26 Ιανουαρίου 2015

Piece of Cake για τον Τσακαλώτο: Τα πρώτα «αγκάθια» για τη νέα κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο

Έτοιμες απαντήσεις θα πρέπει να έχει το νέο οικονομικό επιτελείο, για να αφοπλίσει εγκαίρως τις νάρκες που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τον Προϋπολογισμό του 2015.

Τα αναλυτικά στοιχεία από το ΓΛΚ για το 12μηνο του 2014, επιβεβαιώνουν «τρύπα» 1,4 δισ ευρώ στα φορολογικά έσοδα, όπως επίσης τις αυξημένες ανάγκες δαπανών για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων, που μπορούν να λειτουργήσουν για μια ακόμα χρονιά ως Αχίλλειος πτέρνα του δημοσιονομικού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, πέρα από τις αυξημένες έναντι του στόχου επιστροφές φόρου, καταγράφηκε υστέρηση στα εξής πεδία:
  • φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 375 εκατ. ευρώ ή 4,6 %
  • φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 151 εκατ. ευρώ ή 5,4%
  • άμεσοι φόροι Π.Ο.Ε. κατά 177 εκατ. ευρώ ή 8,4%
  • λοιποί άμεσοι φόροι κατά 226 εκατ. ευρώ ή 7,3%
  • ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 221 εκατ. ευρώ ή 9,7%
  • ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 89 εκατ. ευρώ ή 2,1%.

Αντιθέτως, οι εισπράξεις από τη φορολόγηση των ακινήτων πήγαν καλά (υπέρβαση του στόχου κατά 42 εκατ. ευρώ) και εκεί ποντάρουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για συμμάζεμα της «τρύπας» του 2014, αφού οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθούν στο τέλος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, θα εγγραφούν στον περσινό Προϋπολογισμό.

Λίαν ανησυχητικά είναι τα μαντάτα από το πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς παρά την "ένεση" των 300 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό του Προϋπολογισμού, οι ανάγκες των Ταμείων αποδείχθηκαν μεγαλύτερες. Συνολικά, οι πληρωμές έφτασαν στα 11,1 δισ ευρώ, έναντι πρόβλεψης 11,0 δισ ευρώ και αρχικής εκτίμησης 10,775 δισ ευρώ.

Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr