28 Οκτωβρίου 2014

Γιατροί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δημόσιο ή ιδιωτικό ιατρείο

Περίπου 1.000 γιατροί πρώην ΕΟΠΥΥ καλούνται για δεύτερη φορά μέσα στο 2014 να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας ή να ασκούν την ιατρική από το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Πρόκειται για γιατρούς που απασχολούνται στις μονάδες Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας – ΠΕΔΥ και παράλληλα διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα δικαστηρίων.

Το δίλημμα για τους γιατρούς τίθεται ξανά ενόψει της μετατροπής των θέσεων που κατέχουν σήμερα από μονίμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κλάδου Π.Ε. ιατρών οδοντιάτρων, σε κλάδου ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης τους.

Την προηγούμενη Παρασκευή ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία, ενώ η αξιολόγηση των γιατρών για το ποια βαθμίδα θα λάβουν ως γιατροί ΕΣΥ έχει ολοκληρωθεί στις μεγαλύτερες υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκίνησε και η «περιπέτεια» για τους γιατρούς πρώην ΕΟΠΥΥ.

Τότε, οι 5.000 γιατροί που εργάζονται στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, κλήθηκαν να επιλέξουν εάν θέλουν να συνεχίσουν στις μονάδες τους, που πλέον θα λειτουργούσαν ως ΠΕΔΥ και να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο ή να αποχωρήσουν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με το νόμο, οι γιατροί που θα έμεναν στο ΠΕΔΥ έπρεπε να αξιολογηθούν και εντός οκταμήνου να τοποθετηθούν σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ.

Τελικά 2.300 γιατροί επέλεξαν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ, εκ των οποίων περίπου 1.000 προσέφυγαν σε δικαστήρια με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν το ιατρείο τους «έως ότου γίνει η αξιολόγησή τους».

Ακόμη μεγαλύτερα κενά στις δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενδέχεται να δημιουργήσει μια νέα αποχώρηση γιατρών από το ΠΕΔΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους περίπου 1.050 γιατρούς μονάδων ΠΕΔΥ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, οι μισοί παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα.

Το υπουργείο ευελπιστεί να καλύψει κενά με προσλήψεις επικουρικών γιατρών και ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου «τρέχει» σχετική προκήρυξη για 900 άτομα.

Οι επικουρικοί έχουν γίνει απαραίτητοι στο ΕΣΥ με το «πάγωμα» των προσλήψεων των προηγούμενων ετών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι με την ίδια τροπολογία της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο δίνει παράταση έως και ένα έτος στη θητεία επικουρικών φαρμακοποιών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η διάταξη αυτή αφορά σε 25 επικουρικούς φαρμακοποιούς νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 16, εάν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία, θα αποχωρούσαν έως το τέλος Νοεμβρίου από το ΕΣΥ. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι σε μονήρεις θέσεις. Σημειώνεται ότι, αυτή τη στιγμή, στις μονάδες του ΕΣΥ υπηρετούν 216 μόνιμοι φαρμακοποιοί, ενώ 14-15 νοσοκομεία δεν έχουν φαρμακοποιό και αναγκάζονται να καλύπτουν τις ανάγκες με επικουρικούς.

Πηγή: Καθημερινή