24 Οκτωβρίου 2014

Τέλος στις έρευνες για το ξένο υποβρύχιο ανοικτά της Στοκχόλμης

Τον τερματισμό των ερευνών για την παρουσία ξένου υποβρυχίου ανοικτά της Στοκχόλμης ανακοίνωσε την Παρασκευή ο σουηδικός στρατός. Πάντως, ο αντιναύαρχος Αντερς Γκρένσταντ, επικεφαλής της επιχείρησης έρευνας και εντοπισμού, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «τουλάχιστον ένα» άγνωστης ταυτότητας υποβρύχιο σκάφος εισήλθε στα σουηδικά χωρικά ύδατα, κοντά στην Στοκχόλμη.

«Θεωρούμε ότι υπήρξε τουλάχιστον ένα, σύμφωνα με τις εικόνες που εξετάζουμε προς το παρόν. Μπορεί να επρόκειτο για ένα μικρό υποβρύχιο σκάφος» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η παρουσία ενός «συμβατικού υποβρυχίου» μπορεί να αποκλεισθεί. «Η εκτίμηση των ενόπλων δυνάμεων είναι ότι εντός του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης έλαβε χώρα πιθανότατα ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» υποστήριξε ο σουηδός στρατιωτικός.

Στην ανακοίνωση του στρατού, που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως «τα περισσότερα πλοία και οι αμφίβιες δυνάμεις έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους», ωστόσο «μικρά σκάφη θα παραμείνουν στην περιοχή».

Ο σουηδικός στρατός ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τη συμμετοχή 200 ανδρών, πολεμικών πλοίων, ναρκαλιευτικών και ελικοπτέρων, που χτένισαν μία ζώνη ακτίνας 50 χιλιομέτρων στη Βαλτική Θάλασσα, έπειτα από μαρτυρία πολίτη για «ένα αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής».

Δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι πρόκειται για ρωσικό υποβρύχιο που αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια μυστικής αποστολής στην περιοχή.

Η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet έγραψε ότι οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες εντός της ζώνης ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται μίνι υποβρύχια.

Η Μόσχα αρνήθηκε ανάμειξή της στο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι το υποβρύχιο είναι ολλανδικό. Και η Ολλανδία όμως έσπευσε να διαψεύσει ότι το υποβρύχιο είναι δικό της.