23 Σεπτεμβρίου 2014

Περιπλέκεται το μυστήριο στον τάφο της Αμφίπολης-Πως υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τις Καρυάτιδες

Συνεχίζει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους σε κάθε βήμα ο αρχαίος τάφος στην Αμφίπολη.

Στο βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου η ανασκαφική ομάδα εντόπισε το επάνω μέρος μίας ακόμη μαρμάρινης πύλης και ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", δήλωσε ότι τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

Η πορεία των εκπλήξεων που ακολούθησαν οι αρχαιολόγοι ξεκίνησε από τη σκάλα που οδήγησε στην αποκάλυψη των σφιγγών και την είσοδο που φυλούσαν και συνέχισε στον πρώτο θάλαμο και τον εντοπισμό μίας δεύτερης πύλης με τις δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες.

Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι αφού έβγαλαν τα χώματα στο δεύτερο θάλαμο εντόπισαν και τον τρίτο θάλαμο στο βόρειο τοίχο του οποίου εντοπίστηκε η νέα μαρμάρινη είσοδος.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι η τέταρτη είσοδος είναι μικρότερη σε πλάτος και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από τις εισόδους με τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες.

Την ίδια ώρα, ο "πόλεμος" μεταξύ των αρχαιολόγων για τη χρονολόγηση του μνημείου συνεχίζεται με την καθηγήτρια αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, να επιμένει ότι έχει γίνει λάθος χρονολόγηση.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας, Πάνος Βαλαβάνης τονίζει πάντως ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τη χρονολόγηση του μνημείου.

Αναφορικά με το ποιος είναι ο ένοικος του τάφου, ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο. Λίγο αργότερα, πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού έκανε και νέα δήλωση διευκρινίζοντας ότι κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Οι αρχαιολόγοι θα κάνουν το επόμενο βήμα αφού προηγουμένως βγει το χώμα από τον δεύτερο θάλαμο και υποστυλωθεί το πάνω μέρος της εισόδου που ήταν σπασμένο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ανασκαφή.


MEGA TV

Πως υποδέχθηκε ο διεθνής Τύπος τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης -Εκτενή ρεπορτάζ και θαυμασμός [εικόνες]

H πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων στον τύμβο της Αμφίπολης έχει προκαλέσει δέος και η απαράμιλλη ομορφιά τους έχει γίνει νούμερο ένα θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την εξέλιξη των ανασκαφικών εργασιών.

Το BBC σε άρθρο του που φέρει τον τίτλο «Οι Ελληνες είναι γοητευμένοι από τον τάφο της Αμφίπολης της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου», αναφέρει ότι οι Ελληνες έχουν ενθουσιαστεί από τα ευρήματα των αρχαιολόγων και ότι το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι είναι ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου.


Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει μάλιστα ότι η επικεφαλής των εργασιών στον λόγο του Καστά Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της έφεραν στο φως το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.

Αναφορά στις Καρυάτιδες κάνει και το Live Science, το οποίο σε άρθρο του φέρει τον χιουμοριστικό τίτλο «Αφήστε αυτά τα αρχαία αγάλματα να είναι η έμπνευση για τα ψηλά κορίτσια που θέλουν να φορούν τακούνια».


Στο άρθρο αναφέρει ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πόδια των γυναικείων αγαλμάτων με τα μακριά κυματιστά μαλλιά, τα οποία όπως γράφει, στέκονται φρουροί μπροστά στην είσοδο του τρίτου θαλάμου.