη συνήθεια του Χαρίλαου στα ταξίδια ήταν να επισκέπτεται τα εμπορικά κέντρα και να χαζεύει, συχνά μάλιστα να αγοράζει ρολόγια, γραβάτες και πουκάμισα -αξεσουάρ ασυνήθιστα για έναν ηγέτη της ελληνικής αριστεράς. Ετσι, ο αριθμός των 200 κοστουμιών στην ντουλάπα του υπνοδωματίου δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους γνώριζαν την αγάπη του για τα καλά ρούχα.

Στο ψηλότερο έπιπλο η προτομή του Λένιν και πάνω στο γραφείο η φωτογραφία της γυναίκας του Μάρθας. Σε παράταξη, ύστερα, τα τσιμπούκια του. Υπερέβαιναν τα εκατό, αφού όλοι γνώριζαν την αδυναμία του, και για τον Χαρίλαο ήταν το πιο καλοδεχούμενο δώρο. Ελάχιστοι, όμως, ήξεραν την προτίμησή του στον καπνό: μαύρος ντραμ σκληρός, τον οποίο φρόντιζε, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της νόμιμης παρουσίας του στην Ελλάδα, να προμηθεύεται από το εξωτερικό.

http://taxalia.blogspot.com/2013/08/blog-post_2425.html