23 Νοεμβρίου 2014

Δίκτυο με ισραηλινά drone φέρνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Η ΕΛΑΣ πρόκειται να ενεργοποιήσει «δίκτυο» με ισραηλινά drone στα σύνορα και στην ενδοχώρα, ζήτημα που θα τεθεί στο επικείμενο ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, η απόκτηση των τηλεκατευθυνόμενων μικρών αεροσκαφών με θερμικές κάμερες προωθήθηκε από τον υπουργό με αφετηρία ήταν οι προσπάθειες αξιοποίησης τέτοιων μέσων σε πρόσφατες μεγάλες υποθέσεις που είχαν απασχολήσει την αστυνομία.

Τα αεροσκάφη θα έχουν μήκος μεταξύ ενός και τεσσάρων μέτρων, ακτίνα πτήσης που θα φτάνει τα 300 χλμ. και δυνατότητα κατόπτευσης σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου. Στον εξοπλισμό τους θα περιλαμβάνονται και θερμικές κάμερες.

Τα drone, γράφει η εφημερίδα, θα διασκορπιστούν σε όλη τη χώρα, ενώ θα μπορούν να μεταφέρονται σε σημεία που θα αναπτύσσονται με εκτοξευτήρες για την απογείωσή τους.

Είχε επιχειρηθεί σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στο παρελθόν να χρησιμοποιηθούν τέτοια μέσα -σε απαγωγή επιχειρηματία το 2009 και στην καταδίωξη των δραπετών από τη φυλακή Τρικάλων πέρυσι- αλλά τελικά χωρίς επιτυχία.