24 Οκτωβρίου 2014

Η Ντόρα τα "έχωσε" στους Τούρκους μέσα στην Άγκυρα

Την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της από το πλοίο Barbaros, αποδοκίμασε η Ντόρα Μπακογιάννη επί τουρκικού εδάφους.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ατιλίμ της Άγκυρας σε εκδήλωση με θέμα «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο νέο επικίνδυνο περιβάλλον ασφάλειας», τόνισε πως η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και πως: «Να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει, δεν μπορεί να αποτελεί σταθερή βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης».

«Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι απαράδεκτο. Και την ώρα που απευθύνομαι σε εσάς, τη νέα γενιά της Τουρκίας, θέλω να κάνω μια προσωπική σημείωση, δηλώνοντας ότι αυτού του είδους η αντίδραση είναι αναχρονιστική. Ανήκει στο παρελθόν» είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Εππλέον είπε ακόμη ότι αν η Τουρκία ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τότε κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να της αρνηθεί να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, αλλά πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει Ευρώπη à la carte.

Σε ερώτηση για την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Έτσι απαντάς στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας ηγέτης που στήριξε το σχέδιο Ανάν κόντρα στην κοινή γνώμη των Κυπρίων. Είναι από τους λίγους ηγέτες που φέρθηκαν αποφασιστικά και γι αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό γι αυτόν. Το όραμά του είναι να δει μια ενωμένη Κύπρο. Το μήνυμά μου είναι σαφές: το να μην αποδέχεται κανείς την ύπαρξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη ρεαλιστικό και αδιέξοδο» απάντησε.

Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο οποίο παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις. Του εξέφρασε, δε, την έντονη δυσφορία της για την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο.