23 Αυγούστου 2014

Μετά από διαφωνία της Ελλάδας η ΕΕ ετοιμάζει νέο κανονισμό για τις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών

Νέο, διορθωτικό κανονισμό ετοιμάζει η Κομισιόν για την στήριξη των ροδακινοπαραγωγών, μετά τη διαφωνία της Ελλάδας για την προτεινόμενη κατανομή των χρημάτων. Ποιες οι ελληνικές προτάσεις

Συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (22/08) στις Βρυξέλλες με θέμα τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδακίνων και νεκταρινιών μετά το ρωσικό εμπάργκο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. ευρώ για δράσεις προώθησης. Πιο αναλυτικά, προβλέπεται χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ) και ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 ευρώ, Ισπανία, 1,13 εκατ. ευρώ, Ιταλία 1,28 εκατ. ευρώ και Γαλλία 262.000 ευρώ.

Κατά τη συνάντηση, όμως, η ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή, ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Η τελευταία ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, με την Ελλάδα να έχει ήδη αποστείλει τις δικές της παρατηρήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

* Επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.

* Η στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Ο.Π. καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση)

* Να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Ο.Π. και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το Κ-Μ» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους.

* Να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Ανθή Κουτσουμπού
news247