23 Αυγούστου 2014

Ο Βρούτσης έβαλε τέλος στην "αναγγελία" των ελέγχων για τη μαύρη εργασία, από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, μπαίνει τέλος στο ηλεκτρονικό «κάρφωμα» των ελέγχων και έτσι οι τυχόν παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας δεν θα μπορούν να εντοπίσουν μέσω του συστήματος «Διαύγεια» την περίοδο που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν έλεγχοι στην περιοχή τους, άρα δεν θα μπορούν να καλύψουν έτσι εύκολα τα «νώτα τους».
Όπως αποκαλύπτουν τα σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, ο λόγος που την τελευταία πενταετία ήταν υποχρεωτική η ανάρτηση στη «Διαύγεια» των περιοχών που θα γίνουν οι έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία, ήταν δημοσιονομικός, δηλαδή έπρεπε να φαίνονται ξεκάθαρα οι αποφάσεις ανάληψης δαπάνης για μετακινήσεις εκτός έδρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναγράφονταν έως τώρα αναλυτικά όλα τα στοιχεία για τον τόπο και την χρονική διάρκεια των ελέγχων, ακόμα και το ονοματεπώνυμο του επιθεωρητή εργασία και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου με το οποίο θα κινηθεί.

Στο εξής, δεν θα αναφέρεται ο τόπος προορισμού των επιθεωρητών εργασίας που, εκτός από την αδήλωτη και την ανασφάλιστη εργασία, ελέγχου και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από την πλευρά των επιχειρήσεων. Αυτό που θα γίνεται είναι οι σχετικές αναρτήσεις να πραγματοποιούνται την επομένη του προγραμματισμένου ελέγχου.

Αξίζει να προστεθεί ότι το πολύ τσουχτερό πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο, έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν προσλήψεις την περίοδο που διεξάγονται έλεγχοι από κλιμάκια των επιθεωρητών εργασίας, στην περιοχή τους.

Σε κάθε περίπτωση, πάγια θέση του υπουργείου Εργασίας, είναι να συνεχιστούν και να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές της χώρας που παρατηρείται αύξηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.