18 Δεκεμβρίου 2014

"Βλέπουν" 170 "ναι" στη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μπορεί το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογη να μην ηταν το αναμενόμενο για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξιμου καθώς υπήρχε ως βαση το 161 ενώ εκφραζόταν η αισιοδοξία οτι μπορεί να υπήρχαν μέχρι και δυο ακόμα θετικές ψήφους που θα εφθαναν το αποτέλεσμα στους 163. Παρολα αυτά η πρωτη αντίδραση που υπήρχε απο στενο συνεργάτη του πρωθυπουργού εξερχόμενου της Ολομέλειας της Βουλης ηταν οτι προχωράμε " βήμα με βήμα. Τελειωσε ο πρώτος προκριματικός και έχουμε δυο ακόμη μάχες. Δεν έχει τελειώσει τίποτα".

Αμέσως, μετα την ψηφοφορία οπώς αναφέρουν οι πληροφορίες ο πρωθυπουργός είχε συσκεψη με τους στενούς συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξιμου. Ο σχεδιασμός απο εδώ και πέρα φέρεται να αλλάζει. Όλο το προηγούμενο διαστημα δεν υπήρξε καμια άνεργη δραση του ιδιου του πρωθυπουργού με ζυμώσεις με ανεξάρτητους βουλευτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα το πρωι μετα για Βρυξέλλες όπους στις 13:00 θα συμμετεχει στη συνεδρίαση του ΕΛΚ ενω αύριο θα συμμετεχει στη Συνοδό Κορυφής. Πηγες του Μαξιμου αναφέρουν οτι πέρα απο δηλωσεις στήριξης απο ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να υπαρξει και μια περιγραφή της συμφωνίας της επομένης μέρας. Ενα ισχυρό χαρτί στα χέρια του Αντώνη Σαμαρα που πρόκειται να βοήθησει στην εύρεση της προεδρικής πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενεργοποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες με ανεξάρτητους βουλευτές μετα την επιστροφή του απο Βρυξέλλες. Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξιμου εκτιμάται οτι η πιο κρίσιμη ψηφοφορία είναι η τριτη και εκεί οι βουλευτές θα τεθούν προ των ευθυνών τους για το να θα οδηγήσουν τη χωρά στις εκλογές ή θα εκλέξουν νεο πρόεδρο.

Στις αναλύσεις τους στελέχη του Μαξιμου αναφέρουν οτι το χθεσινο αποτέλεσμα καταδεικνύει οτι υπαρχουν προϋποθέσεις στη δεύτερη ψηφοφορία να φθασουν τους 170 ψήφους. Αυτός ο σχεδιασμός βασίζεται στους τεσσερις βουλευτές ( Κ. Γιοβανοπουλο, Γ. Κασαπιδη, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξοπουλος) ενω και στα "Πάρων" υπαρχουν εξι βουλευτές που υπο προϋποθέσεις μπορούν να ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δημα οπώς ο Π. Μελας, ο Β. Οικονόμου, ο Γ. Κουρακος, ο Β. Καπερναρος, ο Π. Τατσοπουλος και η Νίκη Φουντα.

Απο εκεί και πέρα αν αυτό το σενάριο ευοδωθεί και καταφέρουν να πιάσουν τους 170 τοτε στην τρίτη ψηφοφορία θα υπαρχουν πολλές πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος καθώς θα υπάρξει πίεση προς τις ΚΟ των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ ώστε να προστεθούν κάποιοι απο τους βουλευτές τους στην προεδρική πλειοψηφία.

Βέβαια για να υλοποιηθούν ολά αυτά τα σενάρια τα οποία μέχρι στιγμής γίνονται επι χάρτου θα πρεπει να υπάρξουν και οι ανάλογες ζυμώσεις. Αν τελικά αυτό το σενάριο δεν υλοποιηθεί τοτε ανοίγει ο δρόμος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Τέλος, απο το περιβαλλον του υποψήφιου προέδρου για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταυρού Δημα αν και το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας δεν κρίνεται ως αναμενόμενο και ευχάριστο ωστόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες για να βρεθούν οι 180 εκείνο που χρειαζεται είναι ο πιο ενεργός ρόλος του Μαξιμου. Ενω επισημαίνεται οτι η πιο κρίσιμη ψηφοφορία είναι η τριτη και εκεί σε μεγάλο βαθμο θα κριθούν ολά.

Θοδωρης Δαφέρμος
newsit.gr