02 Μαρτίου 2015

Αυτός είναι ο τάφος του "Μαύρου Καβαλάρη" ή "Ήρωα των Ηρώων" της Ελλάδος - Θαμμένος μαζί με τους στρατιώτες του

Του Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη
Αντιστρατήγου ε.α.

Η φωτογραφία  είναι από το σημείο που τάφηκε -και βρίσκεται θαμμένος ακόμη και σήμερα μαζί με άλλους ήρωες στρατιώτες μας το καλοκαίρι του 1913- ο Ταγματάρχης  Ιωάννης Βελισσαρίου .Είναι στην σημερινή Μπλαγκοεβαρντ Βουλγαρίας (ελληνική ονομασία Άνω Τζουμαγιά), το μέρος δηλαδή που δόθηκε η σχετική μάχη το καλοκαίρι του 1913, κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο.



Ίσως για τους πολλούς να μη λέει τίποτα το όνομα. Δείγμα και αυτό των καιρών και της έλλειψης εθνικής παιδείας που παρατηρείται γενικότερα.
Όταν ένας λαός δεν τιμά ούτε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα δεν έχομε πολλές ελπίδες σαν έθνος.....

Σήμερα που γιορτάζουν οι Ηπειρώτες και μαζί όλοι οι Ελληνες την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων- για την πτώση των οποίων συνέβαλε καθοριστικά ο εν λόγω ήρωας με παράτολμη κίνηση του - και θα εκφωνηθούν πολλά λόγια κούφια τις περισσότερες φορές, το γεγονός αυτό να μας βάλει σε σκέψεις και περισυλλογή....

Βιογραφικό Τχη (ΠΖ) Βελισσαρίου Ιωάννη

Ο Ι. Βελισσαρίου γεννήθηκε την 26η Νοεμβρίου στην Κύμη Ευβοίας. Κατατάχθηκε ως εθελοντής στο Πεζικό το 1881. Διακρίθηκε για την γενναιότητα του στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913. Ήταν ο ίδιος που έκρινε την μάχη προς απελευθέρωση των Ιωαννίνων τον Φεβρουάριο του 1913 αναγκάζοντας του τούρκους να παραδοθούν «άνευ όρων». Σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης ηρωικώς μαχόμενος την 13η Ιουλίου 1913 στην Άνω Τζουμαγιά του όρους Ορβήλου, όπου και ετάφη. Γενικά από όλη του την δράση απέδειξε ότι ήταν το πρότυπο ηρωικού στρατιώτου. Ήταν γενναίος, τολμηρός και άριστος ηγήτορας. Αναδείχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Στρατιωτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας.

Αναλυτικά το βιογραφικό του εδώ