30 Σεπτεμβρίου 2014

Ιταλίδα ευρωβουλευτής του Τσίπρα, ζητά να μη γίνει ο Αβραμόπουλος Επίτροπος Μετανάστευσης

Να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιδράσεις της Μπάρμπαρα Σπινέλι, λέει ο Έλληνας Επίτροπος

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μπάρμπαρα Σπινέλι, η οποία εξελέγη στις πρόσφατες ευρωεκλογές και ανήκει στην ευρωομάδα της Αριστεράς, ζητά να μην λάβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη σειρά του, ο Έλληνας Επίτροπος υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε αυτήν την ευρωομάδα και τον καλεί να πάρει θέση, καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι ζήτημα Εθνικής Συνείδησης πρωτίστως να απαντηθεί ο χαρακτηρισμός της χώρας μας ως "Ξενοφοβικής"».

«Και δευτερευόντως, οι γενικεύσεις που γίνονται από την επιθετική επιχειρηματολογία που επιλέχθηκε, απαιτούν μια σοβαρη πολιτική απαντήση» τονίζει.

Και συμπληρώνει: «Σημειώνω πως ο επαναπατρισμός μεταναστών απο τον ΔΟΜ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γίνεται οικειοθελώς, τα κονδύλια που διασφαλίζουν την υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων που εισέρχονται στην χώρα μας, αν και δυσβάσταχτα εν μέσω κρίσης, ποτέ δεν έλλειψαν, ενώ παρά το μέγεθος του προβλήματος που δυσανάλογα επιβαρύνει την Ελλάδα με τα χιλιόμετρα ακτογραμμής, γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή και ανθρώπινη αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με την κυρία Σπινέλι, η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Μετανάστευση, «σημαίνει στην πραγματικότητα ότι οι μετανάστες χαρακτηρίζονται αυτομάτως ως ένας κίνδυνος, από τον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να προστατευθεί».

Για τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορεί να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, υπογραμμίζει η αριστερή ευρωβουλευτής, επισημαίνει όμως ότι, για μια σειρά λόγων, τους οποίους παραθέτει, «δεν μπορεί να είναι η σωστή επιλογή γι' αυτούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι παλεύουν για μια νέα μεταναστευτική πολιτική, που θα σέβεται τους κανόνες της Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά της, η κυρία Σπινέλι αναφέρεται ακόμα και στην τοποθέτηση του φράχτη στον Έβρο, επικαλούμενη δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος «επανειλημμένα είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης του φράχτη, για να "προστατεύσουμε την κοινωνία και τα σύνορά μας από την παράνομη μετανάστευση"», όπως έλεγε τότε o σημερινός Επίτροπος για τη Μετανάστευση.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει πολλάκις παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξαιτίας ακριβώς του τρόπου, με τον οποίο συμπεριφέρεται στους μετανάστες.

Παράλληλα, η ευρωβουλευτής αναφέρεται σε έκθεση του Παρατηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2013, η οποία αποκαλύπτει ένα κύμα ξενοφοβίας στην Ελλάδα, εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» (επιχείρηση-«σκούπα» κατά των παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας).

Για όλα τα παραπάνω, όπως εξηγεί, ο κ. Αβραμόπουλος δεν είναι ο άνθρωπος, που θα πρέπει να λάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στη νέα Κομισιόν.