18 Δεκεμβρίου 2014

Αποφασισμένος ακόμη και για εκλογές ο Σαμαράς αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Κόντρα με τον Βενιζέλο που ζητά κυβέρνηση εθνικού σκοπού

- Τα όρια της ρήξης Σαμαράς και Βενιζέλος μετά το "όχι" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικού σκοπού
- Απορρίπτει τα σενάρια το Μέγαρο Μαξίμου: «Ή πρόεδρος ή εκλογές» "απαντά"
- Πρωτοβουλίες από τον Αντώνη Σαμαρά ζητούν όλο και περισσότεροι βουλευτές
- «Πάγωσε» την κυβέρνηση το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας

Εκλογές αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή κυβέρνηση εθνικού σκοπού και εκλογή; Δυο θέσεις, δυο διαφορετικές απόψεις. Μόνο που ανήκουν η πρώτη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η δεύτερη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Και όταν οι δυο «κεφαλές» της κυβέρνησης έχουν διαφορετικές και μάλιστα αντικρουόμενες, υπάρχει πρόβλημα. Η ρήξη διαφάνηκε από νωρίς το μεσημέρι, όταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Όμως αυτό είναι κάτι που δεν συζητά ο Αντώνης Σαμαράς και το Μέγαρο Μαξίμου. «Καθαρές λύσεις» ήταν η απάντηση που έδιναν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού στα πρώτα λεπτά μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η δήλωση δε του πρωθυπουργού ήταν ακόμη ένα μήνυμα: «ή βγάζουμε Πρόεδρο ή πάμε σε εκλογές». Εκείνο που είναι ξεκάθαρο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε πρωτοβουλίες που θα τον κάνουν να χάσει τον κυρίαρχο ρόλο του.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένο να συζητήσει πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την οποία από την άλλη θέλει το ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ενδεχόμενο να αλλάξει υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία.

Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας "risk tacker" και δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τα βήματα του Γ. Παπανδρέου.

Από την άλλη, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αναβρασμός μετά τις 160 ψήφους της Τετάρτης και ήδη ακούγονται φωνές για κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Το έκανε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, το είχε κάνει ουσιαστικά και στην ομιλία του στην Κ.Ο. του κόμματος και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είχε πει: «θεωρούμε τις εκλογές βλαπτικές, τα διλήμματα εκβιαστικά και επικίνδυνα». Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά κυβέρνηση εθνικού σκοπού και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι φωνές από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι μοναδικές που φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Από την πρώτη στιγμή, μετά την ψηφοφορία, υπήρξαν "γαλάζια" στελέχη που ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλίες. Αλλά το Μαξίμου βάζει όρια.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαίνεται να σχεδιάζει να πάρει πρωτοβουλίες που θα έφερναν τους ανεξάρτητους βουλευτές σε ρόλο ρυθμιστή. Το Μαξίμου θεωρεί πως πλέον η πίεση μετατίθεται σε εκείνους τους βουλευτές που δεν θέλουν εκλογές.