08 Αυγούστου 2013

Independent: Θέσεις εργασίας στην Ελλάδα υπάρχουν αλλά οι Ελληνες προτιμούν τα επιδόματα ανεργίας

Tις πρακτικές των Ελλήνων «κατακευραυνώνει» ο αρχισυντάκτης της βρετανικής «Ιndependent» ο οποίος σε άρθρο του στην εφημερίδα καταγράφει τι παρατήρησε και τι διαπίστωσε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών στην Ελλάδα.

Ο Κρις Μπλάκχερστ βρέθηκε, όπως αναφέρει, το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Στο πρώτο σημείο που στέκεται στο άρθρο του για τα όσα είδε στη χώρα μας είναι η ανεργία για την οποία σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι κινείται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, θέσεις εργασίας υπάρχουν αλλά δεν τις... καταδέχονται οι Ελληνες.

Συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος της Independent αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε ελληνικό ξενοδοχείο παρατήρησε ότι πολλοί από τους εργαζομένους δεν ήταν Ελληνες. «Η νεαρή γκαρσόνα στο ξενοδοχείο μου ζήτησε συγγνώμη, ήταν Ουγγαρέζα και τα αγγλικά της δεν ήταν καλά. Φώναξε έναν συνάδελφό της, Πολωνό, για να καταλάβει ποιο κρασί ζητούσα. Στο μπαρ, άλλοι δύο Πολωνοί υπάλληλοι, ένας Ούγγρος και ένας Λετονός συμπλήρωναν την ομάδα. Για την διασκέδαση των παιδιών υπήρχαν επίσης κάποια άτομα από την Ιταλία, την Πολωνία, την Τσεχία και ένας πιτσιρικάς από την Βραζιλία», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μάλιστα, γυρίζοντας στο θέρετρο, όλοι φαίνεται να ήταν από οπουδήποτε αλλού πλην της Ελλάδας. Μόνο καθαρίστριες και κηπουροί ανήκουν αναμφίβολα στον ντόπιο πληθυσμό, ενώ οι υπόλοιποι κατάγονται από κάθε γωνιά της Γης, αλλά κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη».

Τις απορίες του Μπλάκχερστ έλυσε, όπως αναφέρει ο ίδιος, η διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου διέμενε, στην οποία απευθύνθηκε για να λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα που του γεννήθηκαν. «Το προσωπικό δουλεύει τόσο πολλές ώρες που οι ντόπιοι δεν πρόκειται να πειστούν να δουλέψουν και σίγουρα όχι για αυτές τις αμοιβές. Είναι καλύτερα τα επιδόματα από την εργασία, ενώ οι ντόπιοι χρειάζονται μόνιμες και όχι εποχικές εργασίες» του είπαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο αρχισυντάκτης της Independent, όμως, δεν στέκεται μόνο στην ανεργία αλλά αναφέρεται και στις υψηλές τιμές που βρήκε στο νησί όπου πέρασε τις διακοπές του και οι οποίες, όπως σημειώνει, ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. «Οταν ρώτησα έναν καταστηματάρχη μου είπε ότι όλα ακρίβυναν και δεν ήταν δική του επιλογή», προσθέτει.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται και στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι αποτελεί σταθερά την οποία διαπιστώνει σε όλες τις επισκέψεις του στην Ελλάδα. «Υπάρχει ωστόσο μία σταθερά, σε σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις μου στην Ελλάδα. Οι φόροι, ή καλύτερα η απουσία της επιβολής τους. Στο διπλανό λιμάνι υπήρχαν πάντα τα λαμπερά γιοτ με τις ελληνικής σημαίες. Οι ιδιοκτήτες τους φαίνονται τόσο περιποιημένοι και επιτυχημένοι όσο ποτέ. Και συνηθίζουν να πληρώνουν με μετρητά αντί κάρτας, κάτι που γίνεται δεκτό με ένα χαμογελαστό νεύμα. Η ελληνική κοινωνία παραμένει αλλεργική στην πληρωμή φόρων. Οτιδήποτε εισαγόμενο είναι ακριβό, με τη δικαιολογία ότι φορολογείται πολύ. Αλλά οι έμποροι και οι υπάλληλοί τους πληρώνουν φόρο εισοδήματος; Αυτή η ερώτηση προκαλεί γέλια όλο νόημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπλάκχερστ.

Κλείνοντας ο αρχισυντάκτης της Independent παρουσιάζει τη δική του εκτίμηση από τη σύντομη εμπειρία του που είχε στη χώρα μας, για την πορεία της κρίσης στην Ελλάδα. «Υπάρχουν αυτοί που επιμένουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη τελείωσε, η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και εξυγιαίνει τα δημοσιονομικά της. Ισως, αλλά όχι με βάση την βιαστική πράγματι δική μου παρατήρηση. Από πού θα έρθει η ανάπτυξη; Η απουσία πόρων για την μελλοντική ευμάρεια είναι ανησυχητική. Αυτό που αντελήφθην εγώ είναι ένα Εθνος που ελίσσεται, παριστάνοντας ότι εκτελεί οδηγίες, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ως συνήθως. Αυτό δεν μπορεί να αποδώσει κάτι καλό. Αν και δεν με εμπόδισε να κάνω εξαιρετικές διακοπές», καταλήγει.