18 Μαρτίου 2014

Ντάξ'! Το τερμάτισαν οι μαλάκ@ς! Το ΕΤΕΑ ζητά από εργοδότες όλες τις μισθολογικές καταστάσεις από το 1943

Φωτιές άναψε σε λογιστές και φοροτεχνικούς η απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με την οποία καλούνται όλοι οι εργοδότες να αποστείλουν στο ασφαλιστικό ταμείο σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο των μισθολογικών καταστάσεων από το 1943 και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ.

Το θέμα ανέδειξε χθες η «Ε» με το δημοσίευμα για τη δημιουργία των «ατομικών μερίδων» που θέλει να φτιάξει ως βάση δεδομένων το ΕΤΕΑ έτσι ώστε οι επικουρικές συντάξεις να αποτελούν ξεχωριστή σύνταξη για κάθε ασφαλισμένο.

Μέλη της διαδικτυακής ομάδας Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών είχαν συνάντηση με τον διοικητή του ΕΤΑΑ κ. Παπανικολάου για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας προέκυψαν τα ακόλουθα:

1 Σημείο εκκίνησης της υποχρέωσης θεωρείται το 1943.

2 Η εγκύκλιος έχει σκοπό να διευκολύνει αφ' ενός τους ασφαλισμένους προκειμένου να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα τα αιτήματα συνταξιοδότησης, αφ' ετέρου τους εργοδότες για να χορηγούνται ενημερότητες.

3 Ο διοικητής παραδέχθηκε πως το ΤΕΑΥΕΚ υπολειτουργούσε και οι καρτέλες που ήταν συνημμένες με τις πληρωμές βρίσκονται σε τσουβάλια (σάκους) όπως τα έστελναν οι τράπεζες.

4 Πρόστιμο στη μη συμμόρφωση δεν προβλέπεται, ο διοικητής όμως δήλωσε πως όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ είναι στη διάθεσή του και θα δοθούν εντολές ελέγχου σε όσες επιχειρήσεις δεν αποστείλουν.

5 Το Ταμείο επιθυμεί να διασταυρώσει δεδομένα των δηλώσεων των επιχειρήσεων και των τραπεζών που δεν εμπιστεύεται γιατί θεωρεί ότι υπάρχουν και πλαστά.

6 Ο διοικητής παρουσιάστηκε διαλλακτικός σε ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ θεωρεί ότι η εγκύκλιος απευθύνεται στις επιχειρήσεις και όχι στους λογιστές.

7 Κατά δήλωση του διοικητή, μέχρι την Παρασκευή το πρωί είχαν σταλεί 150 δηλώσεις.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ